Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie

Okładka książki Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie autora John Glatt, 9788384027110
John Glatt Wydawnictwo: Filia Seria: Filia na faktach reportaż
reportaż
Filia na faktach
The Doomsday Mother: Lori Vallow, Chad Daybell, and the End of an American Family
2025-10-08
2025-10-08
Adrian Napieralski

Kup Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie

Autor uwielbia pisać autobiografie książek o prawdziwych przestępcach. Nie dziwię mu się, ponieważ sposób w jaki je pisze jest naprawdę doskonały. Wpierw przedstawia nam fakty co się stało, kto o co został posądzony wraz z pytaniami na które ludzie poszukują odpowiedzi, by później rozpocząć opowieść o losach młodych osób, które na pierwszy rzut oka nigdy nie mogłyby nikogo skrzywdzić. Mówią, że złym stajemy się poprzez nasze towarzystwo i tu nie tylko chodzi o znajomych, ale i samych rodziców, którzy wychowują je według własnych ustaleń. Mówi się, że każdy człowiek na świecie ma swoją ukrytą obsesję, czy też bzik, jak to żartobliwie nazywa się rzecz, by nie prowadziła do powagi sytuacji. Tutaj również mamy nie tylko obrządek religijny, ale i konkretne wyznawanie zasad pomimo tego, że są krzywdzące dla wielu osób. Wiele osób do tej pory nie rozumie jak można było zamordować grono z rodziny tylko dlatego, że wierzyli w jakieś większe przesłanie. Myślę, że ich rodzina oraz podatność na wpływy innych sprawiła, że uwierzyli i obsesyjnie zatracili się w tym, czego zostali nauczeni. To w żaden sposób ich nie tłumaczy i jestem przekonana, że każdy może wysnuć tutaj inną teorię. Sam reportaż jest napisana niby na chłodno, ale są to tak dosadne słowa podsycone nutą niepewności oraz zapewnieniem, że niedługo wydarzy się coś, co zmieni młode osoby niemal w demony zła, że trudno jest ot tak przestać ją czytać. Reportaż nie ocenia, tylko opisuje fakty. Nie tłumaczy, jednak niektóre sprawy przedstawia w taki sposób jakby na tłumaczenie to wyglądało. Ewidentnie królował tutaj duży brak i rygor, przez co psychika wytworzyła sprzeczne informacje i zaczęła według nich żyć. Wszędzie dookoła obecne są pieniądze, oraz zaspakajanie każdej potrzeby dzieci, tylko nie tej, której najbardziej potrzebowali, czyli rodzinnej miłości. Doszło tutaj nawet do odwrotnego odczuwania miłości, gdzie rodzeństwo powinno się kochać, ale nie na tyle, by odczuwać więź erotyczną z siostrą. Przez to są tutaj sceny, które zawierały faktyczne opisy prawdziwych uczuć poprawnie przez naturę rozumianych, poprzez te, do których zdecydowanie dochodzić nie powinno. Ja się przyznam, że nie oglądam wiadomości od kilku lat i bardzo mi to odpowiada. Nie słyszałam o tej sprawia, dopiero ta książka pokazała mi, że potworem człowiek się staje, nie rodzi. Momentami choć nie wulgarna, to jednak emocje potrafią wariować na myśl o sugestiach podświadomości osobników z tego reportażu. Dosadna i potrafiąca przestraszyć. Polecam ją osobom pełnoletnim.

dobrze napisana

dobrze napisana

2010

Jak wszystkie książki Johna Glatta tak też i ta jest bardzo dobra. Autor jak zwykle przyłożył się do reserchu i opowiedział bardzo dokładnie o wszystkich wydarzeniach i prawie całym życiu bohaterów. I o ile u innych autorów no fiction zwykle mi taki styl przeszkadza to u Glatta bardzo cenię tą dokładność i skupianie się na szczegółach.
Jeśli chodzi o wydarzenia przedstawione w książce to mniej więcej od połowy nie wierzyłam w to co czytam. W głowie mi się nie mieści jak logicznie myślący człowiek może głosić i wierzyć w takie rzeczy. A co najgorsze w imię tej wiary zabijać ludzi. Lektura drugiej części książki była wstrząsająca ale też towarzyszyło mi duże zdziwienie, wręcz niedowierzanie jak bardzo można człowiekowi wyprać mózg. Jest to idealny przykład o tym jak działa sekta i jak bardzo potrafi zmienić człowieka.
Książka jest bardzo dobra. Chociaż momentami ciężko się ją czyta. Szczególnie, że porusza także temat krzywdzenia dzieci. Ale na pewno sięgnę po następne książki autora.

Jeśli chodzi o wydarzenia...

360 użytkowników ma tytuł Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie na półkach głównych
81 użytkowników ma tytuł Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie

John Glatt
John Glatt
Urodził się w Londynie, jednak w 1981 roku przeprowadził się do Nowego Jorku. Jest dziennikarzem śledczym. Napisał ponad 25 książek z gatunku true crime oraz 5 biografii. Jego dzieła czytane są na całym świecie. John Glatt uważany jest za jednego z najlepszych twórców książek o seryjnych mordercach. Swoją karierę dziennikarską rozpoczął w małej londyńskiej gazecie. Później jego teksty można było przeczytać w „Daily Express”, „The Sunday People” czy też w „The Daily Mail”. John Glatt wydał swoją pierwszą książkę w 1993 roku. Nosiła ona tytuł „Rage & Roll: Bill Graham and the Selling of Rock”. Kilka lat później pisarz został nominowany do nagrody Grammy za autoryzowaną biografię zespołu The Chieftains. Z kolei jego pierwsza książka z gatunku true crime ukazała się na rynku w 1998 roku i nosiła tytuł „For I Have Sinned: True Stories of Clergy Who Kill”. John Glatt to bardzo pracowity pisarz. Niemal co roku wydaje jedną książkę. Najnowsza z nich, „The Golden Boy”, ukazała się w 2021 roku. Pisarz zapowiedział już kolejne tytuły.

Cytaty z książki Sekta śmierci. Jak ślepa wiara, manipulacja i obsesja mogą zniszczyć życie