Klątwy, duchy i zbrodnie

Okładka książki Klątwy, duchy i zbrodnie autora Renata Kuryłowicz, 9788383679556
Okładka książki Klątwy, duchy i zbrodnie
Renata Kuryłowicz Wydawnictwo: Znak JednymSłowem reportaż
reportaż
2025-10-15
2025-10-15

Kup Klątwy, duchy i zbrodnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klątwy, duchy i zbrodnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwy, duchy i zbrodnie

Czy jesteśmy na świecie sami? I nie mam tu na myśli pozaziemskich istot z kosmosu, ale tych obok nas. Czy wśród nas są duchy, demony, diabły? Czy za złymi czynami ludzi faktycznie stoją oni sami, czy to diabelskie podszepty?
Renata Kuryłowicz opowiedziała nam historie rodem z horrorów, które wydarzyły się naprawdę, ale ludzie dopisali im ponadnaturalne ingerencje. Znane morderstwa, historie egzorcyzmów, nawiedzone miejsca, filmy tj. „Egzorcysta” czy „Dziecko Rosemary” i creepypasty zebrane w jednym opracowaniu, który może przybliżyć nas do odpowiedzi na pytanie: Czy duchy i demony istnieją? Autorka zaprzecza już na samym początku, bo wiele z tych historii to po prostu bestialstwo wynikające albo z nieleczonej choroby psychicznej lub sadyzmu i ludzkiej zawiści.
Nie można odmówić autorce reaserchu. Czułam się jednak, jakbym czytała szkolne opracowanie. W narracji zabrakło mi większej ilości zdania samej autorki, skoro zaznaczała, że jest realistką i nie wierzy w tytułowe duchy. Bo to właśnie przez śladową ilość jej komentarzy ta książka przypominała szkolną prezentację.
Książka jest okej, jako podsumowanie lub ciekawostka, która zachęca do dalszego poszukiwania historii „z dreszczykiem”.

Czy zdarza się Wam czasem myśleć o tym, co sprawia, że tak lubimy sięgać po zatrważające historie o mordercach, duchach i ludzkich wypaczeniach, po biografie ludzi, których człowieczeństwo jest tak znikome, że zastanawiamy się, do czego jeszcze zdolny jest człowiek? Ja często sięgam po takie opowieści. I mimo, że niekiedy otwieram szeroko oczy z przerażenia, to nadal sięgam po kolejne takie historie. Za każdym razem książki te skłaniają mnie do refleksji nad życiem.

Tym, którzy lubią takie klimaty, bardzo polecam książkę „Klątwy, duchy i zbrodnie” autorstwa Renaty Kuryłowicz.
Renata z Worka Kości nie narzuca nam swojego światopoglądu, za co bardzo cenię jej twórczość. Nie każe czytelnikowi wierzyć w duchy i zjawiska nadprzyrodzone, ale pozostawia czytelnikowi przestrzeń na własne przemyślenia i doświadczenia.

Książka podzielona jest na kilka części. W każdym rozdziale znajdują się mrożące krew w żyłach historie 🙀 niektóre o tyle bardziej, że wydarzyły się naprawdę.

Znajdziemy tu historie o psychopatach, mordujących ludzi w takich sposób, jaki ciężko sobie wyobrazić; historie o duchach, które z zaświatów domagają się sprawiedliwości; historie o opętaniach i egzorcyzmach, które próbują zintegrować rzeczywistość realną z duchową; historie o wampirach i czarownicach, które zlewają w jedno wiarę z ludowymi przesądami. Autorka przedstawia nam również niesamowite miejsca, w tym też te nawiedzone, w różnych częściach świata.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie, ale nie są to łatwe historie. Niektóre siedzą w mojej głowie do tej pory i nie zamierzają jej chyba prędko opuścić.

Bardzo szanuję autorkę za postawę, w której nawołuje nas do szacunku dla zmarłych oraz miejsc w których wydarzyły się makabryczne zbrodnie, np. miejsca morderstw, a nawet obozy koncentracyjne.

Uważam, że ta książka napisana jest na wysokim poziomie. Autorka bardzo sprawnie korzysta z języka. "Klątwy, duchy i zbrodnie" skłaniają do wielu refleksji, poruszając tematy trudne i nie do końca wyjaśnione.
Do tego jest bardzo ładnie wydana -jest to chyba jedyna różowa książka jaką mam w swojej bliblioteczce🌷🖤 Nawet zastanawiałam się dlaczego ten kolor został tutaj użyty? Może właśnie po to, żeby jakoś złamać ten makabryczny klimat, albo po to, żeby ubrać zbrodnię w różowy płaszcz...

Jeżeli czytaliście, koniecznie dajcie znać o Waszych odczuciach.

„Klątwy, duchy i zdrodnie” to pozycja podstawowa, dla każdego fana true crime, horrorów czy creepypast. Zbiór wielu, głównie znanych, sławnych na szeroką skalę morderstw, nawiedzonych miejsc, czy historii związanych z takimi filmami, jak „Duch” z 1982, „Egzorcysta” z 1973 czy „Dziecko Rosemary” z 1968.

Czyta się szybko, trudno powiedzieć, że „przyjemnie” zważywszy na poruszaną tematykę, ale to naprawdę poziom basic. Dla mnie nic nowego, a raczej podsumowanie wszystkich wcześniejszych książek/podcastów.

Historie są opisane rzeczowo, ale w dużym uproszczeniu i streszczeniu. Całość przypomina opracowania szkolnych lektur…

Po lekturze nasuwają się oczywiste wnioski:
- Ludzie lubią się bać.
- Częstym podłożem najbardziej traumatycznych zbrodni są nieleczone, lekceważone i tajone choroby psychiczne.
- Można zarobić pieniądze praktycznie na wszystkim, a ból, strach, cierpienie absolutnie nie są z tego wyodrębnione.
Czyli nic nowego 😉

Czyta się szybko, trudno powiedzieć, że „przyjemnie” zważywszy na...

502 użytkowników ma tytuł Klątwy, duchy i zbrodnie na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł Klątwy, duchy i zbrodnie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Klątwy, duchy i zbrodnie

Renata Kuryłowicz
Renata Kuryłowicz
Renata Kuryłowicz (Renata z Worka Kości) – historyczka sztuki, znawczyni w dziedzinie kryminalistyki i kryminologii. Pisze i opowiada o antropologii śmierci, zbrodniach i prawdziwej makabrze. Autorka bloga i podcastu true crime Zbrodnie bez cenzury. Zrealizowała m.in. sześcioodcinkową serię o Jeffreyu Dahmerze. Twórczyni autorskiego cocktail baru Worek Kości w Warszawie, pierwszego na świecie domu burleski i kryminału. Mama dwóch synów i dwóch kotów, wdowa.

Cytaty z książki Klątwy, duchy i zbrodnie

Dodaj cytat z książki Klątwy, duchy i zbrodnie