Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie

Okładka książki Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie autora Annie Zimmerman, 9788383610856
Annie Zimmerman Wydawnictwo: Albatros poradniki
poradniki
Your Pocket Therapist
2024-03-13
2024-03-13
Robert Waliś

Kup Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie w ulubionej księgarnii

Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie

Oceny książki Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie

Nie pozostawiła we mnie najmniejszego śladu, ale czytalo się przyjemnie.

Nie pozostawiła we mnie najmniejszego śladu, ale czytalo się przyjemnie.

Książka warta przeczytania. Nie jest przełomowym tytułem,ale spełnia swoją rolę. Jeśli chcesz poznać terapię od innej strony to polecam. Są zawarte zadania przez które można zacząć pisać notatki i odpowiadać na zadania które po tem można analizować. Jeżeli ktoś nie wie jak wygląda terapia i waha się czy powinien zacząć to dzięki tej książce może znajdzie odpowiedź. Mnie akurat przydał się rozdział o współuzależnieniach. Zdałam sobie sprawę że bardzo łatwo można przekroczyć czerwoną linie.

Bardzo miły ukłon w stronę pacjentów/klientów (podobno to pierwsze jest już passe),poprzez trochę odwrócone role w narracji, dzięki czemu cały proces terapii jest bardziej zrozumiały.

399 użytkowników ma tytuł Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie na półkach dodatkowych

ADHD. Twój mózg jest OK Tamara Rosier
ADHD. Twój mózg jest OK
Tamara Rosier
Książka bardzo przystępna, warta przeczytania, ale też trochę przereklamowana. Autorka opisuje wiele doświadczeń osób z ADHD, szczególnie w obszarze regulacji emocji, prokrastynacji, perfekcjonizmu czy zaburzonego poczucia czasu. Dla wielu czytelników samo nazwanie tych mechanizmów może być ogromną ulgą. Dużym plusem jest wyjaśnienie, jak działa mózg w ADHD. Jaka jest rola kory przedczołowej, układu limbicznego, problem z antycypacją nagrody czy trudności z motywacją do zadań, które nie sprawiają frajdy. Bardzo trafnie opisane są też zmagania z wielkimi emocjami: szybka frustracja, długie przeżywanie drobiazgów, niska tolerancja krytyki czy skłonność do myślenia dywergencyjnego. To wszystko brzmi znajomo i daje poczucie bycia zrozumianym. Najbardziej praktycznym elementem książki jest tzw. plansza operacyjna. To podział zadań na 4 kwadraty w zależności od poziomu frajdy i stymulacji emocjonalnej. To narzędzie pomaga zobaczyć, dlaczego niektóre obowiązki lądują w czerwonym polu i kończą się prokrastynacją, a inne w zielonym, gdzie czujemy przepływ i energię. Podoba mi się też koncepcja rozmowy z przyszłą wersją siebie. Cenne są rozdziały o śnie, ochronie momentów szczytowej energii, treningu wyobrażeniowym czy budowaniu relacji z dzieckiem z ADHD w oparciu o szacunek, a nie kontrolę. Autorka pokazuje, że bez regulacji emocji i dbania o zasoby trudno mówić o skuteczności. Choć książkę czyta się dobrze, nie mam poczucia, że jest to najlepsza książka o ADHD, a takie opinie czytałam. To w dużej mierze teoria i psychoedukacja, a mniej konkretnych, gotowych do wdrożenia strategii. Wiele wskazówek wymaga samodzielnego dopracowania i dużej samoświadomości. Osoba szukająca bardzo konkretnych checklist może poczuć niedosyt. To wartościowa książka, szczególnie dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie lub bliskich z ADHD. Daje wgląd do opisu własnych trudności. Jeśli jednak ktoś liczy głównie na zestaw konkretnych, technicznych rozwiązań, może poczuć niedosyt. Ja wciąż szukam najlepszej książki o ADHD.
annna84 - awatar annna84
ocenił na81 miesiąc temu
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Bartłomiej Dobroczyński
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie
Bartłomiej Dobroczyński Agnieszka Jucewicz
Sposób podania treści jako rozmowy w „Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie” był świetnym pomysłem. Głównie dlatego, że nie raz i nie dwa interesujące przemyślenia Bartłomieja Dobroczyńskiego są bardziej rozwijane lub poddawane wątpliwościom przez Agnieszkę Jucewicz. Wachlarz tematów jest szeroki – tak samo jak rodzaje kryzysów, które mogą wystąpić w naszym życiu z wielu przyczyn. Imponuje to, jak autorzy potrafią odnieść kwestię kryzysu do tak wielu różnych rzeczy – od religii, filozofów, noblistów, muzyki, filmów czy wreszcie innych klasycznych dzieł dla psychologii jak na przykład te Freuda. Całość napisana jest swobodnym językiem. Nawet jeżeli nie zna się przytoczonych przez współtwórców tej książki rzeczy, niezależnie, czy chodzi o literaturę lub filozofię, wszystko jest przedstawione tak, że bez problemu można się zorientować, czego dotyczy dana dyskusja. Nie ma tu utartych schematów jak to zwykle w tego typu książkach. Brak podanych rozwiązań na tacy, wszystko należy przemyśleć samemu i wyciągnąć własne wnioski. Przebrnięcie przez pesymistyczny start, który bardziej powodował doła niż przybierał formę wsparcia, daje szansę na gruntowne „przemeblowanie” swojego życia. Daje impuls, żeby zacząć na poważnie żyć po swojemu i czerpać z życia maksimum tego, co chcemy z niego wycisnąć. Winston Groom w swoim klasyku „Forrest Gump” porównał życie do pudełka czekoladek. Tu zostało to ujęte jeszcze lepiej – życie jest jak gra, tylko nie my decydujemy, jakie karty dostajemy. Chodzi oczywiście o punkt startowy, na który składają się miejsce urodzenia, rodzina, fundusze… Kolejna fajna rzecz to lista polecanej literatury, filmów i muzyki na stan kryzysu zamieszczona na końcu książki. Chciałbym przeczytać więcej rozważań tego autorstwa. Temat został jednak na tę chwilę chyba wyczerpany. Najważniejsze, że w tak dobrym stylu, który wręcz chce się czytać.
KulturalnyManiak - awatar KulturalnyManiak
ocenił na910 dni temu
Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na78 dni temu
Dojrzałość. Jak odnaleźć się w kulturze zdziecinnienia Eliza Michalik
Dojrzałość. Jak odnaleźć się w kulturze zdziecinnienia
Eliza Michalik Tomasz Sobierajski
To na pewno warta sprawdzenia pozycja, celem chociażby poszerzenia perspektyw. Zgadzam się z wieloma opiniami wygłoszonymi przez autorów, lecz przestrzegam przed bezkrytycznym ich przyswojeniem. Wydaje mi się, że właściwym byłoby, gdyby w przedmowie lub posłowiu pojawiło się wyjaśnienie, że autorzy wraz z czytelnikami uczestniczą na kartkach książki w swego rodzaju konwencji, w ramach której, złożone problemy sprowadzane są do błahych „dojrzałości” i „niedojrzałości”. Bo żywię szczerą nadzieję, że tę refleksję dzielę z autorami. Załóżmy na chwilę, że autorzy rzeczywiście wierzą w postulowane przez siebie w charakterze dogmatów, opinie. Największym problemem tej książki, jest właśnie fakt, że do rangi prawd uniwersalnych wyniesione zostały dowody anegdotyczne autorów. Tomasz Sobierajski, na przykład, z charakterystyczną dla siebie skromnością, opisuje, jak ludzie, których spotyka na swojej drodze, cierpią, nie mogąc wpisać go w żadną kategorie, włożyć do żadnej szuflady. Tłumaczy to, zróżnicowaniem swoich zainteresowań czy złożonością osobowości. Uważa, że ludzie mający zwyczaj szufladkowania, czy jak to określił heurystyki poznawczej, są niedojrzali. Jednocześnie większość książki, poświęcona jest subiektywnemu przyporządkowaniu cech ludzkich, a także sytuacji w relacjach społecznych i romantycznych między dojrzałe i niedojrzałe. Jedną z nauk, jaka przyszła mi z wiekiem, jest ta, by wystrzegać się ludzi dających proste odpowiedzi na trudne pytania. Dywagacje autorów postrzegam za płytkie i niebezpieczne. Uważam też, że tytułowa „Dojrzałość” mogłaby, na okładce, zostać zmieniona na „Traumę” lub „Frustrację” i równie dobrze rezonowałaby z treścią książki. Nie mogę sobie wyobrazić sytuacji mniej dojrzałej, niż wylewanie na klawiaturę żali po kłótni ze znajomym czy partnerem, a zaryzykuję stwierdzenie, że tak powstała ta książka. Nie zrozumcie mnie źle, poruszone jest w niej wiele wartościowych kwestii. Pod fragmentami dotyczącymi np. systemowego pokrzywdzenia dziewczynek w wieku szkolnym i zidentyfikowaniu konieczności działania w ich sprawie, podpisuję się obydwiema rękami. Fragmenty o polskiej klasie politycznej postrzegam za to jako prostą grę pod publiczność. Polecam tę książkę każdemu, ale proszę z niej korzystać ostrożnie.
Artur - awatar Artur

Cytaty z książki Twój kieszonkowy terapeuta. Uwolnij się od schematów i zmień swoje życie