Rysa

- 2025-05-14
- 2025-05-14
Nie patrz w lustro. Nigdy nie wiesz, kiedy pojawi się w nim odbicie z przeszłości
Latem 2011 roku czworo młodych ludzi wyrusza na wyprawę w Bieszczady. Gubią drogę i w nocy błądzą po szlaku. Do Gdańska wraca tylko troje z nich.
Latem 2021 roku kamery pokazują obraz z ulicy Lublina. W tłumie turystów uczestnicy tamtej wycieczki dostrzegają zaginioną dziewczynę.
Gdzie była przez dziesięć lat i dlaczego postanowiła wrócić? Jaka tajemnica kryje się za jej zniknięciem?
W Bieszczadach życie całej czwórki rozsypało się na drobne kawałki. Z trudem udało się posklejać je na nowo. Komuś do tej układanki na pewno nie będzie pasować odnaleziona kobieta.
Kup Rysa w ulubionej księgarni
- Przeczytane 2025 4
- Audiobooki 4
- Współpraca 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rysa
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Kamili Brysky ,ale po tej książce juz wiem że nie ostatnie.
Pomysł na zbrodnie , sposób napisania I postacie przypadły mi do gustu aczkolwiek postać Pauliny po pewnym czasie lekko mnie irytowała. Jak się potem się okazało, to ona jest twórcą pomysłu jak ma żyć siostra, jak skłócić braci i jak oskubać narzeczonego, więc już wiemy dlaczego ta postać mnie drażniła .
Książkę polecam a ja muszę udać się do biblioteki po inne książki tej autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na zbrodnie , sposób napisania I postacie przypadły mi do gustu aczkolwiek postać Pauliny po pewnym czasie lekko mnie irytowała. Jak się potem się okazało, to ona jest twórcą pomysłu jak ma żyć siostra, jak skłócić braci i jak oskubać narzeczonego, więc już wiemy...
[współpraca recenzencka]
📚Bohaterami jest czwórka przyjaciół - dwaj bracia i dwie siostry, których wspólny wyjazd staje się początkiem serii wydarzeń zwieńczonych manipulacją i sekretami. To opowieść o bezwzględności ludzkiej natury, gdy w grę wchodzi osiągnięcie własnego celu.
📚Całość prowadzona jest w kilku płaszczyznach czasowych. Ten zabieg miał budować napięcie, ale dla mnie przeskoki były momentami zbyt szybkie i chaotyczne, co utrudniało mi płynne śledzenie fabuły.
📚Postacie zostały jednak dobrze nakreślone, budzą różne emocje - od współczucia i sympatii po irytację i niezrozumienie. I to właśnie ta psychologiczna warstwa, pokazująca złożoność relacji i ludzkich motywacji, sprawia, że książka zostaje w głowie na dłużej.
📚„Rysa” to thriller psychologiczny pełen mrocznych tajemnic i gęstej atmosfery, idealny dla tych, którzy lubią historie o manipulacji i trudnych relacjach międzyludzkich.
Ocena 6,5/10 ⭐️ Dobra/ Bardzo dobra
[współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i muszę przyznać, że było ono udane. Historia osadzona w klimacie dzikich Bieszczad od razu wciąga – czuć surowość, izolację i narastające napięcie.
Latem 2011 roku grupa przyjaciół wyrusza na wyprawę w Bieszczady. To, co miało być beztroską przygodą w górach, kończy się tragedią — z wyprawy wracają tylko trzy osoby. Jedna z dziewczyn znika bez śladu. Dziesięć lat później, w 2021 roku, monitoring w Lublinie rejestruje zaginioną przed laty dziewczynę. Gdzie była przez te wszystkie lata? Co się z nią działo i dlaczego ujawnia się dopiero teraz?
Kocham góry, a Bieszczady mają dla mnie zupełnie wyjątkowy, surowy klimat, dlatego bardzo chętnie sięgnęłam po tę pozycję. Książkę czyta się dość szybko — krótkie rozdziały, sporo akcji i dynamiczne tempo zdecydowanie temu sprzyjają. Mimo to momentami fabuła nieco mi się dłużyła.
Sam pomysł na historię uważam za bardzo dobry, choć mam wrażenie, że można było go jeszcze trochę bardziej rozbudować. Szczególnie podobały mi się retrospekcje — fragmenty opisujące wydarzenia sprzed lat czytałam z zapartym tchem. Z kolei wątki rozgrywające się „tu i teraz” momentami ciągnęły się dla mnie nieco zbyt długo.
Bohaterowie są wyraziści i różnorodni — każdy z nich ma swój cel i własne motywacje, do których dąży za wszelką cenę. To sprawia, że relacje między nimi są wiarygodne i pełne napięcia.
Zakończenie jest dość ciekawe i pozostawia pewien niedosyt, który można odebrać jako zapowiedź dalszego ciągu. Jeśli tak faktycznie będzie, z przyjemnością sięgnę po kolejną część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety słabe i naiwne.
Niestety słabe i naiwne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwóch facetów, dwie babki. 10 lat temu podzieliło ich wspólne przeżycie w Bieszczadach, które poskutkowało zniknięciem Julii. A teraz, niespodziewanie, Paulina i jej chłopak widzą zaginioną siostrę Pauli w portalu łączącym Wilno z Lublinem.
Początek był dla mnie niezwykle obiecujący, a szczególnie te restropekcje z wyjazdu w góry. Spotkanie bardzo różnych osobowości bohaterów powodowało, że w powietrzu ciągle wisiało widmo kłótni, co dobrze działało na utrzymywanie napięcia. Same wydarzenia również ciekawiły, szczególnie, że na samym początku nie wiemy co było przyczyną zaginięcia Julii, i autorka dobrze na tym gra wprowadzając mylące tropy.
Natomiast teraźniejsza linia czasowa była dla mnie strasznie męcząca. Od tamtych wydarzeń minęło 10 lat, a bohaterowie wciąż to przeżywają jakby to wszystko wydarzyło się dosłownie przed chwilą. Gdy w międzyczasie dowiadujemy się, dlaczego Julia nie wróciła z gór, okazuje się, że cała historia w zasadzie od samego początku nie miała większego sensu.
Reakcje bohaterów są przesadzone, niedojrzałe i zwyczajnie nielogiczne. Ciekawym pomysłem był charakter Pauliny, ale pewne fakty z tym związane pojawiają dopiero za połową ksiązki, przez co wchodzi poczucie, że do tej pory czytelnik był przez narratora oszukiwany. A jak już takie zaczęły się pojawiać, to z kolei całość już do końca stała się strasznie przewidywalna. Mam wrażenie, że tu zabrakło takiej umiejętności wplatania od początku historii pewnych poszlak, wzbudzania niepewności i stopniowego odkrywania kart. Bo w aktualnej formie książka dzieli się na dwa etapy: 1. nic nie wiadomo, 2. wiadomo wszystko.
Dla mnie dodatkowym minusem był ubogi i infantylny język, powtarzalność przemyśleń, rozmowy w kółko o tym samym i sprawianie wrażenia ciągłej akcji gdy w rzeczywistości nie działo się nic szczególnego. No zmęczyłam się szczerze mówiąc.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był dla mnie niezwykle obiecujący, a szczególnie te restropekcje z wyjazdu w góry. Spotkanie bardzo różnych osobowości...
Kupiłam z polecenia, ale osobiście nie polecam. Pomysł na historię w prawdzie w porządku, ale realizacja trochę kuleje. Klimat ma dobry, rzeczywiście można się wciągnąć, napisana jest przystępnie i pobudza wyobraźnię, ale końcówka mnie totalnie rozwaliła swoją logiką i miałam wrażenie że ta książka dosłownie nie została dokończona tylko urwana kompletnie od czapy. Chłop idzie na policję, opowiada historię, wysyła SMS i koniec. Bo przecież policja tego nie sprawdzi nie namierzy i nie będzie drążyć. Tym bardziej w takiej sprawie. Logiczne. Strasznie słabo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[#współpracabarterowa @wydawnictwo_mieta ]
"Rysa" rozpoczyna się od znalezienia ciała kobiety na jednym z nadmorskich klifów. Prowadzący sprawę komisarze rozpoznają kobietę. Zaledwie poprzedniego wieczora była na komisariacie, spanikowana i z tajemniczą teczką. Co było w środku? Dlaczego kobieta była tak zdenerwowana? Dlaczego nie żyje?
Paulina, Julka, Jarek i Szymon to bohaterowie pełni tajemnic i ukrytych motywów. A ich wycieczka w Bieszczady doprowadziła do nieoczekiwanych wydarzeń, kłamstw i tajemnic. Przygoda, która ma zbliżyć naszych bohaterów sprawia, że zamiast czwórki wraca z niej trójka.
Niestety po ostatnim rozdziale książki czuję duży niedosyt. Chciałabym jednak poznać dalsze losy bohaterów. 🙃 Może to otwarte zakończenie jest zapowiedzią kolejnego tomu? ⛰️
Na duży plus są oczywiście krótkie rozdziały, które sprawiły, że książkę przeczytałam w dwa dni. 😁
[#współpracabarterowa @wydawnictwo_mieta ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Rysa" to ksiazka, która samą okładką zapowiada wciągający thriller. Wypad w Bieszczady, czwórka bohaterów i tajemnicze wydarzenia. I przyznam, że miejscami wciąga czytelnika ⛰️
Nie dałam rady. Postacie niezrównoważone, roztrzęsione. Dla mnie męczące. Nie lubię pseudo psychologicznych książek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulina drażniła mnie tak bardzo, że wstyd przyznać, ale jej końcowe losy mnie bardzo usatysfakcjonowały. Autorka świetnie ją wykreowała, bo dawno nikt tak nie zaszedł mi za skórę. Żal mi było wszystkich innych, ale jednak też się miotałam sama z własnym odczuciami, bo żadne z głównych bohaterów nie było święte, czy choćby dobre. Opowieść pełna emocji, choć sama historia nie była zbyt głęboka. Liczyło się to, co dzieje się wokół niej.
Paulina drażniła mnie tak bardzo, że wstyd przyznać, ale jej końcowe losy mnie bardzo usatysfakcjonowały. Autorka świetnie ją wykreowała, bo dawno nikt tak nie zaszedł mi za skórę. Żal mi było wszystkich innych, ale jednak też się miotałam sama z własnym odczuciami, bo żadne z głównych bohaterów nie było święte, czy choćby dobre. Opowieść pełna emocji, choć sama historia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rysa” Kamili Bryksy to wciągająca powieść kryminalna osadzona w Warszawie, gdzie aspirant Monika Brzozowska bada skomplikowaną sprawę morderstwa. Historia jest pełna napięcia i tajemniczości, a bohaterowie dobrze wykreowani. Jednak tempo akcji bywa nierówne, a niektóre wątki przewidywalne. Mimo tych niedociągnięć, książka może zainteresować fanów kryminałów. Ocena: 6/10.