Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

Okładka książki Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności autorstwa Kamila Bogucka, Lidia Wójcik
Kamila BoguckaLidia Wójcik Wydawnictwo: Agora poradniki
poradniki
2024-09-11
2024-09-11
Czy wiesz, że z chorobami tarczycy można żyć pełnią życia? Lidia Wójcik i Kamila Bogucka, dwie wyjątkowe pacjentki i zarazem współautorki ogólnopolskiego projektu „Ogarnij hashimoto”, dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w tej przystępnej, pełnej empatii książce, która stanie się Twoim osobistym przewodnikiem po świecie zdrowia tarczycy. Na bazie swoich doświadczeń z gabinetów lekarskich, psychodietetyków, specjalistycznych szkoleń itd. stworzyły projekt edukacyjny, a następnie książkę, w której prostym językiem tłumaczą, jak można sobie pomóc, na co zwrócić uwagę, gdy objawy nie mijają, jakie wykonać badania w oczekiwaniu na wizytę u specjalisty, jak komponować dietę, jak schudnąć, co trenować, jak poprawić swoje życie seksualne i dlaczego koniecznie trzeba zadbać o kondycję psychiczną. To poradnik, który pomoże Ci zrozumieć, jak skutecznie minimalizować objawy chorób tarczycy i poprawić swoje samopoczucie.

Lidia i Kamila, dzięki swojej unikalnej umiejętności mówienia o trudnych medycznych tematach w sposób prosty i przystępny, prowadzą Cię krok po kroku, pokazując, że życie z chorobami tarczycy nie musi być pełne wyrzeczeń i trudności. Podkreślają, że z hashimoto, niedoczynnością i innymi chorobami tarczycy można żyć i czuć się dobrze oraz motywują do walki o swoje zdrowie. Ta książka to więcej niż tylko poradnik – to zaproszenie do lepszego, zdrowszego jutra.

Kup Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

1647 804

Oceny książki Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

„Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności” to publikacja, która pełni rolę solidnego kompendium wiedzy podstawowej dla osób czujących się zagubionymi w systemie opieki zdrowotnej. Nie jest to rewolucyjny manifest naukowy, lecz rzetelny poradnik napisany językiem zrozumiałym dla każdego, kto chce wyjść poza schemat brania jednej tabletki rano i czekania na cud. Książka ta stanowi dobre narzędzie do autodiagnozy stylu życia i może być cennym wsparciem w procesie dążenia do remisji, o ile czytelnik jest gotowy na systematyczną pracę nad własnymi nawykami. Choć nie zastąpi ona wizyty u specjalisty, z pewnością pomoże się do niej lepiej przygotować, dając pacjentowi poczucie sprawstwa i kontroli nad własnym ciałem, którego choroba tarczycy często próbuje go pozbawić.

Po więcej zapraszam na: https://kotkawaiksiazki.pl/ogarnij-tarczyce-jak-odzyskac-zdrowie-i-sily-przy-hashimoto-i-niedoczynnosci-lidia-wojcik-kamila-bogucka-recenzja/

Wysłuchałam audiobooka, bo dowiedziałam się w lutym o swojej diagnozie. Bardzo przystępnie przekazany ogrom wiedzy. Łatwym językiem koleżanki o trudnym temacie. Polecam. Oswoiło mnie to z chorobą.

Książka, którą po wysłuchaniu w wersji audio zakupiłam w papierze i która zmobilizowała mnie do zajęcia się swoim zdrowiem holistycznie, dzięki czemu mam nadzieję uniknąć dużych problemów zdrowotnych w przyszłości i skorygować bieżące drobne "usterki". Aktualnie z moją niedoczynnością tarczycy trafiłam do opieki koordynowanej POZ - wcześniej nie wiedziałam, że coś takiego istnieje.

215 użytkowników ma tytuł Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

Lowizm, czyli na szlaku po ulgę Filip Cembala
Lowizm, czyli na szlaku po ulgę
Filip Cembala
Gdybym chciała zacytować fragment, który poruszył mnie najbardziej, musiałabym przepisać całą tę książkę. Tego typu lektury nie są moim pierwszym wyborem - „tego typu”, czyli okołoporadnikowe historie, które zazwyczaj nie są w stanie utrzymać mojej uwagi i zmotywować do powrotu do nich. Tylko że to nie jest poradnik. Nie umiem tego do końca zdefiniować, mogę jedynie napisać, że jest to książka niosąca dobro. I wiem, jak to brzmi - że nijak. Nic o książce czy o autorze nie mówi, a napisać tak można o połowie książek z szeroko pojętego samorozwoju. Nie umiem tego jednak nazwać inaczej, a zrozumie o co chodzi ten, kto wejdzie do tego lasu pełnego metafor, gry słów, wspaniałego słowotwórstwa i… dobra. Poczujemy to, gdy pozwolimy sobie, jako bigosowi ludzkiemu, się sobą zaopiekować, pozwolimy sobie na chwilę oddechu, przytulenia siebie i poczucia ulgi. Jestem w takim momencie, że (wyjątkowo) podobne treści chłonę jak gąbka, ale dopiero ta książka uświadomiła mi tak wiele. Pozwoliła mi na tyle nad sobą westchnień i na wypuszczenie łez z oczu. I to były głębokie oddechy i łzy wytęsknionej ulgi. Choć książki wysłuchałam już w formie audiobooka, którego przeczytał jedyny w swoim rodzaju @itsmefilipce, bardzo chcę ją mieć na półce. Jeszcze wiele przede mną wichur, zwątpień, wszelakich strachów - i okej. Przeżyjemy. Ale z „Lowizmem” można przeżyć to łatwiej, spokojniej, w większym zrozumieniu. I w otuleniu wielkim dobrem 💖
kubalczyta - awatar kubalczyta
oceniła na86 dni temu
Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na718 dni temu
Zdrowie bez wymówek. Przewodnik po diecie, badaniach i terapii hormonalnej dla kobiet i mężczyzn Tadeusz Oleszczuk
Tadeusz Oleszczuk
Ten informator naukowy (medyczny) jest konkretnym, wyselekcjonowanym zbiorem informacji z zakresu funkcjonowania na podłożu przede wszystkim hormonalnym, niemniej rozpoczynającym się od niezwykle istotnego, ale determinującego jakościowo życie elementu, czyli diety. W przewodniku Czytelnik poczyta o prostych i jasnych zasadach dotyczących prowadzenia oraz utrzymania zdrowej diety, o terapiach i rozwiązaniach hormonalnych dla kobiet i mężczyzn, o innych możliwościach jak ruch, sen oraz odpoczynek w kontekście poprawy jakości swojego życia, oraz co moim osobistym zdaniem najciekawsza część, czyli wskazanie i krótkie omówienie faktycznie istotnych i potrzebnych badań, które realnie przedstawiają problem zdrowotny jednostki.  To książka krótka, troszkę wybiórcza, ponieważ nie wyczerpuje w pełni zagadnień, autor tylko powierzchownie o nie zahacza, punktując niemniej istotne elementy tematu, któremu warto się bliżej przyjrzeć. Więcej wyczerpujących treści można odnaleźć na instagramowym profilu autora, na którym poszerza zakres tematyczny jego medycznych zagadnień.  I tutaj nie ukrywam, że do jego treści przyciąga mnie jego uwrażliwienie na holistyczne spojrzenie na pacjenta, a nie tylko na tabelaryczne wartości ukierunkowane jednotorowo. Holistyczne podejście do pacjenta, jego zdrowia i jego zaburzeń, definiuje postawę Tadeusza Oleszczuka jako doktora, naprawdę, takich ze świecą szukać, z powołaniem. Wydanie tej książki jest wskazówką na to, że doktor wiedzę nie pozostawia dla siebie, a dzieli się nią otwarcie z każdym, kto tego dostępu do wiedzy potrzebuje i pragnie zrozumieć mechanizmy swojego organizmu oraz chce pracować nad jego usprawnieniem i uzdrowieniem.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl

Cytaty z książki Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności

Żeby uspokoić wszystkie objawy Hashimoto i po prostu zacząć żyć lepiej: bez chronicznego zmęczenia, bólu, niepokoju i tej całej listy objawów, nie wystarczy sięgnąć po magiczną pigułkę. Tu konieczne są czas i wysiłek emocjonalny, praca ze sobą, rewizja swoich nawyków i nauka radzenia sobie z tym, co cię na co dzień spotyka.

Kamila Bogucka Ogarnij tarczycę. Jak odzyskać zdrowie i siły przy hashimoto i niedoczynności Zobacz więcej