Pingwin Świętego Mikołaja

Okładka książki Pingwin Świętego Mikołaja autora Marta Guśniowska, 9788381419505
Okładka książki Pingwin Świętego Mikołaja
9788381419505

Kup Pingwin Świętego Mikołaja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pingwin Świętego Mikołaja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pingwin Świętego Mikołaja

Chorowanie to nic fajnego, tym bardziej w święta. Już na biegunie południowym rozprzestrzenia się Straszliwe Przeziębienie. A jeśli (co najgorsze) choroba dotrze na biegun północny i dopadnie Świętego Mikołaja? Kto wówczas rozwiezie prezenty?

To pytanie nurtowało małego pingwinka, który nade wszystko kochał Święta Bożego Narodzenia. Nie pomagał mu też fakt, że do tej pory nie otrzymał listu od Mikołaja, a korespondowali ze sobą każdego roku.

Bohater postanowił sprawdzić co się dzieje, wysyłając paczką lotniczą samego siebie wraz z babcinym syropem malinowym z lipą na biegun północny.
W trakcie podróży czeka go międzylądowanie w Europie. Tam poznaje malutką myszkę, która towarzyszyć mu będzie w tej niezwykłej wyprawie. Kiedy lądują okazuje się, że syrop nie jest potrzebny Mikołajowi, a Elfowi Pocztowemu, który zaparcie twierdzi, że elfy są „niezastępowalne”.
W tym miejscu możecie dostrzec fantastyczny zabieg autorki ukazujący, jak ważny w tym czasie jest odpoczynek od natłoku przygotowań.

Jednak to nie koniec, bo co z prezentami? Na całe szczęście wszystko było już gotowe. Mikołaj zaproponował, że odwiezie zwierzątka do domu.

Jak będzie wyglądała ich podróż? Co wydarzy się w domku Babci Pingwina? I kto ustanowi dzień Świątecznego Odpoczywaństwa? Koniecznie sprawdźcie sami.

„Pingwin Świętego Mikołaja” to opowieść o odwadze, trosce i świątecznej magii. Ta lektura otuli Was swoim ciepłem, dobrem oraz serdecznością. Uzmysłowi wszystkim czytelnikom, że czasem należy zwolnić i odpocząć z kubkiem gorącej czekolady w ręku, rozkoszując się wolnym czasem i np. taką pełną uroku lekturą.
Jej dopełnieniem są przepiękne, pełne świątecznego klimatu ilustracje.

Serdecznie polecamy !

"Bo Święta Bożego Narodzenia właśnie po to są, żeby spędzić je z najbliższymi"
Na całym biegunie południowym nikt, ale to nikt nie kocha Świąt Bożego Narodzenia tak bardzo, jak Pingwin i jego Babcia.
To ona od najmłodszych lat zarażała wnuka tą miłością, poprzez cudownie przystrojony, pachnący piernikiem i malinową herbatką dom, zawsze otwarty dla innych, pełen życzliwości.
Kiedy na kilka dni przed świętami przyjaciel domu Mors podzielił się informacją, iż na biegun północny dotarło Straszliwe Przeziębienie, Pingwin bardzo się zmartwił. Jego niepokój wzrastał, gdyż wciąż nie otrzymał odpowiedzi od Świętego Mikołaja. A tradycją było, że takowa odpowiedź, zapisana w liście, od lat docierała do domu Babci na czas.
Pingwin nie zastanawia się dłużej, tylko postanawia działać - wyruszy z misją ratunkową, uzbrojony w przeganiający wszelkie przeziębienia syrop z malin i lipy Babci.
Jak myślicie - czy misja ta zakończy się sukcesem?
Prawdę poznacie tylko wówczas, gdy przeczytacie ciepłą, świąteczną opowieść Marty Guśniowskiej pt. "Pingwin Świętego Mikołaja", emanującą pięknymi ilustracjami Ulyany Nikitiny, pełnymi blasku grudniowej nocy.
Urzekła mnie ta książka pięknymi grafikami, jakie w sobie ma, ale i historią, która między wierszami przekazuje, że każdy może czynić dobro, wystarczy tylko, że się odważy podjąć czasem ryzyko (gdy wyzwanie do tych ryzykownych się zalicza),nie bacząc na konsekwencje. Życzliwość wszak nic nie kosztuje, a tak wiele można za jej sprawą zdziałać. Autorka akcentuje mocno to, co w świątecznym czasie jest najistotniejsze: by cieszyć się chwilą, tym co jest, bez roztrząsania tego, co minęło i bez zamartwiania się o to, co będzie.
Ponadto zachęca, by w tym najgorętszym czasie świątecznych przygotowań znaleźć równowagę i chwilę na odpoczynek.
Zachęcam do lektury, bo jest pięknie z tą książeczką pod ciepłym kocykiem z kubkiem ciepłego kakao 🙂

"Bo Święta Bożego Narodzenia właśnie po to są, żeby spędzić je z najbliższymi"

Jesteście gotowi na cieplutką, wzruszającą i pełną dobrego humoru opowieść? 🎄🐧

W takim razie zasiądźcie wygodnie (polecam zrobić kubek ciepłego kakao i przygotować ciasteczka) i posłuchajcie opowieści o tym, jak pewien Pingwin zapakował się do paczki i wysłał pocztą lotniczą na biegun północny…

Pingwin kochał święta Bożego Narodzenia. Gdy tylko zaczynał się grudzień, z niecierpliwością odliczał każdy dzień. Mieszkający z Babcią, która kochała święta jeszcze mocniej niż Pingwin, uwielbiali celebrować ten czas. Babcia piekła świąteczne pierniczki a od połowy grudnia ich dom był świątecznie przystrojony.
Aromat pierniczków roznosił się po całej okolicy przyciągając wielu gości.

Mors, Foka i Albatros tego dnia zjawili się w pełnym składzie. Pracujący na poczcie Mors (mający dostęp do wieści ze świata) przekazał złe wieści o Straszliwym Przeziębieniu na półkuli północnej.
Pingwin zmartwił się tym faktem tym bardziej, że nie przyszedł jeszcze list od Mikołaja a oboje korespondowali ze sobą co roku. Czyżby Mikołaj zachorował?

Babcia Pingwina poradziła, by wysłał Mikołajowi jej znakomity i najlepszy syrop malinowy z lipą. Razem ze swoim przyjacielem Albatrosem znaleźli pudełko i… Pingwin postanowił nadać się w nim razem z drogocennym syropem, by chronić go przed masą niebezpieczeństw w podróżny.
Czekała go kilkugodzinna przesiadka w Europie, gdzie poznał malutką Myszkę grającą na nieco rozstrojonych skrzypeczkach melodię pięknej kolędy.
W dalszą podróż lecieli już we dwoje.

Jak myślicie? 🎄🐧🐭
Jaki koniec będzie miała ta historia?

Mogę zdradzić, że dalsza część podróży Pingwina i Myszki będzie niezwykle wzruszająca i celebrującą świąteczny czas!🎄🐧

Jesteście gotowi na cieplutką, wzruszającą i pełną dobrego humoru opowieść? 🎄🐧

Pingwin kochał święta Bożego Narodzenia. Gdy tylko zaczynał się grudzień, z...

26 użytkowników ma tytuł Pingwin Świętego Mikołaja na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Pingwin Świętego Mikołaja na półkach dodatkowych

Okładka książki Kto by nie chciał mieć psa? Marta Guśniowska, Daniel de Latour
Kto by nie chciał mieć psa? Marta Guśniowska, Daniel de Latour
Okładka książki O fretce, która dała się porwać wiatrowi Marta Guśniowska, Marta Kurczewska
O fretce, która dała się porwać wiatrowi Marta Guśniowska, Marta Kurczewska
Okładka książki Marvin Marta Guśniowska, Robert Romanowicz