- poradniki
- Help for High-Conflict Couples: Using Emotionally Focused Therapy and the Science of Attachment to Build Lasting Connection
- 2025-09-19
- 2025-09-19
- Magda Witkowska
Kocham cię i nienawidzę to książka dla tych, którzy wciąż się kochają, ale coraz częściej gubią siebie w emocjonalnym chaosie. To poradnik dla tych, którzy są zmęczeni konfliktami, ale nie chcą się poddać.
Jeśli wasze rozmowy kończą się kłótniami…
Jeśli miłość jeszcze się tli, ale znika pod warstwą złości, wycofania i niedomówień…
Jeśli boisz się, że kolejne spięcie może przelać czarę goryczy…
Ta książka pomoże ci odzyskać bliskość. Bez obwiniania. Za to z konkretami, empatią i realnym wsparciem.
Dzięki niej dowiedz się, co zrobić, by:
zatrzymać toksyczne wzorce komunikacji: krytykę, wycofanie, obronę
rozpoznać swoje emocjonalne zapalniki i nie dopuszczać do eskalacji napięcia
tworzyć bezpieczną przestrzeń do rozmowy – nawet na trudne tematy
zrozumieć, dlaczego ranimy właśnie te osoby, które kochamy najbardziej
krok po kroku naprawić relację i odbudować zaufanie.
Dla kogo jest ta książka?
Dla par w związku z dużym poziomem konfliktu
Dla osób, które czują się emocjonalnie wyczerpane, ale wciąż im zależy
Dla tych, którzy kochają, ale nie wiedzą, jak być razem bez bólu
Dla każdego, kto chce przestać walczyć o rację i zacząć budować więź.
Co wyróżnia tę książkę?
Kocham cię i nienawidzę opiera się na terapii skoncentrowanej na emocjach (EFT) i teorii przywiązania – podejściu stosowanym na całym świecie w terapii par. Zamiast pustych frazesów otrzymujesz naukowo sprawdzone strategie i przydatne narzędzia, które możesz od razu zastosować.
Autorki tłumaczą, skąd naprawdę biorą się wasze konflikty – nie z różnic charakterów, lecz z niedosytu bezpieczeństwa emocjonalnego, utraty zaufania i nieumiejętności komunikowania potrzeb. Pokazują, jak przejść od reakcji do relacji, od walki do zrozumienia.
Kocham cię i nienawidzę pokazuje, jak przestać się ranić i zacząć odbudowywać związek. Z czułością, świadomością i przemyślanym planem działania.
Kup Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości w ulubionej księgarni
Oceny książki Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości
80 użytkowników ma tytuł Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości na półkach głównych- Chcę przeczytać 49
- Poradniki 4
- Psychologia 2
- Popularnonaukowe 1
- Terapia 1
- » miłość&związki 1
- Otrzymałam w prezencie, posiadam w domowej biblioteczce 1
- 02. Epub? 1
Tagi i tematy do książki Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości
Cytaty z książki Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości
Dodaj cytat z książki Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości
#1684 - „Kocham cię i nienawidzę. Od codziennych kłótni do wzajemnego zrozumienia i bliskości” - Jennine Estes Powell, Jacqueline Wielick - Wydawnictwo Laurum
#24/2026
„Gdy zaleje cię fala tego poczucia, przypomnij sobie jedną bardzo ważną rzecz: to nie twój partner próbuje ci coś zrobić. Partner próbuje do ciebie dotrzeć, tylko jego intencja gubi się gdzieś pośród natłoku wtórnych emocji i błędnie sformułowanych komunikatów. Tak naprawdę partner chce ci powiedzieć, że mu w zupełności wystarczysz.”
📖 Tytuł – Kocham cię i nienawidzę
✍️ Autorzy – Jennine Estes Powell, Jacqueline Wielick
🏢 Wydawnictwo – Laurum
📚 256 stron
📅 Premiera – 19.09.2020
📂 Kategoria – poradnik
🤝 Współpraca barterowa
Kocham cię i nienawidzę to książka, która trafia w samo sedno relacji międzyludzkich – szczególnie tych najbliższych, najbardziej intensywnych i… najbardziej skomplikowanych. To niezwykle wartościowy poradnik o komunikacji w związku, który pokazuje, jak łatwo się ranić – i jak bardzo można tego uniknąć.
Jednym z najważniejszych tematów poruszanych w książce jest to, dlaczego ludzie tak często się kłócą zamiast rozmawiać. Pokazane jest, że w większości przypadków nie chodzi o brak uczuć, lecz o sposób ich wyrażania. Emocje narastają, frustracja przejmuje kontrolę, a zamiast szczerej rozmowy pojawiają się oskarżenia, złość i niezrozumienie.
Książka uczy, że za każdą kłótnią bardzo często stoi potrzeba bliskości, bycia zauważonym i wysłuchanym. Problem w tym, że komunikaty, które wysyłamy, bywają zniekształcone przez emocje – i zamiast budować mosty, tworzą jeszcze większy dystans.
Ogromną wartością tej publikacji jest to, że daje konkretne odpowiedzi na bardzo ważne pytania: co robić, żeby się nie ranić? Jak słuchać, żeby naprawdę usłyszeć drugą osobę? I jak mówić, żeby zostać zrozumianym, a nie odrzuconym? To nie są puste hasła, ale realne wskazówki, które można wdrożyć w codziennym życiu.
To książka o uważności, empatii i odpowiedzialności za słowa. O tym, że komunikacja to nie tylko mówienie, ale przede wszystkim słuchanie – i że często wystarczy zmienić sposób rozmowy, by zmienić całą relację.
Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Laurum za egzemplarz do współpracy barterowej. To bardzo potrzebna, mądra i praktyczna książka, którą polecam każdemu, kto chce budować zdrowsze i bardziej świadome relacje.
#KochamCięINienawidzę #JennineEstesPowell #JacquelineWielick #WydawnictwoLaurum #poradnik
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#24/2026
Książka autorstwa Jennine Estes Powell i Jacqueline Wielick to niezwykle wartościowy poradnik dla par, które – mimo wzajemnego uczucia – zmagają się z częstymi konfliktami i trudnościami w budowaniu zdrowej relacji. Już sam tytuł trafnie oddaje emocjonalny rollercoaster, jaki przeżywa wiele związków: miłość przeplata się tu z frustracją, bliskość z oddaleniem.
Autorki są doświadczonymi terapeutkami par i rodzin – obie posiadają licencję LMFT i od lat pracują z parami, pomagając im odbudowywać więź i poprawiać komunikację. Jennine Estes Powell prowadzi własną praktykę terapeutyczną i od ponad dwóch dekad wspiera pary w kryzysie, natomiast Jacqueline Wielick specjalizuje się m.in. w pracy z emocjami, przywiązaniem i traumą oraz korzysta z dorobku takich podejść jak EFT czy metoda Gottmana. Także można założyć, że autorki wiedzą co piszą 😉
To, co wyróżnia tę książkę, to jej praktyczny charakter. Jest ona prawdziwą kopalnią dobrych rad dla par, które mają trudności z ułożeniem swojej relacji. Autorki nie poprzestają na ogólnikach – proponują konkretne narzędzia i strategie, które można wdrożyć w codziennym życiu, aby przerwać błędne koło kłótni i niezrozumienia. Dużą wartością publikacji jest sposób, w jaki autorki omawiają zagadnienia psychologiczne. W ciekawy i mądry sposób przybliżają najważniejsze aspekty teorii przywiązania oraz założenia terapii skoncentrowanej na emocjach (EFT),pokazując, że źródłem konfliktów często nie są różnice charakterów, lecz niezaspokojone potrzeby emocjonalne i brak poczucia bezpieczeństwa w relacji. Książka bazuje na przykładach prawdziwych ludzi, co sprawia, że czytelnik łatwo może odnaleźć w niej własne doświadczenia. Dzięki temu przekaz staje się bardziej autentyczny i angażujący – zamiast abstrakcyjnej teorii otrzymujemy historie, które pokazują, jak konkretne mechanizmy działają w praktyce.
Podsumowując, jest to mądry, empatyczny i bardzo użyteczny poradnik dla wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć siebie i swojego partnera. To lektura, która nie tylko tłumaczy, dlaczego się kłócimy, ale przede wszystkim pokazuje, jak z tych konfliktów wyjść silniejszym – razem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorki są...
„Kocham cię i nienawidzę” to książka, która bardzo trafnie opisuje to, z czym mierzy się wiele par czyli moment, kiedy uczucia wciąż są silne, ale codzienność zaczyna wypełniać się kłótniami, napięciem i poczuciem niezrozumienia. Już od pierwszych stron widać, że nie jest to kolejny poradnik z ogólnikowymi radami, ale przemyślana i empatyczna próba pokazania, co tak naprawdę dzieje się między dwojgiem ludzi w trudnych chwilach.
Ogromnym plusem książki jest to, że autorki nie szukają winnych. Zamiast tego pomagają zrozumieć mechanizmy, które stoją za konfliktami. Bardzo podobało mi się podejście oparte na terapii skoncentrowanej na emocjach i teorii przywiązania. Dzięki temu wszystko jest przedstawione w sposób logiczny i jednocześnie bardzo ludzki.
Znajdziemy tu wiele wskazówek dotyczących komunikacji, rozpoznawania własnych emocjonalnych „zapalników” czy tworzenia bezpiecznej przestrzeni do rozmowy.
Najbardziej cenię w tej książce jej ton pełen zrozumienia, czułości i nadziei. Pokazuje, że nawet jeśli w relacji pojawiło się dużo bólu i frustracji, to wciąż można wrócić do siebie nawzajem, jeśli obie strony są gotowe spróbować.
To wartościowa lektura dla osób, które czują, że ich związek utknął w emocjonalnym chaosie, ale wciąż wierzą, że można go odbudować.
Współpraca barterowa [@wydawnictwolaurum]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle wciągająca książka. Nawet dla takiego singla jak ja. Ciekawie zostały ujęte problemy ludzi pozostających w związkach, m.in. wpływ traum lub dzieciństwa na sposób reakcji podczas kłótni oraz to czego brakuje ludziom w ich relacji. Autorki w terapii opartej na emocjach pokazują jak ważna jest rozmowa z drugą osobą i wzajemne zrozumienie. Podają konkretne ćwiczenia lub techniki na opanowanie się w czasie kłótni lub budowanie wzajemnych więzi opartych na bliskich relacjach. Nawet sprawy seksu opisane zostały z wyczuciem i zrozumieniem siebie i partnera.
Myślę, że bardzo praktyczna książka. Może małe rzeczy mi się nie podobały w treści, ale nie wpłynęły one na ogólny przekaz książki.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Laurum
Niezwykle wciągająca książka. Nawet dla takiego singla jak ja. Ciekawie zostały ujęte problemy ludzi pozostających w związkach, m.in. wpływ traum lub dzieciństwa na sposób reakcji podczas kłótni oraz to czego brakuje ludziom w ich relacji. Autorki w terapii opartej na emocjach pokazują jak ważna jest rozmowa z drugą osobą i wzajemne zrozumienie. Podają konkretne ćwiczenia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książka zapowiadała się dość niewinnie i zastanawiałem się, czy w ogóle znajdę w niej coś dla siebie. Myślałem, że skoro w moim związku wszystko funkcjonuje w miarę normalnie, to będzie to raczej uporządkowanie wiedzy albo materiał „na przyszłość”.
Im dalej czytałem, tym bardziej przekonywałem się, że autorki rzeczywiście robią to, co zapowiadają — podają realne przykłady z życia par, pokazują konkretne problemy i tłumaczą, jak można je przepracować. To nie jest książka teoretyczna, lecz bardzo praktyczna. Pokazuje, skąd biorą się konflikty, jakie mechanizmy nimi rządzą i jak reagować, by nie pogłębiać napięcia.
Co ważne — rzeczy, które przeczytałem, już wprowadzam do swojego związku (gdzie u nas na szczęście nie rzucamy talerzami 😉). Dzięki tej lekturze zacząłem bardziej świadomie patrzeć na konflikty — zarówno w relacji partnerskiej, jak i poza nią. Książka opisuje konkretne schematy zachowań oraz proponuje ćwiczenia, które pomagają radzić sobie z napięciem i budować bliższe porozumienie.
Zdecydowanie polecam ją każdej parze, a szczególnie tym, które mierzą się z dużą ilością kłótni, silnymi wybuchami emocji, przemocą (także słowną),manipulacją czy niszczeniem przedmiotów. To książka, która nie bagatelizuje problemów, ale pokazuje, że można je przepracować w sposób dojrzały i konstruktywny.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej czytałem, tym bardziej przekonywałem się, że autorki rzeczywiście robią to, co zapowiadają — podają...
W posłowiu napisane jest, że książka jest "istną kopalnią złota dla par " niestety nie zgodzę się z tym. Poradnik jakich dużo. Może kwestia tego, że nie znalazłam tam tego czego poszukiwałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki- poradniki bardzo lubię, dlatego chętnie sięgnęłam po ten📒📖
W 8 rozdziałach, bardzo dobrze opracowanych, mamy narzędzia oraz ćwiczenia, dzięki którym możemy sami lub w parach, w stanie wyczerpania emocjonalnego, dojść do wzajemnego porozumienia.
Pomoże, w tym terapia skoncentrowana na emocjach EFT, szczególnie pomocna dla iskrzących par.
Wyczerpanie i wypalenie w związku powoduje wiele niepotrzebnych konfliktów, nieporozumień, złości.
Sytuacje, w których się bardzo cierpi, bez poczucia bezpieczeństwa, dobrej komunikacji, to właśnie dla par będących w takich relacjach jest ten poradnik.
Ćwiczenia pomagają poznać dobrze siebie i partnera, dostrzec, jak silne są łączące ich więzi, uczucia. Zwłaszcza te, które wymagają naprawienia..
"Trzeba wielkiej odporności psychicznej, żeby być z drugim człowiekiem, gdy jest ciężko- żeby właśnie wtedy zachować nadzieję i kontynuować walkę o lepsze jutro".
Wzajemność, miłość, zrozumienie, doświadczenie interakcji międzyludzkich, to potężny bodziec rozwojowy.
Autorki wskazują drogę, która doprawadzi do bezpiecznej relacji, bez wybuchowych kłótni.
Ta ciekawa bardzo lektura, przeznaczona jest także dla terapeutów, którzy pracują z parami, mogą po przeczytaniu, bardziej zgłębić temat.
Książka na końcu zawiera bibliogfrafię.
Polecam z serca ten wartościowy poradnik!
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu Laurum💝
Książki- poradniki bardzo lubię, dlatego chętnie sięgnęłam po ten📒📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisały go dwie Panie: Jennine Estes Powell i Jacqueline Wielick, które są terapeutkami małżeństw i rodzin.
Pomoże, w tym...
Miałam przyjemność być kiedyś na wykładzie dot. terapii skoncentrowanej na emocjach (EFT) i bardzo do mnie ona przemówiła! Jedną z metod przedstawionych wtedy, zaczęliśmy stosować z Bartkiem gdy przychodziły konflikty.
Od samego początku niesamowite było dla mnie to, jaki spokój i harmonia bije spomiędzy stron tej pozycji. Mimo iż tematem są kłótnie, nieporozumienia, nawet krzyki, autorzy stworzyli tak przyjemną i ciepłą książkę, że już samo czytanie uspokaja. 😅🧐
Jeśli chcesz zrozumieć jak lepiej się porozumiewać, dogadać, zamiast wpadać w błędne koło konfliktu i kłótni - ta książka podrzuci Ci sporo narzędzi i technik jak rozmawiać, żeby się dogadać!
Znajdziesz tutaj przykłady par, dzięki czemu łatwiej będzie ci zobaczyć nie tylko skąd wynikają konkretne zachowania, ale także jak nimi świadomie zarządzać i stworzyć przestrzeń do porozumienia i bliskości.
Bardzo jasno, przyjemnie wyjaśnione źródła konfliktów, które niesiemy nawet z traum z dzieciństwa, po narzędzia, jak się wydostać z tej matni powtarzanych wzorców.
Zdecydowanie polecam! 📚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś po latach w książce „Kocham cię i nienawidzę” na nowo konfrontuję się z tą metodą i widzę jej szerszy obraz.
Od samego początku niesamowite było dla...
To nie jest książka, którą czyta się przy jednym posiedzeniu. Wręcz przeciwnie, należy ją sobie dawkować, aby w pełni zrozumieć poruszane tematy i zastanowić się nad własnym związkiem. Ciekawym rozwiązaniem jest to, że w każdym rozdziale mamy zadania do wykonania. Dzięki nim jesteśmy w stanie zwrócić uwagę na rzeczy, których normalnie byśmy nie dostrzegli.
Polecam do przeczytania każdemu, nawet singlom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam do...
Czujesz się emocjonalnie wyczerpana? Kolejna kłótnia za Wami? Masz dość, a jednocześnie wiesz, że Ci zależy, że kochasz... Znasz to? Skąd zatem biorą się konflikty? Skąd takie, a nie inne reakcje, często nieadekwatne do danej sytuacji... Ta książka to według mnie lektura obowiązkowa dla osób będących w związku. Pomoże Ci naprawić to, co konieczne, by przestać się ranić, wzajemnie obwiniać, by na nowo umieć komunikować się ze sobą, by usłyszeć siebie nawzajem, by na nowo zbliżyć się do siebie... Znajdziesz tu mnóstwo narzędzi i ćwiczeń by to osiągnąć. Książka jest bardzo pozytywna mimo, że dotyka niełatwych tematów takich jak kłótnie, krzyki, brak porozumienia, wzajemnego obwiniania itp. Opiera się ona na terapii skoncentrowanej na emocjach (EFT). Dzięki tej książce zrozumiesz dlaczego to wszystko wygląda tak jak wygląda, od tego też zaczyna się ta książka. Jak zastanawiałaś się choć raz "co to wszystko ma wspólnego z miłością", to dobry wybór - ta książka jest dla Ciebie. Pokaże Ci jak wyrwać się z błędnego koła i jak obniżyć temperaturę konfliktu. Przeczytasz tu też o emocjonalnych ranach, traumie i jej wpływie na więź.
Jennine i Jacqueline w swojej książce w doskonały sposób pokazują jak "naprawiać więzi tam, gdzie one zostały zerwane"... Polecam Wam tę książkę z całego serca!!!