Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród

- poradniki
- The 10-Minute Gardener: How to Have a Veggie Garden and a Life? 85 Time-Saving Tactics to Be More Eff
- 2026-03-26
- 2026-03-26
Nie masz czasu na ogród? Tak ci się tylko wydaje! Poznaj sprytne triki ogrodnicze i osiągaj wielkie efekty w krótkim czasie.
„Ogród w 10 minut” to poradnik dla wszystkich, którzy marzą o własnych ogródkach, ale nie mają na nie zbyt dużo czasu. Ta książka udowadnia, że nawet najbardziej zapracowani mogą cieszyć się swoimi warzywami i owocami. Wystarczy kilka minut dziennie i dobrze zaplanowany system działań. Autorka, CaliKim – jedna z najbardziej rozpoznawalnych twórczyń ogrodniczych na YouTubie – pokazuje, jak rozłożyć prace ogrodowe na proste zadania mieszczące się w 3, 5, 8 lub 10 minutach.
To przejrzysty, motywujący i praktyczny przewodnik, który pozwala osiągać duże efekty przy minimalnym wysiłku. Zawiera szybkie triki i mikrozadania: poranny 5-minutowy zestaw czynności, ekspresowe metody walki ze szkodnikami, inteligentne sposoby na podlewanie, przycinanie i usuwanie chwastów oraz kilka 30-minutowych zadań weekendowych. Każdy rozdział jest uporządkowany według pory roku, dzięki czemu czytelnik zawsze wie, co może zrobić tu i teraz.
To książka dla każdego, kto pragnie mieć ogród, ale potrzebuje rozwiązań realnie dopasowanych do codziennego życia.
Kup Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród w ulubionej księgarni
Oceny książki Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród
Tagi i tematy do książki Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród
Cytaty z książki Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród
Dodaj cytat z książki Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród
CaliKim to amerykańska blogerka, ogrodniczka, która uprawia swój organiczny ogród w kalifornijskim słońcu. W książce „Ogród w 10 minut. Jak uprawiać warzywa i owoce, gdy nie masz czasu na ogród” oferuje Czytelnikowi 85 prostych trików jak znaleźć balans między życiem ogrodnika, a innymi zobowiązaniami.
Książka podzielona jest na części w zależności od czasu jaki powinniśmy poświęcić na dane zadanie - 3/5/10-minutowe interwały, które znacząco zmienią funkcjonowanie ogrodu. Na koniec nawet parę rad dla zaawansowanych 30-minutowych zadań. Każda z części ułożona jest chronologicznie od początku sezonu, przez jego środek i koniec - w zależności od pory roku w ogrodzie.
Prezentowane w książce rady nie dotyczą samego uprawiania roślin, choć w niektórych wypadkach się o to ocierają (i to były dla mnie najciekawsze, choć nieliczne fragmenty). Bardziej jest to spojrzenie z perspektywy zarządzania ogrodem, organizacji i optymalizacji pracy, która niejednego ogrodnika w środku sezonu przytłoczy. Nie będzie to lektura dla zaprawionego ogrodnika, bardziej dla bardzo początkującej osoby. Choć wydaje mi się, że nawet dla bardzo początkującego ogrodnika, niektóre z rad są oczywistą oczywistością. Dodatkowo niektóre z nich powtarzają się dość systematycznie w kolejnych częściach.
W kwestii wydania książki - pełno tu pięknych zdjęć z prywatnego ogrodu Autorki, co drugą kartkę zajmują one całą stronę, nadając wrażenie albumu. Bardziej korzystne byłoby gdyby ilustrowały praktyczne porady dla Czytelnika. W wersji polskiej, szczególnie w drugiej połowie książki, rzuciło mi się w oczy dużo literówek, pomyłek w edycji, nieprawidłowego odmienienia słów - oczywiście takie rzeczy się zdarzają, jednak tutaj ich natłok był mocno odczuwalny.
Podsumowując, miła to była lektura. Na pewno obudziła we mnie jeszcze większą chęć do posiadania ogrodu. I na pewno przejrzę ją jeszcze nie raz, tym razem już wyłuskując te konkretne praktyczne porady, co do danych gatunków roślin, czy przepisu na najlepszy miks do rozsad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podzielona jest na części w zależności od czasu jaki powinniśmy...