Pleasure of Thinking

Okładka książki Pleasure of Thinking autora Wang Xiaobo, 9780241633267
Okładka książki Pleasure of Thinking
Wang Xiaobo Wydawnictwo: Penguin Books Seria: Penguin Modern Classics publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pleasure of Thinking

4 użytkowników ma tytuł Pleasure of Thinking na półkach dodatkowych

Wang Xiaobo
Wang Xiaobo
Chiński pisarz, który szczególnie uznanie zyskał po swojej śmierci. Wang urodził się i zmarł w Pekinie. W 1968, drugim roku rewolucji kulturalnej został zesłany najpierw na wieś do prowincji Junnan jako przedstawiciel "młodzieży inteligenckiej", a następnie do prowincji Szantung. W 1972 zezwolono mu na powrót do stolicy, gdzie znalazł zatrudnienie w lokalnej fabryce. Od 1978 do 1982 roku Wang odbył studia ekonomiczne na Chińskim Uniwersytecie Ludowym, a 6 lat później uzyskał tytuł magisterski na Uniwersytecie w Pittsburgu. Po powrocie do Chin rozpoczął nauczanie na wydziale nauk społecznych Uniwersytetu Pekińskiego oraz na wydziale rachunkowości Chińskiego Uniwersytetu Ludowego. Od 1992 zajmował się głównie pisarstwem.

Cytaty z książki Pleasure of Thinking

Dodaj cytat z książki Pleasure of Thinking