Diabeł o mojej twarzy

Okładka książki Diabeł o mojej twarzy autora Justin Birch, Alex Cormack, David Pepose, 9788397350823
Okładka książki Diabeł o mojej twarzy
David PeposeAlex Cormack Wydawnictwo: Shock Comics komiksy
komiksy
The Devil That Wears My Face
2025-03-14
2025-03-14
Paulina Braiter

Kup Diabeł o mojej twarzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Diabeł o mojej twarzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabeł o mojej twarzy

Macie ochotę na krwawy, dynamiczny horror o... opętaniu?👹

Nie wiedziałam, czego się po tym komiksie spodziewać. Słowa z opisu "To połączenie "Bez twarzy" i "Egzorcysty"" obiecywały dużo i jak się okazało nie były na wyrost. Nie muszę chyba Wam przypominać, że "Egzorcystę" Blatty'ego uważam za nieźle oddziałującą na wyobraźnię, bluźnierczą i obrazoburczą, a przede wszystkim przerażającą klasykę skłaniającą do refleksji na temat wiary. I ten komiks też taki jest! Tyle, że skąpany we krwi.

Przeniesiemy się tu do 1740 roku. Egzorcysta Franco Vieri będący pełen wewnętrznych rozterek dotyczących wiary zostaje wysłany na misję ocalenia syna hiszpańskiego szlachcica ze szponów potężnego demona... Z początku wydawałoby się, że ot to taka niepozorna, klasyczna historia o zwykłym egzorcyzmie, ale gdzież tam! Szalony demon rozpętuje chaos i zniszczenie... Legion przywdziewając cudze oblicze pozostawia za sobą kolejne trupy... Czy Vieri znajdzie w sobie siłę, aby zwalczyć demona?

Ta historia jest po prostu niesamowita! Pełna nieoczywistych intryg i do tego dynamiczna akcja nie dająca chwili wytchnienia! Uwielbiam kolorystykę ilustracji, ile tu odcieni krwawej czerwieni poplątanej z czernią. Diabelnie podkreśla nadnaturalność tej historii i oddaje nastrój płynący z danej sceny, ten cały krwawy obłęd i makabrę. Wyczuwalna jest tutaj cała kipiel emocji gnieżdżąca się w postaciach.

Bohaterowie nie są tutaj płascy, mają głębię psychologiczną, zwłaszcza ojciec Vieri, który jest w swoistym kryzysie, na etapie poszukiwania własnej tożsamości.
Kim jest? Skąd pochodzi? Czy pasuje w roli księdza?

"Diabeł o mojej twarzy" jest o naturze ludzkiej, pragnieniu władzy, odwiecznej walce dobra ze złem. Iście piekielnie dobra rzecz, w sam raz na wolną godzinkę

Macie ochotę na krwawy, dynamiczny horror o... opętaniu?👹

“Zagubiłem się ojcze. Nękają mnie demony. Mieszkają w mojej głowie i widzę je wokół siebie.”

“In nomine spiritus sancti, praecipio tibi ut ad inferos redeas.”

“Znęcam się nad wami, gadającymi małpami, od czasów ogrodu, Vieri. I nawet po nieskonczonych tysiącleciach wciąż rozkoszuje się odkrywaniem waszych najgłębszych, najmroczniejszych wad.”

Opętanie, demon w najwyższej hierarchii kościelnej, a do tego wszystko skąpane przez rosnący brak wiary w Watykanie. “Diabła o mojej twarzy” poznałem dopiero kilka dni temu, za sprawą miłej rozmowy z wydawnictwem SHOCK COMICS, dlatego będąc na świeżo po lekturzę, chcę poznać wszystkie projekty Davida Pepose'a, odpowiedzialnego za scenariusz prezentowanego komiksu.

“Diabeł o mojej twarzy” to historia XVIII-wiecznego watykańskiego egzorcysty Franco Vieriego, który pisząc krótko, ma słaby okres w życiu. Wypalony, męcząc się z własną enigmatyczną przeszłością i demonami duszy, stara się trzymać powierzchni, jednak jak wiadomo w przypadku misji egzorcysty, nie wystarczy jedynie stać i się uśmiechać. Brak wiary może się okazać przeszkodą, szczególnie że w końcu na jego drodze staje LEGION.

Co mogę napisać o prezentowanym komiksie? Jest dynamiczny, brutalny, kwestionujący kwestie religijnie… krótko pisząc, nie pieści się z czytelnikiem. Zaczyna się dość mocno od morderstwa kolejnego księdza przez opętanego, stopniowo popadającego w jeszcze większą spiralę przemocy i bluźnierstwa. Co zabawne, gdyby odjąć nadnaturalne tony, zostawiając brutalność to zapewne wyszłoby nam z tego kilka historycznych papieskich żywotów, którzy jak wiadomo byli wilkami w owczych skórach. Rodrigo Borgia to największy chociaż nie jedyny ananas.

Myślę, że warto pochylić się też nad kolorystyką komiksu, skupioną wokół czerni i czerwieni sączącej się krwi. Alex Cormac, odpowiedzialny za rysunki i kolory zadbał o to byśmy poczuli się jak w piekle, cierpiąc katusze za własne winy i grzechy.

Dominująca czerń bywa rozświetlana krwią.

Czytajcie i bójcie się.

“In nomine spiritus sancti, praecipio tibi ut ad inferos redeas.”

Opętanie, demon w...

Komiks, który jak się spodziewałem miał być o egzorcyście, ale tu spore zaskoczenie, ponieważ ten album wywraca wszystko do góry nogami. Nie jest to kolejna historia o kapłanie toczącym boje z siłami demona, bo to opowieść znacznie bardziej złożona traktująca o tożsamości, winie i granicy między człowiekiem a potworem, a granica ta jest zaskakująco cieniutka,

Historia dzieje się w roku 1740, czasach gdy kościół wewnętrznie skonfliktowany, będący nieco w defensywie, pełen strachu, co sprawiło, że ciężar tej opowieści jest uderzający. W tej scenerii na scenę wychodzi ojciec Vieri egzorcysta toczony wewnętrznym kryzysem wiary. Bohater ciekawy, wielowymiarowy, którego psychika jest znakomitym studium.
Punkt zwrotny to egzorcyzm, który katastrofalny w skutkach zmienia w życiu Vieriego absolutnie wszystko. Bohater uwieziony w obcym ciele doświadcza bezwzględności demona i tego, że zło nie ma granic.

Wizualnie album to mrok w czystej postaci, klimat jest ciężki, a ilustracje znakomicie grają cieniem i kontrastami, bo przykuwa wzrok w bogate w detale plansze. Była w tym wszystkim jakaś nuta sztuki sakralnej, tylko takiej mocno skręcającą w stronę horroru. Historia w dużej mierze tocząca się w klaustrofobicznej atmosferze została w kadrach znakomicie oddana i uzupełnia niezwykły ciężar psychologiczny tej historii.

Mnie cała ta historia kupiła takim ludzkim ujęciem tematu, ponieważ w opowieści znalazłam niemal klasykę jak egzorcyzm, opętania i demona, ale największe wyrażenie zrobił widok tego jak łatwo można naruszyć człowieczeństwo i sprawić jego wyniszczenie pod ciężarem traum, żalu i poczucia winy.

Komiks mnie zaskoczył swoim mrokiem i to nie wizualnym a psychologicznym i swoją niezwykłą intymnością. To horror bez sztucznego straszenia jump scareami, lecz horror uwierający psychologicznie, karmiący się mrokiem, niepewnością i prowokowaniem do pytań, gdzie demony mogą przybierać różne oblicze. Znakomita historia, samo gęste.

Historia...

Okładka książki Władca much William Golding, Aimée de Jongh
Władca much William Golding, Aimée de Jongh
Okładka książki Dewiant. Tom 1 Joshua Hixson, James Tynion IV
Dewiant. Tom 1 Joshua Hixson, James Tynion IV
Okładka książki Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta Romuald Giulivo, Jakub Rebelka
Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta Romuald Giulivo, Jakub Rebelka
Okładka książki Błonia tajemnicy Michał Araszewicz, Stefan Grabiński, Piotr Marzec, Antoni Serkowski, Judyta Sosna, Mateusz Wiśniewski, Magdalena Zwierzchowska

Cytaty z książki Diabeł o mojej twarzy