Morderstwo w Mena House

Okładka książki Morderstwo w Mena House autorstwa Erica Ruth Neubauer
Okładka książki Morderstwo w Mena House autorstwa Erica Ruth Neubauer
Erica Ruth Neubauer Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: A Jane Wunderly Mystery (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
A Jane Wunderly Mystery (tom 1)
Murder at the Mena House
2025-03-12
2025-03-12
Grażyna Woźniak
Bogaci podróżnicy z całego świata gromadzą się w hotelu Mena House w sercu Kairu, gdzie popijają koktajle, przygoda rozwiewa zawirowania I wojny światowej, a w cieniu czyhają śmiertelne niebezpieczeństwa…

Egipt, 1926 rok. Amerykanka Jane Wunderly przybywa na miejsce z ciotką Mille, która chciałaby wtrącać się w jej życie miłosne. Młoda wdowa woli jednak patrzeć na Wielkie Piramidy niż w oczy przystojnych nieznajomych. Wszystko zmienia się, gdy poznaje bankiera – Pana Redversa.

Chociaż Mena House ma wielu uroczych gości, Anna Stainton nie jest jednym z nich. Ta piękna osobistość daje jasno do zrozumienia, że nie będzie dzielić się z nikim światłem reflektorów, a zwłaszcza z Jane. Ale Jane szybko skupia na sobie uwagę, kiedy to ona stoi nad martwym ciałem swojej niezamierzonej rywalki… Stawką jest niewinność, a kobieta musi ustalić komu można zaufać i kto miał motyw do popełnienia brutalnego morderstwa w luksusowym Mena House. Czy Jane uda się odkryć straszliwą prawdę?

Dzięki egzotycznej, realistycznej scenerii i intrygujących podejrzanych, ten historyczny kryminał jest idealny dla fanów Agathy Christie i Rhysa Bowena.

Kup Morderstwo w Mena House w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Morderstwo w Mena House

4906 1346

Oceny książki Morderstwo w Mena House

Opinie i dyskusje o książce Morderstwo w Mena House

Erica Ruth Neubauer w swojej debiutanckiej powieści „Morderstwo w Mena House” zabiera nas w podróż do Egiptu lat 20. XX wieku. To czas, gdy zachodni turyści, spragnieni egzotyki i słońca, tłumnie odwiedzali okolice Gizy, a luksusowe hotele stawały się areną towarzyskich skandali. Choć książka obiecuje klasyczny kryminał w duchu Agathy Christie, ostateczny efekt zasługuje na solidne, ale niepozbawione zastrzeżeń 6/10.

Piramidy w tle, podejrzenia na pierwszym planie
Główną bohaterką jest Jane Wunderly, młoda wdowa z Chicago, która przybywa do Kairu wraz ze swoją despotyczną ciotką Millie. Ich przystanią staje się legendarny hotel Mena House, położony niemal w cieniu piramid. Spokojne wakacje kończą się jednak gwałtownie, gdy jedna z hotelowych gości, piękna i kontrowersyjna Anna Sloane, zostaje znaleziona martwa. Jane, która wcześniej wdała się z denatką w publiczny konflikt, staje się główną podejrzaną. Aby oczyścić swoje imię, musi rozpocząć własne śledztwo, w czym pomaga jej tajemniczy i przystojny pan Redvers.

Zalety: Klimat i lekkość
Największym atutem powieści jest bez wątpienia jej atmosfera. Neubauer sprawnie oddaje urok epoki – szelest lnianych garniturów, smak popołudniowej herbaty i zapach pustynnego piasku. Dla miłośników klimatów retro i podróży palcem po mapie, „Morderstwo w Mena House” będzie przyjemną, eskapistyczną lekturą. Jane jako bohaterka jest postacią dającą się lubić; jest inteligentna, niezależna i stara się przełamać konwenanse ograniczające kobiety w tamtym okresie.
Mimo udanego tła, warstwa kryminalna kuleje. Intryga jest dość przewidywalna, a tempo akcji momentami zwalnia na rzecz opisów strojów czy towarzyskich konwenansów, które nie zawsze wnoszą coś do fabuły. Największym problemem jest jednak wtórność. Czytelnik znający twórczość Christie czy Elizabeth Peters odniesie wrażenie, że wszystko to już widział – i to w lepszym wydaniu. Relacja Jane z Redversem bywa zbyt mocno oparta na schematach znanych z tanich romansów, co odbiera powagę śledztwu.

Kryminał w stylu Agathy Christie, który swobodnie mogę polecić. Książka jest niezbyt długa, ale przyjemna i wciągająca. W sam raz na weekend. Jeśli lubisz krótkie kryminały w tym klimacie - będziesz zadowolony.

Początek nudny, ale potem w miarę . Nie jest to arcydzieło ale dla rozrywki się nada

319 użytkowników ma tytuł Morderstwo w Mena House na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Morderstwo w Mena House na półkach dodatkowych

Czytelnicy Morderstwo w Mena House przeczytali również

Cukiernia w płatkach wiśni Kuang Feng
Cukiernia w płatkach wiśni
Kuang Feng
Ale to było słodkie! A powoli poznaję lektury ze wschodu. Tutaj to wyjątkowy Tajwan oraz debiut autorki. I było to odświeżające. An-Chun szuka siebie i swojej drogi w dorosłym życiu. Na rozdrożach spotkał wielu ludzi, którzy zainspirowali go do nauki, zmian i określenia swojego miejsca. Mam podejście do tych lekkich książek z Japonii czy Korei raczej takie, że sięgam po nie dla relaksu, przytulności i lektury dla samej przyjemności słuchania/czytania. Często fabuła jest przewidywalna, zapisana niemal w tytule. Tu miło się zaskoczyłam, bo trochę oczekiwań się spełniło, a nieco zostało mi podane i mnie zdziwiło. Lubiłam śledzić losy głównego bohatera, który nie wie czy podoła obowiązkom w pracy, gdzie chce mieszkać i kim być. Momentami czułam się jakbym słuchała jego pamiętnika. Ale męska postać to też była nowość, raczej czytałam historię jakiejś bohaterki. Było słodko, bo mogłam poznać kultowe słodycze Tajwanu i trochę japońskich Wagashi, zależnych od pory roku i święta. Świetnie wpleciona tradycja i kultura w książkę o losach młodego mężczyzny. To też przedstawienie kultury pracy, pęd do nauki i narzucona presja, by być najlepszym wśród rówieśników czy doskonałym w swoim fachu. Relacje romantyczne też zasługują na wspomnienie, ta głównego bohatera, jak i dziadka są ujmujące, ale realistyczne. Pięknie przedstawione. Byłam oczarowana. Uważam, że to dobrze wyważona historia, słodko-gorzka. Decyzja stryjecznego dziadka jest dla mnie zadziwiająca, ale zrozumiała zarazem. Pasuje mi domknięcie wątków. Po prostu ilość pokory, pracy i kultury jest tu charakterystyczna dla ludzi z odległego wschodu. Polecam ,,Cukiernię w płatkach wiśni", wśród tego typu literatury, niby obyczaju, ale i literatury pięknej jest pozytywnym zaskoczeniem. Nie jest idealna, pewnie nie zapadnie mi w pamięci na wieki, ale to był dobrze spędzony czas.
Melloniasta - awatar Melloniasta
oceniła na71 godzinę temu
Kto zamawiał denata? Małgorzata Starosta
Kto zamawiał denata?
Małgorzata Starosta
Dom spokojnej starości w Janowicach Wielkich okazuje się wcale nie tak spokojny, zwłaszcza gdy zawita tam Linda Miller we własnej osobie. Kolejna zbrodnia, ekipa jowialnych staruszków i nasza rudowłosa osobistość znaleziona w cokolwiek krępującej sytuacji nieudanego włamania w dworskim stroju - policjanci tym razem dopiero będą mieć wyzwanie! Trzeci tom przygód Jeremiego i Lindy to przestrzeń, w której tym razem pierwsze skrzypce odgrywa panna Miller. Interesująca jest konstrukcja książki w formie w dużej mierze opowiadanej przed Lindę retrospekcji, prowadzącej do momentu bieżącego. Daje to przyjemny powiew świeżości i zupełnie nowy sposób poprowadzenia sprawy, gdzie największy kawał roboty wykonuje nasza historyczka z geriatrycznym wsparciem. Ale i na szczęście Jeremi ma tu swoją ważną rolę do wykonania. Pozwolić Lindzie relacjonować zdarzenia z dłuższego okresu, a już w szczególności wielowymiarowo powiązane z mroczną zbrodnią i historycznym nawiązaniem, to swoista wybuchowa mieszanka. Blogerka jest tu w swoim żywiole, z pasją wprowadzając nas w arkana wcale nie tak statecznego życia staruszków, zwłaszcza Maksa, którego podejrzenia o zbrodni na rodzinie zostają zepchnięte na karb starczej demencji. Toczy się tu dalej wątek "eksdenata" Lindy z poprzedniego tomu, a wspomniany tam motyw tu urasta do pełnowymiarowej, porywającej fabuły, gdzie świetne bawimy się zarówno w kryminalnym śledztwie, jak i skądinąd przygodowych klimatach poszukiwania starych skarbów. Poczucie humoru jak zawsze w punkt. Nie raz i nie dwa można zachichotać nad zdarzeniami oraz tekstami naszych bohaterów, a żarty są inteligentne i bardzo dopasowane do stylu książki, a zarazem nie dominujące nad poważniejszymi wątkami. Balans perfekcyjny! Uwielbiam coraz bardziej bohaterów i cieszę się, że i oni wyraźnie się rozwijają na łamach kolejnych tomów. Tym razem widać to mocno zwlaszcza po Organku, który okazuje wyjątkowo dużo emocji jak na siebie, gdy zostaje wrzucony w wyjątkowo niebezpieczną sytuację. A przy okazji widzimy, jak ciepłe są uczucia tego stoika do nieokiełznanej Lindy 😊 Gratka dla fanów komedii kryminalnych - polecam!
Bookerka - awatar Bookerka
oceniła na711 dni temu
Konsjerż Abby Corson
Konsjerż
Abby Corson
Bardzo przypadła mi do gustu powieść kryminalna „ Konsjerż” z gatunku cosy crime, treści bez nadmiernej ilości krwi i scen przemocy. Polubiłam też sympatycznego narratora, starszego ponad 70. letniego kawalera z licznymi dziwactwami w zachowaniu. Taką osobą jest Hector Harrow pracujący od ponad 50 lat jako konsjerż w hotelu znanym jako miejsce luksusowe, w którym szczególnie troszczy się o gości. Kiedy podczas zaplanowanego przyjęcia weselnego zostaje popełniona zbrodnia, policja podejrzewa wszystkich, ale przede wszystkim Hectora ze względu na najlepszą znajomość hotelu, organizacji i przebywających w nim ludzi. Przed planowanym śledztwem agentka wydawnicza Helen namawia Hectora do napisania książki o jego przebiegu. W ten sposób powstała swego rodzaju powieść szkatułkowa, w której narrator Hector opowiada o sobie, swoim życiu i przebiegu tego szczególnego dnia. Świetna książka o pracy w hotelu, starym człowieku, które całe życie poświęcił pracy w tym miejscu staje się jednocześnie przestrogą przez zbytnim angażowaniem się wyłącznie w jedną dziedzinie życia. Wizja życia bez pracy, rodziny, znajomych, z licznymi schorzeniami zdrowotnymi przeraża Hectora, ale przed nim jeszcze wyzwanie, musi udowodnić, że nie jest mordercą. Nie brakuje w powieści humoru, zabawnych sytuacji, wzmianek o zastępowaniu tradycji nowymi technologiami. Słuchałam audiobooka w rewelacyjnej interpretacji lektora Wojciecha Masacza.
Joanna - awatar Joanna
oceniła na77 miesięcy temu
Martwy pisarz Sulari Gentill
Martwy pisarz
Sulari Gentill
Znacie już twórczość Sulari Gentill? Jeżeli nie, to zachęcam, byście to zmienili, bo jej książki to gwarancja dobrze spędzonego czasu w świecie stworzonym przez autorkę. Kryminały w lżejszym klimacie i ciekawe zagadki do rozwikłania, to jest to, co czeka na czytelnika wewnątrz książek spod pióra tej autorki. Kiedy Theodosia Benton wraz ze swoimi walizkami pojawia się w progu mieszkania brata, nikt nie spodziewa się jakie to poniesie za sobą konsekwencje. Theo pragnąc zmienić swoje życie porzuca wszystko co do tej pory jej znane, na czele z karierą prawnika, a jej nowym celem jest poświęcić czas swojej niedokończonej powieści. Los uśmiecha się do Theo w momencie, gdy spotyka Dana Mudrocha będącego autorem bestsellerowych powieści. Dan poświęca jej mnóstwo uwagi i wprowadza w tajniki literackiego świata, a Theo postanawia podzielić się z nim tym, co dla niej najcenniejsze i przekazuje mu manuskrypt swojej powieści, którą ukończyła dzięki ich spotkaniom. Los nie jest jednak tak łaskawy i po niedługiej chwili okazuje się, że Mudroch został pozbawiony życia, a Theo nie potrafi być obojętna wobec tej sytuacji. Jej celem jest odkryć tożsamość winnego, jednak nikt nie spodziewa się, że to może sprowadzić niebezpieczeństwo nie tylko dla Theo, ale także jej brata. Czy uda im się rozwikłać zagadkę i utrzymać się przy życiu? Sulari Gentill to autorka, która słynie z interesujących intryg i ciekawych historii, w których nie brak lekkości i tajemnic. Właśnie ten lekki klimat mnie najbardziej ujmuje w powieściach tej autorki, bo czasem warto odpocząć od cięższego typy kryminału. Ten tytuł będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za gęstym mrokiem i drastycznymi scenami. Tu znajdą właśnie chwilę wytchnienia z ciekawą zagadką do rozwiązania z motywem świata literackiego w tle. Należy jednak podkreślić, że akcja tej książki rozwija się ze zróżnicowaną dynamiką i nie zawsze pędzi na łeb na szyję. Myślę, że tytuł ten spodoba się przede wszystkim miłośnikom serii kryminalnej z Florą Steele, której klimat jest podobny i także oferuje mnóstwo zdarzeń i zawiłości. Czas spędzony z książką Sulari Gentill po raz kolejny uważam za udany i z pewnością przeczytam kolejne jej książki, które pojawią się na rynku wydawniczym.
Eweliteratura - awatar Eweliteratura
oceniła na77 miesięcy temu

Cytaty z książki Morderstwo w Mena House

Bałam się przebywać w ciasnych i ciemnych pomieszczeniach tylko trochę, dopóki mój mąż nie zamknął mnie w jednym z nich. Długie, mroczne godziny siedzenia w szafie bez najmniejszych szans na wydostanie się z niej były jednymi z najgorszych chwil w moim życiu.

Rozwiń
Erica Ruth Neubauer Morderstwo w Mena House Zobacz więcej

Chociaż Mena House był pięknym hotelem, myśl o tym, że nie mogę się z niego ruszyć, doprowadzała mnie do szału.

Erica Ruth Neubauer Morderstwo w Mena House Zobacz więcej

Chociaż nie mogłam się już doczekać obejrzenia piramid, wiedziałam, że sprawi mi to większą przyjemność, jeśli najpierw przywyknę nieco do tutejszego klimatu.

Rozwiń