Okładka książki Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte autora Elijah Wald, 9788383824758
Elijah Wald Wydawnictwo: Czarna Owca biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Dylan goes Electric!: Newport, Seeger, Dylan, and the Night That Split the Sixties
2025-07-02
2025-07-02
Maciej Muszalski

Kup Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte

"Bob Dylan i muzyczna rewolucja" Elijah’a Walda to fascynująca opowieść o jednej nocy, która zmieniła historię muzyki – kiedy Bob Dylan podłączył gitarę do prądu i zszokował cały folkowy świat. To nie tylko historia koncertu w Newport w 1965 roku, ale też głęboka analiza kulturowego rozłamu lat 60., konfliktu pokoleń i narodzin nowej ery w muzyce.

Jeśli interesuje Cię, jak dźwięk jednej piosenki może wywołać burzę, zainspirować rewolucję i na zawsze zmienić sposób, w jaki słuchamy muzyki – ta książka jest dla Ciebie.

Jeśli interesuje Cię, jak...

Bob Dylan - ikoniczny głos dekady słynącej z buntu urodził się w 1941r. Jest artystą, który wyznaczał nowe ścieżki w muzyce i nie zważał na konsekwencje. Uparcie dążył do swoich celów i życiowych ideałów. Wiele czerpał z muzyki folk, choć do szerszej publiczności dotarł tworząc rockowe kawałki.

🎸Autor skupił się głównie na muzycznej stronie artysty, a w książce znajdziemy wiele wyczerpujących informacji z zakresu twórczości Boba Dylana - powiązaniach z innymi muzykami, twórczości na przestrzeni lat, korzeniach muzycznych, inspiracjach, festiwaleach, tekstach. Nie zabrakło cytatów, wspomnień i rozmów z ludźmi z otoczenia artysty, także dla fanów jak i osób interesujących się kulturą i muzyką będzie to ciekawa i wciągająca pozycja.

Bob Dylan to artysta ikoniczny lat 60tych. Prawdziwy duch tamtej epoki - Protestsongi, wolna miłość, kultura hipisów, bunt społeczny. Jego twórczość jest ponadczasowa i aktualna gdyż również problemy naszych czasów możemy odnaleźć w jego utworach.

31 użytkowników ma tytuł Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Bob Dylan i muzyczna rewolucja. Newport, Seeger, Dylan i noc, która podzieliła lata sześćdziesiąte