The Empty Chair

- 2019-10-01
- angielski
- 9781982140212
Lincoln Rhyme is back…
This spine-chilling new thriller pits renowned criminalist Lincoln Rhyme against the ultimate opponent — Amelia Sachs, his own brilliant protégée.
A quadriplegic since a beam crushed his spinal cord years ago, Rhyme is desperate to improve his condition and goes to the University of North Carolina Medical Center for high-risk experimental surgery. But he and Sachs have hardly settled in when the local authorities come calling. In a twenty-four-hour period, the sleepy Southern outpost of Tanner’s Corner has seen a local teen murdered and two young women abducted. And Rhyme and Sachs are the best chance to find the girls alive.
The prime suspect is a strange teenaged truant known as the Insect Boy, so nicknamed for his disturbing obsession with bugs. Rhyme agrees to find the boy while awaiting his operation. Rhyme’s unsurpassed analytical skills and stellar forensic experience, combined with Sachs’s exceptional detective legwork, soon snare the perp. But even Rhyme can’t anticipate that Sachs will disagree with his crime analysis and that her vehemence will put her in the swampland, harboring the very suspect whom Rhyme considers a ruthless killer. So ensues Rhyme’s greatest challenge — facing the criminalist whom he has taught everything he knows in a battle of wits, forensics, and intuition. And in this adversary, Rhyme also faces his best friend and soul mate.
Kup The Empty Chair w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
The Empty Chair
Bardzo odpowiada mi cykl o Lincolnie Rhymie i Amelii Sachs. Ale tym razem, po przeczytaniu e-booka, muszę obniżyć ocenę za mnóstwo literówek połączonych wyrazów, podzielonych wyrazów, braku niektórych liter i całkowitego braku oddzielenia wątków. Sama fabuła, rozwój akcji i narastające napięcie jest w porządku. Świetne zakończenie i wszystko zmarnowane przez brak korekty lub jej niechlujne wykonanie. Apeluję, żeby ktoś przed wydaniem te e-booki czytał.
Oceny książki The Empty Chair
3441 użytkowników ma tytuł The Empty Chair na półkach głównych- Przeczytane 2 329
- Chcę przeczytać 1 092
- Jeffery Deaver 44
- Kryminały 18
- Thriller/sensacja/kryminał 15
- Kryminał 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Empty Chair
Interesujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen autor przypadł mi go gustu od pierwszego tomu serii, nadal trzyma formę. Dla mnie bardzo dobra lektura, wszystko co kryminał mieć powinien.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny dobra historia od Jefferya Deavera. Nie czytajcie opisu, bo zdradza połowę książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona jak dotąd część z całej serii. Zakochałam się w dusznym klimacie Karoliny Północnej, a zagłębienie się w świat zwierząt dla mnie (jako naczelnej ciekawostkotwórczyni z królestwa zwierząt) petarda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw zastrzeżenie - wbiłam się w tę powieść całkiem przez przypadek i jest to pierwsza książka z serii, z którą miałam do czynienia.
Na duży plus postać głównego bohatera - kryminologa Lincolna Rhyme'a oraz dwójki jego pomocników. Bardzo lubię takich mocno nieidealnych i wkurzających ludzi, po przejściach, z traumami itd., niebędących przy tym samotnymi alkoholikami. ;-)
Na drugi plus także postać Garreta, który w mojej głowie (tak jak i w odczuciach Amelii) od początku wydawał się być niewinny. Gdy czytałam sceny z jego udziałem, przed oczami miałam po prostu Leonardo DiCaprio z "Co gryzie Gilberta Grape'a" tylko w znacznie brzydszej wersji.
Co mi się podobało ciut mniej? Główny wątek, ponieważ, przynajmniej jak dla mnie, jest już dość ograny i przez to trochę banalny oraz zbyt wiele tropów zostawionych po drodze, dzięki czemu głównego rozwiązania sprawy domyśliłam się nieco szybciej, niż bym tego chciała.
Doceniam za to mnogość zwrotów akcji i "niespodzianek", które mimo nieskomplikowanego trzonu, serwowały czytelnikowi małe zaskoczenia aż do samego końca.
Podsumowując, nie była to powieść wybitna, ale całkiem przyjemna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo nieznajomości dwóch poprzednich części, czytało mi się ją nadspodziewanie dobrze i z bardzo dużym prawdopodobieństwem sięgnę po coś jeszcze tego autora.
7/10
7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja milosc do Lincolna Rhyme’a rosnie z kazdym nowym sledztwem, ktorym ten niesamowity osobnik kieruje.
Jest tak wieku bohaterow i plot twistow (moze nawet nieco za duzo),ze latwo sie troche zakrecic, ale jak to ma do siebie Deaver - wszystko ladnie streszcza i dopina na ostatni guzik w finalowych stronach ksiazki.
Przyznam, ze cala seria powinna rowniez zawierać nazwisko postaci Amelii, bo od samego poczatku jest istotna w calej historii i z kazda ksiazka, dzieki Rhyme’owi, staje coraz bardziej interesujaca, doswiadczona i sprytna. Wszystko wskazuje na to, ze Rhyme u swego boku hoduje damska wersje siebie i bardzo mi sie to podoba (zwlaszcza pewien moment w ksiazce, w ktorym Sachs potrafi przechytrzyć samego Lincolna).
Jak wspomnialem, w ksiazce pojawia sie wiele bohaterow, spora liczba calkiem nowych, ale najbardziej interesujaca postacia jest Garrett. Deaver ma prawdziwy talent do tworzenia wyjatkowo fascynujących postaci, dlatego licze, ze szybko pojawi sie znowu w towarzystwie Rhyme’a i Sachs.
Ksiazka tak naprawde pokazuje jak trudno walczyc z korupcja, zwlaszcza w malym miasteczku. Nawet tak inteligentny chłop jak Rhyme mial pewne problemy, ale to tylko sprawilo, ze calosc czytalo sie jeszcze ciekawiej, gdy trudniej i dluzej laczylo sie elementy, zeby poznac prawde i prawdziwy final ksiazki.
Przyznam, ze zwykle narzekam na dosc oczywista fabule, zbyt latwa fo odgadniecia. Z tymi wszystkimi zwrotami akcji autor naprawde zakrecil mi w glowie o trzymal w napieciu do samego konca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to‘Puste krzesło’ to, do tej pory, najbardziej trzymajaca w napieciu ksiazka z udzialem Rhyme’a i Sachs.
Pierwsze ok. 100 stron nie porywało. Zacząłem dochodzić do wniosku, że przestały mi się podobać kryminały, bo ciężko mi się było wciągnąć. Potem jednak akcja ruszyła z kopyta, ja się wciągnąłem i przeczytałem resztę książki niemal jednym ciągiem. Czy to świadczy o tym, że była to książka znakomita? No nie - moim zdaniem nie każda wciągająca książka jest od razu czymś wybitnym. Ostatecznie bawiłem się dobrze, ale nie sądzę, żebym za parę lat był sobie w stanie przypomnieć z tej historii cokolwiek.
Postacie w żaden sposób niezapadające w pamięć. Patent z niepełnosprawnością Rhyme'a - owszem - jest czymś niestandardowym, ale w gruncie rzeczy powoduje, że bardzo spada wiarygodność wydarzeń. Jeśli grupa pościgowa będąca kwadrans od uciekinierów potrzebuje do ich znalezienia gościa przykutego do łóżka, który analizuje resztki ze spodni będąc wiele kilometrów od akcji to musi być naciągane - i ta książka jest pełna takich naciąganych motywów. Cały ten koncept, że zbiegów szuka inwalida z wielkim mózgiem, a nie psy tropiące, tropiciele, kamery termowizyjne, obława itp. - to jest tak dalekie od sensu, że naprawdę ciężko o "zawieszenie niewiary".
Typowa dla gatunku konstrukcja: czyli 90% powieści to jakieś tam mniej lub bardziej wypełnione akcją śledztwo/pościg etc. a ostatnie 10% to kulminacja, w której każdy okazuje się kimś innym niż się wydaje, a zwroty akcji wystepują co akapit. Rhyme, który przez całą książkę ledwie był w stanie znaleźć połączenie między analizowanymi dowodami, a tym, dokąd prowadziły, nagle - pod wpływem jednego nowego dowodu - układa w głowie całą historię i rozmontowuje znacznie bardziej skomplikowany spisek, niż główna oś historii, która sprawiła mu o wiele więcej kłopotu. Tradycyjnie - wszyscy "dobrzy" okazują się być "źli" i vice versa. Oczywiście nikt - do finału - się nie zdradzał z prawdziwymi intencjami, ale jak już byliśmy blisko końca, to wszyscy bez problemu snuli wywody na temat tego jak to łamali prawo. W ogóle pomysł - nie taki rzadki - żeby ci źli sprowadzali na swój teren do pomocy wybitnych kryminalistyków/policjantów/detektywów etc. jest tak idiotyczny, że od razu za niego odejmuję punkt - bo na nim w gruncie rzeczy opiera się cała fabuła.
Ogólnie to tak: fabuła trzyma się na tyrytytkach, działania postaci - zarówno złych jak i dobrych - są absurdalne i niewiarygodne, cała historia jest naciągana, a przez znaczną część książki zwyczajnie nudnawa. Mimo wszystko ocena pozytywna, bo jednak od pewnego momentu wciąga i można się dobrze bawić - trochę jak na filmie klasy B na polsacie w piątkowy wieczór 20 lat temu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągający kryminał w dusznej i gorącej atmosferze Karoliny Północnej.
Wciągający kryminał w dusznej i gorącej atmosferze Karoliny Północnej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi się brnęło jakoś przez tą opowieść mimo, że lubię książki tego autora i zazwyczaj są dla mnie zaskakujące. Jednak jak się już wkręciłam to na maxa. Kolejna świetna historia z tej serii.