Zauroczenie

Okładka książki Zauroczenie autora Krystyna Mirek, 9788384020159
Okładka książki Zauroczenie
Krystyna Mirek Wydawnictwo: Filia Cykl: Zauroczenie (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Zauroczenie (tom 1)
2025-04-23
2025-04-23
9788384020159

Kup Zauroczenie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zauroczenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zauroczenie

Świetnie się czyta, dużo bohaterów i dużo się dzieje.

Świetnie się czyta, dużo bohaterów i dużo się dzieje.

W sumie się wciągnęłam, może to już ten wiek xD Męczą mnie romantasy, niezalezne bohaterki i do bólu przystojni wojownicy, więc z przyjemnością wsluchałam się w historie i rozterki przyziemnej rodziny, która ma swoje szare odcienie. Myslę, że przesłucham również pozostałe tomy.

"Zauroczenie" to obyczajowa powieść, w której śledzimy losy rodziny Sawickich: Matyldy, jej dwóch dorosłych synów Jakuba i Kacpra oraz męża Ignacego. W ich życiu pojawia się także samotna matka Emilia, której Matylda postanawia wynająć niezamieszkały dotąd dom swoich rodziców. O ile Emilia chce po prostu poukładać swoje życie na nowo, tak jej matka ma konkretne plany, zarówno na jej przyszłość jak i poszukiwania legendarnego złota ukrytego w starym domu. Jak pojawienie się w życiu Sawickich młodej i atrakcyjnej kobiety wpłynie na relacje rodzinne? Czy konflikt między braćmi minął i każdy z nich ułoży sobie życie ze swoją partnerką? A może przeszłość pod postacią pięknej kobiety powróci i znów spowoduje zamieszanie...

Jest to książka, która wciąga bardzo szybko, a potem już nie można się oderwać. Styl jest lekki, rozdziały krótkie i dynamiczne. Poznajemy w nich naprzemiennie historie, myśli i działania poszczególnych bohaterów. Każdy z nich zmaga się z jakimiś życiowymi rozterkami, problemami, czy też nierozwiązanymi sprawami z przeszłości. Co prawda, ta dynamika sprawia, że ledwo historia zaczęła się rozkręcać a tom się skończył, więc myślę, że to trochę minus. Chociaż z drugiej strony to zachęca do sięgnięcia po kolejny, z nadzieją na to, że tam dowiemy się nieco więcej.

A zakończenie? To istny galimatias! To co tam się podziało tylko rozwinęło moją ciekawość na dalsze losy tej rodziny i wszystkich otaczających ich osób.

441 użytkowników ma tytuł Zauroczenie na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Zauroczenie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zauroczenie

Krystyna Mirek
Krystyna Mirek
Pisarka, autorka książek obyczajowych, mama czwórki dzieci (trzech dorastających córek i jednego małego synka). Na swoim koncie ma ponad dwadzieścia powieści. Jest absolwentką polonistyki UJ w Krakowie. Przez wiele lat pracowała w szkole, obecnie pisarstwo stało się dominującym zajęciem w jej życiu zawodowym. Pisze książki obyczajowe mocno osadzone w realiach życia. Fabuła nie stroni od problemów, ale niesie pozytywne przesłanie. Autorka zachęca kobiety, by się nie poddawały wobec trudności losu, ale walczyły o miłość, rodzinę, marzenia.

Cytaty z książki Zauroczenie