Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

Kup Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

Super się czytało, ostatnio albo te numery lepsze, albo ja dojrzalsza, albo nie wiem, retrogradacja Marsa, haha.

Bardzo dużo poleceń dobrych książek, autorów, dodane już na półkę "chcę przeczytać" lub wręcz już na moją półkę podręczną do czytania :)

Wyjątkowo fajne artykuły, mam wrażenie, że jakieś takie lżejsze, jakby "na lato"? O ploteczkach, o solidarności narodu, o niewiedzy, o kolonizacji Marsa (oooooooo, jakże mi się to podobało!),o PR dyktatorów, o snach nazistów, o CIA, o Kingu (akurat ostatnio czytałam sporo jego książek),polecajki książek na plażę czy tam w inne góry, o Ednie O'Brien (nie miałam pojęcia o jej istnieniu, a jawi się jako ktoś totalnie dla mnie),o tym, jak podejść do niechęci do czytania dziecka.

Dobre wywiady (bardzo dobre),z: Percivalem Everettem (temat retellingu dobrze pociągnęły zresztą Panie felietonistki moje ulubione),Juanem Gomezem-Jurado, Naomi Alderman.

Niezmiennie milutko, że są recenzje kryminałów i fantasy, bardzo doceniam.

Udany numer bardzo, proszę czytać.

20 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

Wojciech Orliński
Wojciech Orliński
Wojciech Orliński (ur. 24 stycznia 1969 w Warszawie) – polski dziennikarz, pisarz i publicysta. Od 1997 pracuje w "Gazecie Wyborczej", gdzie pisze głównie na tematy związane z kulturą masową. Ukończył studia chemiczne na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował w "Sztandarze Młodych", Biuletynie Polskiej Akademii Nauk i "Wiadomościach Kulturalnych", jeden z założycieli pisma "Lewą Nogą". Publikował również w "Krytyce Politycznej". W 2005 roku stypendysta wiedeńskiego Instytutu Nauk o Człowieku. Autor książki Co to są sepulki? Wszystko o Lemie wydanej w 2007 oraz opowiadań science fiction opublikowanych w "Nowej Fantastyce". Prowadzi blog "Ekskursje w dyskursie".

Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (69) / 2024 Izabella Adamczewska, Ludmiła Anannikova, Stanisław Barańczak, Marek Bieńczyk, Katarzyna Boni, Biserka Ćejović, Przemysław Czapliński, Anna S. Dębowska, Emilia Dłużewska, Karolina Felberg, Tomasz Fiałkowski, Dmitry Glukhovsky, Maciej Jarkowiec, Miłada Jędrysik, Piotr Kofta, Renata Lis, Beata Maciejewska, Mateusz Mazzini, Agata Pyzik, Igor Rakowski-Kłos, Redakcja magazynu Książki, Sally Rooney, Philip Roth, Janusz Rudnicki, Andrzej Sapkowski, Marcin Sendecki, Katarzyna Surmiak-Domańska, Mariusz Szczygieł, Natalia Szostak, Tomasz Ulanowski, Dorota Wodecka
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 9 (93) / 2025 Magdalena Bigaj, Dumitru Crudu, Kuśka Ewelina, Julia Fiedorczuk, Mirosław Filiciak, Katarzyna Kazimierowska, Magdalena Kicińska, Tomasz Kontny, Zuzanna Kowalczyk, Błażej Kurowski, Karolina Lewestam, Paweł Marczewski, Tim O'Brien, Mateusz Roesler, Michał Rzecznik, Paweł Starzec, Aleksandra Warecka, Maciej Wnuk, Adrian Wykrota
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 2 (65) kwiecień 2024 Izabella Adamczewska, Anne Applebaum, Justyna Bargielska, Łukasz Barys, Katarzyna Boni, Biserka Ćejović, Elżbieta Cherezińska, Piotr Cieśliński, Didier Eribon, Maciej Hen, Urszula Honek, Maciej Jarkowiec, Jerzy Jarniewicz, Miłada Jędrysik, Ryszard Koziołek, Małgorzata Lebda, Pierre Lemaitre, Renata Lis, Zbigniew Mentzel, Weronika Murek, Dariusz Nowacki, Monika Ochędowska, Łukasz Orbitowski, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Agata Pyzik, Michał R. Wiśniewski, Radek Rak, Redakcja magazynu Książki, Małgorzata Rejmer, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Andrzej Stasiuk, Maria Stiepanowa, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Katarzyna Wężyk
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 11 (95) / 2025 Magdalena Bigaj, Inga Gaile, Arlie Russell Hochschild, Paweł Kicman, Michał Kłobukowski, Jakub Kornhauser, Zuzanna Kowalczyk, Łukasz Krukowski, Karolina Lewestam, Jędrzej Malko, Redakcja magazynu Pismo, Bartek Sabela, Mariusz Sepioło, Piotr Sommer
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 5 (89) / 2025 Stasia Budzisz, Alison Espach, Katarzyna Kazimierowska, Zuzanna Kowalczyk, Marta Krzywicka, Karolina Lewestam, Jason W. Moore, Redakcja magazynu Pismo, Adam Robiński, Ivan Štrpka, Piotr Szulc, Aleksandra Warecka, Alice Winn, Jakub Wiśniewski, Małgorzata Żarów

Cytaty z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

Dodaj cytat z książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025