Ten poranek był mroźny i nieparzysty

Andrzej Sikorski Wydawnictwo: Poesis poezja
poezja
2025-06-17
2025-06-17
„Ten poranek był mroźny i nieparzysty” to poetycki zapis dni, w których cisza miała siłę czołgu, a strach szeptał z każdego zakamarka miasta. Andrzej Sikorski stworzył zbiór wierszy, który zamiast opowiadać – przeżywa. Jego poezja to migawki codzienności stanu wojennego: patrol przy bramie, zamarznięta firanka, zapalona świeca, milczenie matki. Każdy wers niesie emocjonalny ładunek – bez emfazy, lecz z prawdą, która wbija się w pamięć.

Wznowiony tomik po latach wraca, by przypomnieć, czym jest słowo świadome czasu i miejsca. Sikorski nie rekonstruuje historii – on nią oddycha, pulsuje nią i zamienia w wersy. To poezja, która zostaje z czytelnikiem długo po zamknięciu ostatniej strony.

Kup Ten poranek był mroźny i nieparzysty w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wyróżniona opinia i

Ten poranek był mroźny i nieparzysty

Oceny książki Ten poranek był mroźny i nieparzysty

Opinie i dyskusje o książce Ten poranek był mroźny i nieparzysty

„Ten poranek był mroźny i nieparzysty” to nie jest to zwykły zbiór wierszy. To poetycki dokument czasu, który przekracza granice literackiej sztuki, stając się głosem epoki. Andrzej Sikorski nie rekonstruuje historii w tradycyjnym sensie; on nią oddycha, pozwalając czytelnikowi odczuć jej ciężar, chłód i niepewność. Jego poezja to zapis emocji i atmosfery, które nie tracą na aktualności mimo upływu lat.

Autor stworzył dzieło ponadczasowe, które ukazuje brutalną rzeczywistość stanu wojennego. Ten tomik to poruszający zapis codzienności tamtych dni – czasów, gdy cisza miała siłę krzyku, a nadzieja stała się formą oporu. Sikorski był nie tylko świadkiem tych wydarzeń, lecz także umiał nazwać to, o czym inni bali się nawet pomyśleć. Brak tu wielkich deklaracji czy politycznych haseł; zamiast tego – intymne sceny: cisza w słuchawkach, niedopałki pod drzwiami sąsiada, cienie przy koksowniku, spojrzenia matek czekających na list od syna, patrol przy bramie, zapalona świeca. W jego wersach nie ma przypadkowości. Każde słowo to czuły, precyzyjny ślad epoki. Między wersami odnajdujemy strach, milczenie, nadzieję i cichą walkę o przetrwanie.

Sikorski pisze tak, jakby każde słowo było ostatnim. Bez przesadnej emocjonalności, bez zbędnych dekoracji. Każdy wers zostaje pod skórą – czasem jak zadra, czasem jak modlitwa. Ukazuje, jak wyglądał zwykły dzień w niezwyczajnym czasie, oddając atmosferę pełną bólu, nadziei i determinacji. To poezja, która nie epatuje wielkimi słowami, lecz ukazuje bolesną i autentyczną codzienność z brutalną siłą.

Po latach tomik powraca jako świadectwo tamtych dni. Niezmieniony, prawdziwy, przejmujący. Dla tych, którzy pamiętają tamten czas, oraz dla tych, którzy pragną zrozumieć codzienność między nadzieją a lękiem. To lektura, do której chce się wracać – nie dla pocieszenia, lecz dla prawdy, dla zrozumienia i dla pamięci.

Przypomina, że poezja ma moc dokumentu. Wbija się w pamięć i zostaje w człowieku na zawsze. To tomik, który trzeba mieć, przeczytać, zatrzymać się nad nim, zapamiętać i nigdy nie zapomnieć. To głos, który przemawia do nas z głębi czasu i przestrzeni, przypominając o sile słowa i odwadze w obliczu największych trudności...

Tagi i tematy do książki Ten poranek był mroźny i nieparzysty

Okładka książki niebo dotyka ziemi Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski
niebo dotyka ziemi Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski
Okładka książki więcej wspomnień wyciągniętych spod obrusu Łucja Dudzińska, Małgorzata Mikos, Andrzej Sikorski, Joanna Tekieli, Teresa Tomsia
Okładka książki Slavia Antiqua, Tom LX, 2019 Felix Biermann, Mateusz Bogucki, Grzegorz Domański, Marek Franciszek Jagodziński, Andrzej Janowski, Maciej Kaczmarek, Michał Kara, Andreas Kieseler, Hanna Kocka-Krenz, Andrzej Krzyszowski, Kacper Martyka, Andrzej Michałowski, Stanisław Rosik, Joanna Sawicka, Andrzej Sikorski, Błażej Stanisławski, Stanisław Suchodolski, Milena Teska, Sławomir Wadyl, Kinga Zamelska-Monczak

Cytaty z książki Ten poranek był mroźny i nieparzysty

Dodaj cytat z książki Ten poranek był mroźny i nieparzysty