- poradniki
- 2025-10-28
- 2025-10-28
- 2023-10-31
- Krzysztof Kurek
Książka dla każdego, kto chce nauczyć się lepiej poznawać innych ludzi i zbudować z nimi głębsze i trwalsze relacje.
Istoty ludzkie potrzebują uznania tak samo, jak jedzenia i wody. Dlatego zdolność do autentycznego poznania drugiej osoby, tak aby czuła się wysłuchana i zrozumiana, ma tak duże znaczenie zarówno dla jednostki, jak i społeczeństwa. A jednak są wokół nas ludzie, którzy czują się niewidzialni i nieistotni.
Książka Davida Brooksa pomoże ci udoskonalić tę cenną umiejętność dostrzegania innych i sprawiania, by czuli się naprawdę zauważeni. Czerpiąc z psychologii i neuronauki, a także z teatru, filozofii i historii, autor pokazuje, w jaki sposób możemy nauczyć się dostrzegać prawdę drugiej osoby i patrzeć na sprawy z różnych punktów widzenia. Dzięki temu będziemy mogli lepiej rozumieć własną perspektywę, przeciwdziałać narastającemu podziałowi w społeczeństwie, rozdartym polaryzacją, a wreszcie doceniać własne mocne strony, które odbijają się w zwierciadle umysłu drugiej osoby.
Kup Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym
94 użytkowników ma tytuł Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym na półkach głównych- Chcę przeczytać 82
- Psychologia 2
- 2026 2
- Przeczytane2023 1
- Chce zakupić 1
- Chcę kupić 1
Cytaty z książki Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym
Dodaj cytat z książki Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym
W miarę ok, parę dobrych rad zwłaszcza w kwestji naszej odpowiedzialności moralnej i umiejętności dostrzegania innych. Cytat: 'Jakość twojego życia zależy w dużej mierze od jakości uwagi, jaką poświęcasz światu' Jeszcze kiedyś do niej wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#1646 - „Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym” - David Brooks - Zysk i S-ka Wydawnictwo
#116/2025
„Osoby sumienne są mniej skłonne do prokrastynacji, mają za to tendencję do perfekcjonizmu i wysoką motywację do dokonywania osiągnięć. Zazwyczaj unikają używek i zachowują reżim regularnych ćwiczeń fizycznych. Sumienność pozwala się spodziewać dobrych rezultatów w różnych dziedzinach: wyższych ocen w szkole, większych sukcesów zawodowych, dłuższego życia.”
📚 Jak poznać drugą osobę
✍️ David Brooks
🏛️ Wydawnictwo Zysk
📖 328 stron
📅 Premiera: 28-10-2025
📂 Kategoria – Poradniki
🤝 Współpraca barterowa
David Brooks w przystępny i praktyczny sposób przedstawia, jak różne cechy charakteru wpływają na codzienne życie, relacje i rozwój osobisty. Książka pokazuje, że poznanie drugiej osoby wymaga uważności, obserwacji i zrozumienia jej zachowań oraz motywacji. Autor podpowiada, jak interpretować drobne sygnały, wyciągać wnioski i skutecznie budować relacje oparte na świadomości cech charakteru i emocji.
🌟 Bardzo dziękuję Wydawnictwu Zysk za egzemplarz tej książki i z całego serca ją polecam! 📘💡
#JakPoznaćDrugąOsobę #DavidBrooks #WydawnictwoZysk #poradniki #psychologia #rozwojosobisty #relacje #sumienność #motywacja #życie #sukces #edukacja #świadomość #psychologiadlaszkół #książkidlaciebie #polecamksiążkę #czytambolubię #współpracabarterowa #psychologiażycia #poznanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#116/2025
📚JAK POZNAĆ DRUGĄ OSOBĘ 🖋David Brooks @zysk_wydawnictwo
🔹🔸🔹🔸🔹🔸
„Jak poznać drugą osobę” Davida Brooksa to jedna z tych książek, które niby obiecują „tylko” lepsze rozumienie ludzi, a finalnie robią coś znacznie większego — odświeżają sposób patrzenia na codzienne relacje i delikatnie, ale skutecznie przestawiają myślenie o drugim człowieku.
Autor udowadnia, że umiejętność naprawdę widzenia innych jest czymś o wiele głębszym niż uprzejme kiwanie głową podczas rozmowy. To sztuka, której nikt nas nie uczy, a szkoda, bo od niej zależy jakość większości naszych więzi. Autor zabiera nas w podróż przez psychologię, neuronaukę, filozofię, teatr i historię, by pokazać, jak bardzo skomplikowani, zmienni i zaskakujący jesteśmy jako ludzie. Brzmi poważnie? Być może. Ale autor ma dar: pisze tak, że czujesz się bardziej jak słuchacz pasjonującego wykładu niż czytelnik naukowej publikacji.
W tej książce nie ma tanich porad ani „5 trików na udaną relację”. Są za to refleksje, które otwierają oczy. Autor punktuje nasze przyzwyczajenia, schematy i pozorne przekonanie, że „przecież znamy” ludzi, którzy są obok nas latami. Największe zaskoczenie? To, jak często jesteśmy ślepi na zmiany, jakie dokonują się w naszych bliskich i jak wiele tracimy, trzymając się własnych uproszczonych wyobrażeń.
Lektura przypomina rozmowę z kimś, kto widzi więcej i potrafi tę wiedzę przekazać w sposób inspirujący, błyskotliwy i… trochę uzależniający. Każdy rozdział przynosi nowe spojrzenie, a sama książka wciąga jak fabuła, mimo że opowiada przecież o życiu, które już dobrze znamy. A może tylko wydaje nam się, że je znamy?
Jeśli masz ochotę zatrzymać się na chwilę, zrozumieć innych (i siebie!) odrobinę lepiej oraz zobaczyć, jak niewidzialni potrafimy być w oczach najbliższych, to jest książka, po którą naprawdę warto sięgnąć. Nie daje prostych odpowiedzi, ale zostawia z czymś ważniejszym: z nową wrażliwością i świadomością, że prawdziwe poznanie drugiej osoby to jedna z najpiękniejszych i najtrudniejszych sztuk, jakie możemy opanować. Za egzemplarz oraz możliwość współpracy reklamowej dziękujemy wydawnictwu @zysk_wydawnictwo
#DavidBrooks #JakPoznaćDrugąOsobę
📚JAK POZNAĆ DRUGĄ OSOBĘ 🖋David Brooks @zysk_wydawnictwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔹🔸🔹🔸🔹🔸
Autor udowadnia, że...
Przede wszystkim NIE DAJCIE SIĘ ZWIEŚĆ nudnej okładce i tytułowi, który może sugerować (a przynajmniej mnie zasugerował),że lektura JAK POZNAĆ DRUGĄ OSOBĘ? będzie poradnikiem w stylu "jak się zakochać?" i czytelnik będzie poznawał naiwne rady, które "na pewno" zmienią jego smutne i samotne życie w pasmo miłosnych sukcesów. Absolutnie, to nie jest taka książka! Ta książka jest po prostu ŚWIETNA! Mamy do czynienia z niezwykle mądrą analizą ludzkich zachowań i owszem, znajdziemy tam coś na kształt rad, ale nie będzie to infantylne pouczanie a wiedza oparta na dogłębnej analizie, długoletnim doświadczeniu i przyglądaniu się człowiekowi i jego schematom działania.
Przyznaję, że jestem oczarowana tą pozycją. Czyta się ją niezwykle szybko i wciąga jak niejedna fabularna zagadka. David Brooks podaje szereg przykładów z życia, ze swojego zawodowego i prywatnego egzystowania na tej dziwnej planecie, którą zamieszkuje jeszcze dziwniejszy gatunek - ludzki.
To, co mnie z miejsca kupiło, to styl. Brooks jest fantastycznym nauczycielem i opowiadaczem. Radzi sobie znakomicie z propagowaniem wiedzy, dzieli się nią w otwarty i komunikatywny sposób. Podczas lektury czułam się jak na arcyciekawym wykładzie i cały czas chciałam więcej. UWAGA ta książka nie nudzi... ona fascynuje i odkrywa nowy świat.
I teraz warto nadmienić, co Brooks nam przekazuje. Mianowicie dzięki tej pozycji dowiadujemy się jak kruchym i skomplikowanym psychicznie stworzeniem jesteśmy. Jak np. ulegamy schematom i jak potrafimy z przyzwyczajenia ignorować najbliższych... i w gruncie rzeczy okazuje się, że nie znamy męża, żony, rodzica. Często nie dostrzega się zmian, bo wydaje nam się, że jak już kogoś raz poznamy, jak z nim - powiedzmy - żyjemy lata... to ta osoba jest stałą, stabilną masą a przecież tak nie jest! Zmieniamy się każdego dnia, zmiany - czasem ogromne - powstają w człowieku w jednej chwili, podczas jednego zrywu, jednej traumy, lub jednej sekundy szczęścia.
David Brooks celnie punktuje mgłę powijającą umysły ludzi - mgłę utkaną ze stereotypów i własnego przekonania o swej nieomylności. Dzięki tej książce możemy nie tylko poznać lepiej innych i zrozumieć, jakie to ekstremalnie ważnie i jak wszystko zmienia - ale i możemy lepiej przyglądnąć się własnej osobie, własnej psychice. Szalenie wartościowa lektura! Szalenie!
jak Cię widzą... tak Cię piszą?
Wydawnictwo Zysk i S-ka
egzemplarz recenzencki