Plansza

2025-04-29

Kup Plansza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Plansza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Plansza

Nieoczywista. Połączenie szermierki jako tematu głównego z przełożeniem go na zbrodnie. Zasady, którymi kierują się ofiary i zbrodniarze, są lustrzanym odbiciem zasad panujących w szermierce. Główna bohaterka mistrzyni, młoda dziewczyna, znika. Nikt nic nie wie, nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał. I ta tytułowa plansza. Nie wpadłabym na to, co ona może oznaczać. Czytając tytuł pomyślałam o zupełnie innej planszy niż ta , którą okazała się być. Bardzo ciekawa książka. Pełna zagadek, niepewności i emocji. Czas nie działa tutaj na korzyść i zdaje się ścigać z bohaterami w szaleńczym wyścigu o życie wyprzedzając ich nie raz. Sinusoida tempa akcji. Lekka forma z nie lekką zawartością. Spójne połączenie kilku gatunków. Mroczna,gęsta i pełna nieoczekiwanego. Bardzo ciekawie przedstawione miasto Warszawa. Dobrze dobrani niemalże precyzyjnie bohaterowie.Kilka perspektyw narracji, zawsze z poziomu pierwszoosobowego. Zaskakuje, ciekawi i czytelniczo wciąga. Nielegalne wyścigi, przestępstwa, ofiary, półprawdy ale nie półśrodki. Końcówka zaskakuje, otwarte zakończenie może sugerować kontynuacje. Surowa ale nie przesadzona , trzyma poziom. Do przeczytania w dwa wieczory.

Kolejna świetna książka autorstwa mojej znajomej z wakacji — tym razem prawdziwy thriller z krwi i kości! Akcja wciąga od pierwszych stron i trzyma do samego końca. Nie ma tu zbędnych opisów czy dłużyzn – wszystko dzieje się dynamicznie, przez co czyta się ją dosłownie jednym tchem.

Z każdą kolejną książką widać, jak bardzo rozwija się jej styl – coraz odważniejsze pomysły, lepsze tempo i naprawdę ciekawe zakończenia. Jeśli lubicie napięcie, zaskoczenia i szybkie tempo, to bardzo polecam!

Już nie mogę się doczekać, co napisze następne!

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i od razu bardzo udane. Bardzo lubię kryminały i thrillery, a w szczególności gdy powieści te pisane są z perspektywy wielu bohaterów i w różnych przestrzeniach czasowych. Za plus oceniam też fakt, że rozdziały mają nazwy.
Tytułowa plansza nie mówiła mi kompletnie nic, gdyż nie znam się na sporcie. Bardziej kojarzyła się z grami planszowymi niż faktem, że na prostokącie o określonych wymiarach ma stanąć zawodnik i dźgać drugiego.
Bohaterowie są szczegółowo przedstawieni, dzięki czemu czytelnik wie dokładnie kim są i nic mu się nie miesza.
Sara jest mistrzynią świata w szermierce, dzięki czemu mnóstwo pieniędzy. Zakochała się w Makarym - bracie swojej przyjaciółki Mai, lecz na razie to tajemnica. Mężczyzna jest młodszy od Sary i to według nich stanowi problem.
Dziewczyna ma nadzieję, że razem zbudują wspólną przyszłość. Nie ma pojęcia, że jej chłopak tkwi głęboko w przestępczym świecie i jeden nieroztropny ruch może wszystko zniszczyć.
Przyjaciółki Sary - Maja i Alicja pracują w gazecie. Kinga jest policjantką, którą wymienione wyżej przyjaciółki znają ze studiów. Gdy znika Sara Radaj, śledztwem w tej sprawie zajmuje się właśnie Kinga.
Ta powieść sprawia, że nie można się od niej oderwać. Tajemnice, miłość, seks to jej duże atuty.
Serdecznie polecam.

112 użytkowników ma tytuł Plansza na półkach głównych