Pudełko z czerwienią

- horror
- 2025-04-03
- 2025-04-03
Tomasz, uzdolniony plastycznie nastolatek wprowadza się do ponurej kamienicy w tajemniczym Ezekielowie. Poznaje ekscentrycznych sąsiadów, nawiązuje przyjaźnie, odkrywa też coraz więcej mrocznych sekretów miasteczka. Kim jest piękna Anna, która wręcza mu pudełko farb? Co ukrywa przed nim matka na temat przeszłości ich rodziny? I wreszcie, dlaczego wszyscy chcą, aby coś dla nich namalował? Czym jest czerwień, której tak rozpaczliwie poszukują? Tomasz będzie musiał wykazać się wielką odwagą i wykorzystać cały swój talent, aby ocalić siebie i przyjaciół przed pradawnym złem, które zamieszkało w miasteczku…
Kup Pudełko z czerwienią w ulubionej księgarni
Oceny książki Pudełko z czerwienią
48 użytkowników ma tytuł Pudełko z czerwienią na półkach głównych- Przeczytane 24
- Legimi 2
- 2025 2
- Horror 2
- Ksiażka do recenzji 1
- Fantasy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pudełko z czerwienią
📖 Recenzja książki „Pudełko z czerwienią” – Karina Łagowska 🩸
Od pierwszych stron czuć, że za każdym zakrętem kryje się coś niepokojącego. Autorka potrafi budować napięcie w taki sposób, że momentami trudno złapać oddech. Bohaterowie mierzą się z własnymi lękami, tajemnicami i przeszłością, która nie daje im spokoju a czytelnik razem z nimi staje twarzą w twarz z czymś, czego nie da się do końca wyjaśnić.
Styl Kariny Łagowskiej jest sugestywny każda scena, każdy opis, każdy szept w powietrzu działa na wyobraźnię. „Pudełko z czerwienią” to nie tylko historia grozy, ale też opowieść o psychice bohaterów, o tym, jak cienka jest granica między rzeczywistością a koszmarem.
To książka, która mrozi krew w żyłach, ale jednocześnie wciąga do świata pełnego sekretów i tajemnic, które stopniowo wychodzą na światło dzienne. Nie brakuje tu zwrotów akcji, napięcia i sytuacji, które wywołują dreszcz. Każda strona sprawia, że chcesz czytać dalej, choć serce bije szybciej, a niepewność rośnie.
A Ty? Czy odważyłbyś się zajrzeć do pudełka, które kryje coś więcej niż wspomnienia? 🩸
#PudełkoZCzerwienią #KarinaŁagowska #RecenzjaKsiążki #Horror #PolskaAutorka #Groza #Thriller #CzytamBoLubię #Bookstagram #Książkoholiczka #MrocznaLektura #KsiążkaKtóraPrzeraża #Dreszczowiec
📖 Recenzja książki „Pudełko z czerwienią” – Karina Łagowska 🩸
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pudełko z czerwienią” to horror, który nie pozwala o sobie zapomnieć. Karina Łagowska wciąga czytelnika w świat pełen tajemnic, lęku i napięcia, gdzie każdy cień może kryć coś złowrogiego, a każdy dźwięk budzi niepokój. To książka, która powoli, ale skutecznie wprowadza w atmosferę grozy i niepewności.
Od...
Sięgając po „Pudełko z czerwienią”, spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Okładka i wysokie oceny czytelników mocno mnie zachęciły, ale lektura okazała się sporym zaskoczeniem – niekoniecznie dla mnie akurat - pozytywnym. Ta historia po prostu do mnie nie przemówiła. Abstrakcja, balansowanie na granicy snu i jawy oraz liczne, dziwne zdarzenia wprowadziły w mojej głowie chaos i momentami sprawiały wrażenie braku logiki.
Nie mogę jednak odmówić autorce ogromnej wyobraźni i warsztatu. Styl Kariny Łagowskiej zasługuje na uznanie, a sam pomysł – choć nie dla każdego – wymaga niewątpliwego talentu.
Czy jednak „Pudełko z czerwienią” to horror, jak sugeruje okładka i sama marka wydawnictwa? Moim zdaniem – nie. Owszem, w powieści obecny jest mrok, i to w sporej dawce, ale ma on charakter surrealistyczny, groteskowy, momentami oderwany od sensu. Z czasem wiele wątków układa się w spójną całość, jednak świat, w którym poruszają się bohaterowie, pozostaje osobliwy i trudny do uchwycenia.
To książka dla czytelników, którzy lubią literaturę pełną metafor i onirycznych wizji. Jeśli ktoś ceni opowieści w stylu „Alicji w Krainie Czarów”, znajdzie tu coś dla siebie. Ja jednak pozostawiam tę historię koneserom – bo choć doceniam kunszt autorki, sama nie odnalazłam się w tym świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dziwny to był horror ,bo sam nie wiem czy mnie wystraszył czy tylko przykuł uwagę .
Na pewno był inny niż te dotychczas co czytałem.
Nie był sztampowy,czyli gość z toporem kontra dzieciaki w lesie .
Na pewno pozostawił pewną dozę myślenia .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno był inny niż te dotychczas co czytałem.
Nie był sztampowy,czyli gość z toporem kontra dzieciaki w lesie .
Na pewno pozostawił pewną dozę myślenia .
Karina Łagowska
Pudełko z Czerwienią
To moje kolejne spotkanie z Autorka, ponownie nie zawiodłam się, co do treści. Autorka sprawnie wprowadza nas w świat , który odrywa Tomasz z każdym kolejnym dniem.
Ezekielowo, dzieło Jana Ezekiela, architekta-maniaka, Emanuje tajemniczością, grożą.
Tomasza wprowadza w ten mały zamknięty Świat Julia, tutejsza dziewczyna.
Pudełko z czerwienia, jest zdecydowanie dla dorosłych czytelników, zwroty akcji są niespodziewane, całość akcji jest spójna. Z łatwością można uporządkować w pamięci bohaterów i kolejność wydarzeń.
Nie chcę zdradzać zbyt wiele z fabuły, a nawet nie chce zdradzać niczego aby nie psuć wrażeń kolejnym czytelników.
Książka dla mnie zdobywa piedestał w mojej prywatnej biblioteczce, będę ją polecać każdemu kogo spotkam.
Z niecierpliwością będę oczekiwać kolejnych odsłon autorki.
Polecam z całej swojej czerwienia Moniq
Karina Łagowska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPudełko z Czerwienią
Tomasza wprowadza w ten mały zamknięty Świat Julia, tutejsza dziewczyna.
Pudełko z...
Mamy tutaj do czynienia nie z klasycznym horrorem. Okazuje się , że nie potrzeba wcale mnóstwa krwi, ofiar wypadających z każdej kartki, by zbudować fajnej jakości napięcie, wzbudzić strach, niepewność i jakieś takie ciary.Powolnie wciągną czytelnika w swój świat , który okazuje się mroczny, surowy i przerażający. Niepokojąca i niespokojna w swej fabule. Budowana powoli jak klocki. Poznajmy zatem nastolatka Tomasza, który ma niesamowity dar plastyczny. Sytuacja życiowa sprawia, że przeprowadza się on do maleńkiego miasteczka Ezekielowa, do kamienicy, w której panuje bardzo specyficzny klimat. I faktycznie na samym początku trudno jest zorientować się w fabule. Kto jest kim, po co i dlaczego. Ale jeśli poczytacie dalej to wszystko powoli się wyjaśni , a Wy przepadniecie w tej historii bez końca. Sny, obrazy, rzeczywistość wymieszana z fikcją i absurdem. Blenduje się to idealnie , warstwa po warstwie. Surrealistyczna, irracjonalna, napisana przez autorkę z ogromna wyobraźnią i dopracowaniem. Specyficzny klimat, duszny, mroczny, zbudowany w bardzo pomysłowy sposób. Zagadki, tajemnice, zadania do wykonania, podpowiedzi, wodzenie za nos i całe mnóstwo fantastycznego klimatu. Groteska, odrobina humoru i cały ogrom absurdu sytuacyjnego i osobowego.Dodane elementy nadprzyrodzone , które są niczym brokat , odświeżają całość i sprawiają, że jest to swego rodzaju nowość. Osobliwa, specyficzna , na pewno nie dla każdego ale niezwykle wciąga. Tak niepozorny przedmiot jak pudełko farb, może stać się klu całej historii i odegrać główną rolę. Wokół niego bowiem , będzie kręciła się fabuła i tytułowy bohater także. Czy farbami da się zamalować wszystko? Czy dar może się okazać przekleństwem? Jakich barw nabierze obraz życia Tomasza? Czy uda mu się odnaleźć w kamienicy, której mury i ludzie skrywają nie jedną tajemnicę mroczną i lepką. Tego dowiecie się czytając cała tę osobliwą książkę. Tajemniczy list na końcu , dodatkowo wszystko jeszcze zagmatwa. No i ta czerwień, po którą należy odbywać dalekie wyprawy i która zdaje się być niezbędna. Wielka mieszanka , międzygatunkowa. Warta przeczytania i odkrycia. Nieoczywiście wciągająca gdzie "Anioły trzyma się w ciasnych klatkach, a one od tego chorują." Spróbuj wejść do świata Tomasza i nie przepaść :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka była dla mnie wielkim zaskoczeniem! Dom horroru przyzwyczaił mnie do historii zupełnie innego kalibru, wiecie horrorów ekstremalnych pokroju Edka Lee, a tu o dziwo... mroczna baśń!🤩
I to taka jak lubię, oniryczna przesycona elementami groteski i absurdu. Fabuła zakręcona niczym korkociąg. Z początku masz wrażenie, że nie wiesz o co tu chodzi... ale z czasem, gdy kolejne warstwy niczym z cebuli odpadają wyłania się z tego całość.
Mamy tutaj nastolatka, Tomasza, który przeprowadza się do Ezekielowa, do kamienicy. Ach, cóż to za kamienica! Ponura, złowieszcza i pełna mrocznych zakamarków. Do tego zamieszkujący ją ekscentryczni mieszkańcy i to wszystko niczym w jakiejś pajęczynie koszmaru. Nibynarnia w mrocznej odsłonie.
Tomasz ma wielki talent malarski, wkrótce się przekona, że sąsiedzi pragną, aby coś im namalował. Dziwna, wręcz duszna atmosfera jest tu namacalna. Zagadkowe zachowania mieszkańców. Koszmarne sny. Sekrety się mnożą. I ta tajemnicza czerwień, o której wciąż słyszy, czym tak naprawdę jest? Całe Ezekielowo, co to za miejsce? Jaka uśpiona prawda skrywa się w przeszłości?
I wreszcie - obrazy! Temat malarstwa w literaturze jest przyciągający, większość z was zapewne kojarzy "Portret Doriana Graya" Oscara Wilde'a, "Rose Madder", "Rękę Mistrza", czy też opowiadanie "Wirus drogowy zmierza na północ" Stephena Kinga. Ba! Niedawno czytałam rewelacyjnego "Sobowtóra" Macieja Siembiedy. Obrazy potrafią niezwykle oddziaływać na umysł, ich magnetyzm, tajemniczość potrafią nieść za sobą także coś niszczycielskiego... A jak to wygląda w książce Kariny? Przekonajcie się sami!😎
To jedna z dziwniejszych historii jakie ostatnio przeczytałam. Zawieszona gdzieś na granicy świata realnego z rzeczywistym. Surrealistyczna, osnuta w oparach zagubienia. Ezekielowo jawi mi się jako siedlisko nieznanego zła.
Niektórzy się od niej odbiją, ja jestem na tak! 👌
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to taka jak lubię, oniryczna przesycona elementami groteski i absurdu. Fabuła zakręcona niczym korkociąg. Z początku masz wrażenie, że nie wiesz o co tu chodzi... ale z czasem,...
Kochani, a dziś historia pełna dziwów, niczym w krainie czarów, gdzie każda rzecz wygląda jak nie z tego świata. Trudno mi będzie opowiedzieć Wam o niej, gdyż jej unikatowość zasznurowała mi usta..ale spróbujmy.
🕯️ Młody chłopak, szesnastolatek, kochający malować i będący w tym bardzo dobrym, o imieniu Tomasz wraz z matką wyprowadza się....ojciec chłopaka zniknął, więc małżeństwo zostało zakończone. Wroński ( chłopak) podczas podróży pociągiem w nowe miejsce spotyka starszego Pana...okazuje się, że zna jego ojca...i nakazuje mu spłacić długi rodzica...
Jakie? Ma oddać mu czerwień...
🕯️ Tomasz w swoim poprzednim otoczeniu był odludkiem. Bez trwałych przyjaźni, miłostek...nowe miejsce otwiera przed nim szansę na nowe życie. Ezekielowo. Tak nazywa się nowy dom...nowe miasto...już pierwszego dnia poznaje Julię. Dziewczynce towarzyszy pająk... za chwilę też Wroński dowiaduje się, że może zacząć pracować dla niejakiego Konstantina, który jest też szefem nowej znajomej.
🕯️Historia Ezekielowa jest bardzo mroczna i przerażająca. Jego założycielem był Jan Ezekiel, który w wolnych chwilach zapraszał do siebie sąsiadów i organizował seanse i orgie spirytystyczne. Efektem tego było wezwanie upiorów i duchów. Brzmi dobrze? Uwierzcie mi! Brzmi bardzo dobrze !
🕯️W pokoju chłopak dostrzega dziury...przez które widać inne pomieszczenia, a w nich np. obrazki o dziwnym wydźwięku.
Wkrótce poznaje kolejnych bardzo osobliwych znajomych. Cygana oraz księcia Aleksandra, Oskara, który zamiast oka ma koralik...gdy go zgubi nie wolno w niego patrzeć. Jest narkomanem...ćpa zieloną ciecz z kranu w piwnicy, którą karze sobie przynosić...
🕯️Miejscem dostarczenia cieczy jest cukiernia (??),która istnieje tylko przez chwilę. Można w niej zjeść naleśniki, które mają zęby...
Czy wystarczająco Was już zaciekawiłam? Myślę, że tak.🫢
🕯️Nie jest to rasowy horror, ale jest tak totalnie genialny, że rozpływam się w zachwycie. Ta urocza dziwność przypomina mi poza Alicją w krainie czarów także trochę Mistrza i Małgorzatę. Opisy i łączenie słów przez autorkę to jakiś obłęd ( to komplement najwyższej rangi jak coś 😉). Wyobraźnia wspina się na wyżyny. A ja doznaje spełnienia...
🕯️Bohaterami są młodzi ludzie i choć może krew się nie leje litrami, groza w swojej wyjątkowości oczaruje Was. Samo stworzenie tak charakterystycznych postaci już budzi w nas ciekawość jakie będą ich przygody, co tak naprawdę się tutaj dzieje....a dzieje się.!!! Dość dużą rolę gra tutaj sztuka. A sztuka wszak może być tłem dla najczarniejszych scenariuszy, bo droga do obłędu jest w niej bardzo prosta....
🕯️Główny bohater z niewidzialnego staje się osobą od której każdy coś chce....
🕯️Brawo za Kościojada. Lubię typa 🫢
🕯️Czytajcie, ja Was proszę ! To jest takie wspaniałe, wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Tylko nie dajcie sobie odebrać waszej czerwieni ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🕯️ Młody chłopak, szesnastolatek, kochający malować i będący w tym bardzo dobrym, o imieniu Tomasz wraz z matką wyprowadza się....ojciec chłopaka zniknął, więc...
Tomasz, utalentowany nastolatek o artystycznej duszy, wraz z rodziną przeprowadza się do starej kamienicy w tajemniczym miasteczku Ezekielów. Już od pierwszych dni w nowym miejscu czuje, że coś tu jest nie tak — powietrze przesycone jest niepokojem, a mieszkańcy skrywają mroczne sekrety.
Pewnego dnia chłopak otrzymuje od pięknej i zagadkowej Anny tajemnicze pudełko z farbami — przedmiot, który okaże się kluczem do odkrycia przeszłości jego rodziny oraz ukrytych historii miasta.
„Pudełko z czerwienią” to jedna z tych książek, które zostają z czytelnikiem na długo po zamknięciu ostatniej strony. Karina Łagowska w mistrzowski sposób splata elementy horroru z psychologiczną głębią, tworząc powieść, która nie tylko straszy, ale też porusza ważne, uniwersalne tematy.
Co mnie szczególnie urzekło, to sposób, w jaki autorka buduje atmosferę — jest ona gęsta, niepokojąca, pełna niedopowiedzeń i subtelnych znaków, które krok po kroku prowadzą do odkrycia mrocznych sekretów. To nie jest klasyczny horror z typowymi straszakami; to opowieść, w której groza płynie raczej z klimatu, z psychologii bohaterów i ich wewnętrznych konfliktów.
Tomasz jako bohater to postać niezwykle autentyczna — młody, wrażliwy chłopak, który musi nie tylko zmierzyć się z przeszłością swojej rodziny i tajemnicami nowego miejsca, ale też z własnymi lękami i emocjami. Jego artystyczna wrażliwość staje się tu symbolem walki między światłem a cieniem, pomiędzy kreatywnością a destrukcją. Farby z pudełka to metafora, która na długo zapada w pamięć — coś pięknego, a jednocześnie niebezpiecznego, co może odkryć zarówno prawdę, jak i uwolnić demony.
Bardzo cenię sobie też sposób, w jaki autorka ukazała relacje międzyludzkie — są skomplikowane, pełne napięć, ale też ludzkiej słabości i nadziei. Postać Anny, pełna tajemnic i enigmatyczna, dodaje historii dodatkowej warstwy zagadkowości, czyniąc ją jeszcze bardziej wciągającą.
Co więcej, tło małego miasteczka Ezekielów, z jego mroczną historią i atmosferą, doskonale wpisuje się w konwencję horroru, jednocześnie pozostając bardzo realistyczne i wiarygodne. To miejsce, gdzie każdy zakamarek może skrywać coś niepokojącego, a przeszłość przeplata się z teraźniejszością w sposób nieodwracalny.
„Pudełko z czerwienią” to dla mnie przede wszystkim historia o poszukiwaniu własnej tożsamości i stawianiu czoła lękom, które każdy z nas nosi w sobie. To lektura, która skłania do refleksji nad tym, co kryje się w cieniu naszej codzienności i mówi, jak ważne jest, by nie bać się spojrzeć prawdzie w oczy — nawet jeśli jest ona trudna i bolesna.
Polecam tę powieść wszystkim, którzy cenią sobie literaturę grozy z duszą — pełną emocji, symboliki i dobrze wykreowanych postaci. To powieść, która łączy w sobie mrok z pięknem, strach z nadzieją oraz którą trudno będzie zapomnieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnego dnia chłopak otrzymuje od pięknej i zagadkowej Anny tajemnicze pudełko z...
Świat, który pochwyca czytelnika swoim klimatem, otula go grubym kocem utkanym z mroku i strachu.
Głównym bohaterem jest Tomasz - zwykły, niewyróżniający się niczym chłopak, który wraz z matką przeprowadza się w nowe obce miejsce. Kamienica rozciąga się ulicami miasta, a w każdej bramie czyhają zagadki i upiory przyprawiające bohatera o szybsze bicie przerażonego serca. A to jeszcze nie koniec!
Jego nowi znajomi wydają się dziwni, dorośli nie wzbudzają zaufania, a świat w którym przyszło mu funkcjonować coraz bardziej przypomina horror, z którego nikt nie potrafi się uwolnić, ani ty bardziej go zrozumieć.
Co ma wspólnego znikająca pamięć, rysunki i pudełko wypełnione czerwienią?
Autorka tworzy ciekawy świat, w którym dominuje mrok, sekrety i otchłań wypełniona dziwnymi sytuacjami.
Czytelnik towarzyszy bohaterom przy rozwiązywaniu tajemnic mających wpływ na dalsze ich losy, z każdą kolejną stroną świat coraz bardziej staje się oderwany od rzeczywistości, pozwala nam poczuć lęk, i wypuścić wodze wstrząsającej rzeczywistości.
Elementy świata ukazanego są przedstawione w bardzo żywy i charakterystyczny sposób. Dialogi nie nudzą, bohaterowie mają swoje osobowości którym możemy kibicować w tej wędrówce. Sam pomysł na historię, moim zdaniem, jest naprawdę kreatywny. Wychowałam się na horrorach i ta opowieść urzekła mnie naturalnością, tajemnicą i
klimatem. Nie mogę powiedzieć, iż historia wywołała we mnie przerażenie, jednak myślę że można włożyć ją między literaturę grozy.
To książka, która ma w sobie urok, a jej pokręcona opowieść zachwyci nie jednego czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria od samego początku przyciąga fabułą. Czytelnik nie ma pewności, czy wszystko co dzieje się na kartach powieści jest realne. Być może to jedynie fikcja dziecięcego umysłu, zwykły koszmar senny, mroczna historyjka opowiadania przed snem...
Głównym bohaterem jest Tomasz -...
Kiedy po książkę sięga się z konkretnym oczekiwaniem – w tym przypadku: rasowego horroru spod szyldu Domu Horroru – a dostaje się... coś zupełnie innego, trudno nie poczuć się odrobinę zaskoczonym. „Pudełko z czerwienią” Kariny Łagowskiej okazało się nie tym, czego się spodziewałam – ale też czymś, co z pewnością znajdzie swoich wiernych czytelników.
Okładka i opis obiecywały grozę, a ja – fanka mroku, dusznych tajemnic i rzeczy, które skrzypią w nocy – nastawiłam się na literacki dreszcz. Tymczasem trafiłam do świata, który bliżej ma do baśni niż horroru. To opowieść nasycona surrealizmem, zanurzona w realizmie magicznym, gdzie logika czasem zostaje za drzwiami, a emocje i symbole przejmują stery.
Czy się odnalazłam? Szczerze? Nie do końca. Zgubiłam się w tej narracyjnej pajęczynie jak mucha w bursztynie – z jednej strony zafascynowana misterną konstrukcją, z drugiej – niepewna, dokąd właściwie zmierzam. Grozy, tej klasycznej, jest tu niewiele – ot, ledwie muśnięcie, bardziej jako klimat niż realna groza. To nie horror, to sen. A ja, jak się okazuje, wolę koszmary od baśniowych snów.
Nie znaczy to jednak, że książka jest zła. Wręcz przeciwnie – warsztat autorki jest bardzo przyzwoity, a świat przez nią stworzony – intrygujący i osobliwy. Po prostu – to nie mój świat. Ale jestem pewna, że są czytelnicy, którzy odnajdą się w tej onirycznej narracji i poczują się w niej jak w domu. Jeśli lubisz literaturę balansującą na granicy jawy i snu, z domieszką symboliki i kobiecej wrażliwości – to może być coś właśnie dla Ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka i opis...