Wszyscy jesteśmy martwi. Część trzecia

- Det lider mot jul 3
- 2024-12-11
- 2024-12-11
- Aleksandra Brożek-Sala
W Ostrobotni panuje zima, a z nieba sypie gęsty śnieg. Mimo niesprzyjającej aury policjanci Gisela Forsell i Linus Mikkola kontynuują polowanie na zabójcę, który wciąż pozostaje nieuchwytny. Pomagają im w tym funkcjonariusze Freddy Lärka i Tuula Niemi. Nowe morderstwo jeszcze bardziej komplikuje dochodzenie, a Gisela obawia się, że kolejne osoby mogą znaleźć się w niebezpieczeństwie.
To trzecia część czterotomowej serii pt. „Krwawe Święta” opowiadającej o tym tajemniczym i trudnym do rozwikłania śledztwie.
Kup Wszyscy jesteśmy martwi. Część trzecia w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wszyscy jesteśmy martwi. Część trzecia
194 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy martwi. Część trzecia na półkach głównych- Przeczytane 177
- 2024 17
- 2025 15
- Legimi 11
- Audiobooki 5
- Wyzwanie LC 2024 4
- Kryminał 3
- Ebook 2

Opinie i dyskusje o książce Wszyscy jesteśmy martwi. Część trzecia
Wciągająca historia kryminalna. Coś zaczyna się klarować:) A trupów przybywa...
Wciągająca historia kryminalna. Coś zaczyna się klarować:) A trupów przybywa...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrwawy grudzień…
Sara Önnebo stworzyła okołobożonarodzeniowy kryminał z intrygującą fabułą, licznymi, rozbudowanymi charakterystykami bohaterów i mroźnym klimatem. Całość historii autorka postanowiła podzielić na cztery części, by publikować ją w odcinkach.
Część pierwsza to typowe wprowadzenie do historii – przedstawienie postaci i tła ich życia + zawiązanie akcji kluczowym momentem, czyli odnalezieniem notatki.
Części druga i trzecia obejmują śledztwo i dalsze zgłębianie życia bohaterów + kolejne zbrodnie, bowiem na trzech ofiarach się tu nie skończy…
Część czwarta z kolei to domknięcie wszystkich wątków i nieśpieszny finał tej historii.
Mnogość bohaterów początkowo może przytłaczać, jednak od części drugiej człowiek jest w stanie się już rozeznać kto jest kim. Autorka wodzi czytelników za nos podsuwając kilku potencjalnych sprawców, z których, jak to bywa w tego typu powieściach, faktycznym jest ten, po którym najmniej można się było tego spodziewać…
Pomiędzy dekorowaniem domu na Święta, pakowaniem prezentów i przygotowywaniem potraw świątecznych warto było zapoznać się z nieco mroczniejszą odsłoną powieści okołoświątecznych.
„Wszyscy jesteśmy martwi” to przyjemny kryminał, który nie epatuje zbrodnią i w którym czuć klimat finlandzkiej, mroźnej zimy. Świetnie się sprawdzi w okołoświątecznym czasie.
Polecam.
Krwawy grudzień…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrudzień 2022 r. dla finlandzkich policjantów nie zapowiada się różowo. Na drzwiach jednego z domów w Tulisaari znaleziono niepokojącą notatkę o treści: „Wezwij policję! Wszyscy jesteśmy martwi.”, a w środku – trzy ciała i nieprzytomną kobietę. Co się wydarzyło w domku? Co mają ze sobą wspólnego ofiary? I czy będzie ich więcej…?
Sara Önnebo stworzyła...
Po co ten podział na cztery części? W ogóle nie czuć w trakcie lektury, żeby miał on jakieś znaczenie dla całej historii. Ta część odrobinę lepsza od poprzedniej. Policja zaczyna czuć już presję umykającego czasu i braku przełomu w śledztwie. Domyśliłam się już kto jest mordercą i nie było to jakoś specjalnie trudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFinlandia...Zbliżają się święta, do śledztwa w sprawie morderstw -znanych z dwóch poprzednich części- zostają dołączeni nowi policjanci, Niestety morderca znów daje o sobie znać. Kolejne ofiary ... Czekam, co się jeszcze wydarzy, bo akcja choć bardzo rozwleczona staje się coraz bardziej intrygująca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część cyklu Sary Önnebo to pzycja, która może budzić mieszane uczucia. Choć tematyka sugeruj mocne emocje, to niestety czuję się tą pozycją rozczarowana. W moim przypadku tak było, niestety.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobry kryminał, choć mocno rozciągnięty w czasie
dobry kryminał, choć mocno rozciągnięty w czasie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#czytam_se
⠀
"Sylvia Adler miała wrażenie, że duch Bożego Narodzenia zakrada się do niej jak podstępny zabójca. Od wielu lat nienawidziła świąt."
⠀
Dziś, już prawie miesiąc po... Czas jak zawsze pędził i nie zatrzymał się, nie zwolnił. Wszystko na co czekałam, popędziło jak pedolino. Zatrzymało się na mojej stacji tylko na chwilę. I chociaż ta chwila była bardzo ważna, to zniknęła jak mgnienie oka. Czy Wasz czas też tak pędzi?
⠀
Dziś o książce, która niepotrzebnie została podzielona na cztery części. Pozwólcie, że nie będę o każdej osobno, a o całości, bo tylko wtedy ma to dla mnie sens.
⠀
W przedświąteczny czas policjanci - Gisela Forsell i Linus Mikkola - odkrywają opuszczony dom i napis "Wezwij policję! Wszyscy jesteśmy martwi". Po wejściu okazuje się, że w środku znajdują się trzy martwe ciała i jedna kobieta. W związku z tym, że kobieta jest nieprzytomna, muszą szukać śladów i powiązań, ale tych oczywiście brakuje. Do czasu, kiedy to docierają do nich informacje, że zamordowana została następna osoba. Kolejni funkcjonariusze, którzy pracują przy sprawie czyją ogromną presję ale dzięki temu, sprawa zaczyna nabierać rozpędu. Każdy szuka chociaż jedej rzeczy, która może stać się ogniwem kolejnej wskazówki aż w końcu docierają do pewnej osoby. Ale czy ona okaże się być kluczem do rozwiązania zagadki, czy tylko kolejnym ogniwem łączącym ten długi łańuch? O tym już nie napiszę, bo może akurat będziecie mieli ochotę wejść w iście zimowy klimat.
⠀
Osobiście uważam, że cykl Krwawe święta, nie był zły, ale można było to zrobić od razu jako całość. Bo dla mnie to trochę psuło cały klimat.
#czytam_se
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⠀
Ciąg dalszy poprzednich dwóch części. Akcja się rozwija i jest coraz ciekawa
Ciąg dalszy poprzednich dwóch części. Akcja się rozwija i jest coraz ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDostarczasz pizzę? Uważaj, bo możesz trafić na domek „gdzieś tam” z kartką na drzwiach o treści: „Wezwij policję! Wszyscy jesteśmy martwi!”.
Nie do końca rozumiem sensu podzielenia tej historii na części. Na końcu każdej z nich nie dzieje się nic, co by zastrzymało czytelnika i kazało sięgnąć po kolejne. Przeczytałam wszystkie, bo byłam ciekawa poprowadzenia akcji, ale przyznaję, że gdyby to była jedna 400 stronicowa książka, poddałabym się w połowie.
Może właśnie po to ten podział, żeby się nie poddać? 😄
Sama historia kryminalna całkiem niezła, zwłaszcza na okres świąteczny. Trup i brak winnych. Czego chcieć więcej?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym właśnie domku policja trafiła na trzy ciała i jedną nieprzytomną kobietę. Co się w nim wydarzyło? Co tam robili ludzie, których z pozoru nic nie łączy? Kto zabił i… dlaczego?
Nie do końca rozumiem sensu podzielenia tej historii...
Trzecia część trochę mnie wciągnęła, dużo bardziej niż pierwsza i druga. Swoją droga nie wiem czemu autorka zrobiła 4 części zamiast jednej książki bo są one króciutkie. Śnieg sypie, intryga się rozwija, napięcie rośnie. Mimo że śledczy szukają mordercy osób z pierwszej części pojawia się nowy trup. Wszystko się jeszcze bardziej komplikuje.
#WyzwanieLC2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#WyzwanieLC2025