Umarli tańczą

Okładka książki Umarli tańczą autora Piotr Głuchowski, 9788326808531
Okładka książki Umarli tańczą
Piotr Głuchowski Wydawnictwo: Agora Cykl: Robert Pruski (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Robert Pruski (tom 1)
2012-01-01
2012-01-01

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Umarli tańczą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Umarli tańczą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Umarli tańczą

Fabuła ciekawa, ale książka jak dla mnie napisana tak sobie. Był potencjał, ale autor jakoś mnie nie zaciekawił. Dam szansę na drugą część. Osobiście książka zbyt "sf" - ja rozumiem, że dziennikarz ma znajomości, ale żeby był szybszy, lepszy niż organy ścigania to jakoś nie kupuję. Do tego trudność ujęcia też jakoś słabo wyszło. Przeciętny kryminał jak na mój gust.

Głównym jej bohaterem jest Robert Pruski - redaktor naczelny „Głosu Torunia” i do rąk którego pewnego dnia trafia list od czytelniczki, której rodzice w latach osiemdziesiątych zginęli w tajemniczych okolicznościach.

Badając sprawę makabrycznej zbrodni, Pruski cofa się do lat osiemdziesiątych. Szybko okazuje się, że trupów jest co najmniej kilka. Brak natomiast mordercy. Starannym tuszowaniem całej sprawy zajmowała się toruńska SB, a tropy prowadziły za wschodnią granicę.

Czytając książkę „, zawsze zwracam uwagę na język powieści. Głuchowskiemu w tej kwestii nie można nic zarzucić: sprawnie posługuje się polszczyzną (co, niestety wbrew pozorom, nie jest powszechną umiejętnością).

Zacięcie reportażysty uwidacznia się nie tylko we wspomnianych wyżej potoczystych dialogach, ale także w malowanym przez Głuchowskiego obrazie polskiej wsi – ani spokojnej, ani wesołej.

Swemu własnemu warsztatowi reporterskiemu zawdzięcza, że potrafi takie historie opowiadać w szybkim tempie, umiejętnie budując napięcie i wciągając nas w daną akcję.

Choć „Umarli tańczą” to kryminał, brakuje w nim typowej dla gatunku zagadki „kto zabił?”. To wiemy niemal od początku, co wcale nie przeszkadza, aby przeczytać tę książkę.

Wciągający kryminał oparty na utartych schematach. Czyta się z przyjemnością choć nie jest to wybitny kryminał. Zakończenie niestety mega niewiarygodne. Bohater jest pancerny i przyciąga same sprzyjające okoliczności. Warstwa obyczajowa jest w porządku ale trzeba przyznać, że po Harrym Hole'u (bohaterze Nesbo) wydaje się trochę odtwórcze. Rozrywka była jednak dobra i chętnie sięgałam po Umarli Tańczą.

910 użytkowników ma tytuł Umarli tańczą na półkach głównych
200 użytkowników ma tytuł Umarli tańczą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Umarli tańczą

Okładka książki Ukryta gra Piotr Głuchowski, Łukasz Kośmicki, Marcel Sawicki
Ukryta gra Piotr Głuchowski, Łukasz Kośmicki, Marcel Sawicki
Okładka książki Imperator. Sekrety Ojca Rydzyka Piotr Głuchowski, Jacek Hołub
Imperator. Sekrety Ojca Rydzyka Piotr Głuchowski, Jacek Hołub
Okładka książki Uzurpator. Podwójne życie prałata Jankowskiego Bożena Aksamit, Piotr Głuchowski
Uzurpator. Podwójne życie prałata Jankowskiego Bożena Aksamit, Piotr Głuchowski
Okładka książki Wrogowie Pana Boga Anarchistyczny Front Antyreligijny, Jean Champignon, Roman Ciechanowicz, Jacques Crocheton, Marek Dondelewski, Krzysztof Galiński, Piotr Głuchowski, Staszek Górka, Grecja w Ogniu, Janusz Grzybek, Mirosław Haponiuk, Jerzy Kowalczyk, Helena Kowalik, Mateusz Kwaterko, Katarzyna Lewandowska, Ludowy Front Wyzwolenia, Cezary Mączka, Piotr Ratyński, Maryla Rzeszut, Jacek Sierpiński, Kacper Sulowski

Cytaty z książki Umarli tańczą

Piotr Głuchowski Umarli tańczą Zobacz więcej