Miś Puki na tropie smoka wawelskiego

Okładka książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego autora Asia Olejarczyk, 9788383873466
Okładka książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego
Asia Olejarczyk Wydawnictwo: Wilga Seria: Pluszowy dziennik podróży literatura dziecięca
literatura dziecięca
Pluszowy dziennik podróży
2025-06-04
2025-06-04

Kup Miś Puki na tropie smoka wawelskiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miś Puki na tropie smoka wawelskiego

Jest piosenka o musze w mucholocie, która leci do Krakowa, a ja chciałabym wam przedstawić jeszcze jednego osobnika, który obrał ten kierunek, misia podróżnika o imieniu Puki. On akurat przenosi się do dawnej stolicy Polski za pomocą magicznego globusa. Planuje trochę pozwiedzać, a także sprawdzić, czy w legendzie o smoku wawelskim jest ziarno prawy. Relację z jego podróży możecie przeczyć w książce „Miś Puki na tropie smoka wawelskiego”.

Kraków jest miejscem wartym odwiedzenia. Jego walory turystyczne są bezdyskusyjne. Pamiętam, że pierwszy raz byłam tam w wieku 8 lat i miasto mnie zachwyciło, a byłam raczej dzieckiem, które standardowo podchodziło do zwiedzania (czytaj: „nuuuda!”). Jednak spacer po Krakowie zrobił na mnie wielkie wrażenie, a widoki, zabytki utrwaliły się w mojej głowie, jak zdjęcia na kliszy.

Książka o misiu Pukim może być zarówno świetnym towarzyszem podróży, jak i bajką o walorach historyczno-krajoznawczych. Dla małego misia zwiedzanie wielkiego miasta to niewątpliwie ogromne przeżycie. Podczas tej wycieczki poznaje życzliwych ludzi (i zwierzęta),które ułatwiają mu zwiedzanie, jak i opowiadają co nieco o odwiedzanych miejscach. Do tego mamy zagadkę do rozwiązania: Jak to było z tym smokiem wawelskim? Puki niczym zręczny detektyw zbiera informacje i wyciąga z nich wnioski. Dzięki tym elementom książkowy spacer po Krakowie jest również świetną przygodą.

Opowiadam o Pukim, a zapominałam wspomnieć o jego właścicielce i autorce książki Asi Olejarczyk. Nie mam pojęcia, jak wpadła ona na pomysł, aby zwiedzać świat z pluszakiem w plecaku, ale jest to na swój sposób urocze i świetnie, iż przerodziło się to w serie bajek dla dzieci. Bo Olejarczyk potrafi fajnie pisać. Z nudnego oglądania – jak mogą postrzegać zwiedzanie młodzi turyści – tworzy świetną przygodę. Pokazuje, że poznawanie nowych miejsc jest zabawne i ekscytujące.

Dzieci w szkole i przedszkolu, a ja zabieram Was na wycieczkę do Krakowa. Za przewodnika będziemy mieli uroczego misia oraz jego nowo poznanych przyjaciół, na których Puki musi trochę polegać. Za sprawą magicznego globusa, nasz pluszowy bohater przemieszcza się do Krakowa, gdzie chce sprawdzić, czy w legendzie o smoku wawelskim jest ziarno prawdy.

Na swojej drodze trafia na różnych mieszkańców miasta, od których otrzymuje kolejne porady, wskazówki i ciekawostki. Z marynarzem Puki płynie "Legendą" po Wiśle, spotyka kota Smoka, śpi w królewskiej komnacie na Wawelu, szuka diamentowego pępka świata, jeździ hulajnogą po Plantach, odwiedza Collegium Maius, jeździ dorożką po Krakowie. A to zaledwie część jego przygód, które zbliżą go do poznania prawdy o smoku wawelskim.

"Miś Puki na tropie smoka wawelskiego" to urocza opowieść, która zabiera młodych czytelników w podróż po pięknym Krakowie odkrywając przed nimi uroki tego miasta. Autorka - Asia Olejarczyk - pokazuje zarówno te znane, jak i te rzadziej odwiedzane przez turystów miejsca. Znajdziecie tu wiele ciekawostek, dobry humor i urocze ilustracje Kasi Nowowiejskiej.

Nam wycieczka z Pukim bardzo się podobała i chętnie zajrzymy do poprzednich części serii.

Na swojej drodze trafia...

Miś Puki to podróżnik, który tym razem wybiera się do Krakowa aby sprawdzić, czy smok wawelski istniał naprawdę.

W trakcie swojej wędrówki poznaje nowych przyjaciół i wiele niesamowicie przyjaznych i pomocnych dusz. Każda z nich wnosi coś nowego i prowadzi misia do kolejnych miejsc, które stopniowo przybliżają go do odkrycia prawdy.
Chcecie dowiedzieć się jak to było z tym słynnym smokiem wawelskim?
Wyruszcie w podróż wraz z misiem!

W tej książce znajdziecie ciekawie przedstawione krakowskie miejsca, zarówno te najsłynniejsze jak również takie, o których mało kto wie. Zajrzycie do Smoczej Jamy, pomkniecie hulajnogą przez Planty, wysłuchacie hejnału z Wieży Mariackiej, zajrzycie na ulicę Jagiellońską, przy której mieście się budynek Collegium Maius a nawet…wykąpiecie się w Wiśle!

Ta książka to niezwykle ciekawie przedstawiona wycieczka po Krakowie, zachęcająca do odwiedzin tego miasta i spojrzenia na nie z perspektywy pluszowego misia.

Dla małych czytelników podróż z misiem będzie niesamowitą przygodą pełną wrażeń ale także dużą dawką wiedzy o pięknych, krakowskich zabytkach.

Chcecie dowiedzieć się jak to było z tym...

21 użytkowników ma tytuł Miś Puki na tropie smoka wawelskiego na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego

Cytaty z książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego

Dodaj cytat z książki Miś Puki na tropie smoka wawelskiego