Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces

- biznes, finanse
- Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success
- 2025-05-30
- 2025-05-30
- Aleksandra Samson-Banasik
Czy pomaganie innym to przepis na porażkę? A może największe sukcesy osiągają ci, którzy nie myślą tylko o sobie? Adam Grant, czołowy ekspert w dziedzinie psychologii organizacyjnej i najwyżej oceniany profesor Wharton School, w tej przełomowej książce udowadnia, że nie rywalizacja, a mądra współpraca stanowi klucz do osiągnięcia najlepszych wyników – zarówno w biznesie, jak i w życiu zawodowym.
Grant wyróżnia trzy typy ludzi i związane z nimi style współpracy: biorców, którzy koncentrują się na własnych korzyściach, transakcjonistów, dążących do równowagi w wymianie przysług, oraz dawców, którzy bezinteresownie wspierają innych. Paradoksalnie to właśnie dawcy – choć najbardziej narażeni na wypalenie i wykorzystanie – osiągają największe sukcesy, jeśli działają w sposób strategiczny.
Dzięki przedstawionym w książce wnikliwym badaniom i inspirującym historiom dowiesz się, jak:
budować wartościowe relacje, które przekładają się na długoterminowe korzyści
pomagać innym, nie rezygnując z własnych ambicji i celów
wykorzystać współpracę jako narzędzie do osiągania wyjątkowych wyników.
Poznaj strategie, które pozwolą ci efektywnie współpracować i świadomie kształtować swoją ścieżkę zawodową. Sukces to nie tylko wynik talentu – to także sposób, w jaki działasz z innymi.
Kup Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces w ulubionej księgarni
Oceny książki Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces
161 użytkowników ma tytuł Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces na półkach głównych- Chcę przeczytać 129
- Poradniki 2
- Otrzymałam w prezencie, posiadam w domowej biblioteczce 1
- Produktywność 1
- Do kupienia 1
- Psycho 1
Cytaty z książki Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces
Dodaj cytat z książki Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces
Lektura tej umiarkowanie ciekawej książki została wynagrodzona bardzo interesującą koncepcją "dwuinteresownego dawcy" pojawiającą się w tym eseju. To pojęcie zostanie ze mną na dłużej.
Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że nawet kiepskie rzeczy, czy książki, które w trakcie lektury nas coraz bardziej rozczarowują, warto przeczytać do końca. Tak jak warto dać się do końca wypowiedzieć komuś z kim się nie zgadzamy. Bo zawsze można nauczyć się od drugiego człowieka - zwłaszcza jak jest on z zupełnie innej bajki (bańki?).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że nawet kiepskie rzeczy, czy książki, które w trakcie lektury nas coraz bardziej rozczarowują, warto przeczytać do końca. Tak jak warto dać się do...
Zaskakująco przystępna i praktyczna książka o tym, jak działa współpraca między ludźm. Autor fajnie pokazuje, że bycie pomocnym nie oznacza bycia naiwnym i że takie podejście może realnie napędzać karierę. Czyta się lekko. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka pozycja, bardzo przyjemnie się czytało. Rozróżnienie na 3 typy osób, gdzie dawcy wychodzą w finalnym rozrachunku najlepiej - tak, choć uważam, że nie zawsze. W sytuacjach biznesowych może się to sprawdzać, gdzie 80-90%+ przypadków zakończy się finalnie pozytywnie dla biorcy, jednak w oparciu o życie i przepisy w naszym kraju (Polska),nie jest już tak kolorowo dla osoby prywatnej, gdzie, jeśli nie rozpozna i nie odetnie się biorcy wystarczająco szybko, można "ponieść sromotną klęskę".
Lekka pozycja, bardzo przyjemnie się czytało. Rozróżnienie na 3 typy osób, gdzie dawcy wychodzą w finalnym rozrachunku najlepiej - tak, choć uważam, że nie zawsze. W sytuacjach biznesowych może się to sprawdzać, gdzie 80-90%+ przypadków zakończy się finalnie pozytywnie dla biorcy, jednak w oparciu o życie i przepisy w naszym kraju (Polska),nie jest już tak kolorowo dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO rozróżnieniu osobowości na typy dawcy, biorcy i transakcjonisty. Dlaczego warto być tym pierwszym i jak uchronić się przed pułapkami nadmiernego altruizmu. Podparte licznymi przykładami ze świata biznesu ale i sportu (np. koszykarze NBA).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, miła i przyjemnie. Dotyka wiele kwestii związanych z komunikacją i współpraca. Pouczająca jednak mogła być krótsza, niektóre wątki po prostu zbędne. #mtbiznes
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa lektura o dawaniu i braniu. Dawanie jest ważniejsze.
Bardzo ciekawa lektura o dawaniu i braniu. Dawanie jest ważniejsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dość ciekawa. Porusza tematy bycia dawcą i biorcą oraz o zaletach dzielenia się, bo to przerzuca się na nasz wizerunek a często i korzyści. Pomaganie innym sprzyja budowaniu relacji na przyszłość. Bywa też tak, że dzielenie się pobudza innych do takiego działania i odwzajemniania się. Osoby nadmiernie biorące często są źle postrzegane gdy nie dają nic w zamian. Autor ma ciekawe spostrzeżenia odnośnie dawania czy pomagania sobie nawzajem. Jedyne co mi problem stwarzało, to to że przykłady osób dających były mi kompletnie nieznane i związane ze Stanami, trochę obce dla mnie.
Ogólnie książka ciekawostka zachęcająca do dzielenia się.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem MtBiznes
Książka dość ciekawa. Porusza tematy bycia dawcą i biorcą oraz o zaletach dzielenia się, bo to przerzuca się na nasz wizerunek a często i korzyści. Pomaganie innym sprzyja budowaniu relacji na przyszłość. Bywa też tak, że dzielenie się pobudza innych do takiego działania i odwzajemniania się. Osoby nadmiernie biorące często są źle postrzegane gdy nie dają nic w zamian....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak prowadzić swój biznes? Czym powinien kierować się przedsiębiorca? Jaka myśl powinna mu przyświecać? "Panuje powszechne przekonanie, że aby odnieść sukces, potrzeba motywacji, talentu i sprzyjających okoliczności. Innymi słowy powodzenie to wypadkowa ciężkiej pracy, zdolności i szczęścia". A jednak ... "nasze szanse na zwycięstwo w dużej mierze zależą od tego, jak traktujemy innych". Adam Grant uczy ... owego dawania... dostrzegania innych, budowania sieci kontaktów, pozyskiwania nowych sprzymierzeńców. Pisze o roli współpracy w kontekście kreatywności, mówi o sile łagodnej komunikacji. Porusza temat wsparcia pracownika, budowania motywacji ... W ten sposób kreśli on obraz zupełnie nowego miejsca pracy - efektywnego i przyjaznego ... a wszystko to w oparciu o swoje doświadczenie i liczne przykłady z życia osób sukcesu:) Bardzo, bardzo ciekawa pozycja. Niezwykle inspirująca.
Serdecznie dziękuję wydawnictwu Mt Biznes za egzemplarz recenzencki. Pozycja warta uwagi!
[Współpraca barterowa z @wydawnictwomtbiznes]
Jak prowadzić swój biznes? Czym powinien kierować się przedsiębiorca? Jaka myśl powinna mu przyświecać? "Panuje powszechne przekonanie, że aby odnieść sukces, potrzeba motywacji, talentu i sprzyjających okoliczności. Innymi słowy powodzenie to wypadkowa ciężkiej pracy, zdolności i szczęścia". A jednak ... "nasze szanse na zwycięstwo w dużej mierze zależą od tego, jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dawaj i bierz” to książka, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Zamiast klasycznego „jak odnieść sukces”, Grant skupia się na relacjach międzyludzkich i pokazuje, że to, jak traktujemy innych, naprawdę ma znaczenie. Dzieli ludzi na tych, którzy dają, biorą oraz na osoby działające na zasadzie wymiany.
Najciekawsze jest to, że autor nie idealizuje pomagania. Pokazuje, że osoby dające mogą być zarówno najbardziej przepracowane i wykorzystywane, jak i skuteczne. Wszystko zależy od tego, czy potrafią stawiać granice. Ten wątek wydał mi się szczególnie trafny i życiowy.
Na plus zaliczam też fakt, że książka opiera się na badaniach i prawdziwych historiach, a nie na pustych hasłach motywacyjnych. Momentami jest ich trochę za dużo i miejscami czuć powtórzenia, ale nie psuje to ogólnego odbioru.
To dobra książka do przemyślenia własnego podejścia do pracy i ludzi. Nie daje magicznych recept, ale zostawia z kilkoma sensownymi refleksjami — a to dla mnie największa wartość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajciekawsze jest to, że autor nie idealizuje pomagania. Pokazuje, że...
Efektywna współpraca to jedna z najbardziej pożądanych obecnie umiejętności u pracowników na całym świecie. Mimo to niewiele osób zastanawia się nad kwestią własnego stylu działania w grupie, którego rodzaj może wpływać bezpośrednio na odbiór zewnętrzny oraz relacje nawiązywane w pracy. Prawdopodobnie z tego powodu Adam Grant podjął się trudnego zadania spopularyzowania tego zagadnienia, między innymi poprzez publikację „Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces”.
Na przestrzeni kilkuset stron czytelnik ma szansę dowiedzieć się naprawdę wiele o różnych sposobach na budowanie kontaktów, zależnych od wykształconego podejścia do otrzymywania i dawania przysług. Autor wyróżnia trzy główne typy schematów opartych na: uzyskaniu jak największej ilości usług - biorców, wzajemności - transakcjonistów oraz altruistycznych skłonnościach - dawców.
Oczywiście w kolejnych rozdziałach okazuje się, że jeden z nich ma znaczącą przewagę nad pozostałymi. Autor określa go jako najbardziej ryzykowny, gdyż reprezentują go zarówno osoby na samym dole piramidy sukcesu, jak również te na jej wierzchołku. Tym podejściem jest naturalnie bycie dawcą - narażanie się na wykorzystanie przez otoczenie, ale równoczesne gromadzenie kapitału wdzięczności, mogącego zapewnić potencjalne zwycięstwo w grze zwanej życiem.
Nie da się więc ukryć, że cała książka to swego rodzaju pochwała dla dawców i próba uświadomienia społeczeństwu, iż altruistyczne działania mają pozytywny wpływ również na obdarowujących. Równocześnie autor podkreśla istnienie trzech różnych rodzajów wzajemności i trudność w zmianie wrodzonego wzorca. Można by to przyrównać do sytuacji, w której psycholodzy mieliby wywyższać konkretny typ osobowości (niezależny od człowieka). W tym sensie narracja Granta w książce zwyczajnie się wyklucza.
Mimo to publikacja ma wiele jasnych stron, między innymi popieranie każdego zagadnienia realistycznymi przykładami i trafne obrazowanie stwierdzeń przez autora. Dodatkowo w książce nie ma praktycznie zbędnych zagadnień, a każdy akapit jest przepełniony wartościową treścią. Należy również oddać Grantowi trafność przygotowanej formy i materiałów dostępnych dla czytelnika na jego publicznej stronie, pozwalających na dogłębniejsze przeanalizowanie nabytej wiedzy oraz sprawdzenie własnych skłonności w tym obszarze.
Z pewnością publikacja Adama Granta pt. „Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces” wyróżnia się oryginalną tematyką, wcześniej niepodejmowaną w książkach samorozwojowych. Jednocześnie może nie przypaść niektórym do gustu z powodu nadmiernego promowania tzn. dawców. W końcu reprezentowanie któregokolwiek z nich w małym stopniu zależy od danego człowieka.