Byłam za tobą

J'etais derriere toi
2007-01-01
2007-01-01
Justyna Jancewicz

Kup Byłam za tobą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Byłam za tobą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Byłam za tobą

Hmmm, zasadniczo książka mi się nie podobała i czytając ją, trochę się męczyłam, czasem ze dwie linijki ominęłam :) Ale miała też swoje zalety i warto o nich powiedzieć.
1. Ciekawa koncepcja monologu. Cała książka zbudowana jest na zasadzie pewnego rodzaju spowiedzi autora, który odbywa ją prawdopodobnie przed kimś kogo zna i kto zna jego żonę. Nie ma podziału na rozdziały, pojawiają się tylko akapity, które niejednokrotnie zajmują więcej niż stronę. Taki sposób podziału tekstu z jednej strony jest ciekawy, a z drugiej męczący. Sama treść nabiera przez to wiarygodności (ma się wrażenie, jakby faktycznie słuchało się kogoś, kto do nas "nawija" i "nawija"),a dynamika tekstu jest większa. Jedno mnie zdziwiło :) Może posługuję się stereotypem, ale naprawdę faceci mają takie słowotoki? :D Serio? :D
2. Autor nieźle uchwycił przedstawienie osobistych przeżyć bohatera, jego myśl i doświadczeń. Wkurzało mnie jednak to, że koleś i jego żona są tak niesamowicie niedojrzali. Tylko współczuć ich dzieciom. Oboje koncentrują się na sobie, swoich emocjach i w nosie mają całą resztę świata. No i te banały o tym, że mężczyzna jest stworzony do poligamii... Każdy idiotyzm można sobie wytłumaczyć, wiadomo. Z kolei żona psychopatka, która bije męża kablem. Takie rzeczy naprawdę gdzieś się zdarzają?
3. Przez całą książkę miałam wrażenie, jakby życie tych ludzi koncentrowało się na seksie. Rozumiem, że tak mają nastolatki, ale trzydziestoletnia osoba, która ma pracę, rodzinę i jakkolwiek poukładane życie, ma chyba też inne zajęcia, prawda?

Interesująca książka. O zmianach, relacjach,
kłamstwie, zdradzie. O darzeniu, które
zmusza mężczyznę do drobiazgowych przemyśleń,
co w rezultacie rodzi dojrzałe decyzje.

Interesująca książka. O zmianach, relacjach,
kłamstwie, zdradzie. O darzeniu, które
zmusza mężczyznę do drobiazgowych przemyśleń,
co w rezultacie rodzi dojrzałe decyzje.

No cóż..Banalnie niebanalna. Temat zdrady jest zawsze aktualny, a nawet ośmielę się i dodam, że o wiele ciekawszy, gdy słyszymy o punkcie widzenia płci nam przeciwnej.Jednakże ta historia jest także o przemocy psychicznej i fizycznej, której nie dostarcza wreszcie mężczyzna, ale na pozór silna kobieta.Szczegół? Ale jakże istotny.

86 użytkowników ma tytuł Byłam za tobą na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Byłam za tobą na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Byłam za tobą