Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do Zen

- Enttäuschung. Eine Besondere Einfuhrung Ins Zen
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- Zenon Mazurczak
Na początku łudzimy się, jesteśmy oczarowani, a nawet zaczarowani, ale później to mija. Jesteśmy rozczarowani, gdy to, czego oczekiwaliśmy, co zakładaliśmy lub na co mieliśmy nadzieję, wcale się nie wydarza.
Właściwie to dziwne, że zakończenie fałszywego widzenia stanu rzeczy oceniamy tak negatywnie i ze wszystkich sił staramy się uniknąć rozczarowania. Skoro nie chcemy być rozczarowani, zatem chcemy nadal być oczarowani, chcemy łudzić się i też na przyszłość takimi pozostać.Pragniemy być oczarowani i pragniemy być czarujący. Korzenie takiego zachowania tkwią w najgłębszych pokładach naszego myślenia, myślenia magicznego. Ale prawdziwy czar leży gdzie indziej, w doświadczeniu tu i teraz; a rozczarowanie jest najlepszym nauczycielem.
Książka RozCzarowanie otwiera oczy i prowadzi do prawdziwej głębi zen. Bo nie tęsknota za wiedzą, nie nadzieja na przyszły pokój z samym sobą i światem jest prawdziwym misterium, ale doświadczenie życia tu i teraz. W ten sposób możliwe jest nieskrywane, świeże spotkanie z rzeczywistością. Odważna, napisana z iście zenistyczną konsekwencją, z dystansem i nie bez ironii – dla odważnych czytelników i dla tych, którzy chcieliby się tego nauczyć.
Kup Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do Zen w ulubionej księgarni
Oceny książki Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do Zen
63 użytkowników ma tytuł Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do Zen na półkach głównych- Chcę przeczytać 52
- Popularnonaukowe 1
- CHCĘ PRZECZYTAĆ - Nauki społeczne (psychologia, socjologia itp.) 1
- Nastawić się 1
- Książki na nastrój 1
- 01. Epub+ 1
- Samodzielne 1
- Belestrystyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do Zen
Nie wystawiam oceny, bo jak dla mnie adekwatny tytuł. Jest tu treść, ale przedstawiona w bardzo męczący sposób. To bardziej kłębek drutu niż spirala, którą chciał zrobić autor. No ale można w mękach lepiej zrozumieć zen, więc akceptuję te męki i tę książkę taką, jaka jest.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rozczarowanie. Trochę inne wprowadzenie do zen” Aleksandra Poraja to książka, która łączy praktyczne podejście do zen z codziennymi wyzwaniami życia.
Książka jest pełna osobistych refleksji autora, co sprawia, że jest autentyczna i angażująca.
Autor pisze w sposób przystępny i klarowny, unikając skomplikowanego żargonu , co sprawia, że książka jest dostępna dla szerokiego kręgu czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bardziej książka o duchowej drodze, o tym, jak zen może pomóc w radzeniu sobie z wyzwaniami życia, niż tylko techniczne wprowadzenie do medytacji czy nauk zen.
Książka jest pełna osobistych refleksji autora, co sprawia, że...