Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym

Okładka książki Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym autora Bruce Feiler, 9788382314137
Bruce Feiler Wydawnictwo: MT Biznes poradniki
poradniki
Life Is in the Transitions: Mastering Change at Any Age
2025-01-24
2025-01-24
Tamara Woińska

Kup Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym

Książka ta „przyszła do mnie”, gdy byłam w trakcie dużej zmiany życiowej, więc tym bardziej z ciekawością podeszłam do jej przeczytania. Nie jest to typowy poradnik, choć autor znalazł w niej również miejsce na zestaw konkretnych narzędzi na radzenie sobie z sytuacjami, które wstrząsają naszymi fundamentami. Książka mówi o zmianach w duchu psychologii narracyjnej i to jest jej największy atut. Na tę pozycję składają się dziesiątki historii osób, z którymi autor rozmawiał i które: traciły prace, zmieniały bieg kariery, wychodziły z trudnych relacji czy mierzyły się ze śmiercią bliskich. Mimo, że te historie nieraz są dość ciężkie, czytelnikowi przychodzi na myśl dość pokrzepiająca konstatacja: wszystkich nas dotyczą zawirowania życiowe i najczęściej ludzki duch znajduje po nich drogę ku lepszemu. Zmian nie należy się bać i przyjdą do nas i tak: albo znienacka, albo sami wskoczymy na głęboką wodę życiowych przekształceń. Polecam tę książkę, ma potencjał by wnieść sporo dobrego dla każdego, kto po nią sięgnie.

Książkę otrzymałem z wydawnictwa z prośbą o opinię. Przyszła, odebrałem, rozpocząłem czytanie... i nieco mi to zajęło. Metoda autora, jaką
przyjął to wnioski i przemyślenia wynikające z ponad 200 rozmów z osobami przeżywających zmiany w swoim życiu. Popularne twierdzenie, że jedyną stałą w życiu jest zmiana potwierdza się na stronach tego dzieła. Dla doświadczonych życiem czytelników to żadne objawienie, ale przytaczane prawdziwe historie z wywiadów ubarwiają znacząco tezy autora. Warto przeczytać, bo poza merytoryką to bardzo ładnie wydana pozycja. Polecam na zimne długie wieczory.

Książka poruszą dosyć istotną kwestię nieprzewidywalności życia każdego człowieka. Autor chcą wyciągnąć jakieś wnioski przeprowadził dosyć obszerną liczbę wywiadów z ludzi z różnych środowisk społecznych i na różnych etapach życia. Mnogość historii, które czasem bywają zupełnie absurdalne są przytaczane w dosyć chaotyczny i często bywają wyrwane z kontekstu co jest dosyć męczące. Ciekawa jest koncepcja znalezienia narracji w swoim życiu oraz terapeutyczne sporządzanie historii własnego życia. Oprócz tego przypominane jest na każdym kroku, że kryzys wieku średniego to mit co bywa czasem irytujące, aczkolwiek zrozumiałe dla osób mających świadomość nieprzewidywalności rzeczywistości. Duża część książki została poświęcona sprecyzowaniu etapów przechodzenia zmian oraz sposobów radzenia sobie z nimi na podstawie wyżej wspomnianych strzępkowych historii. Podsumowując książka nie wnosi nie przełomowego i uznał bym ją raczej za przeciętną pozycję.

164 użytkowników ma tytuł Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym

Bruce Feiler Dlaczego zmiany w życiu są nieuniknione i jak przejść przez nie silniejszym Zobacz więcej