List Vivera

Andrzej Gostomski, Marta Madroń

Kup List Vivera w ulubionej księgarnii

Oceny książki List Vivera

OPINIE i DYSKUSJE o książce List Vivera

„Mówi się, że ten, kto podsłuchuje , nigdy nie usłyszy komplementów na swój temat.”

Książka powstała niemal sześćdziesiąt lat temu, zatem poprzeczka pisania sensacji trochę niżej zawieszona niż dziś, także wiedza archeologiczna o Majach obecnie na wyższym poziomie, jednak spotkanie czytelnicze wciąż potrafi przyjemnie wypełnić czas. Z nostalgią spoglądam na klasykę sensacji, w której wiodącą rolę odgrywa umiejętnie podsycana egzotyczna przygoda.

Fabuła „Listu Vivera” opiera się na trudnych przeprawach i badaniach archeologicznych w tropiku Ameryki Środkowej, niebezpiecznych incydentach przeżywanych przez angielską ekspedycję poszukującą zaginione miasto Majów, docieraniu do tajemnic hiszpańskiego listu z szesnastego wieku mających przynieść niesłychane bogactwo. Ekscytujące wyobrażenia na temat złotej tacy i ukrytym w niej sekrecie multimilionera, napędzane rządzą złota ambicje niebezpiecznego mafiozo, wybujałe ego podstępnego archeologa, oraz sprzeczne uczucia księgowego wrzuconego w wir niezwykłych wydarzeń.

Wszystko zaczyna się od morderstwa Brata Jeremiego Wheale i odkryciu wagi rodzinnej pamiątki. Dynamiczny przebieg akcji, przyjazna narracja, wiele intryg, walka człowieka z dżunglą i czarnymi charakterami. Kluczowa postać ciekawie zaprezentowana i prowadzona, szybko się z nią sympatyzuje, chętnie śledzi zamierzenia, działania i zwrotne momenty w życiu. Wielka stawka w grze o tajemnicę sprzed pięciu wieków, poznawanie kart przeciwnika i próby nieodkrywania własnych, w samym środku drapieżnego lasu, pulsującego wrogim życiem. Krótkie losy ludzkie, ale wytwory ludzkiej myśli przechodzą z pokolenia na pokolenie, trwalsze od swego twórcy.

bookendorfina.pl

Przygodowka jakiej dawno nie czytałam, ależ to bylo przyjemne. Opisy przeprowadziły mnie przez każda minute przygody. Stare pióro, takie wręcz wysublimowane, dużo opisów, ale przyjemnych. Mam wrażenie,że już takiego pisania się nie używa współcześnie. No może Pan Leszek Herman ma podobne ;) to był czas na taką literaturę, nie mogłam się oderwać chociaż sama historia nie była może wybitna, ale literacko dla mnie wysublimowana.

Któż nie miałby ochoty rzucić wszystkiego i oddać się przygodzie?
Fabuła zdecydowanie przerysowana, wyolbrzymiona... jednak czytało się całkiem przyjemnie.

Któż nie miałby ochoty rzucić wszystkiego i oddać się przygodzie?

407 użytkowników ma tytuł List Vivera na półkach głównych
171 użytkowników ma tytuł List Vivera na półkach dodatkowych