Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy

- Baree, Son of Kazan
- 2025-06-15
- 2025-06-15
- Sebastian Czarnecki
Syn psa i wilczycy. Samotny wśród dzikiej Kanady, Baree uczy się przeżyć w świecie bez litości — wilków, burz, głodu i człowieka. Zraniony, ucieka przed śmiercią i trafia pod opiekę Nepeese, pięknej dziewczyny o duszy lasu. Ale w cieniu ich przyjaźni czai się groźba: mężczyzna, który pragnie władzy nad życiem i sercem. Powieść o przywiązaniu, wolności i krwi, która pamięta przeszłość — nawet gdy serce wybiera coś innego. Baree to coś więcej niż zwierzę. To dusza północy.
Kup Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy
8 użytkowników ma tytuł Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy na półkach głównych- Chcę przeczytać 5

Opinie i dyskusje o książce Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy
„Baree, syn Kazana i Szarej Wilczycy” to jedna z najczystszych, najbardziej zmysłowych opowieści Curwooda o dojrzewaniu w dziczy. Od pierwszych stron czujemy tchnienie północy: wiatrołom jako kołyska, oczy Kazana jarzące się w mroku jak „zielone kule”, pierwsze słońce, które rani, bo jest zbyt ostre. Narracja łączy zmysłową obserwację z napięciem przygodowym: świat odkrywa się wraz z młodym wilczopsem, krok po kroku, zapachem po zapachu.
Curwood znakomicie rozgrywa „sceny inicjacyjne”: pojedynek z młodą sową Papayuchisew to mały epos o bólu, wściekłości i instynkcie, zwieńczony porwaniem przez żywioł strumienia; później – długie wędrówki głodu, nocne spotkania z niedźwiedziem i łosiem, aż do zawahania między strachem a ciekawością. Autor nie spieszy się – pozwala, by pejzaż i zwierzęce odruchy budowały fabułę, dzięki czemu każdy triumf Baree (choćby złowiony rak) jest czytelniczo „wypracowany”.
W przedmowie Curwood deklaruje program etyczny: bez nachalnego moralizowania, za to z wiarą, że „wszędzie, gdzie bije serce, jest ono ostatecznie podobne do naszego”. To wyznanie byłego myśliwego („mam dwadzieścia siedem sztuk broni”) nadaje powieści ton – empatyczny, a jednak wierny faktom; świat jest okrutny, ale nie demoniczny.