Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna

Okładka książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna autora Chris Grabenstein, G.T. Karber, 9788327128102
Okładka książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna
G.T. KarberChris Grabenstein Wydawnictwo: Publicat Cykl: Murdle Junior (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Murdle Junior (tom 3)
2025-10-15
2025-10-15
Paulina Kielan

Kup Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna

Kupiłam myśląc, że to kolejne murdle do rozwiązywania, a okazalo się, że to powieść detektywistyczna dla dzieci i młodzieży. Lekka, z humorem. Nas wciągnęła. Jedyny zgrzyt logiczny to przekladanie zasad murdle do prawdziwej sytuacji (4 potencjalne narzędzia zbrodni, 4 osoby, 4 pomieszczenia).

Pamiętacie z czasów szkolnych, tego największego łobuza i rozrabiakę w klasie/ szkole? A może to Wam przysługiwał ten tytuł?

Zawsze trafi się taki rodzynek i zawsze zapada w pamięć. W Szkole Świętej Nerki (nazwa wybitnie intrygująca 😀) także mają takowego na stanie, a Jake i Sterling przygotowują się na konfrontację z gagatkiem. Czy uda im się go spacyfikować oraz rozwiązać zagadkę zniknięcia nauczycielki?

Moje dzieci z pasją wcielały się w rolę detektywów i rozwiązywały zagadki i łamigłówki z poprzednich wydań Murdle Junior. A teraz trafiła w nasze ręce, skromnie ilustrowana, ale już powieść detektywistyczna z tej serii. Pełna historia bohaterów. Jake z licencją śledczą, to już detektywka na całego, nic jej nie umknie, wywęszy każdą tajemnice, rozwiąże każdą zagadkę. A pojętny kandydat na detektywa, w roli obecnie jeszcze - czytelnika, będzie chłonął każdy etap jej śledztwa z zapartym tchem.

To kolejna z tej serii książka budząca ciekawość, ucząca logicznego myślenia, analizowania przebiegu wydarzeń i wszystkiego co ma związek z prowadzonym śledztwem, zarazem pełna błyskotliwego poczucia humoru. Całość połączono tym razem z życiem uczniów wyjątkowej szkoły. Każdego czytelnika czeka dzięki temu pasjonująca lektura.

Jesteśmy zdecydowanie, fanami tej serii i szczerze oraz serdecznie ją Wam polecamy. Dziękuję za możliwość poznania jej także w tym wydaniu.

Ze szkolnej biblioteki dobiega nagły krzyk ewidentnie zwiastujący coś złego. Chwilę potem znika nauczycielka - panna Saffron. Nieco wcześniej okazuje się, że ktoś wypuścił klasową fretkę, a podejrzanych jest kilka osób, gdyż zwierzak nie jest w szkole szczególnie lubiany. Szczególnie przez pracowników budynku. Co się wydarzyło i dlaczego nikt nie chce zdradzić, gdzie podziała się nauczycielka? Troje uczniów - Jake, Sterling i Brick nie zamierzają spocząć dopóki nie rozwiążą tajemniczego zniknięcia.
Powieści detektywistyczne dla dzieci i młodzieży stały się obecnie bardzo popularne. I dobrze! Dzięki temu młodzi czytelnicy mogą spędzić ekscytujący czas rozwiązując zagadki wraz z bohaterami danej powieści.
Do tej pory miałam do czynienia z Murdle Junior w formie zagadek logicznych z diagramami, podpowiedziami i konkretnymi problemami do rozwiązania. Tym razem, w moje ręce trafiło "Murdle Junior. Przerwa na śledztwo", a więc pełnowymiarowa powieść detektywistyczna nie tylko dla młodszych, ale i starszych czytelników! Miałam w planach czytać tą książkę Amelce na dobranoc, aczkolwiek ciekawiła mnie na tyle że nie chciałam jej odkładać po jednym czy dwóch rozdziałach. Naprawdę zainteresowało mnie śledztwo młodych detektywów! Jeśli lubicie tego typu książki, albo szukacie sposobu na mile spędzony czas ze swoją pociechą to zachęcam do lektury!

33 użytkowników ma tytuł Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna na półkach dodatkowych

Okładka książki Nie, bo nie Leo Espinosa, Chris Grabenstein
Nie, bo nie Leo Espinosa, Chris Grabenstein
Okładka książki Max Einstein ratuje przyszłość Chris Grabenstein, James Patterson
Max Einstein ratuje przyszłość Chris Grabenstein, James Patterson
Okładka książki Buntownicy nie bez powodu Chris Grabenstein, James Patterson
Buntownicy nie bez powodu Chris Grabenstein, James Patterson
Okładka książki Treasure Hunters: Peril at the Top of the World Chris Grabenstein, James Patterson
Okładka książki Jacky Ha-Ha Chris Grabenstein, James Patterson
Jacky Ha-Ha Chris Grabenstein, James Patterson
Okładka książki Treasure Hunters. Łowcy skarbów Chris Grabenstein, James Patterson
Treasure Hunters. Łowcy skarbów Chris Grabenstein, James Patterson
Chris Grabenstein
Chris Grabenstein
Amerykański pisarz (autor książek dla dzieci i dorosłych),dramaturg, scenarzysta, artysta stand-up.

Cytaty z książki Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna

Chris Grabenstein Murdle Junior. Przerwa na śledztwo. Powieść detektywistyczna Zobacz więcej