ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Opcja

- literatura obyczajowa, romans
- Połączeni (tom 3)
- 2025-10-13
- 2025-10-13
Tayla sądziła, że zostawiła przeszłość za sobą. Otoczona miłością, o jakiej zawsze marzyła, zaczęła budować życie u boku ukochanego. Nowe plany, nowe nadzieje – wszystko wskazywało na to, że w końcu odzyskała równowagę i że ma przed sobą stabilną przyszłość. Nawet najpiękniejsze chwile mogą jednak zostać przyćmione przez cień przeszłości.
Gdy Tayla zaczyna wierzyć, że los wreszcie przestał z nią igrać, w jej biurze pojawia się ktoś, kogo nigdy więcej nie miała zobaczyć. Ktoś, kto według wszystkich… nie powinien już istnieć. Powrót mężczyzny, który odszedł, burzy misternie budowany spokój i szczęście Tayli. Pojawiają się pytania, na które nie była gotowa: co wydarzyło się tamtego dnia? Dlaczego zniknął? I dlaczego wrócił właśnie teraz?
Kobieta ponownie staje na rozdrożu, rozdarta między głosem serca a rozsądkiem. Czy potrafi wybaczyć? Czy będzie w stanie zaufać? Czy zniesie prawdę, która nigdy nie miała wyjść na jaw? Czy miłość, która tyle przeszła, przetrwa kolejną próbę?
A co, jeśli jedna decyzja znów wszystko zmieni?
Tajemnice, które miały pozostać w ukryciu. Prawda, która ma moc burzenia wszystkiego. Powrót tego, co wydawało się stracone na zawsze. Czy serce Tayli znów wybierze właściwie? Tego dowiecie się w ostatnim tomie, który wieńczy całą trylogię.
Kup Opcja w ulubionej księgarnii
Opcja
“Opcja” Justyny Wnuk to książka, która nie opowiada historii — opowiada emocje. Czytając ją, czuję jakbym zaglądała w czyjeś myśli, bardzo kobiece, pełne wątpliwości, obsesji i drobnych, bolesnych odkryć o sobie samej. Nie ma tu fabuły ani punktu zaczepienia, który trzymałby w tradycyjnym sensie. Są za to uczucia, które wirują, powracają i czasem duszą — samotność, niedopasowanie, małe codzienne porażki i chwile ulgi. Momentami ciężko odłożyć książkę, bo trafia w coś tak znajomego, że aż boli. To lektura do przeżywania, do czucia, a nie rozumienia. Nierówna, czasem chaotyczna, ale dzięki temu prawdziwa. I chociaż nie każda strona jest łatwa, zostaje w głowie dłużej niż niejedna „normalna” książka.
Oceny książki Opcja
74 użytkowników ma tytuł Opcja na półkach głównych- Przeczytane 49
- 2025 2
- Legimi 2
- E-book 1
- Erotyki 1
- Zaczekamy-LEGIMI / biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opcja
Ja to lubię sobie utrudniać życie. Często z ostatnimi tomami serii zwlekam jak najdłużej mogę. Nie wiem czy specjalnie sobie to robię, czy po prostu sam fakt, że to zakończenie całej historii sprawia, że odwlekam to w czasie celowo, bo nie jestem gotowa, by pożegnać się jeszcze z bohaterami. No ale nadszedł ten czas...
Drugi tom skończył się ogromnym plot twistem i niewiadomą. Tayla była przekonana, że poradziła sobie z przeszłością, że zostawiła ją za sobą czując jedynie ogromny smutek... Lecz teraz już sama nie wie w co wierzyć. Przeszłość wróciła, by jej namieszać w głowie... Ból, strach, niedowierzanie i złość. Wszystkie emocje w niej wrzały. Nie zmieniło się tylko jedno - jej miłość do Masona. To jedyna stała i pewna sprawa w jej życiu. Lecz i tu pojawiła się rysa, bo Mason kłamał... Może nie z premedytacją lecz ukrywał coś od początku. Zaufanie zostało zachwiane, przeszłość puka do drzwi a na horyzoncie widać ogromne zmiany, które mogą zmienić wszystko... Czy Tayla i Mason poukładają sobie świat na nowo? Czy ich ogromna miłość wystarczy żeby to przetrwać razem?
Ten tom był pełen najróżniejszych emocji. Lecz przebija się tu jedna stała - miłość głównych bohaterów. Jest jak skała, która ich łączy. Nie zna granic, czasem rani lecz umie też wybaczać. Jest zaborcza i pikantna! Lecz mamy też tu do czynienia z motywem trójkąta - i nie, nie fizycznego a emocjonalnego. Trochę się tego bałam, lecz jest on świetnie napisany. Wyraźnie widać jasność tych uczuć i to jest prawdziwe, akceptowalne i w pełni zrozumiałe. Bohaterowie mimo wielu zawirowań zasłużyli na takie zakończenie. Podsumowując - cała trylogia jest świetna. Gorąca, pikantna i pełna uczuć! I jeśli jakimś cudem jeszcze nie czytaliście to nie wahajcie się dłużej - bo naprawdę warto! A ja z dumą przyznaje, że jestem Team Ciastko 🍪
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom skończył się ogromnym plot twistem i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma tu fabuły ani punktu zaczepienia, który trzymałby w tradycyjnym sensie. Są za to uczucia, które wirują, powracają i czasem duszą — samotność,...
"Czasami z miłości robimy okropne głupoty, a potem tego żałujemy."
Jednak przeszłość, która miała nie istnieć, staje ponownie na jej drodze. Przez co świat kobiety ponownie staje na rozdrożu dróg. Zagubiona nie wie, czy ma słuchać serca, czy rozumu.
Czy będzie w stanie zaufać?
Czy zniesie prawdę, która nigdy nie miała wyjść na jaw?
„Życie co chwilę rzuca nam kłody pod nogi. Przewracamy się, otrzepujemy ręce, kolana, bierzemy oddech. Pierwszy, drugi, trzeci… I wstajemy ponownie, by walczyć… By walczyć o przetrwanie, o życie.”
Po przeczytaniu drugiego tomu, tak bardzo czekałam na kontynuację. I w końcu ją dostałam.
"Opcja" tom III muszę przyznać wypadła ciut słabiej niż poprzednie. Jednak tylko ciut, bo chwilami zachowanie bohaterów mnie irytowało. Ale to tyle minusów.
Fabuła pełna intryg i kłamstw to totalny emocjonalny rollercoaster.
Nie brakowało tu iskier, ognia i Pikantnych scen.
Z wielką przyjemnością obserwowałam wzloty, upadki i emocjonalne rozterki bohaterów.
Powiem Wam, że czytając tę historię, autorce nie raz udało się mnie zaskoczyć.
Czytałam i, czytałam i nie mogłam przerwać.
Justyna Wnuk ma lekkie, przyjemne i wciągające pióro, dzięki czemu cała trylogia, jest przyjemna w odbiorze, dosłownie czyta się sama i wciąga jak narkötyk.
Jest to jedna z lepszych serii, jakie czytałam, szkoda, że to już koniec i musiałam pożegnać się z bohaterami. Ale jak to mówią, nic nie trwa wiecznie.
Trylogia "Połączeni" to książki dla fanów mocnych wrażeń, intryg, kłamstw i zawirowań.
To historia o miłości, zaufaniu i wybaczeniu.
Tu dodam, że aby historia miała ręce i nogi trzeba zacząć od pierwszego tomu wtedy i tylko wtedy nabierze sensu i porowe was jak huragan.
Polecam ❣️
"Czasami z miłości robimy okropne głupoty, a potem tego żałujemy."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtoczona miłością, o jakiej zawsze marzyła Tayla, zaczęła budować życie u boku ukochanego. Wszystko wskazywało na to, że w końcu odzyskała równowagę i że ma przed sobą stabilną przyszłość.
Po zaskakującym zakończeniu drugiego tomu, z wielką niecierpliwością czekałam jak potoczą sie dalsze losy Tayli i Masona. Kobieta teraz ułożyła sobie życie, otoczona miłością zaczęła nowy rozdział w życiu. Los bywa przewrotny i niestety wszystko zaczyna się burzyć w momencie, gdy przeszłością ją dopada. Teraz ponownie staje na rozdrożu co powinna zrobić? Wybór nie będzie prosty a ich miłość zostanie wystawiona na próbę.
Długo czekałam na ten tom i po tym, jak zakończył się drugi tom, sądziłam że ten będzie wisienką na torcie. Niestety tak nie było. I nie chce tu krytykować całego tomu, ale uważam, że potencjał tej historii został niewykorzystany. Początek pełen zawirowań, problemów, kłamstw i emocji to wciągało bardzo do dalszego czytania im dalej w las oprócz scen zbliżeń nie było nic ciekawego. A pojawia się po latach brat Masona, można było to wykorzystać, bo jedna scena ich rozmowy to zdecydowanie za mało. Mamy to jeszcze zespół stresu pourazowego, u jednego z bohaterów, który wzbudza wiele emocji a praktycznie nic nie był opisane oprócz jednej rozmowy. Mamy budowanie więzi rodzinnych, ale o tym tez nic nie ma. Wiem ze ta historia jest przedstawiona z perspektywy Tayli, ale włączenie w to innych bohaterow, którzy byli z nią zwiazani wzniosło by wiele do historii.
Końcówka historii i rozwiązanie problemów i wyjaśnienie wielu spraw jak najbardziej na tak. Mimo, że ten tom nie do końca spełnił moje oczekiwania to polecam całą serię Połączeni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: Opcja
Seria: Połączeni #3
Autor: Justyna Wnuk
Wydawnictwo: White Raven
Współpraca reklamowa
Tayla miała takie życie, o jakim zawsze marzyła. Czuła się szczęśliwa i kochana. Po ciężkim okresie doszła do siebie, myślała, że czeka ją stabilna przyszłość. Niestety przeszłość powróciła. Do jej drzwi zapukał ktoś, kogo miała już nigdy nie zobaczyć, ktoś powrócił i sporo namiesza... Spokój i szczęście kobiety zostaną zburzone. Nie rozumiała co się wydarzyło, nie była gotowa by poznać prawdę...
Jej świat znowu zaczął się rozpadać... Rozum mówił jej jedno, serce podpowiadało coś innego. Nie wiedziała czy będzie potrafiła wybaczyć i ponownie zaufać osobie, którą kochała. Związek Tayli i Masona został wystawiony poważną na próbę...
Jakie tajemnice wyszły na jaw? Jaką decyzje podejmie Tayla? Czy Ciastko będzie potrafił naprawić to co zniszczył ukrywaniem pewnych faktów...?
Musicie tego dowiedzieć się sami.
Trochę zeszło mi z tą książką ale...
Nareszcie przeczytałam! I co tu się działo?!
Wiadomo drugi tom skończył się w takim momencie, że doprowadziło mnie to do palpitacji serca.
Zaczęłam czytać tę część i im więcej przedkładam kartek, tym większy chaos i niedowierzanie wkradły się do mojej głowy. Wiadome było, że Mason coś odwalił i kiedy prawda wyszła na jaw... Myślałam, że "powrót do żywych" to będzie jedyna bomba jaką autorka nam zafundowała. (no cóż, myliłam się, było więcej takich momentów). I wtedy z jednej strony było mi Ciastka szkoda, a drugiej myślałam" dobrze ci tak".
Uczucia bohaterów mam wrażenie cały czas rosły, wydaje się, że między nimi było jeszcze więcej chemii i tych iskier niż w poprzednich częściach ( było tu sporo gorących scen),ale Justyna zbudowała takie napięcie i poprowadziła fabułę tak, że mimo wszystko nie byłam pewna jak ta historia dalej się potoczy i co zrobi Tayla.
Chociaż Mason miał te swoje potknięcia, to ja dalej go ubóstwiam, i to razem z jego wystrzelonym ego.
Przyznam, że seria Połączeni to do tej pory jedyne przeczytane przeze mnie książki autorki ( wiem, że nie będą jedyne),bardzo dobrze mi się je czytało. Styl pisania jest lekki, prosty ale wywołuje jednocześnie taki deszczyk zniecierpliwienia, co przeczytamy na następnej stronie. Książkę przeczytałam praktycznie na raz, ciężko było się od niej oderwać.
To już trzeci ostatni tom serii Połączeni.
Cała seria, a szczególnie ta ostatnia część wywołała u mnie mase emocji. I wiecie co, ciężko rozstać mi się z Ciastkiem.
Dziękuję, Justynie za możliwość zrecenzowania książki.
Jak dla mnie
5/5⭐
Tytuł: Opcja
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria: Połączeni #3
Autor: Justyna Wnuk
Wydawnictwo: White Raven
Współpraca reklamowa
"Nic nie mogłam na to poradzić, że ten mężczyzna spętał mój umysł i ciało. Był jak dynamit z lontem przyłożonym zbyt blisko mojego serca. Nawet kiedy próbowałam z tym walczyć , czułam te przeskakujące między nami iskry."
Bardzo czekałam na ten finałowy tom, który porwał mnie już od pierwszej strony. Mogę wam powiedzieć jedno, że nie jest to zwykły romans, to walka o siebie i swoje szczęście, gdy demony przeszłości depczą nam po piętach. W życiu Tayli i Masona nie ma spokoju, zawsze coś się dzieje. Ich relacja dojrzewa z każdą kartką, bazując na wsparciu i zaufaniu. Czy tę relację może coś zburzyć? Tak! Sielanka bohaterów zostaje przerwana gdy na horyzoncie pojawia się przeszłość. Pojawia się ktoś, kto wywraca świat dziewczyny do góry nogami. Tayla musi stanąć przed ogromnym wyborem, który może zniszczyć jej relację z Masonem.
Uwielbiam książki autorki i jej lekkie pióro. Uwielbiam historie jakie tworzy i niech na tym nie poprzestaje. Biorę każdą książkę w ciemno. Trylogia "Połączeni" to istne szaleństwo, które wymyka się spod kontroli. Autorka wie jak zachwycić czytelniczka i wzbudzić emocje. Potrafi rzucić bombę, która wciska w fotel. Powrót bohatera uznanego za zmarłego, to ciekawy motyw, który wprawił w osłupienie. Dostarczył pełną paletę emocji nie tylko czytelnikowi ale również głównym bohaterom. Dajcie się porwać tej historii i miłości, która przetrwa nawet największą burzę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo czekałam na ten finałowy tom, który porwał mnie już od pierwszej strony. Mogę wam powiedzieć jedno, że nie jest to zwykły romans, to walka o siebie...
"To ty jesteś moim wczoraj, dzisiaj i jutro."
Tayla zaczęła od nowa. Przeszłość zostawiła daleko za sobą, teraz skupia się na teraźniejszości. Ma przy swoim boku miłość swojego życia, nowe plany, nowe nadzieje i marzenia. I kiedy wszystko układa się jak w komedii romantycznej, cała ta bańka pęka, powraca przeszłość i wywraca wszystko do góry nogami. W jej biurze pojawia się ktoś, kogo miała już nigdy więcej nie zobaczyć. Wszystko wali się jak domek z kart. A w głowie mnóstwo pytań. Co się wydarzyło? Dlaczego zniknął? Dlaczego wrócił właśnie teraz?
Czy Tayla poradzi sobie z tym wszystkim? Czy zaufa? Czy wybaczy? Czy dobrze wybrała?
Bardzo czekałam ną kontynuację losów Tayli i ciasteczka... To znaczy Masona 😁🤭 Autorka zostawiła nas w drugiej części z zakończeniem, które powinno być karalne🤣 A dla tych co jeszcze nie czytali- teraz możecie nadrobić od razu 3 części bez zbędnego czekania 😁
Powrót demonów przeszłości zmienił wszystko. Pojawiło się mnóstwo pytań, niedomówień i niepewności. Wkradła się również nutka zazdrości, która niczego nie ułatwiała. Skrywane tajemnice w końcu musiały ujrzeć światło dzienne. Ile można żyć w kłamstwie? Czy można wybaczyć osobie, która od samego początku kłamie?
Czy miłość wybaczy kłamstwa?
Tayla ma przed sobą kolejne trudne zadanie i wiele decyzji do podjęcia. Jakiekolwiek one będą, ktoś i tak będzie cierpiał.
Pochłonęłam tę historię w dwa dni. Przyżywałam wszystko razem z bohaterami, czułam ich emocje, obserwowałam wszystkie wzloty i upadki. I nie chciałam kończyć tej historii. Ale z drugiej strony, właśnie takiego zakończenia oczekiwałam.
Momentami brakowało mi spojrzenia na sytuację z męskiej perspektywy. Chciałam wejść do głowy chłopaków i poznać ich myśli! I tak samo jak dziewczyny wspominały, chciałabym przeczytać osobną historię Ovena. Polecam całą trylogię!
"To ty jesteś moim wczoraj, dzisiaj i jutro."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTayla zaczęła od nowa. Przeszłość zostawiła daleko za sobą, teraz skupia się na teraźniejszości. Ma przy swoim boku miłość swojego życia, nowe plany, nowe nadzieje i marzenia. I kiedy wszystko układa się jak w komedii romantycznej, cała ta bańka pęka, powraca przeszłość i wywraca wszystko do góry nogami. W jej biurze pojawia...
📖💫 Opcja – zakończenie trylogii 🩷
To jedna z tych historii, które najpierw otulają Cię spokojem, a potem rozrywają emocjonalnie na drobne kawałki… tylko po to, żeby na końcu dać Ci promyk nadziei.
Już od pierwszych stron czułam, że Tayla wreszcie odnalazła to, czego tak długo szukała — miłość, stabilność, bezpieczeństwo. 💞✨ Jej życie zaczyna nabierać kolorów, plany układają się w spójną całość, a myśl o przyszłości nie wywołuje już lęku, tylko wdzięczność i ciepło. 🌅💗
I wtedy… kiedy wszystko w końcu się prostuje… przeszłość wraca jak burza. 🌩️
Scena, w której Tayla spotyka w swoim biurze kogoś, kto „nie powinien już istnieć”, dosłownie mnie zmroziła. 😶🌫️🔥 Poczułam ten sam chaos, panikę i niedowierzanie, które odczuwała ona. W jednej chwili cały jej misternie układany świat zaczyna pękać, a ja przewracam kolejne strony szybciej, niż normalnie oddycham.
To, jak autorka prowadzi całą sytuację… SZTOS. Justyna ma niezwykły talent do budowania napięcia — takiego, które wręcz fizycznie czuć. 💥
Emocje, które towarzyszyły mi podczas czytania?
🔥 szok, który nie opuszczał mnie przez długi czas
💔 roztrzaskane serce, bo Tayli nie oszczędza nikt — ani przeszłość, ani teraźniejszość
😣 gorycz, bo nie wszystko da się wymazać
💭 milion pytań, które piętrzą się w głowie
💓 nadzieja, że może jednak los tym razem będzie dla niej łaskawy
🥺 i wzruszenie, kiedy Tayla musi zmierzyć się z tym, co zostało skrzętnie ukryte
To nie jest lekka historia o miłości. To opowieść o tym, jak łatwo jedno wydarzenie może zmienić wszystko. O lojalności, której granice zostają naruszone. O zaufaniu, które trzeba zbudować od nowa, choć pęka przy każdym mocniejszym oddechu. O wyborach, które nigdy nie są oczywiste.
Tayla stoi na rozdrożu, a ja razem z nią. 💔💫
Każdy jej dylemat czułam jak swój. Każde pytanie odbijało mi się echem w głowie:
— Czy potrafiłabym wybaczyć?
— Czy dałabym drugą szansę komuś, kto zniknął bez słowa?
— Czy prawda, która wychodzi na jaw, zawsze musi boleć?
Autorka prowadzi nas przez te emocje z taką subtelnością i jednocześnie siłą, że trudno się od książki oderwać. Tajemnice, lost love, powroty duchów przeszłości, serce rozdarte na pół — wszystko to sprawia, że Opcję czyta się jednym tchem. 📚💨
A zakończenie…
To ten moment, kiedy siedzisz w ciszy, patrzysz w przestrzeń i pozwalasz, żeby emocje opadły. A one nie opadają. Zostają z Tobą jeszcze długo.
Jeśli kochasz powieści, które bolą i leczą jednocześnie — koniecznie sięgnij po Opcję.
Justyna Wnuk po raz kolejny udowadnia, że potrafi dotknąć czytelnika prosto w serce. 💗🔥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖💫 Opcja – zakończenie trylogii 🩷
"Czasami z miłości robimy okropne głupoty, a potem tego żałujemy."
Czy miłość naprawdę wszystko wybacza, a serce nie sługa? Trylogia Justyny Wnuk "Połączeni" stawia te pytania w najmocniejszy możliwy sposób, prowadząc nas przez rollercoaster emocji, zdrad i trudnych wyborów. Finałowa część pt.: "Opcja" to mistrzowskie zamknięcie historii Tayli, która po raz kolejny musi zmierzyć się z demonami przeszłości, udowadniając, że w świecie, gdzie zaufanie jest towarem deficytowym, nic nie jest oczywiste.
Dwie pierwsze części "Opcja minus jeden" i "Opcja minus dwa" dały mi mnóstwo emocji i zaskakujących zwrotów akcji.
Tayla wreszcie odetchnęła z ulgą. Po wszystkich burzach, jakie przetoczyły się przez jej życie w dwóch pierwszych tomach serii „Połączeni”, była przekonana, że teraz czeka ją już tylko spokojna przystań u boku ukochanego mężczyzny. Miała gotowy plan na przyszłość, a najgorsze demony przeszłości zdawały się być uśpione. Niestety, ten idylliczny obrazek prysł szybciej, niż zdążyła się nim nacieszyć. Los, najwyraźniej spragniony dramatów, zrzucił na nią kolejną bombę, a brutalna rzeczywistość zapukała do jej drzwi w najmniej spodziewanym momencie. Coś, co nie miało prawa się wydarzyć, znów postawiło jej świat na głowie.
I to jest absolutnie wszystko, co mogę zdradzić na temat fabuły, ponieważ dosłownie każde kolejne słowo mogłoby stać się druzgocącym spoilerem. Napięcie jest budowane mistrzowsko, a tajemnice piętrzą się do ostatniej strony.
Gdy po raz pierwszy zetknęłam się z twórczością pani Justyny Wnuk przy okazji jej debiutanckiej dylogii „Sabatia”, zrodziło się we mnie silne przekonanie, że po książki napisane przez tę autorkę zawsze będę sięgać w ciemno. I faktycznie, moje czytelnicze instynkty mnie nie zawiodły, gdyż każda kolejna jej powieść to nowa, intrygująca historia, pełna napięcia i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
W przypadku trzeciej, finałowej części serii „Połączeni”, napięcie sięga zenitu, a stawki są wyższe niż kiedykolwiek. Wszelkie wątpliwości zostają ostatecznie wyjaśnione, a każdy, nawet najmniejszy wątek, doprowadzony do satysfakcjonującego końca, zamykając historię w spójną całość.
Akcja rozpoczyna się dokładnie tam, gdzie zakończył się emocjonujący tom "Opcja minus jeden" i od razu wrzuca w wir wydarzeń, którego byłam ogromnie ciekawa, bo to co wydarzyło się wcześniej, po prostu wbiło w fotel. Czekałam więc na dalszy rozwój wydarzeń, snując różne scenariusze. Przyznam, że moje czytelnicze domysły poszły w zupełnie odmienną stronę, niż plany autorki. Spodziewałam się innego obrotu spraw, innej ścieżki fabularnej, ale to, w jaki sposób pani Justyna Wnuk poprowadziła tę opowieść, było dla mnie absolutnie zaskakujące i, co najważniejsze, niezwykle satysfakcjonujące. Justyna Wnuk udowadnia, że potrafi balansować na krawędzi gatunku, serwując zakończenie, które dosłownie wbija w fotel i pozostawia po sobie poczucie domknięcia.
Nie brakuje oczywiście intensywnych emocji i scen erotycznych, które doskonale uzupełniają to, co dzieje się między bohaterami na poziomie psychologicznym i fizycznym. Okazuje się, że nie wszystkie tajemnice zostały ujawnione wcześniej, i teraz mają one potężne, druzgocące efekty, testując siłę związków i lojalność postaci.
Trylogia „Połączeni” to świetnie napisana, angażująca historia, którą pochłonęłam w zawrotnym tempie, niemal na jednym wdechu. To nie jest tylko kolejny romans z dreszczykiem; to powieść, która zmusza do refleksji nad uczuciami i konsekwencjami naszych decyzji. Pani Justyna Wnuk konsekwentnie buduje napięcie i emocjonalne dylematy, nie popadając przy tym w nadmierny melodramatyzm. Jej plastyczny i wyrazisty, a zarazem lekki styl jest niezwykle absorbujący. Narracja prowadzona z perspektywy Tayli angażuje naszą uwagę i pozwala wgłębić się w jej tok rozumowania, prowokuje do przemyśleń i sprawia, że mimowolnie stajemy się powiernikiem jej przeżyć. Każda emocja wydaje się autentyczna, a każda decyzja bohaterki wynika z logicznego ciągu jej przeżyć.
To historia przepełniona emocjami, która od pierwszych stron pochłania uwagę i nie wypuszcza czytelnika aż do ostatniego zdania. Pojawiają się tu głębokie kwestie, które stawiają pytania o uczucia, jakimi obdarzamy drugiego człowieka. Bywa, że tak jak Tayla, jesteśmy pewni swoich życiowych wyborów, dopóki na horyzoncie nie pojawi się jakaś alternatywa. Wówczas podejmowane decyzje mogą zaważyć na całym naszym dalszym życiu. Mówi się, że serce nie sługa, a to powiedzenie często ma decydujące znaczenie w tej historii. Inną ważną kwestią, która wybrzmiewa w finale, jest pytanie o radzenie sobie z emocjami i reakcjami na ukrywanie prawdy. Podobno miłość wszystko wybacza, ale czy na pewno?
Książkę przeczytałam w ramach współpracy z autorką i wydawnictwem White Raven
"Czasami z miłości robimy okropne głupoty, a potem tego żałujemy."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy miłość naprawdę wszystko wybacza, a serce nie sługa? Trylogia Justyny Wnuk "Połączeni" stawia te pytania w najmocniejszy możliwy sposób, prowadząc nas przez rollercoaster emocji, zdrad i trudnych wyborów. Finałowa część pt.: "Opcja" to mistrzowskie zamknięcie historii Tayli, która po raz kolejny musi...
🄾🄿🄸🄽🄸🄰
𝚃𝚢𝚝𝚞ł: '𝙾𝚙𝚌𝚓𝚊' 𝙿𝚘ł𝚊̨𝚌𝚣𝚎𝚗𝚒#3
𝙰𝚞𝚝𝚘𝚛: 𝙹𝚞𝚜𝚝𝚢𝚗𝚊 𝚆𝚗𝚞𝚔 @justyna_wnuk_autor
𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘: @wydawnictwowr
...
,,Opcja'' stanowi finałowy tom serii Połączeni i odpowiada na wszystkie pytania oraz rozwiewa wszelkie wątpliwości, które kiedykolwiek przyszły do głowy. Przykro mi, że to już koniec, bo polubiłam bohaterów i przeżywałam całą sobą ich rozterki, ale ta historia na długo pozostanie w moim sercu.
To co przeżywa każdy bohater w tej części to prawdziwy rollercoaster, w którym nie brakuje emocji, uczuć, dynamiczności, zwrotów akcji i erotycznych uniesień. Każdy dźwiga swój życiowy bagaż, ale każdy ma ogrom wsparcia i nie jest z tym sam.
Kiedy myślisz, że dostaniesz odpowiedź na pytanie, fabuła nagle wywraca wszystko do góry nogami i już niczego nie można być pewnym. Każdy bohater wykreowany jest w sposób realistyczny, każdy bohater jest silną osobowością, każdy z nich wie czego chce.
Autorka dostarcza wielu wrażeń i emocji od których nieraz można dostać palpitacji serca. A dzięki jej subtelnemu stylowi, książkę czyta się szybko, wręcz leci się przez kartki, by jak najszybciej doczytać kolejny rozdział.
To historia o miłości, która przetrwa wszystko; o wsparciu, dzięki któremu czujemy się silniejsi i o przyjaźni, dzięki której na wszystko patrzymy z innej perspektywy i z dystansem. To historia o walce samego siebie.
🤎🍪🤎🍪🤎🍪
🄾🄿🄸🄽🄸🄰