Wojna meksykańska 1861-1867

- historia
- Historyczne Bitwy
- 2022-02-16
- 2009-01-01
„Dwie celne wymierzone salwy powstrzymały szarżę i Meksykanie rozpierzchli się, zostawiając zabitych i rannych. Wykorzystując zamieszanie w ich szeregach, Danjou przesunął oddział 100 m dalej, na niewielki pagórek otoczony rzadkim żywopłotem krzewów i kaktusów. Meksykanie przypuścili kolejną szarżę i znowu zostali odparci ze stratami. Po tej nauczce powstrzymali się od dalszych ataków, lecz krążyli nadal wokół stanowisk legionistów, starając się dopaść każdego kto nieostrożnie wysunął się spoza kaktusowej zasłony.” Jest to w sensie tematycznym kontynuacja książek (Alamo-SaJacinto 1836) i (Meksyk 1847) poświęcona wojnie toczonej przez naród meksykański pod przywództwem prezydenta Benito Juáreza przeciwko rodzimej klice konserwatywno-klerykalnej i interwencji francuskiej w latach 1861-1867. Klamrą spinającą opisywane wydarzenia jest zwycięska bitwa pod Pueblą 1862 roku i oblężenie miasta Queretaro oraz śmierć narzuconego Meksykowi przez Francuzów cesarza Maksymiliana.
Kup Wojna meksykańska 1861-1867 w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojna meksykańska 1861-1867
109 użytkowników ma tytuł Wojna meksykańska 1861-1867 na półkach głównych- Chcę przeczytać 54
- Historyczne Bitwy 9
- Historia 4
- Historyczne bitwy 3
- Historia - XIX wiek 3
- Do kupienia 2
- historia 2
Tagi i tematy do książki Wojna meksykańska 1861-1867
Cytaty z książki Wojna meksykańska 1861-1867
Opuśćcie broń, dzielni ludzie nie mordują.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna meksykańska 1861-1867
Razem z pozycją "Meksyk 1847" można te książki traktować jako dylogię o dziejach Meksyku, bo w "Wojnie Meksykańskiej" praktycznie wchodzimy do kraju po wojnie z Ameryką. Wojtczak przedstawia nam problemy państwa meksykańskiego, ciągnącą się wojnę domową, zawiłości polityczne. Aż w końcu przychodzi interwencja europejska. To w sumie niezwykłe, że temat nie jest u nas jakoś szerzej znany, a przecież mamy tutaj tyle ciekawych epizodów - Francuzów, Belgów i Austriaków uganiających się po Meksyku, Legię Cudzoziemską ze słynną bitwą pod Camerone, licznych Polaków po obu stronach konfliktu, nawet Maksymilian nie doczekał się żadnej biografii w języku polskim. Poza oczywiście samymi walkami w Meksyku jest tutaj sporo wątków mniej lub bardziej pobocznych dotyczących czy to dyplomacji wewnątrzeuropejskiej, stosunków ze Stanami Zjednoczonymi, sytuacji na meksykańskiej scenie politycznej, Francuskiego Korpusu Ekspedycyjnego czy Armii Cesarskiej. Pozycja z pewnością dla tych, którzy z lubością chcą odkrywać nieopisane do tej pory u nas konflikty albo po prostu te mniej znane. Gdybym czytał tę książkę piętnaście lat temu zamiast "Dublin 1916" Swobody to pewnie teraz ciągle miałbym w głowie opis rozstrzelania Maksymiliana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzeczowa książka o historii Meksyku, jak i o przerośniętych ambicjach Napoleona III. 7 lat wojny, z czego 5 lat działań zbrojnych Francuzów do tego dochodzi doktryna Monroa, dzięki czemu mamy mieszankę, która się nie nudzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAktualnie jest to pierwsza pozycja dotycząca konfliktu w Meksyku w tych latach dostępna w języku polskim. Trwająca 7 lat wojna, w tym 5 letnia interwencja francuska mimo swej egzotyki miała donośne znaczenie dla losów nie tylko Meksyku, ale również państwa francuskiego, jak i dalszych losów propagowanej przez Stany Zjednoczone doktryny Monroe. To nie pierwsza pozycja autora dotycząca problematyki meksykańskiej. Mimo popularnonaukowej konwencji serii Historycznych Bitew stanowi dość szczegółowe źródło informacji.
PLUSY I MINUSY:
[+] Pierwsza obszerniejsza pozycja dotycząca tej problematyki w naszej historiografii;
[+] Autor zaznajomiony z tą tematyką prowadzi narrację w sposób spójny i przemyślany, jego wywodom towarzyszy refleksja nad przebiegiem konfliktu;
[+] Napisana przystępnym językiem, dobrze się czyta;
[+/-] Szkoda, że skorzystano w niej dość okrojonej literatury i źródeł;
[+/-] Miejscami należy naprawdę solidnie skupić, by uzmysłowić sobie kolejność toczących się po kolei bitew i potyczek;
[-] Wadą jest brak map towarzyszących narracji. Słabo zaznajomiony z geografią Meksyku czytelnik może mieć kłopoty z uzmysłowieniem sobie położenia miejscowości, ruchami wojsk itd.
Pozycja mimo wszystko warta uwagi i polecenia, choć na pewno nie dla wszystkich. Dedykowana bardziej dla osób zainteresowanych francuskim kolonializmem lub generalnie państwami latynoamerykańskimi w XIX wieku.
Aktualnie jest to pierwsza pozycja dotycząca konfliktu w Meksyku w tych latach dostępna w języku polskim. Trwająca 7 lat wojna, w tym 5 letnia interwencja francuska mimo swej egzotyki miała donośne znaczenie dla losów nie tylko Meksyku, ale również państwa francuskiego, jak i dalszych losów propagowanej przez Stany Zjednoczone doktryny Monroe. To nie pierwsza pozycja autora...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na razie najlepsza książka Bellony z serii "Bitwy Historyczne". A może to po prostu ta wojna była taka ciekawa?