Marcepanek

24 min.

Kup Marcepanek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marcepanek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marcepanek

Dzisiejsza bajka bardzo mnie urzekła. Głównym bohaterem jest Marcepanek, który żyje w górach i pomaga zwierzętom w każdej porze roku. Wszystkie zwierzęta mieszkające w lesie mogą na niego liczyć. Dlatego pewnego dnia one postanowiły mu się odwdzięczyć spełniając jego marzenie.

Marcepanek jest… w sumie sama zastanawiałam się czym on jest, bo ciężko go jednoznacznie określić. Z całą pewnością jest postacią o ogromnym sercu i empatii. Otaczające go zwierzęta, zawsze mogą liczyć na jego pomoc, zwłaszcza jesienią czy też zimą. Nie przejdzie obojętnie obok innej istoty.

"Zimą zawsze pomagał różnym zwierzętom znaleźć pokarm, budował dla nich zagródki, by mogły się ogrzać i naprawiał domki, żeby przetrwały mrozy."

Historia ta pokazuje, że zawsze warto pomagać innym, bo dobroć wraca do nas podwójnie. Bycie miłym wcale nie jest trudne, a może przynieść nam same korzyści. Zwierzęta podczas zimy szczególnie potrzebują naszej pomocy, aby mogły ją jakoś przetrwać.
Znajdziemy tutaj jeszcze jeden ważny przekaz – że marzenia naprawdę potrafią się spełniać.

Marcepanek to urocza historia pokazująca, że pomoc innym to nic złego oraz że dobro okazane innym potrafi nam odpłacić z nawiązką. Polecam.

Za mną piąta historyjka dla dzieci od Wydawnictwa Szmaragdowe Pióro za możliwością przeczytania, której serdecznie dziękuję. To książeczka pod tytułem „Marcepanek” autorstwa Macieja Stupery. Czyli opowiastka dla młodszych dzieci. Kolejna z serii historyjek, jakimi autor kiedyś dzielił się z własnymi dziećmi, a teraz i my możemy ją przeczytać.
W głównej treści „Marcepanek” przedstawia historię jednego dnia w życiu tytułowej postaci. Dobry i uczynny na co dzień Marcepanek, który żyje w zgodzie z naturą, wyrusza na spacer w góry. Podziwia widoki i cieszy się słońcem. Jakież jednak jest jego zdziwienie i zasmucenie, gdy nie słyszy uwielbianego przez siebie śpiewu ptaków. Dopiero po powrocie do domku wszystko się wyjaśnia i wprawia, go w prawdziwe zdumienie.
Pozostali bohaterowie opowiastki postanawiają zrobić swojemu przyjacielowi wielką niespodziankę i spełnić jego marzenie. W tajemnicy czynią przygotowania, ale przy tym przez przypadek sprawiają Marcepankowi smutek. Dopiero wyjaśnienie sprawy naprawia sytuację.
W głębszym przekazie opowiadanie niesie przesłanie o tym, że dobro do nas wraca. Czasem też dzięki temu spełniają się nasze marzenia. Chociaż należy mieć na uwadze to, że oczekiwanie, iż stanie się to natychmiast, nie jest dobre.
Zawarte w książeczce ilustracje udanie obrazują opisane wydarzenia. Cieszą oko i pozwalają bardziej zanurzyć się w historię. Pokazują także piękno przyrody i są zgrabnym dopełnieniem opowiadania. Przedstawiają emocje niezawarte w tekście. Przyciągają uwagę do historyjki.
Podsumowując ;) „Marcepanek” to historia, która może pomóc nam w rozmowie z dzieckiem o pomaganiu. O tym, że kiedy my robimy coś dobrego dla innych, znajdą się tacy, którzy zrobią coś dobrego dla nas. Choć nie zawsze dzieje się to natychmiast.
Może to być też rozmowa o odczuwanych przez nas emocjach, kiedy nie dzieje się coś, co spodziewamy się, że powinno się stać. Możemy potraktować ją jako zwykłą czytankę do poduszki dla maluszka.
Polecam ❤️

W głównej treści „Marcepanek”...

✩ 𝓐𝓾𝓽𝓸𝓻 : Maciej Stupera
✩ 𝓞𝓬𝓮𝓷𝓪 : ✩ ✩ ✩ ✩ ✩/5

✩ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 : ( 𝓶𝓸𝔃𝓮 𝔃𝓪𝔀𝓲𝓮𝓻𝓪𝓬 𝓼𝓹𝓸𝓳𝓵𝓮𝓻𝔂 )

[ 𝓦𝓼𝓹𝓸𝓵𝓹𝓻𝓪𝓬𝓪 𝓫𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓪 ] @aleksandrarkstupera

Cześć! Dziś premiera bajeczki „Marcepanek” Macieja Stupery, z tej okazji zapraszam Was na jej recenzje. 💚

To bardzo przyjemna, krótka i niosąca refleksje bajeczka. Opowiada o Marcepanku, który zawsze służył pomocą mieszkańcom lasu. Uwielbiał on śpiew ptaków, gdy wybrał się jednego dnia na długi spacer było całkiem inaczej. Las ucichł, ptaki wyparowały. Okazało się jednak, że wszystkie zwierzęta postanowiły zrobić Marcepankowi niespodziankę. Smucony wrócił do domu, w którym zastał wiewiórkę, ta zaś zabrała go na piękny koncert wszystkich gatunków ptaków. Marcepanek był spełniony i wdzięczny za tak cudowne zakończenie dnia. Bajeczka tą opowiada o niesieniu pomocy zawsze, ponieważ gdy będzie ona nam potrzebna to wróci oraz o niesamowitych przyjaciołach, którzy są w stanie zrobić dla Nas wszystko. Autor posłużył się delikatnym i łatwym językiem, aby nawet ci najmłodsi zrozumieli przekaz książki. 💚

✩ 𝓐𝓾𝓽𝓸𝓻 : Maciej Stupera
✩ 𝓞𝓬𝓮𝓷𝓪 : ✩ ✩ ✩ ✩ ✩/5

✩ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 : ( 𝓶𝓸𝔃𝓮 𝔃𝓪𝔀𝓲𝓮𝓻𝓪𝓬 𝓼𝓹𝓸𝓳𝓵𝓮𝓻𝔂 )

[ 𝓦𝓼𝓹𝓸𝓵𝓹𝓻𝓪𝓬𝓪 𝓫𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓪 ] @aleksandrarkstupera

7 użytkowników ma tytuł Marcepanek na półkach głównych