Ścigana

- The Hunted
- 2025-04-23
- 2025-04-23
- Magda Witkowska
Presja związana ze sławą, oraz obsesyjny prześladowca, zmusiły gwiazdę pop – Olivię Smith – do schronienia się w Halcyon Hall, ekskluzywnym SPA na odległej wyspie u wybrzeży Maine.
Jednak od chwili jej przybycia krążą pogłoski o zniknięciu kobiet i historie o makabrycznej przeszłości kurortu. A wiadomość od prześladowcy udowadnia, że gwiazda nigdzie nie jest naprawdę bezpieczna.
Niebezpieczeństwo staje się z każdym dniem bardziej realne.
W Halcyon Hall czyha coś złego. I nie chodzi tylko o ponurą historię z przeszłości, ale też o teraźniejszość.
Każdy grzech musi zostać rozliczony…
Kup Ścigana w ulubionej księgarni
- Legimi audio 1
- Ebook 1
- 2025. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ścigana
W porównaniu z pierwszą częścią to jakiś żart, jakby ktoś sobie z nas zadrwił. Język dla dzieci, akcja komiczna, dialogi z elementarza. Coś tu nie zagrało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem i dobrze się bawiłem
Czytałem i dobrze się bawiłem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo ponownie zdarzy się w Halycon Hall? Przebywa tam gwiazda, która mam dosyć sławy i ukrywa się przed tajemniczym prześladowcą.. Kim jest i dlaczego nie chce dać spokoju Olivi Smith? Kobieta jest już bezradna gdy okazuje się, że odnalazł ją nawet tutaj, na wyspie.. Dodatkowo na terenie ośrodka dochodzi do morderstwa.. Kto zabił? Czy tutejszy szeryf poradzi sobie z tak trudnym śledztwem?
Co ponownie zdarzy się w Halycon Hall? Przebywa tam gwiazda, która mam dosyć sławy i ukrywa się przed tajemniczym prześladowcą.. Kim jest i dlaczego nie chce dać spokoju Olivi Smith? Kobieta jest już bezradna gdy okazuje się, że odnalazł ją nawet tutaj, na wyspie.. Dodatkowo na terenie ośrodka dochodzi do morderstwa.. Kto zabił? Czy tutejszy szeryf poradzi sobie z tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszą częścią tej serii byłam zachwycona, ponieważ miała w sobie vibes książek Barbary Higgins Clark. Tutaj historia była zdecydowanie przegadana i ten fajny klimat się zatarł.
W drugiej części fabuła została rozwleczona na siłę, chyba tylko po to, by dobić do tych 400 stron. Gdyby nie to historia mogłaby być dość wciągająca, bo sceneria tworzyła świetną atmosferę grozy.
Niestety miałam wrażenie, że to już zaczął być odgrzewany kotlet, a ponieważ zakończenie wskazuje na kontynuację i kolejną część, to ten kotlecik nie tylko będzie odgrzewany, ale i odsmażony po odmrożeniu po raz kolejny.
Bo ile może można ciągać poprzez kolejne tomy zwłoki jednej i tej samej osoby i wyjaśnienie jej śmierci przeciągać na kolejny i kolejne części, przy okazji po drodze uśmiercając inne?
To się nie sprzeda, to się nie ulepi.
Mała wyspa, może i mogłaby pretendować klimatem np. do sagi z Fjällbacki, ale z pewnością jej sukcesu nie powtórzy. Zbyt ciasno, zbyt mała liczba osób.
Zazwyczaj w seriach książkowych jest tak, że można czytać je wybiórczo i wiedzieć o co chodzi w wątku obyczajowym towarzyszącym każdej z historii, tutaj natomiast jeśli nie przeczytało się pierwszej części, to nie będzie się miało pełnego obrazu toczących się wydarzeń, ponieważ znaczna część kryminalnej afery opiera się właśnie na poprzednim tomie.
Ani to dobre, ani do końca złe.
Z pewnością miało potencjał.
Przeczytane na Legimi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW drugiej części fabuła została rozwleczona na siłę, chyba tylko po to, by dobić do tych 400 stron. Gdyby nie to historia mogłaby być dość wciągająca, bo sceneria tworzyła świetną atmosferę...
#współpracareklamowa
"Ścigana" Lisa Childs
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Premiera: 23.o4.2o25
Olivia Smith to gwiazda pop, która ukrywa sie przed swoim prześladowcą w ośrodku wypoczynkowym Halcyon Hall. Niegdyś znajdował sie tam szpital psychiatryczny. I miejsce to nie cieszy się dobrą sławą wśród mieszkańców wyspy. Na domiar złego zaczynają znikać kobiety. Sprawą zaginięć zajmuje sie szeryf Deacon Howell, który z tym miejscem nie ma dobrych wspomnień.
Czy Olivia może czuć się bezpieczna w Halcyon Hall? Jaka historia ciągnę sie za tym miejscem? Czy szeryf Deacon rozwiąże sprawę zaginionych kobiet?
"Ścigana" to druga część cyklu "Wyspa Bane". Pierwszy tom podobał mi sie, byłam więc pozytywnie nastawiona siegajac po ten tytułu. Niestety po przeczytaniu go, czuje lekkie rozczarowanie. Historia w nim przedstawiona nie wciągnęła mnie tak jak tego oczekiwałam, zabrakło mi w niej napięcia które tak często towarzyszyło mi podczas czytania pierwszego tomu.
Autorka tym razem również przenosi nas do Halcyon Hall. Niegdyś szpital psychiatryczny został przekształcony na luksusowy ośrodek wypoczynkowy. Uważam ten zabieg za dobrą zmianę. Teoretycznie miejsce to samo ale jakże inne. Jednak mam wrażenie, że mogłoby sie tam dziać zdecydowanie dużo więcej.
"Ścigana" zawiera opis który zaciekawia. Wątek stalkera gwiazdy i zaginięcia kobiet wydawał mi sie intrygujący. Ale niestety moim zdaniem potencjał tej książki nie został wykorzystany.
Mam nadzieje, że kolejna część okaże sie lepsza. A wydawnictwu dziękuję za egzemplarz do recenzji.
#współpracareklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ścigana" Lisa Childs
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Premiera: 23.o4.2o25
Macie ochotę na mroczny thriller z duszą gotyckiego horroru?
Główne motywy:
✔️Stalking
✔️klątwa przeszłości
✔️rodzinne sekrety
✔️ izolacja
Wyspa, która staje się więzieniem👹
Akcja toczy się w Halcyon Hall, ekskluzywnym SPA na odległej wyspie u wybrzeży Maine. Miejsce ma jednak mroczną przeszłość. Powstało na ruinach szpitala psychiatrycznego, gdzie dochodziło do okrutnych praktyk (rażenie prądem, trepanacje czaszek). Autorka mistrzowsko buduje atmosferę gotyckiego niepokoju. Izolacja, jedyna droga ucieczki to most, często zamykany z powodu pogody. Symbolika, sosny rzucające złowrogie cienie, zimowe zamiecie, krzyki kojotów. Klątwa, lokalne legendy mówią, że każdy, kto przekroczy bramę, zostaje naznaczony złem. To nie tylko tło, przeszłość miejsca aktywnie wpływa na teraźniejszość, a budynek staje się antagonistą. Stalking vs. rodzinne demony. W książce autorka splata dwie główne linie narracyjne. Olivia Smith, gwiazda popu ścigana przez stalkera, która ukrywa się w Halcyon Hall pod fałszywym nazwiskiem. Jej paranoja narasta, gdy otrzymuje wiadomość: „Nigdzie nie jesteś bezpieczna”. Szeryf Howell prowadzi śledztwo w sprawie śmierci żony (oficjalne samobójstwo, on wie, że to morderstwo). Jego relacja z córką Holly to studium rodzinnej traumy. Nastolatka oskarża go o śmierć matki.
Wątki poboczne obejmują zniknięcia kobiet związane z ośrodkiem, konflikt rodziny Cooke’ów(właścicieli SPA) z szeryfem, romans między Olivią a szeryfem, który dominuje drugą połowę książki.
Mocne strony powieści to psychologia postaci. Lisa Childs dogłębnie analizuje motywacje bohaterów. Olivia nie jest bierną ofiarą. Jej lęk przed blaskiem fleszy i utrata tożsamości są przekonujące. Szeryf to nie typowy „twardziel”, ale człowiek złamany poczuciem winy.
Tempo akcji. Druga połowa książki to serial zwrotów akcji: pożary, strzelaniny, ucieczki.
Klimat grozy. Sceny, w których Olivia czuje czyjś oddech za szybą lub biegnie przez las, ścigana przez nieznanego napastnika, trzymają w napięciu.
Słabe strony w powieści to przegadany romans. Wątek miłosny zajmuje ok. 40% fabuły). Chaos narracyjny. Narracja prowadzona z perspektywy kilku bohaterów (Olivia, szeryf, Holly, stalker) bywa dezorientująca. Płytki wątek stalkingu. Tożsamość prześladowcy zostaje rozwiązana zbyt szybko, a jego motywacje pobieżnie.
Dla kogo jest ta książka?
Dobra dla fanów gotyckich thrillerów w stylu Daphne du Maurier. Klimat wyspy Bane to największa siła powieści. Polecam też czytelnikom szukającym połączenia sensacji i romansu. Wątek Olivia/szeryf ma emocjonalną głębię.
-Osoby, które nie czytały tomu 1 („Ucieczka”) nie muszą martwić się, bo książka jest samodzielna.
"Ścigana" to książka z ogromnym potencjałem, który zostaje częściowo zmarnowany przez przegadany romans i chaotyczną strukturę. Mimo to klimat wyspy Bane i mroczna historia Halcyon Hall wciągają jak bagno. Warto dać się porwać tej opowieści, jeśli wybaczy się jej pobłądzenie w melodramatyczne ostępy.
Moja ocena: 7/10🌟
BRUNETTE BOOKS
Macie ochotę na mroczny thriller z duszą gotyckiego horroru?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówne motywy:
✔️Stalking
✔️klątwa przeszłości
✔️rodzinne sekrety
✔️ izolacja
Wyspa, która staje się więzieniem👹
Olivia Smith to słynna i rozpoznawalna gwiazda pop. I jak każda gwiazda dorobiła się swojego własnego prześladowcy,który wysyła jej zdjęcia zrobione z ukrycia w momentach w których najmniej się tego spodziewała. Zastraszona oraz przerażona pragnie znaleźć miejsce gdzie będzie mogła się przed nim ukryć. Tak właśnie trafia do Halcyon Hall. Miejsca położonego na odległej wyspie Maine. Jednak nie dane jest jej zaznać upragnionego spokoju gdyż na wyspie odnaleziono zwłoki zamordowanej kobiety. A sprawca pozostaje na wolności . Śledztwo przypada miejscowemu szeryfowi , który niestety sam nie może czuć się bezpieczny ponieważ ktoś czyha na jego życie.
Czy Olivii uda się schronić przed stalkerem? Czy szeryfowi uda się odnaleźć sprawcę morderstwa? Czy sam będzie w stanie uniknąć śmierci?
Czytając tą książkę można poczuć ten klimat. Wyspa oddalona od cywilizacji a jedyną drogą ucieczki jest most, który ze względu na pogodę pozostaje zamknięty. Sceneria idealna do napisania wciągającego thrillera. Z zapartym tchem śledziłam losy bohaterów i tak jak z przyjemnością sięgnęłam po poprzednią część tak i tym razem czas spędzony z tą książką był dobry. Autorka na lekki i bardzo przystępny styl pisania co powoduje iż te książki pochłania się na raz. Dodatkowym plusem jak dla mnie jest wplecenie wątku romantycznego. Jeżeli jesteście fanami lekkich kryminałów to polecam sięgnąć po tą książkę. Bardzo dziękuję wydawnictwu @skarpawarszawskaza egzemplarz książki do recenzji 😊😘
#recenzja#kryminał #wyspa#morderstwo
#stalking #czytam #czytanieuzależnia #książkowelove #książkoholiczka #ksiazkoholizm #czytamirecenzuję #światrecenzentów #bookstagram #book #wspolpracarecenzencka #współpracabarterowa #skarpawarszawska #readingbooks📚 #wciągająca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ścigana” to drugi tom cyklu „Wyspa Bane” autorstwa Lisy Childs. I szczerze mówiąc — miał być mroczny klimat, thriller pełen napięcia, a… wyszło romantycznie. No i niestety: zamiast gęsiej skórki miałam często przewracanie oczami. .
Początek jeszcze zapowiadał się intrygująco — tajemnice, mrok wyspy, przeszłość, która wraca. Ale szybko robi się… chaotycznie. Nie wiem, czy to wina konstrukcji narracyjnej, ale każdy rozdział jest pisany z perspektywy kilku różnych bohaterów i przez to momentami trudno się połapać, kto teraz mówi i o czym właściwie. .
Zamiast skupić się na budowaniu napięcia, dostajemy lawinę dramatów rodzinnych, kłótni, ucieczek i ciągłego biegania — dosłownie i w przenośni. Wieczna drama, często o nic. Klimat grozy? Gdzieś się rozmywa między łzami bohaterki a spojrzeniami pełnymi napięcia, które bardziej pasują do romansu niż thrillera. .
Główna bohaterka, jak i pozostali, sprawiają wrażenie papierowych — ich działania są często impulsywne, emocjonalne, ale bez głębszego uzasadnienia. Niby są mroczne sekrety, niby jest niebezpieczeństwo, ale wszystko rozgrywa się na tle miłosnych uniesień i rodzinnych sekretów. .
Fabuła kręci się wokół śledztwa w sprawie śmierci i powiązanych z nią wydarzeń z przeszłości — ale znów, jest to potraktowane bardzo powierzchownie. Czułam, że zamiast prowadzenia wątku kryminalnego, dostaję telenowelę z elementami tajemnicy. .
Jeśli chodzi o motywy, to znajdziemy tu m.in.:
* traumy z przeszłości,
* konflikty rodzinne,
* tajemnice, które niszczą relacje,
* miłość jako ucieczkę,
* ucieczka przed przeznaczeniem,
* a także manipulacje i próby radzenia sobie z bolesną przeszłością.
Niestety, to wszystko się miesza i ginie w chaosie emocjonalnym. Zamiast uczucia niepokoju, częściej towarzyszyło mi zmęczenie i zagubienie. .
Podsumowując — spodziewałam się thrillera z prawdziwego zdarzenia, a dostałam dramat rodzinny z romantycznym twistem i znikomym napięciem. .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek jeszcze zapowiadał się intrygująco — tajemnice, mrok wyspy, przeszłość, która wraca. Ale szybko robi się… chaotycznie. Nie wiem, czy...
Książka z ogromnym potencjałem, niestety nie do końca wykorzystanym.
Halcyon Hall to ośrodek odnowy biologicznej i terapii na Wyspie Bane. Niegdyś budynek szpitala psychiatrycznego i nienajlepszej renomie obecnie miejsce wypoczynku i relaksu do którego trafia gwiazdka popu Olivia Smith. kobieta szuka odpoczynku od blasku fleszy, sławy ale przede wszystkim od natrętnego fana. Czy jednak wybrała do tego odpowiednie miejsce?
Kochani mam trudności w napisaniu recenzji tej książki. Gęsty, mroczny klimat, zamknięta, oddzielona od świata oceanem wyspa i tajemnicze zaginięcia kobiet... Brzmi jak super pomysł na fabułę... Co więc poszło nie tak? Zdecydowanie najbardziej irytowałą mnie nierówność fabularna. Akcja raz była dynamiczna wtedy napięcie rosło, czuć był dreszczyk emocji. By za chwilę nie działo się nic i napięcie sięgało zera. Niestety bardzo mi to przeszkadzało we wciągnięciu się w nią. Duży plus za kreację bohaterów i szereg trudnych tematów, którym poświęcona jest uwaga.
Czy sięgnę po kolejny tom jeszcze nie wiem, ale Wam polecam sprawdzić ten. Dajcie znać w komentarzach czy mieliście podobne odczucia w trakcie lektury.
Książka z ogromnym potencjałem, niestety nie do końca wykorzystanym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHalcyon Hall to ośrodek odnowy biologicznej i terapii na Wyspie Bane. Niegdyś budynek szpitala psychiatrycznego i nienajlepszej renomie obecnie miejsce wypoczynku i relaksu do którego trafia gwiazdka popu Olivia Smith. kobieta szuka odpoczynku od blasku fleszy, sławy ale przede wszystkim od natrętnego...
„Ścigana” to kontynuacja serii kryminałów z Wyspy Bane autorstwa Lisy Childs.
Akcja rozgrywa się zimą na Bane Island u wybrzeży Maine. Panująca tu atmosfera jest mroczna, niepokojąca i odrobinę klaustrofobiczna - wszystko odbywa się w zamkniętej i ograniczonej przestrzeni, jaką jest otoczona wodami oceanu wyspa. Złowrogi klimat podsycają makabryczne opowieści krążące na temat kurortu oraz niepokojące pogłoski dotyczące tajemniczych zaginięć kobiet. Niektórzy wierzą, że jeśli choć raz przekroczysz mury tego przybytku, dopadnie cię klątwa.
Styl pisania jest lekki i przyjemny. Sama akcja jest dość zmienna, to toczy się leniwie, by za chwilę nabrać przyspieszenia. Znajdziecie tu odrobinę romansu, skomplikowane relacje na linii ojciec - nastolatka, stalking i przemoc.
Chociaż główna intryga znajdzie tu swój finał, to wciąż pozostają pytania, na które odpowiedź poznamy, gdy ciąg dalszy nastąpi...
„Ścigana” to kontynuacja serii kryminałów z Wyspy Bane autorstwa Lisy Childs.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHalcyon Hall to ośrodek odnowy biologicznej i terapii, który powstał w miejsce starego szpitala psychiatrycznego o ponurej renomie. Schronienia szuka tu Olivia Smith, gwiazdka pop, która pragnie odpocząć nie tyle od sławy, ile od prześladującego ją fana.
Akcja rozgrywa się zimą na Bane Island u...