Wojna Zuluska 1879

Okładka książki Wojna Zuluska 1879 autora Piotr Fiszka-Borzyszkowski, 9788311118744
Okładka książki Wojna Zuluska 1879
Piotr Fiszka-Borzyszkowski Wydawnictwo: Bellona Seria: Historyczne Bitwy historia
historia
Historyczne Bitwy
2010-07-01
2010-07-01

Kup Wojna Zuluska 1879 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna Zuluska 1879

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna Zuluska 1879

,,Wojny Zuluskiej 1879" (Piotr Fiszka-Borzychowski, Bellona 2025) już za mną.

Temat egzotyczny i mało znany szerszemu odbiorcy, a mimo to autor nie poszedł na łatwiznę i tanie bicie piany poprzez rozwlekłe wprowadzenie (takiej samokontroli powinien pozazdrościć niejeden autor serii Historyczne Bitwy biorący się za drugowojenne tematy). Zamiast tego Pan Piotr zgrabnie zaserwował wstęp do tematu przybliżając kraj Zulusów z jego historią i armią, nie zapominając o brytyjskim przeciwniku.
Póki co, zajmująca lektura. Czytam dalej.
Strona 91 i przechodzimy do sedna sprawy - wojny. Interesująco i na temat, czyta się bardzo przyjemnie (dla kogoś siedzącego za długo w II wojnie światowej, brak zorganizowanego ludobójstwa sprawia, że lektura jest niemal lekka).
Czytam dalej.
Tak, sympatyzuje z Zulusami, chociaż równie ,,nieporawnie politycznie" państwo mieli, co Brytyjczycy.
Czytam dalej.
Autor niezręcznie używa słowa ,,niestety", zupełnie jakby sympatyzował z Brytyjczykami. 😉
Strona 147 - koniec zmagań pod Isandlawana. Stało się.
Hmm... Teraz mam problem z zwrotem ,,na szczęście". ;) Jakoś ciężko byłoby mi sympatyzować z ,,imperialistami-kolonistami". Człowiek starej daty ze mnie wychodzi najwyraźniej.
Strona 160 i 161 - pistolet czy rewolwer? Uzbrojenie Brytyjczyków, każe przypuszczać, że autor miał na myśli rewolwer, a użył terminu pistolet. Zdarza się.
Strona 163 - misja ocalała, Zulusi odparci. (Jak w tym dowcipie o polskim polityku oglądającym film wojenny - niby człowiek wiedział, że tak będzie, a mimo to miał nadzieję, że tym razem...)
Strona 168 - kartaczownica Gatlinga debiutuje w Afryce.
Polityka, polityka, polityka...
Znowu walka.
Niezmiennie czyta się z przyjemnością.
Czytam więc dalej.
No proszę, Zulusi potrafią wygrać i ponieść mniejsze straty mimo zapóźnienia technologicznego! Co prawda, zawsze mają przewagę liczebną.
Strona 225 - cóż za rozczarowanie zuluskim duchem bojowym pod Kambulą! A mogło być całkiem inaczej...
Strona 234 - zuluska klęska pod Gingindhlovu.
Strona 262 - zuluska stolica jest już bezbronna. Bywa i tak.
Czytało się dobrze. Bardzo dobrze.

,,Wojny Zuluskiej 1879" (Piotr Fiszka-Borzychowski, Bellona 2025) już za mną.

Dobry, konkretny HB-ek, skupiający się na tytułowej tematyce. Zaletą jest wyważone podejście autora, prezentującego wydarzenia zarówno ze strony brytyjskiej, jak i zuluskiej. Opiera się w tym na istniejących już badaniach i literaturze brytyjskiej i południowo-afrykańskiej. Dla kogoś, kto o tym konflikcie nic nie czytał, jak np. ja, to bardzo dobre wejście w temat. Nie jest to może wybitne arcydzieło, ale jest wystarczająco merytorycznie i czyta się dobrze, by je ze spokojem polecić. Autor z tego co wiem mieszka w RPA i z książki czuć znajomość kraju, potwierdzoną zdjęciami z miejsc bitew. W tego typu publikacjach to nie są często spotykane zalety.

Bardzo dobra książka pisana w stylu reportaży z połowy XX wieku, profesjonalnym naukowym językiem, bez udziwnień czy niepotrzebnych osobistych wstawek. Niewiele powstało na polskim rynku wydawniczym książek na temat tego regionu i tego konfliktu. Czytałem ją z zapartym tchem i mimo że obejrzałem wcześniej "Świt Zulu" (1979) i "Zulu" (1964),dowiedziałem się bardzo wiele nt. historii państwa zuluskiego, a także - jego upadku.
Polecam!

109 użytkowników ma tytuł Wojna Zuluska 1879 na półkach głównych