Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna

- Murdle Junior (tom 3)
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- Paulina Kielan
Pierwsza powieść w świecie Murdle Junior.
Gdy Jake i jej pomocnik Sterling przygotowują się do konfrontacji z największym łobuzem w szkole, z biblioteki dobiega krzyk. Znika panna Saffron. Wszyscy nabierają wody w usta. Jedyna poszlaka to niewyraźne wspomnienie połyskującego przedmiotu, który mógł mieć związek z tą tajemniczą sprawą. Jake, Sterling i Brick są jednak zdeterminowani, by odkryć prawdę. Dla Jake stawianie czoła złoczyńcom to bułka z masłem. W końcu jest detektywką, jedyną licencjonowaną śledczą w szkole Świętej Nerki. I na swoją odznakę zasłużyła naprawdę ciężką pracą.
W tej ekscytującej powieści swoje siły połączyli G.T. Karber, twórca zagadek detektywistycznych z serii „Murdle”, oraz Chris Grabenstein, autor bestsellerowych książek dla młodych czytelników.
Kup Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna w ulubionej księgarni
Oceny książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna
33 użytkowników ma tytuł Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna na półkach głównych- Przeczytane 27
- 2025 3
- Współpraca recenzencka 1
- Egzemplarz recenzencki 1
- Zagadki 🔎 1
- Wyzwanie LC 2025 1
- MRC📚 1
- Książki 1
Cytaty z książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna
Czas rzadko pracuje na naszą korzyść. Zwykle szybko przecieka nam między palcami, gdy najbardziej nam go brakuje.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna
Kupiłam myśląc, że to kolejne murdle do rozwiązywania, a okazalo się, że to powieść detektywistyczna dla dzieci i młodzieży. Lekka, z humorem. Nas wciągnęła. Jedyny zgrzyt logiczny to przekladanie zasad murdle do prawdziwej sytuacji (4 potencjalne narzędzia zbrodni, 4 osoby, 4 pomieszczenia).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętacie z czasów szkolnych, tego największego łobuza i rozrabiakę w klasie/ szkole? A może to Wam przysługiwał ten tytuł?
Zawsze trafi się taki rodzynek i zawsze zapada w pamięć. W Szkole Świętej Nerki (nazwa wybitnie intrygująca 😀) także mają takowego na stanie, a Jake i Sterling przygotowują się na konfrontację z gagatkiem. Czy uda im się go spacyfikować oraz rozwiązać zagadkę zniknięcia nauczycielki?
Moje dzieci z pasją wcielały się w rolę detektywów i rozwiązywały zagadki i łamigłówki z poprzednich wydań Murdle Junior. A teraz trafiła w nasze ręce, skromnie ilustrowana, ale już powieść detektywistyczna z tej serii. Pełna historia bohaterów. Jake z licencją śledczą, to już detektywka na całego, nic jej nie umknie, wywęszy każdą tajemnice, rozwiąże każdą zagadkę. A pojętny kandydat na detektywa, w roli obecnie jeszcze - czytelnika, będzie chłonął każdy etap jej śledztwa z zapartym tchem.
To kolejna z tej serii książka budząca ciekawość, ucząca logicznego myślenia, analizowania przebiegu wydarzeń i wszystkiego co ma związek z prowadzonym śledztwem, zarazem pełna błyskotliwego poczucia humoru. Całość połączono tym razem z życiem uczniów wyjątkowej szkoły. Każdego czytelnika czeka dzięki temu pasjonująca lektura.
Jesteśmy zdecydowanie, fanami tej serii i szczerze oraz serdecznie ją Wam polecamy. Dziękuję za możliwość poznania jej także w tym wydaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze trafi się taki rodzynek i zawsze zapada w pamięć. W Szkole Świętej Nerki (nazwa wybitnie intrygująca 😀) także mają takowego na stanie, a Jake i Sterling przygotowują się na konfrontację z gagatkiem. Czy uda im się go spacyfikować oraz...
Ze szkolnej biblioteki dobiega nagły krzyk ewidentnie zwiastujący coś złego. Chwilę potem znika nauczycielka - panna Saffron. Nieco wcześniej okazuje się, że ktoś wypuścił klasową fretkę, a podejrzanych jest kilka osób, gdyż zwierzak nie jest w szkole szczególnie lubiany. Szczególnie przez pracowników budynku. Co się wydarzyło i dlaczego nikt nie chce zdradzić, gdzie podziała się nauczycielka? Troje uczniów - Jake, Sterling i Brick nie zamierzają spocząć dopóki nie rozwiążą tajemniczego zniknięcia.
Powieści detektywistyczne dla dzieci i młodzieży stały się obecnie bardzo popularne. I dobrze! Dzięki temu młodzi czytelnicy mogą spędzić ekscytujący czas rozwiązując zagadki wraz z bohaterami danej powieści.
Do tej pory miałam do czynienia z Murdle Junior w formie zagadek logicznych z diagramami, podpowiedziami i konkretnymi problemami do rozwiązania. Tym razem, w moje ręce trafiło "Murdle Junior. Przerwa na śledztwo", a więc pełnowymiarowa powieść detektywistyczna nie tylko dla młodszych, ale i starszych czytelników! Miałam w planach czytać tą książkę Amelce na dobranoc, aczkolwiek ciekawiła mnie na tyle że nie chciałam jej odkładać po jednym czy dwóch rozdziałach. Naprawdę zainteresowało mnie śledztwo młodych detektywów! Jeśli lubicie tego typu książki, albo szukacie sposobu na mile spędzony czas ze swoją pociechą to zachęcam do lektury!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuję Wydawnictwu Publicat oraz @murdle_polska za egzemplarz książki, który wraz z synem mogłam przeczytać w ramach #współpracarecenzencka i #współpracareklamowa 😄
“Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna” to pierwsza powieść z serii #murdle 😊 Do tej pory każdy miłośnik zagadek mógł je rozwiązywać w wersji dla dorosłych lub w wersji dla dzieci. Tym razem wydawnictwo przekazało w nasze ręce powieść, która skupia swoją uwagę przy jednym z głównych bohaterów zagadek z Murdle Junior.
Głównym bohaterem książki jest Jake, dziewczynka - detektywka, która chodzi do Szkoły Świętej Nerki. Historia zaczyna się od sprawy zaginięcia fretki imieniem Frecisław. Zwierzątko jest klasową maskotką i należy do panny Saffron. Dziewczynka jako wytrawny młodszy detektyw rozwiązuje bardzo sprawnie tę sprawę. Jednak dzień Jake dopiero się rozpoczął, a prawdziwe wyzwanie dopiero przed nią. Po południu przy okazji konfrontacji z największym łobuzem w szkole słyszy krzyk, który ewidentnie należy do wspomnianej już nauczycielki. Panna Saffron znika, i nikt poza Jake, jej pomocnikiem Sterlingiem i wspomnianym łobuzem Brickiem tym zniknięciem się nie przejmuje. Cała trójka postanawia rozwiązać tę sprawę i odkryć prawdę o zniknięciu nauczycielki. Jednak zanim Jake dopuści pozostałą dwójkę do sprawy jako tymczasowych nieoficjalnych młodych detektywów pomocniczych, każe im wypowiedzieć słowa przysięgi Klubu Detektywów. Słowa przysięgi brzmią następująco:
“Ja (twoje imię),uroczyście przysięgam szukać wskazówek, gdziekolwiek mogę na nie natrafić, iść tropem tajemnic, dokądkolwiek mnie prowadzą, wykazywać ciekawość, ostrożność, odwagę i uprzejmość. Zawsze słuchać rozumu…oraz serca. I robić to, co uważam za słuszne, bez względu na to, jak trudne będzie się to wydawać.”
Teraz jako pełnoprawni członkowie podejmują szereg działań, aby odkryć prawdę o tym co się wydarzyło i prawdopodobnie uratować nauczycielkę.
Historia jest pełna jest zabawnych sytuacji i dialogów, tajemnic oraz zagadek do rozwiązania. Pokazuje jak wielka siłą może być przyjaźń i jak wiele korzyści daje praca zespołowa. Nie brakuje tu również diagramów logicznych, które rozwiązujemy razem z bohaterami. Ponadto książka pokazuje i uczy dzieci, aby wierzyły w siebie, nie poddawały się z powodu pojawiających się trudności oraz że przyjaźń wymaga również pracy i dawania czegoś od siebie.
Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Jest napisana bardzo fajnym, przystępnym językiem, który nie nastręcza problemów z jej zrozumieniem. Moim zdaniem jest to powieść odpowiednia dla dzieci w wieku 9+, a może i nawet nieco młodszych. Ponadto książka opatrzona jest ilustracjami, które ubogacają opowieść.
⚠️ A teraz uwaga - ważna wskazówka ⚠️
Jeśli chcecie poznawać chronologicznie losy bohaterów z serii “Murdle Junior” to tę powieść warto przeczytać do po trzecim, ale przed czwartym rozdziałem zagadek “Murdle Junior. Gotowi, do startu, rozwiązujemy”. Akcja powieści rozgrywa się chwilę przed rozpoczęciem czwartego rozdziału.
Na koniec jedno zdanie od mojego syna na temat tej powieści: “W tej książce spodziewajcie się niespodziewanego, bo co strona to kolejna zagadka”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna” to pierwsza powieść z serii #murdle 😊 Do tej pory każdy miłośnik zagadek mógł je rozwiązywać w wersji dla dorosłych lub w wersji dla dzieci. Tym...
Po wielkim sukcesie Murdle i Murdle Junior, @wydawnictwo_publicat przygotowało nie lada gratkę dla młodszych czytelników. Powieść detyktywistyczną Moudle Junior, autorstwa G.T. Karabera i Chrisa Grabensteina. Ten pierwszy znany jest nam doskonale jako twórca Murdle, drugi zaś jest autorem bestsellerowych książek dla dzieci i młodzieży.
Zasady tej lektury są nad wyraz klarowne: w każdej sprawie młody czytelnik wybiera jednego spośród czterech podejrzanych, jedno z czterech miejsc zbrodni jak i narzędzie, którym dokonano przestępstwa. Znamy to już ze słynnych diagramów Murdle. Tym razem jednak, należy śledzić rozbudowaną fabularnie historię Jake i jej pomocnika Sterlinga. Na jej podstawie zbierać ciąg potrzebnych informacji, poszlak, by towarzyszyć bohaterom w prowadzeniu śledztwa. Książka jest napisana niezwykle przejrzyście, lekkim, swobodnym językiem, który trafi do młodego czytelnika. Akcja rozgrywa się w szkolnym środowisku, więc i tu najmłodsi znajdą wspólne płaszczyzny z bohaterami.
Myślę, że ta detektywistyczna powieść stanowi idealną podstawę do wejścia w świat zagadek Murdle. Pozwala oswoić się z konwencją, ukazuje jak wykorzystywać diagramy. A dla wszystkich juniorów, którzy już znają zagadki oparte na dedukcji i logicznym myśleniu, staje się świetną możliwością do zagłębienia się w historii dla młodego detektywa: ciekawej, dowcipnej, angażującej myślenie. To idealna książka dla czytelników samodzielnie już czytających, ale również dla tych, którzy z rodzicami wkraczają w świat książek. Urodzinowy prezent? Mikołajki? A może zachęta dla młodego czytelnika? Nadaje się w sam raz!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZasady tej lektury są nad wyraz...
To wciągająca opowieść, pełna zagadek i tajemnic. Już na wstępie zadaniem czytelników będzie odnalezienie pana Frecisława - klasowej fretki. To jednak wstęp do większej zbrodni - zaginięcia nauczycielki, panny Saffron. Musicie zamienić się w bacznych obserwatorów, którzy analizując nawet najmniejszy ślad podejmą się rozwiązania zagadki (pomogą wam w tym diagramy).
Co ważne, musicie odgadnąć jednego z czterech podejrzanych, odgadnąć jedno z czterech miejsc i czterech narzędzi zbrodni.
Jeśli wasze dzieci lubią takie zagadki to będą one ciekawym urozmaiceniem jesiennych wieczorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo...
Sterlinga czeka nosowykręt tuż po lekcjach. I to nie od byle kogo, a od największego łobuziaka w szkole, niejakiego Bricka. Tylko Jack, jego najlepsza przyjaciółka, staje w obronie chłopaka. Spotkanie na boisku, które ma rozstrzygnąć konflikt, zostaje niespodziewanie przerwane przeraźliwym krzykiem dobiegającym ze szkolnej biblioteki. W niewyjaśnionych okolicznościach znika panna Saffron.
Jake, jako doświadczona detektywka, rozpoczyna śledztwo mające na celu wyjaśnienie prawdopodobnej zbrodni. Wraz ze Sterlingiem oraz Brickiem przemierza szkolne korytarze, odkrywając coraz więcej tajemnic i sekretów, jakie skrywają nie tylko mury placówki, lecz także osoby, które codziennie spotykają.
Przez chwilę wahałam się, czy książka skierowana do młodszego czytelnika nie okaże się dla mnie zbyt dziecinna. Ale nie! Murdle Junior. Przerwa na śledztwo czytało mi się wyśmienicie. Już po kilku pierwszych zdaniach, chichotałam pod nosem, gdy poznawałam perypetie pana Frecisława.
A potem po prostu przepadłam. Dałam się porwać śledztwu Jake, która wraz ze Sterlingiem i Brickiem analizowała kolejne dowody i zeznania. Bardzo doceniam, że autorzy przy całym humorystycznym stylu książki wpletli w opowieść także ważne i uniwersalne przesłania, takie jak koleżeństwo, nie ocenianie innych zbyt pochopnie czy dawanie drugiej szansy.
Co ważne poziom zagadki wcale nie był taki łatwy! Musiałam się chwilę zastanowić, kto, jak i dlaczego popełnił zbrodnię. Duży plus dla autorów za to, że nie poszli na łatwiznę i zamieszali w śledztwie podrzucając wiele ślepych tropów!
Oprócz samej sprawy kryminalnej, relacje między bohaterami, odkrywanie sekretów Szkoły Świętej Nerki zostały opisane w bardzo interesujący i angażujący sposób. Świetne ilustracje dodatkowo wzbogacają odbiór książki, a krótkie rozdziały pomagają utrzymać odpowiednie tempo akcji i porządkują uzyskane informacje.
Uważam, że to idealny tytuł dla młodszych czytelników, których fascynują zagadki i chcą samodzielnie lub z pomocą rodzica spróbować rozwiązać kryminalną łamigłówkę. Tytuł może być świetnym pretekstem, by wspólnie spędzić miło i kreatywnie czas. Dyskusje o fabule mogą stać się punktem wyjścia do wielu fascynujących rozmów.
Zbliżają się święta, myślę więc, że Murdle Junior. Przerwa na śledztwo będzie doskonałym prezentem pod choinkę dla niejednego młodego fana lub fanki powieści detektywistycznych. Ja z pewnością podsunę ten tytuł młodszej części mojej rodziny i jestem pewna, że polubią go tak samo jak ja. Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna opcja dla młodych detektywów!
Pierwsza powieść detektywistyczna z serii Murdle Junior zabiera czytelnika na emocjonujące i pełne humoru poszukiwanie sprawcy zaginięcia nauczycielki klasy trzeciej w szkole Świętej Nerki. Towarzyszymy znanej już z serii Jake oraz jej przyjaciołom w śledztwie – autor w atrakcyjny sposób wprowadza diagram dedukcyjny, tłumaczy jego znaczenie oraz wykorzystanie, splatając całość zgrabnie w powieściową formę dla młodego czytelnika.
Ale jako dorosła – bawiłam się doskonale w trakcie czytania i z chęcią będę podsuwać młodym detektywom do czytania w przyszłości 🩷
Świetna opcja dla młodych detektywów!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza powieść detektywistyczna z serii Murdle Junior zabiera czytelnika na emocjonujące i pełne humoru poszukiwanie sprawcy zaginięcia nauczycielki klasy trzeciej w szkole Świętej Nerki. Towarzyszymy znanej już z serii Jake oraz jej przyjaciołom w śledztwie – autor w atrakcyjny sposób wprowadza diagram dedukcyjny, tłumaczy jego...
„Murdle Junior. Przerwa na śledztwo” 🕵♀️ to pełna zagadek i humoru opowieść dla młodszych czytelników, którzy uwielbiają tajemnice i logiczne łamigłówki. Tym razem autor serii Murdle zabiera nas w nieco inną podróż – zamiast klasycznych zagadek do rozwiązania, dostajemy pełnowymiarową powieść detektywistyczną, w której możemy śledzić akcję krok po kroku razem z bohaterami.
Główną postacią jest Jake, bystra i odważna młoda detektywka, która nie czeka na rozwój wydarzeń, tylko sama bierze sprawy w swoje ręce. Towarzyszy jej wierny pomocnik Sterling oraz… największy łobuz w szkole, Brick. Wspólnie tworzą zgrany, choć nieoczywisty zespół śledczy.
Punktem wyjścia staje się zaginięcie nauczycielki, panny Saffron. Cała akcja rozgrywa się głównie w szkole – miejscu dobrze znanym młodym czytelnikom – co sprawia, że historia staje się jeszcze bardziej przystępna i wciągająca. To właśnie tam bohaterowie przesłuchują świadków, analizują tropy i próbują ustalić, kto stoi za tą tajemnicą.
Mimo że to pierwsza książka z serii Murdle Junior, w której nie rozwiązujemy łamigłówek na kartach książki, to klimat i duch serii pozostają obecne. Diagramy i logiczne powiązania pojawiają się w fabule jako część śledztwa. Autor z dużym wyczuciem łączy elementy klasycznej powieści detektywistycznej z humorem i lekkością, które czynią lekturę przyjemną zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Krótkie rozdziały i przystępny język sprawiają, że nawet młodsi czytelnicy (z pomocą dorosłych) bez trudu odnajdą się w tej historii.
To książka o przyjaźni, współpracy i nieustępliwości, a także o tym, że każdy – niezależnie od charakteru – może wnieść coś wartościowego do wspólnego celu.
„Murdle Junior. Przerwa na śledztwo” to świetna propozycja na jesienne wieczory – angażująca, pełna ciepła i detektywistycznego klimatu. Dla fanów serii Murdle będzie to ciekawy sposób, by spojrzeć na bohaterów z innej perspektywy, a dla nowych czytelników – idealne wprowadzenie w świat logicznych zagadek i śledztw. Gorąco polecam ❤️💥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔎Murdle Junior.Przerwa na śledztwo 🔎
Tytuł: Murdle Junior. Przerwa na śledztwo
Autor: G.T. Karber
Chris Grabenstein
Wydawnictwo: @wydawnictwo_publicat
Jeżeli,tak jak mnie, pochłonęły was zagadki Murdle dla młodszych detektywów,to mam dla was kolejną propozycję,tym razem w formie powieści ❤️
Bohaterką jest Jake, młoda detektywka, która wraz ze swoim pomocnikiem Sterlingiem i największym łobuzem w szkole Brickiem, próbuje rozwiązać zagadkę tajemniczego zniknięcia nauczycielki, panny Safron.
Jest to iście detektywistyczna powieść, gdzie możemy również znaleźć elementy z poprzednich zagadek Murdle Junior. Mamy tutaj bardzo poważną zagadkę do rozwiązania.
Jake to rezolutna dziewczyna, która przede wszystkim działa,a nie patrzy tylko z boku. Udało jej się nawet przekonać największego łobuza w szkole, do pomocy.
Akcja rozgrywa się przede wszystkim w szkole, co może być tym bardziej atrakcyjne dla młodszych czytelników.
Rozdziały są krótkie,a zdania tak skonstruowane że nawet jeszcze młodsi czytelnicy z pomocą osoby dorosłej mogą się przenieść w świat zagadek.
Jest to opowieść przede wszystkim o przyjaźni i o nieustępliwość 🧡
Zarówno ja, jak i moje dzieci nie mogliśmy się od niej oderwać. Być może dla dorosłego czytelnika sama zagadka jest zbyt prosta, ale to przecież o samą zabawę chodzi, a ja się bawiłam wyśmienicie 🧡
Polecam też zagadki Murdle Junior ☺️
🔎Murdle Junior.Przerwa na śledztwo 🔎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: Murdle Junior. Przerwa na śledztwo
Autor: G.T. Karber
Chris Grabenstein
Wydawnictwo: @wydawnictwo_publicat
Bohaterką jest Jake, młoda detektywka, która wraz ze swoim pomocnikiem...