Klątwy, duchy i zbrodnie

- reportaż
- 2025-10-15
- 2025-10-15
Są takie historie, których nie da się wyjaśnić.
Szkielet kobiety, który pojawia się i znika w pokrytej rdzą klatce zawieszonej na przydrożnym drzewie. Lewitujące dziecięce łóżka i krew płynąca z kranów w opowieściach o domu na amerykańskim przedmieściu. Światła samoczynnie zapalające się na sali sądowej podczas procesu w sprawie morderstwa „Hello Kitty”.
Czy słyszysz skrzypienie klatki mężobójczyni Marie-Josephte Corriveau? Czy czujesz cmentarną woń unoszącą się w nawiedzonym domu w Amityville? Czy dostrzegasz czającą się przy schodach postać bestialsko zamordowanej Fan Man-yee?
Zbliż się i wysłuchaj opowieści przekazywanych szeptem w blasku migoczącego płomienia świecy.
Zmierz się z niewyjaśnionym.
Kup Klątwy, duchy i zbrodnie w ulubionej księgarni
Oceny książki Klątwy, duchy i zbrodnie
482 użytkowników ma tytuł Klątwy, duchy i zbrodnie na półkach głównych- Chcę przeczytać 253
- 2025 17
- Literatura polska 3
- Reportaż 3
- Literatura faktu 3
- Współpraca 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwy, duchy i zbrodnie
„Klątwy, duchy i zdrodnie” to pozycja podstawowa, dla każdego fana true crime, horrorów czy creepypast. Zbiór wielu, głównie znanych, sławnych na szeroką skalę morderstw, nawiedzonych miejsc, czy historii związanych z takimi filmami, jak „Duch” z 1982, „Egzorcysta” z 1973 czy „Dziecko Rosemary” z 1968.
Czyta się szybko, trudno powiedzieć, że „przyjemnie” zważywszy na poruszaną tematykę, ale to naprawdę poziom basic. Dla mnie nic nowego, a raczej podsumowanie wszystkich wcześniejszych książek/podcastów.
Historie są opisane rzeczowo, ale w dużym uproszczeniu i streszczeniu. Całość przypomina opracowania szkolnych lektur…
Po lekturze nasuwają się oczywiste wnioski:
- Ludzie lubią się bać.
- Częstym podłożem najbardziej traumatycznych zbrodni są nieleczone, lekceważone i tajone choroby psychiczne.
- Można zarobić pieniądze praktycznie na wszystkim, a ból, strach, cierpienie absolutnie nie są z tego wyodrębnione.
Czyli nic nowego 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się szybko, trudno powiedzieć, że „przyjemnie” zważywszy na...
Bardzo dobra. Lubie książki z wiedzą i ciekawostkami.
7,5
Bardzo dobra. Lubie książki z wiedzą i ciekawostkami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli pani autorka czyta opinie to od siebie poproszę 2 część tym razem „polskie opowieści” bo myślę, że mamy upiorów, duchów i nawiedzonych miejsc Ojj dużo!
7,5
„Niektóre domy pamiętają więcej, niż chcieliby ich mieszkańcy.”
„Najstraszniejsze zbrodnie nie rodzą się z nienawiści, lecz z milczenia.”
„Czas nie uniewinnia. On tylko zaciera ślady.”
Historie o duchach, klątwach i potworach od zawsze pociągały ludzi - nikt nie potrafił racjonalnie wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, a jednak to co niewyjaśnione i straszne naprawdę budzi lęk a jednocześnie fascynuje.
Właśnie o zbrodniach i związanych z nimi przesądach i legendach oraz o prawdziwych potwornościach i o tym do czego zdolny jest człowiek opowiada w książce Klątwy, duchy I zbrodnie Renata Kuryłowicz.
Nie jest to opowieść z gatunku lekkich i przyjemnych, dosyaeczająca rozrywki.
Autorka wykonała solidne rozeznanie opierając się na wielu źródłach i z pasją analizowała najbardziej odrażających przestępstwach na przestrzeni wieków.
Dla mnie była to podróż pełna obrzydzenia i nie potrafię chyba powiedzieć, że mi się podobała.
Ale jednocześnie nie mogę odmówić tej książce jednego – zostaje w głowie. Zmusza do konfrontacji z tym, jak cienka bywa granica między wiarą w nadprzyrodzone a próbą wytłumaczenia niewyobrażalnego okrucieństwa.
Bo kiedy zdejmiemy warstwę legend i przesądów, często okazuje się, że za „klątwą” stoi ludzka chciwość, za „duchem” – poczucie winy, a za „potworem” – człowiek z krwi i kości. I to jest w tej książce najbardziej przerażające.
To lektura wymagająca, momentami ciężka, chwilami wręcz przytłaczająca. Nie daje ukojenia ani łatwych odpowiedzi. Raczej prowokuje do zadania sobie pytania: czy wolimy wierzyć w siły nadprzyrodzone, bo łatwiej jest obarczyć winą klątwę niż przyznać, że największe zło rodzi się w człowieku?
„Klątwy, duchy i zbrodnie” to nie książka, którą się „lubi”. To książka, którą się przeżywa – czasem z niechęcią, czasem z niedowierzaniem, ale na pewno nie obojętnie.
„Niektóre domy pamiętają więcej, niż chcieliby ich mieszkańcy.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Strach nie zawsze rodzi się z ciemności. Czasem wystarczy historia, którą ktoś odważy się opowiedzieć szeptem.”
„Najstraszniejsze zbrodnie nie rodzą się z nienawiści, lecz z milczenia.”
„Czas nie uniewinnia. On tylko zaciera ślady.”
Historie o duchach, klątwach i potworach od zawsze pociągały ludzi - nikt...
🕯️ True crime już Ci nie wystarcza? To co powiesz na zbrodnie z domieszką klątw i duchów? 👻
To książka łącząca najgłośniejsze sprawy kryminalne ze zjawiskami paranormalnymi. Znajdziecie tu historię, która była inspiracją do Obecności 3, słynny dom w Amityville czy egzorcyzmy Anneliese Michel – pierwowzór Egzorcyzmów Emily Rose. Prawdziwe tragedie, prawdziwe procesy i pytanie: czy wszystko da się racjonalnie wyjaśnić?Każdy rozdział to osobna historia – krótkie, konkretne, wciągające 📖 Dzięki temu książkę czyta się szybko, niemal „jednym ciągiem”. Ale uprzedzam ⚠️ niektóre opisy morderstw są brutalne i bardzo dosadne. Jeśli jesteś osobą wrażliwą, to może być za dużo. Ogromny plus za to, że autorka otwarcie przyznaje się do sceptycyzmu wobec zjawisk paranormalnych. Czuć, że stara się oddzielić fakty od legend i nie epatuje sensacją – raczej zostawia przestrzeń na własne wnioski.Dla mnie to była mroczna, intensywna lektura idealna na długie, zimowe wieczory pod kocem ❄️📚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli – tak jak ja – relaksujesz się przy podcastach o morderstwach (wiem, brzmi niepokojąco 😅),to „Klątwy, duchy i zbrodnie” Renaty Kuryłowicz (Renata z Worka Kości) mogą być dokładnie tym, czego szukasz.
To książka łącząca najgłośniejsze sprawy kryminalne ze zjawiskami...
"Klątwy, duchy i zbrodnie" Renata Kuryłowicz
Wydawnictwo: Znak JednymSłowem
Premiera: 15.1o.2o25
"Szkielet kobiety, który pojawia się i znika w pokrytej rdzą klatce zawieszonej na przydrożnym drzewie"
"Krew płynąca z kranów"
Co mnie przyciagneło do tej ksiażki? Straszna okladka i przerażający opis. Ale co najśmieszniejsze to ja boje sie takich książek. Dlatego tez trochę ociągałam sie z sięgnięciem po ten tytuł. Teraz tego żałuje bo historie w niej zawarte są nie tylko mroczne ale i wciągające.
Historie które w niej znajdziemy sa różne. Ale mają wspólny mianownik, każda z nich jest naprawde bardzo ciekawa.
"Klątwy, duchy i zbrodnie" zawiera w sobie mroczną i tajemniczą treść. Czytajac tą ksiażke często czułam niepokoj, a ciarki przechodziły po całym moim ciele. O dziwo nie brakuje w niej rowniez emocji. Przeważnie negatywnych ale jednak są.
"Klątwy, duchy i zbrodnie" nie jest miłą i przyjemną lekturą idealną na zimowe wieczory. Ja osobiście musiałam czytać ją w ciągu dnia, gdyż wieczorem każe małe skupienie w domu wywoływało u mnie strach. Znajdziecie w niej zjawiska paranormalne, nawiedzone domy, poruszajace sie przedmioty, klątwy, duchy, egzorcyzmy i dużo dużo wiecej.
Tego rodzaju ksiażki nie należą do moich ulubionych. Jednak ten tytul, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Dlatego też z czystym sumieniem moge wam go polecić. A wydawnictwu dziękuję za możliwość zrecenzowania tego egzemplarzu.
#współpracareklamowa
"Klątwy, duchy i zbrodnie" Renata Kuryłowicz
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawnictwo: Znak JednymSłowem
Premiera: 15.1o.2o25
"Krew płynąca z kranów"
Bardzo ciekawa i wciągająca, ale i przy tym straszna i niestety chwilami drastyczna.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, sa duchy, wampiry, nawiedzone miejsca, true crime. Autorka bardzo szczegółowo opisuje zbrodnie,oj bardzo ciezko mi było sie po tym pozbierać, człowiekowi zostały w głowie niektóre okropne rzeczy.Jak ktoś lubi dziwne,paranormalne historie i do tego makabrę z dreszczykiem to ksiązka w sam raz. Wrażliwym nie polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlątwy, duchy i zbrodnie” zainteresowały mnie na tik toku i nie żałuję zakupu. To bardzo ciekawa książka, w której opisano z podziałem na kategorie wiele ciekawych spraw. Niektóre aż jeżą włosy na głowie. Jedynie co to trochę zdziwił mnie dobór historii do rozdziału o egzorcyzmach, bo uważam, że nie wszystkie tam pasują, ale i tak dobrze się wszystko czytało.
Najbardziej polubiłam rozdział o klątwach filmowych, najbardziej zmroziły mnie opowieści powiązane z filmem „Dziecko Rosemary”. Brrr.
Polecam fanom true crime i grozy.
~Idris
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej...
"Klątwy, duchy i zbrodnie" to zbiór mrocznych i tajemniczych historii true crime. Tematyka jest naprawdę szeroka, od duchów, wampirów i łowców czarownic, przez egzorcyzmy i opętania, aż po nawiedzone miejsca i związane z nimi dark tourism. Autorka przytoczyła też kilka klątw filmowych oraz przybliżyła termin "creepypasty".
“True crime to nie tylko opowieści o przestępstwach - to także zwierciadło pokazujące, jak wiele musi jeszcze zmienić się w naszym świecie, by podobne tragedie nigdy się nie powtórzyły”
Renata Kuryłowicz, do napisania tej pozycji, wykonała naprawdę świetny research, co widać po ilości pozycji w bibliografii umieszczonej na końcu. W sposób prosty, ale rzetelny i z dbałością o szczegóły opisała te niekiedy mrożące krew w żyłach zdarzenia. Nie narzuca nam swojego zdania, a jedynie przedstawia fakty i, po każdym rozdziale, zostawia nas z kolejnymi pytaniami i refleksjami. Sprawia to, że nie jest to lektura na jeden wieczór. Wymaga zatrzymania, zastanowienia się nad przeczytanymi słowami i zostaje w głowie na długo po jej skończeniu. Książka jest wciągająca i o dziwo nie tak straszna, jak się tego spodziewałam, gdy po nią sięgałam. Jej celem nie jest wywołanie strachu, a przybliżenie nam tematyki true crime i uświadomienie, że za historiami o duchach, wampirach i innych nadprzyrodzonych istotach, tak naprawdę zawsze kryje się człowiek (często chory psychicznie, zaburzony lub uzależniony).
„Każdego dnia na świecie dochodzi do krwawych zbrodni napędzanych przez paranoję i strach przed wyimaginowanym potworem, wampirem albo jaszczurem.”
Książka świetnie sprawdzi się zarówno dla fanów reportaży, jak i mocniejszych pozycji z gatunku thrillerów i horrorów. Zostały tu również opisane bardziej znane historie, które posłużyły jako inspiracje do niektórych ekranizacji, co zainteresowani mogą wykorzystać jako ciekawą polecajkę.
[współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“True crime to nie tylko opowieści o...
Chociaż uwielbiam true crime, bardzo ciężko jest mi w tym podgatunku znaleźć książki, podcasty czy dokumenty które potrafią dobrze podejść do tematu: rzetelnie, z szacunkiem dla ofiar i ich rodzin, bez zbędnego fabularyzowania. Bardzo przeszkadza mi, kiedy książka jest nastawiona na szokowanie czytelnika, zamiast rzeczowo przedstawiać wydarzenia o jakich powinna być. Dlatego właśnie tak sobie cenię książki i całą twórczość Pani Renaty.
Autorka w tej książce także pięknie operuje słowem, jednak przy tym przekazuje nam dokładnie to, co powinniśmy wiedzieć, podaje źródła z jakich korzystała, a swoją opinię podaje tylko na koniec, po opowiedzeniu historii, tak abyśmy my jako czytelnicy zdążyli sobie wcześniej wyrobić własną. Dokładnie tym charakteryzuje się dobra literatura faktu.
Już teraz wiem, że będę sięgać po każdą kolejną książkę Pani Renaty, bo jestem wielką fanką jej warsztatu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHejo
Dziś z książki "Klątwy duchy i zbrodnie" autorstwa Renaty Kuryłowicz, wydanej przez Znak dowiaduję się, że osób, króre to lubią jest więcej, a ta fascynacja ma swoje wyjaśnienie. Może to i lepiej- wychodzi na to, że ze swoją sympatią do mroku nie jestem aż takim freakiem 😁.
Oprócz tego wyjaśniena znajdziemy u Renaty mnóstwo historii, w których taki mistyczny mrok narósł na około krwawych wydarzeń. Działania złych lub chorych ludzi miały w sobie tyle okrucieństwa, że z czasem inni dobudowali do nich mroczne tło by łatwiej koło tego zła przejść. A może jednak okrutne zachowania przyciągają jakieś mroczne siły? Renata Kuryłowicz nie wnika i nie ocenia. Opisuje rzrtelnie wydarzenia, pozostawiając osąd czytelnikowi.
Czy ludzie słyszą głosy w miejscu, w którym grupa naćpanych mafiosów zabijała młodą dziewczynę dzień po dniu, odzierając ją z godności i człowieczeństwa. Jak zaślepieni lrzez wiarą musieli być ludzie, którzy zabijali współwierną kobietę, wierząc że ratują jej duszę? Czy dom, w którym syn i brat z zimną krwią morduje swoich rodziców i rodzeństwo zostaje przesiąknięty złem i przeklęty na zawsze? Co ma w głowie nastolatek nazywający siebie wampirem i czujący się przywódcą kasty wampirów?
To tylko parę przykładów tego, co znajdziemy w książce. Jest ona podzielona na działy poświęcone między innymi polowaniom na czarownice, egzorcyzmom, nawiedzonym miejscom i creepy pastom. Autorka wykonała ogromnną pracę by przedstawić nam wszystkie dostępne fakty, związane z wydarzrniami nie raz sprzed wielu lat. W połączeniu z przyjemnym obrazowym stylem, a jednocześnie wielkim szacunkiem dla ofiar i ich cierpienia zaserwowała nam kawał świetnego true crime. Najważniejszym faktem jest to, że jedynymi potworami, których należy się bać są ludzie, a mnie osobiście najbardziej smuci konkluzja ilu tragedii dałoby się uniknąć gdyby bliscy oprawców zadbaliby o ich zdrowie psychiczne i poddali odpowiedniemu leczeniu.
Polecam książkę wszystkim fanom mroku, true crime i dociekliwym badaczom mrocznych historii. Jesnocześnie zaznaczam, że nie jest to książka dla osób o słabych nerwach gdyż mimo lekkiego stylu, autorka nie oszczędzała na krwawych opisach, a ogrom bólu jaki jeden człowiek może zaserwować drugiemu może być przytłaczający.
Hejo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubisz się bać? Chodzi mi o "bezpieczny" lęk, wywołany filmami mub literaturą grozy oraz historiami opowiadanymi po zmroku 😉.. Ja bardzo to lubię, od najmłodszych lat fascynowały mnie straszne opowieści.