Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025

- 2025-06-24
- 2025-06-24
- 20833881
W numerze 3/2025:
Lalka na ekrany! Co Prus radziłby dziś filmowcom?
Plotkowanie ratuje świat.
Wielkie umysły dyskutują o ideach; przeciętne o zdarzeniach, a mierne – o ludziach? Nieprawda.
Jak stworzyć plemię sympatyczne i skuteczne.
John le Carré: szpieg, który został mędrcem.
Błoga ignorancja. Dlaczego pragnienie, by wiedzieć nieco mniej, to zdrowy odruch.
Czy człowiek nadaje się do życia poza Ziemią?
Najgorsi ludzie świata, czyli PR-owcy w służbie dyktatorów.
O czym śniono w III Rzeszy.
CIA. Żadna inna agencja wywiadowcza nie ma tak czarnej legendy. Od żadnej innej nie zależy tak wiele.
L jak Lśnienie, a k jak król. Nie tylko grozy. Alfabet Stephena Kinga.
Co zabrać na wakacje. Lektury na plażę polecają: Bator, Szczygieł, Bieńczyk, Łyskawa, Chmielarz, Orbitowski, Dauksza, Dybczak.
Percival Everett, laureat Pulitzera za skorygowanie Marka Twaina: Niewolnicy są mądrzejsi, rozgrywają relacje z białymi. Szok, prawda?
Joan Didion w kubańskim Miami. W jaki sposób 56 proc. populacji miasta może pozostawać w zasadzie niewidzialne dla reszty?
Naomi Alderman: Technofaszyzm już w zasadzie się dzieje. Dziś najciekawsze rzeczy w SF robią autorzy, którzy wyobrażają sobie… lepszą przyszłość.
Czego lepiej nie robić, gdy dziecko woli nie czytać.
Kup Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 w ulubionej księgarni
Oceny książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025
20 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 na półkach głównych- Przeczytane 15
- 2025 6
- Czasopisma 5
- Książki. Magazyn 1
- Ambitne czasopisma 1
- Książki. Magazyn do czytania 1
- O literaturze 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025
Super się czytało, ostatnio albo te numery lepsze, albo ja dojrzalsza, albo nie wiem, retrogradacja Marsa, haha.
Wyjątkowo fajne artykuły, mam wrażenie, że jakieś takie lżejsze, jakby "na lato"? O ploteczkach, o solidarności narodu, o niewiedzy, o kolonizacji Marsa (oooooooo, jakże mi się to podobało!),o PR dyktatorów, o snach nazistów, o CIA, o Kingu (akurat ostatnio czytałam sporo jego książek),polecajki książek na plażę czy tam w inne góry, o Ednie O'Brien (nie miałam pojęcia o jej istnieniu, a jawi się jako ktoś totalnie dla mnie),o tym, jak podejść do niechęci do czytania dziecka.
Dobre wywiady (bardzo dobre),z: Percivalem Everettem (temat retellingu dobrze pociągnęły zresztą Panie felietonistki moje ulubione),Juanem Gomezem-Jurado, Naomi Alderman.
Niezmiennie milutko, że są recenzje kryminałów i fantasy, bardzo doceniam.
Udany numer bardzo, proszę czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo poleceń dobrych książek, autorów, dodane już na półkę "chcę przeczytać" lub wręcz już na moją półkę podręczną do czytania :)