Okładka książki Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków autora Tiziano Sangalli, 9788368328264
Tiziano Sangalli Wydawnictwo: Wydawnictwo Księży Marianów PROMIC biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2025-08-20
2025-08-20

Kup Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków w ulubionej księgarnii

Oceny książki Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków

To książka, która pokazuje świętość bez patosu- bliską, ciepłą i zadziwiająco normalną. Św. Joanna Beretta Molla nie jawi się tu jedynie jako bohaterka heroicznej decyzji, lecz jako kobieta pełna pasji, miłości i radości życia: lekarka oddana pacjentom, żona i matka z wyboru serca, osoba kochająca piękno, góry, sztukę i … modę.

Niepublikowane wspomnienia bliskich pozwalają zajrzeć w jej codzienność i odkryć, że świętość rodzi się właśnie tam- w zwykłych gestach i konsekwentnej miłości.

To poruszająca, a zarazem bardzo ludzka opowieść o odwadze, która nie krzyczy, i o miłości, która promieniuje. Lektura inspirująca, zostawiająca czytelnika z poczuciem, że świętość jest możliwa także dziś- tu i teraz.

Niepublikowane wspomnienia bliskich...

"Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków" to opowieść jakby „z pierwszej ręki”. Od tych, którzy znali tę niezwykłą w swojej zwyczajności żonę, mamę, lekarkę…

Większość z nas kojarzy św. Joannę z tego, że nie podjęła się leczenia, które mogłoby zaszkodzić dziecku, które nosiła pod sercem. Święta zmarła niedługo po porodzie. Jednak jej świętość nie jest jednorazową zasługą, ale płynie z całego jej życia i sposobu w jaki podchodziła do drugiego człowieka, co bardzo mocno przebija się przez opowieści o tej wyjątkowej kobiecie…

Lekarka, która szybko pojawiała się przy pacjencie, gdy zaistniała taka potrzebna. Nawet, gdy sama była w wysokiej ciąży. Ta, która czuwała przy swoich podopiecznych po godzinach pracy i robiła wszystko co w jej mocy, by ich wesprzeć. Łącznie z tym, że płaciła za ich leki, gdy pacjentów nie było stać na ich wykupienie. Kobieta, która uwielbiała ubierać się modnie, ale nie miała trudności z tym, by oddać swój płaszcz zmarzniętej dziewczynce.

Joanna to cicha bohaterka codzienności. Z opowieści tych, którzy poznali ją osobiście przebija się obraz człowieka zanurzonego w modlitwie, a jednocześnie kogoś mocno stąpającego po ziemi. Empatyczna, subtelna, nienarzucająca się, a jednocześnie wspierająca tam, gdzie ta pomoc była najbardziej potrzebna.

Joanna była żoną, która od samego początku budowała małżeństwo na chrześcijańskich wartościach. Jej obrona życia nienarodzonego z jednej strony może wydawać się oczywista, choć świadkowie jej życia opowiadają jak modliła się o cud uzdrowienia dla siebie, jednocześnie mając świadomość tego, że nie podejmując się leczenia w trakcie ciąży, może stracić życie. Wierzyła do końca, że ten cud się wydarzy, choć godziła się jednocześnie z wolą Boga… Kobieta niezwykłej wiary, siły, nadziei. Taka zwyczajna, a jednocześnie zanurzona w Bogu…

Poruszyła mnie ta biografia. Napisana jest lekko, choć opowiada również o trudnych momentach życia św. Joanny Beretta Molla. Ta opowieść - mimo tego, że Joanna zmarła niedługo po narodzinach dziecka - nie ciągnie czytelnika w stronę smutku, czy cierpiętnictwa. Wręcz przeciwnie, ona tętni życiem. To piękna historia o tym, że podążanie za wartościami czasem wiele nas kosztuje, ale prowadzi nie tylko do świętości, ale i do życia pełną piersią, bo św. Joanna bez wątpienia nie zmarnowała tego krótkiego czasu, który przeżyła na ziemi.

Bardzo polecam tę opowieść. Niech otula i inspiruje, tak jak otuliła mnie…

Ta lektura jest tętniąca życiem! Bo to nie prawda, że chodzi tylko i wyłącznie o heroiczne oddanie życia Joanny (oczywiście jest heroiczne i jej postawa jest pełna podziwu i godna naśladowania),żeby uratować życie swojego dziecka. Całe życie Joanny Beretty Molli było cudowne, piękne, utkane ze służby Bogu poprzez realizacje swojego powołania. Ta realizacja polegała w uważnym towarzyszeniu i pomocy bliźnim. Żyjąc w taki sposób akurat taka śmierć była naturalną decyzją, integralną częścią życia człowieka o tak ukształtowanym sercu.

Książka jest zaproszeniem do zmiany perspektywy na przeróżne przestrzenie życia. Jeśli czytasz tę recenzję i myślisz o tej książce, to ona Cię po prostu wybrała.. znam z autopsji 😉.
Tak, dokładnie tak, gdyż pokazuje nam prawdziwą, żywą, niesamowicie zwyczajną i zarazem niezwykłą „koleżankę”- Joannę Berettę Mollę. Pokazuje jej gorące serce, piękne życie i uczy dużo głębszego patrzenia na spełnione życie (nie mylić z wygodnym).
Książka napisana w taki sposób, że inspiruje, a nie przytłacza, przybliża nam postać świętej, ale nie każe nam robić to samo. Pomaga odkryć swoją własną drogę do świętości!
Jest tutaj taka zdrowa lekkość, a zarazem streszczenie trudnych doświadczeń, z którymi się spotkała Joanna Beretta Molla. Bardzo dobrze się czyta tę lekturę. Jest umacniająca, pełna światła i miłości..
Dzięki takim lekturom możemy żyć lepiej, oddychać głębiej i sięgać dalej!
Możemy wyjść poza schemat i uczyć się życia niesamowicie cichego, pokornego, a zarazem aktywnego, spełnionego i przez to odkryć swoją misję. Zostawiam Wam jeszcze jeden (a podkreślonych mam dużo więcej cytat, który mnie zatrzymał..:
„-Mama uczyła nas, że pacjent to nie tylko ciało do leczenia, ale odbicie Chrystusa. W chorych widziała cierpiącego Boga.”- mówi Pierluigi, syn Joanny.

Życzę sobie i Wam dostrzegać w naszych bliźnich odbicie Chrystusa!

I życzę Wam dobrych wieczorów z pokrzepiającą lekturą do której Was serdecznie zapraszam 💜

8 użytkowników ma tytuł Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków na półkach głównych

Cytaty z książki Św. Joanna Beretta Molla we wspomnieniach bliskich i niepublikowanych relacjach świadków