Przepraszam, ja już nie żyję

- Zbrodnie na podsłuchu (tom 2)
- 2025-04-09
- 2025-04-09
Rejs wycieczkowcem w upalne lato? Brzmi jak marzenie! Choć akurat dla Rity Braun oznacza to pracę w sklepie pokładowym i potajemne nagrywanie podcastu Zbrodnie na podsłuchu – tym razem o zgubnym wpływie nadmiernej turystyki na środowisko.
Rita wraz z przyjaciółmi rusza z Barcelony w podróż po Morzu Śródziemnym. Jednak spokój podróżnych przerywa wyłowienie ciała dryfującego za burtą… Sprawę morderstwa bada Andrew Krasinski, policjant o tak leniwym usposobieniu, że Rita postanawia rozpocząć samozwańcze śledztwo.
Barwne postacie, zakazane romanse, liczne intrygi i dramatyczny finał pewnego wesela. Pod pokładem King of the Oceans kryje się sporo tajemnic! Ich natężenie bywa okazją do śmiechu, choć dla Rity jest to raczej śmiech przez łzy. Wszak morderca czai się tuż obok.
Tę historię pokochają miłośnicy zagadek kryminalnych, niebanalnych podróży i wyrazistych bohaterów. Idealna powieść nie tylko na urlop!
Kup Przepraszam, ja już nie żyję w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Przepraszam, ja już nie żyję
Przepraszam, ja już nie żyję Marty Matyszczak to książka dla tych, którzy lubią pozbawione krwi i brutalności kryminały z przymrużeniem oka. Powieść jest drugą częścią cyklu Zbrodnie na podsłuchu. Pojawiają się tu ci sami bohaterowie, co w części pierwszej, ale z powodzeniem można czytać ten tom oddzielnie. To świetna książka na urlop lub wakacje, a także na poprawę humoru w kiepski dzień. Pełna zawiłości akcja, barwni bohaterowie i żartobliwy język to największe atuty tej książki. Akcja toczy się na wielkim wycieczkowcu pływającym po Morzu Śródziemnym. Rita Braun, jej brat Radek Brązowski oraz kolega Jacek Tolak zatrudniają się na liniowcu, by z bliska przyjrzeć się sprawie. Chcą nagrywać podcast ekologiczny o zanieczyszczeniu środowiska naturalnego przez wycieczkowce. Oczywiście znajdują wiele dowodów na to, że statek zabierający na pokład tysiąc turystów i zawijający do wielu portów bardzo szkodzi czystemu powietrzu i czystej wodzie. Narusza też ciszę i spokój ludzi mieszkających w nadmorskich miejscowościach. Jednak to nie ekologia jest tu tematem głównym, tylko zbrodnia. Podczas rejsu zostaje uduszona i wrzucona do morza pewna kobieta. Sprawę zabójstwa ma rozwiązać policjant, ale oczywiście Rita i jej znajomi też się w to wmieszają. Bohaterowie pierwszoplanowi są rewelacyjni, dają się polubić, a przygody Radka bawią do łez. Jednak i postacie drugoplanowe też przyciągają uwagę. Podróżujące statkiem rodziny Czwartków i Żegockich to zbiór naprawdę ciekawych ludzi, choć ci akurat niekoniecznie są sympatyczni. Czytając powieść, przyjrzymy się temu, jak wyglądają wakacje na takim wycieczkowcu i jak zorganizowana jest tam praca. W książce pojawi się też drugie tajemnicze zabójstwo - przed rokiem na Majorce zginęła pod kołami samochodu młoda kobieta. Czy te obie sprawy się łączą? Czy to ten sam sprawca? Fabuła jest rewelacyjna i zaskakująca. Akcja czasami przenosi się w miejscu i czasie. Wciąż coś się dzieje, bohaterowie nieustannie popadają w jakieś tarapaty lub popełniają błędy. W powieści pojawi się ślub i rozwód, bójka, pogoń i uwięzienie. Będzie też choroba morska, podsłuchiwanie, kradzież ubrań i nałogowa bałaganiara. Musi też oczywiście być kapitan statku, leniwy policjant, przystojny kelner i wredna teściowa. W końcu tajemnice obu śmierci stopniowo się rozwiązują, a zakończenie zaskakuje. I to kilka razy! Styl powieści jest lekki, żartobliwy. Pełno tu absurdalnych sytuacji. Autorka nie stroni od ironii i groteski. Kto wypowiada słowa będące tytułem książki? Przepraszam, ja już nie żyję - mówi do nas zamordowana ofiara. Farsa jest tu wszechobecna. Pomimo tego autorce udało się przemycić wiele wartościowych treści dotyczących ekologii, rodziny, pracy, przyjaźni. Język powieści jest bardzo współczesny. Warto zwrócić uwagę, że jest to język potoczny, taki, jakim mówimy na co dzień. W dodatku język pełen humoru i lekkości. Często się śmiałam, czytając. Przepraszam, ja już nie żyję Marty Matyszczak to lekki kryminał, który rozbawi i poprawi humor. Świetna książka na lato. Czytając w jakimś spokojnym, zacisznym miejscu wcale nie będziemy zazdrościć tym, którzy w tłumie i upale zwiedzają włoskie, hiszpańskie i greckie miasta. Podcast Rity i Jacka mówi przecież o tym, że nadmierna turystyka nie jest dobra ani dla przyrody, ani dla ludzi.
Oceny książki Przepraszam, ja już nie żyję
218 użytkowników ma tytuł Przepraszam, ja już nie żyję na półkach głównych- Przeczytane 124
- 2025 16
- Współpraca 2
- Przeczytane w 2025 2
- W planach ebook 1
- Legimi audio 1
Cytaty z książki Przepraszam, ja już nie żyję
Tego rozdziału powinno w tej książce nie być. No bo przecież, gdy to czytacie, ja już nie żyję.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przepraszam, ja już nie żyję
Lekka lektura, która zabrałam na rejs wycieczkowcem. Na plus na pewno tematyka - widać, że autorka zrobiła trochę researchu na temat cruiserow. Az ciezko uwierzyć, że sama nigdy nie była na wycieczkowcu! Czyta się przyjemnie i szybko.
Na minus - zdecydowanie za dużo bohaterów, szczególnie, że spora część nie odgrywała żadnej większej roli dla fabuly. Postacie zlewaly sie ze sobą, Niemal do samego końca książki zdarzało mi się mieć wątpliwości, co właściwie łączy poszczególne osoby i kto jest kim dla kogo. Do tego przeszkadzało mi przerysowanie bohaterów, jak choćby brata głównej bohaterki - rozumiem, że miał to byvc aspekt komediowy, ale we wszystkim trzeba zachować jakiś umiar.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus - zdecydowanie za dużo bohaterów, szczególnie, że spora część nie odgrywała żadnej większej roli dla fabuly. Postacie zlewaly sie ze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy wybrał(a)byś się w rejs wycieczkowcem w upalne lato? Ja niekoniecznie (nie pływam, wody się boję). Na szczęście w podróż można się wybrać książką😉
Powieść "Przepraszam, ja już nie żyję" z przesympatyczną dedykacją od Autorki @martamatyszczak otrzymałam od @po.prostu.wiola jako wyróżnienie w akcji promującej czytelnictwo #zbibliotekązapanbrat. Serdecznie dziękuję ❤️
Druga część cyklu "Zbrodnie na podsłuchu" z Ritą Braun zabrała mnie w literacką podróż Kings of the Ocean z Barcelony po Morzu Śródziemnym. I była to podróż pełna emocji, wydarzeń i humoru. Rita z bratem i przyjaciółmi próbują rozwikłać zagadkę śmierci panny młodej, która wypadła za burtę. Sprawę bada policjant o polskich korzeniach Andrew Krasinski, trochę leniwy, cierpiący na chorobę morską. W toku dochodzenia detektywi łączą wydarzenia na statku z nieszczęśliwym, śmiertelnym wypadkiem, który wydarzył się przed laty. Czy śledztwo zakończy się sukcesem? Czy autorka podcastu Zbrodnie na podsłuchu odniesie sukces?
❄️❄️"Przepraszam, ja już nie żyję" to cosy kryminał, napisany z poczuciem humoru. Marta Matyszczak zaskoczyła mnie tym razem informacjami na temat wycieczkowców i ich zgubnym wpływie na środowisko (zanieczyszczenia wody, powietrza, marnowanie żywności, overturism).
Dobrze się bawiłam, ale i tak moją ulubioną serią jest "Kryminał pod psem" z Guciem❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść "Przepraszam, ja już nie żyję" z przesympatyczną dedykacją od Autorki @martamatyszczak otrzymałam od @po.prostu.wiola jako wyróżnienie w akcji promującej czytelnictwo #zbibliotekązapanbrat. Serdecznie dziękuję...
Tak prawdę mówiąc, dla mnie trochę zakręcona. Humoru nie zauważyłam.
Tak prawdę mówiąc, dla mnie trochę zakręcona. Humoru nie zauważyłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem podzielę się wrażeniami po przeczytaniu książki @martamatyszczak , którą dostałam w swoje ręce w book tourze zorganizowanym przez @kryminalnatalerzu
Kolejny raz spotykamy się z Ritą, Jackiem oraz Radkiem. Tym razem Rita planuje tropić zbrodnię ekologiczną pracując na statku wycieczkowym i umieszczać nagrane podcasty na kanale "Zbrodnia na żywo". W tym rejsie ma uczestniczyć chłopak Radka Wiktor oraz przyjaciółka Rity Maja, ci płyną jako turyści. Dodatkowo Maja ma uczestniczyć/świadkować na ślubie drugiej przyjaciółki Janiny/Niny. Narzeczonym jest Jakub brat bliźniak Juliana. Kto wtyka nos w nie swoje sprawy? Kto i dlaczego zginie? Czy na King of the Oceans sprawa kryminalna zostanie rozwiązana ? Kto ją rozwiąże? Jaki było motyw morderstwa? Kto był sprawcą? Jeśli chcesz wiedzieć jak rozwijało się śledztwo, kto pod kim dołki kopał, kto komu świnie podkładał musisz przeczytać!
Dobra zabawa murowana! Książki Marty Matyszczak nigdy nie zawodzą! Polecam!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki Marty, jestem jej fanką od pierwszej książki z Guciem i Solańskim, więc i tej serii nie mogłam sobie odpuścić.
Jeżeli czujesz do kogo miętę, a on/a do ciebie nie to wtedy najlepiej... przelecieć kogoś innego/ą a do obiektu westchnień... nadal wzdychać... fascynujące...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: PRZEPRASZAM,JA JUŻ NIE ŻYJĘ. ZBRODNIE NA PODSŁUCHU.
Autorka: Marta Matyszczak @martamatyszczak
Wydawnictwo dolnośląskie @wydawnictwo_dolnoslaskie
Fragment opisu książki:
"Rita wraz z przyjaciółmi rusza z Barcelony w podróż po Morzu Śródziemnym. Jednak spokój podróżnych przerywa wyłowienie ciała dryfującego za burtą.... Sprawę morderstwa bada Andrew Krasinski, policjant o tak leniwym usposobieniu, że Rita postanawia rozpocząć samozwańcze śledztwo."
Moi drodzy pamiętajcie, że nie wszystko wszystkim musi się podobać.
Ta opinia to tylko moje własne odczucia.
Tytuł bardzo interesujący, książka ciekawa, postacie wykreowane, no ale mi niestety ta historia nie zagrała.
Nie wiem, czy coś ze mną nie tak, czy nie ten czas, a może liczyłam na coś więcej, ze względu na ten tytuł?
Może styl autorki mi nie podszedł, a może dlatego, że to druga książka tej serii?
Nie mam pojęcia, ale mi nie zagrała ta historia.
Męczyłam się czytając. Kilka razy zastanawiałam się, czy nie przerwać i posłać dalej tego BT, bez dokończenia czytania. Niektóre słownictwo mnie męczyło i zastanawiałam się czy takie słowo w ogóle istnieje, czy to błąd w druku, czy złe przełożenie...
Czytałam książki gdzie akcja dzieje się w różnych odstępach czasu, ale tutaj ewidentnie mnie to męczyło i rozpraszało.
Humor niby był, ale jakoś liczyłam na coś więcej...
Wątek kryminalny też był... jednak chemii z mojej strony nie było w stosunku do tej książki.
Naprawdę nie potrafię wyjaśnić dlaczego tak wyszło...
Nawet zaznaczać tekst po 1/3 książki przestałam, bo chciałam przebrnąć do końca.
Nie mogę powiedzieć, że książka jest zła, tylko dlatego że mi nie dała tego czegoś.
Jeśli chcecie poznać tę książkę, to sięgnijcie po nią.
Tytuł: PRZEPRASZAM,JA JUŻ NIE ŻYJĘ. ZBRODNIE NA PODSŁUCHU.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka: Marta Matyszczak @martamatyszczak
Wydawnictwo dolnośląskie @wydawnictwo_dolnoslaskie
Fragment opisu książki:
Dziwna sprawa - książka mi się podobała, ale jednocześnie dość długo mi się ją czytało. Po nieodżałowanym Guciu trochę bardziej przekonuję się do nowej serii, która według mnie jest mniej dowcipna, to nie tyle komedia kryminalna, ile tzw. "cosy crime".
Jest też na bakier z angielskim, co rzuciło się w oczy już we wcześniejszych książkach: zdarza się błędna pisownia, błędna gramatyka. Poza tym z kontekstu wynika, że spora część dialogów odbywa się w angielszczyźnie, my je czytamy po polsku, co samo w sobie oczywiście nie jest problemem i dialogi są dobre. Problem w tym, że często są to zwroty charakterystyczne dla języka polskiego, które nie sposób zgrabnie przetłumaczyć i czytając nieraz zastanawiałam się, jakby to miało brzmieć po angielsku; to po prostu wypada mało wiarygodnie, ale pewnie się czepiam.
Ogólnie lekturę polecam, ciekawe postacie i ciekawa akcja oraz miejsca wydarzeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę irytowały mnie ciągłe zbiegi okoliczności, ale to chyba norma u Matyszczak.
Jest też na bakier z angielskim, co...
Rita Brown ma kolejny pomysł na odcinek swojego podcastu Zbrodnie na podsłuchu. Tym razem postanawia opowiedzieć o zgubnym wpływie nadmiernej turystyki na środowisko. Aby przygotować materiał, wyrusza wraz z przyjaciółmi w podróż po Morzu Śródziemnym, zatrudniając się na statku wycieczkowym. Początkowo wszystko układa się znakomicie – słońce, morze i ciekawa trasa rejsu. Jednak sielankę przerywa dramatyczne odkrycie: za burtą dryfuje ciało. Śledztwo prowadzi Andrew Krasiński, ale zdaniem Rity jego zaangażowanie pozostawia wiele do życzenia. Dlatego bohaterka wraz z resztą ekipy postanawia samodzielnie rozwikłać zagadkę morderstwa. Czy uda im się dotrzeć do prawdy, zanim sprawca zaatakuje ponownie?
To już drugi tom serii Zbrodnie na podsłuchu. Pierwsza część bardzo mi się podobała, a tutaj bawiłam się równie znakomicie. Autorka potrafi umiejętnie łączyć kryminalną intrygę z humorem, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z przyjemnością.
Narracja prowadzona jest z kilku perspektyw – głos dostają m. in. Rita, Jacek czy świadek – co nadaje historii dynamiki i różnorodności. Świetnym zabiegiem jest również wplecenie fragmentów podcastu, które działają jak lekki przerywnik i dodatkowo budują klimat.
Ogromnym atutem powieści są opisy odwiedzanych miejsc na trasie rejsu – dzięki nim czytelnik ma wrażenie, że sam podróżuje po śródziemnomorskich miastach. Autorka pozwala nam także lepiej poznać bohaterów, których spotkaliśmy w pierwszym tomie. Stopniowo odkrywamy nowe szczegóły z ich życia, co czyni ich jeszcze bliższymi i bardziej autentycznymi.
Na szczególną uwagę zasługuje zakończenie – pełne napięcia, zaskakujące i dosłownie „wbija w fotel”. Teraz pozostaje mi tylko czekać z niecierpliwością na kolejny tom, bo wiem, że warto.
Przepraszam, ja już nie żyję to lekki, wciągający kryminał z humorem i ciekawym tłem obyczajowo-podróżniczym. Idealna lektura dla fanów zagadki kryminalnej podanej w lekkiej, pełnej humoru formie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#Booktour
#kryminalnatalerzu
#martamatyszczak
#wydawnictwodolnoslaskie
@kryminalnatalerzu
@wydawnictwodolnoslaskie
Tom drugi przygód Rity Braun przenosi nas na ogromny wycieczkowiec, na którym- jak zwykle, Rita odkrywa coś ciekawego... Tym razem bohaterka zatrudnia się na statku, aby w tajemnicy nagrać podcast, w którym wyjaśnia, jak działa tak duża jednostka pływająca i jaki ma wpływ na środowisko. Oczywiście, towarzyszą jej przyjaciele oraz nieporadny brat.
Jednocześnie na statku odbywa się ślub i wesele, które mają związać na zawsze dwie rodziny. Jednak coś poszło nie tak. Znika panna młoda, potem kolejni goście. Na statku pojawia się detektyw polskiego pochodzenia- Andrew Krasinski, ale o tak leniwym usposobieniu, że Rita postanawia przejąć sprawy w swoje ręce. Rozpoczyna własne dochodzenie. W międzyczasie przygotowywane są różne intrygi, odkrywane zostają tajemnice, pojawiają się romanse...
Cały czas coś się dzieje, a Rita jest w centrum wydarzeń. Zakończenie zaskakuje, a w całej powieści nie brakuje dawki poczucia humoru. Całość czyta się lekko i przyjemnie. Polecam👍
#Booktour
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#kryminalnatalerzu
#martamatyszczak
#wydawnictwodolnoslaskie