Dziki łów

- horror
- 2025-11-12
- 2025-11-12
Psycholog zmagający się z depresją oraz początkująca dziennikarka obdarzona wysoką wrażliwością (HSP) łączą siły, by rozwikłać serię morderstw dokonywanych przez istotę z pogranicza świata paranormalnego. Kluczem do rozwiązania zagadki okazują się tajemnicze notatki średniowiecznego księdza, żyjącego u schyłku XIII wieku…
„Dziki łów” to opowieść o współczesności, w której realne lęki splatają się z pradawnymi mitami. To historia o walce z wewnętrznymi i zewnętrznymi demonami – takimi, które potrafią przemienić człowieka w BESTIĘ. Zapnij pasy i wyrusz z bohaterami w mrożącą krew w żyłach podróż po Polsce, której początek kryje się w leśnym sercu Pomorza.
Kup Dziki łów w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziki łów
- 30c Beletrystyka - Słowiańska groza 1
- Horror 1
- MAMY 1
- 2026 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziki łów
Książki z pradawnymi mitami, bestiami oraz zagadką, są hot or not dla Was?
„Dobrze, że to się skończyło. Inaczej mogło ciągnąć się w nieskończoność. Jeszcze parę lat i byłabyś wrakiem człowieka. Opuszczanie toksycznych ludzi to ważny krok do bycia szczęśliwym”. 😉
Drogi czytelniku.
Dziś wyruszmy w mrożącą krew w żyłach podróż po Polsce. Początek tej podróży zaczniemy od leśnego Pomorza, to właśnie tam ludzkie lęki splatają się z mitami. Spotkamy tam psychologa zmagającego się z depresją, początkującą, wysokowrażliwą dziennikarkę, a także istotę paranormalną i księdza. Zaintrygowany? Jeśli tak, to chwyć moją dłoń i ruszamy. 🫴🏼
Chociaż książka pod tytułem „Dziki łów” to powieść z gatunku tych, które mi nie podchodzą i totalnie ich unikam, tak tutaj przeczytawszy opis, coś mnie do niej ciągnęło, więc postanowiłam po nią sięgnąć, zastrzegając sobie i autorowi, że jeśli nie dam rady, to książkę porzucę. 🙈
Jak widać po załączonej opinii, koniec końców książki nie porzuciłam, co więcej wciągnęła mnie od pierwszych stron. Poznając jednego z jej bohaterów, nawet zaczęłam mu współczuć i kibicowałam by, jego życie stało się lepsze. Natomiast pewna dziennikarka momentami mnie wkurzała swoim niezdecydowaniem tak samo zresztą, jak ów bohater. Trafił swój na swego, jak to mówią. 🤭
I wszystko było w porządku mniej więcej do połowy, gdyż mimo iż niektóre fragmenty lekko obrzydzały zwłaszcza opisy bestii i tego, co robiła, tak mimo wszystko czytało się to całkiem spoko mimo tak innej gwary niż ta aktualna. Im dalej w las tym niestety historia zaczęła mi się bardzo ciągnąć, a opisy przeżyć pewnego księdza były jak dla mnie wręcz za szczegółowo opisane. To trochę popsuło mi odbiór całej opowieści.
Mimo wszystko muszę przyznać, że książka jest dobra i może się spodobać czytelnikom, którzy lubią te klimaty. Tym bardziej że określiłabym ją jako horror z gatunku tych lżejszych. A jeśli chodzi o okładkę, to dla mnie jest ona przerażająca. Nie lubiłam na nią patrzeć. Dobrze, że miałam otulacz. 😅🤭
Bardzo ciekawi mnie taka bardziej obyczajowa odsłona @chmiel_ewski wtedy w większym stopniu ocenie czy pasuje mi jego styl. 🤗
Książki z pradawnymi mitami, bestiami oraz zagadką, są hot or not dla Was?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to**
Drogi czytelniku.
Dziś wyruszmy w mrożącą krew w żyłach podróż po Polsce. Początek tej podróży...
Jaka książka ostatnio Was rozczarowała? ❄️ Nic mnie tak nie boli, jak zmarnowany potencjał książki... oraz kiedy dana książka udaje fantastykę, chociaż nią nie jest. Taką niestety mam relację z „Dzikim Łowem”.
.....
Szczerze, już nawet nie wiem, o czym jest fabuła. Głównym bohaterem jest Sylwester Dziuba, 25letni alkoholik-mizogin. Przykro mi, jeśli w zamyśle autora miał być odbierany inaczej, ale w moich oczach to jedyne przymioty, które go opisują. Nie mogę zapomnieć sceny, w której Sylwester zamienił może 3 zdania z Emilią, widząc ją pierwszy raz na oczy, i już wystawił jej pełną analizę psychologiczną (poniekąd skończył studia psychologiczne, ehe),łącznie z jej traumami i podejściem do życia. Jakby... na podstawie czego? 😬 No i nie mogę pominąć zmniejszania Emilii do jej biustu przez każdego faceta w tej książce. Oraz wywodów Sylwestra w listach do zmarłych ludzi, bo potem robił dokładnie to, za co krytykował społeczeństwo.
.....
Akcji odrobinkę jest w tej książce. Tak tycio, że gdy już myślałam, że może jednak się wciągnę, nadchodziło bum, wracamy do poprzedniego krążenia wokół rzeczy kompletnie nie związanych z przedstawionym problemem. Wątki poboczne są fajne, ale tu nie rozumiałam, co miały wnieść oprócz dodatkowych stron. Tak naprawdę już po 1 rozdziale miałam ochotę na DNF... Ale przez miesiąc jakoś przetrwałam czytanie, aż dotarłam do końca (ledwo). Wszystko dzięki stylowi autora, który prezentował się tak: ✨Sylwester się obudził. Usiadł na łóżku. Wstał. Poszedł do łazienki. Oddał mocz✨ Nie, nie żartuję. Właśnie w ten sposób była napisana ta książka i przytaczam mniej więcej początek rozdziału 1, po którym rozważałam swoją życiową decyzję, jaką było zapoznanie się z „Dzikim Łowem”. Miałam nadzieję na coś znacznie lepszego, coś związanego ze słowiańską mitologią. Czego dostałam zaledwie szczyptę — sól na moje oczy.
.....
Co do realiów, akcja książki dzieje się gdzieś w polskiej wsi, jeśli dobrze zrozumiałam, w okolicy Bieszczad. Dlatego też przewijało się trochę postaci, które tą że wieś zamieszkiwały. Nie zapamiętałam nikogo...
.....
Podsumowując: było gorzej niż źle. Cierpiałam przy czytaniu. 2/10.
[Współpraca recenzencka @wydawnictwo_noca ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.....
Dziki Łów to wyjątkowa powieść dla wszystkich, którzy chcą się troszkę pobać. Powieść charakteryzuje się świetnie poprowadzoną, dwutorową akcją, która gwarantuje intensywne emocje i stałe napięcie. Czytając, ma się wrażenie obcowania z polskim odpowiednikiem Van Helsinga, dzięki czemu walka ze złem jest charyzmatyczna i porywająca. Autorowi należą się gratulacje za gęsty, mroczny klimat i dynamiczne tempo, które trzyma w szachu do samego końca. Gorąco polecam tę lekturę wszystkim fanom grozy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziki łów – Marek Chmielewski
Sylwek Dziuba, młody psycholog zmagający się z depresją, pracuje jako hycel w małej pomorskiej miejscowości. Kiedy zaczynają krążyć pogłoski o bestii zabijającej zwierzęta gospodarskie, pierwsze skojarzenie to oczywiście wilki… tylko że nie wszystko się tu zgadza.
Czy to człowiek? Zwierzę? A może coś jeszcze innego?
W tym samym czasie jego znajomy z pracy trafia na coś, czego nie da się zignorować i prosi Dziubę o pomoc. Od tej chwili coraz mocniej czuć, że w lasach czai się coś, o czym lepiej byłoby nie wiedzieć.
Książka napisana jest nieco surowym, ale momentami pięknie poetyckim językiem, co bardzo mi się podobało. Dialogi też na plus, no i spotkanie z Wiedźmakiem to naprawdę fajny motyw. Jedynie romans, który pojawia się w połowie, trochę mi nie leżał.
I muszę przyznać, że opisy z pamiętnika były momentami trochę za długie, wybijały mnie z rytmu czytania.
Mimo tych drobiazgów: czyta się świetnie.
Jeśli lubicie polską grozę z nutą mitu i las pełen szeptów-sięgajcie śmiało.
Współpraca barterowa z @wydawnictwo_noca
Autor @chmiel_ewski
Dziki łów – Marek Chmielewski
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść grozy o walce z własnymi demonami i tymi, które czają się gdzieś na granicy mitu i rzeczywistości. Autor świetnie łączy współczesny świat z elementami wierzeń i niejasnego, ludzkiego lęku.
"Dziki łów"
Marek Chmielewski
Wydawnictwo Nocą
#współpraca_barterowa
Powieść, która wciąga jak bagno od pierwszych stron w mroczny, pełen napięcia klimat. Świat mitu i współczesności autor łączy z elementami grozy i metaforycznego lęku ludzkiego.
Młody psycholog Sylwek Dziuba zmagający się z depresją po starcie ukochanej, pracuje jako hycel w niewielkiej Pomorskiej miejscowości otoczonej lasami. Niestety jego nałóg dość często nie idzie w parze z pracą i chłopak w końcu rezygnuje z posady.
Popijając co wieczór w barze, słyszy od miejscowych rolników o bestii, która zabija zwierzęta gospodarcze. On sam,jak zresztą i większość myśli, że to dzika wataha wilków . Ale jego znajomy z pracy - Damazy Kalisiak widział w lesie coś, co go zaniepokoiło. Poprosił więc Dziubę o pomoc w zbadaniu tajemniczego znaleziska. Niechętny chłopak pomaga Kalisiakowi. Niepewny jednak czym jest znalezisko rezygnuje z pomocy Damazemu.
Starszy hycel nie zamierza rezygnować z rozwikłania zagadki i zostaje sam w lesie. Niestety znika,a kilka dni później zostaje znaleziony martwy,rozszarpany na strzępy.
O tajemniczym stworzeniu dowiaduje się także leśniczy Zbyszek,przyjaciel Sylwka. On także prosi chłopaka o pomoc. Dziuba odmawia, ale wiedziony złym przeczuciem i wyrzutami sumienia postanawia dołączyć do Zbyszka w lesie. Tym samym ratuje mu życie. Czy bestia odpuści?
W tym samym czasie do wioski przyjeżdża młoda dziennikarka, aby ustalić przyczyny morderstw i odnaleźć sprawcę.
Podczas rozmowy ze Zbyszkiem Sylwester przypomina sobie o tajemniczym dzienniku, który leży u niego w piwnicy. Są to zapiski księdza żyjącego u schyłku Xlll wieku.
Czy dziennik pomoże w rozwiązaniu sprawy? Czym jest istota mordująca zwierzęta i ludzi? Jaką rolę a życiu Sylwka odegra młoda dziennikarka?
Tego wszystkiego dowiecie się z powieści, którą autor opisuje sugestywnym, często poetyckim językiem, często przytaczając powiedzonka. Chmielewski stworzył bohaterów prawdziwych i wiarygodnych, co sprawia, że powieść czyta się z zaciekawieniem, ale również z...ciarkami na plecach. Ja polecam, szczególnie jeśli lubisz mroczne historie.
"Dziki łów"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarek Chmielewski