Diwa. Opowieść o Marii Callas

- 2025-01-29
- 2025-01-29
- 2024-02-23
- Aleksandra Dzierżawska
W wytwornym i bezwzględnym świecie opery Maria Callas była znana jako la divina: boska. Dzięki wspaniałemu głosowi, naturalnemu zamiłowaniu do dramatyzmu i zniewalającej urodzie została ulubienicą najznamienitszych światowych scen. Ale na sławę musiała zapracować: wychowana w okupowanej przez nazistów Grecji przez matkę, która czerpała zyski z jej talentu, wcześnie nauczyła się chronić przed tymi, którzy chcieliby ją wykorzystać do własnych celów.
Gdy poznaje bajecznie bogatego greckiego magnata Aristotelisa Onasisa, nabiera przekonania, że znalazła kogoś, kto dostrzega w niej nie tylko wybitną śpiewaczkę, ale i kobietę. Onasis wprowadza ją w świat niewiarygodnego luksusu, obsypuje klejnotami i zabiera do szykownych restauracji, gdzie przedstawia jej takie sławy jak Elizabeth Taylor, Richard Burton czy książę i księżna Windsoru.
Sen kończy się równie nagle, jak się zaczął. Prasa ogłasza, że Aristotelis Onasis poślubi Jacqueline Kennedy, byłą pierwszą damę i jedną z najsłynniejszych kobiet swoich czasów. Opuszczona Maria musi odzyskać grunt pod nogami.
W tej niezwykłej powieści Daisy Goodwin przywraca do życia postać, z której niezwykły talent, nieustająca determinacja i wrodzony wdzięk uczyniły legendę. Ale dopiero w konfrontacji z rozpaczą po stracie ukochanego Maria Callas odnalazła swój prawdziwy głos i odniosła ostateczny triumf.
Kup Diwa. Opowieść o Marii Callas w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Diwa. Opowieść o Marii Callas
„Diwa. Opowieść o Marii Callas” autorstwa Daisy Goodwin to powieść, która przywraca do życia jedną z najbardziej fascynujących postaci XX wieku – Marię Callas. Znana jako „la divina”, boska diwa operowa, Callas nie była jedynie artystką o niezwykłym talencie, ale także kobietą o skomplikowanej osobowości, naznaczoną dramatycznym życiem prywatnym. Goodwin snuje opowieść, która łączy wielką sztukę, pasję i bolesne rozczarowania, ukazując zarówno blaski, jak i cienie sławy. Autorka rysuje portret kobiety, która od najmłodszych lat musiała walczyć o swoje miejsce w świecie. Wychowana w Grecji okupowanej przez nazistów, dorastała pod okiem despotycznej matki, dla której jej talent był jedynie narzędziem do zdobycia pieniędzy i prestiżu. Callas wcześnie zrozumiała, że świat opery jest równie surowy jak jej własne dzieciństwo – wymagał poświęcenia, perfekcji i nieustannego udowadniania swojej wartości. Jej droga do sukcesu nie była usłana różami, ale gdy w końcu zdobyła sławę, stała się niekwestionowaną królową sceny operowej. W książce szczególnie wyrazista jest relacja Callas z Aristotelisem Onasisem, greckim magnatem, który odmienił jej życie. Goodwin opisuje ten związek z ogromną wrażliwością, pokazując nie tylko jego romantyczne aspekty, ale również toksyczność i nierówność sił w tej relacji. Callas, która całe życie pragnęła miłości i akceptacji, w Onasisie widziała mężczyznę, który wreszcie traktuje ją nie tylko jako śpiewaczkę, ale przede wszystkim jako kobietę. Ich świat wypełniały wystawne bankiety, rejsy po Morzu Śródziemnym, spotkania z elitą, ale za tą fasadą luksusu kryła się niepewność i manipulacja. Kiedy Onasis porzucił Callas dla Jacqueline Kennedy, cios ten był dla niej niezwykle bolesny, ale nie złamał jej ostatecznie. Siłą powieści jest sposób, w jaki Goodwin oddaje wewnętrzny świat Callas. To nie jest opowieść o sławie i romansie w klasycznym, bajkowym wydaniu. To historia kobiety, która przez całe życie szukała własnego głosu – nie tylko na scenie, ale i w miłości, w społeczeństwie, w relacjach z innymi. Autorka umiejętnie balansuje między fikcją a faktami, czyniąc swoją bohaterkę niezwykle autentyczną. Maria Callas jawi się tutaj nie jako odległa legenda opery, ale jako postać pełna emocji, sprzeczności, pasji i bólu. Styl Goodwin jest płynny i wciągający, a narracja pełna emocji. Książka jest jednocześnie hołdem dla Callas i refleksją nad ceną sławy oraz miłości, która nie zawsze przynosi spełnienie. Dla miłośników opery, historii o silnych kobietach i tragicznych romansach będzie to lektura pełna dramatyzmu i wzruszeń. „Diwa” to nie tylko opowieść o wielkiej śpiewaczce, ale przede wszystkim o kobiecie, która, mimo przeciwności losu, odnalazła siłę i ostatecznie zatriumfowała. Mój wybór na książkę lutego. Warto.
Oceny książki Diwa. Opowieść o Marii Callas
334 użytkowników ma tytuł Diwa. Opowieść o Marii Callas na półkach głównych- Przeczytane 173
- 2025 21
- Audiobooki 5
- Przeczytane 2025 3
- Biografia 2
Tagi i tematy do książki Diwa. Opowieść o Marii Callas

Czytelnicy Diwa. Opowieść o Marii Callas przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Diwa. Opowieść o Marii Callas

Po co istnieje styczeń? Pewnie by czytać książki z naszej listy nowości!
Cytaty z książki Diwa. Opowieść o Marii Callas
- Nawiasem mówiąc, zaśpiewałaś ten tryl doprawdy znakomicie. Był zarazem lekki i ciemny. Właśnie tak powinien zabrzmieć. Poważną twarz jej uczennicy rozjaśnił uśmiech. Przed nimi majaczył już zarys konserwatorium. Elvira dotknęła ramienia uczennicy, mówiąc:
- No dobrze, Mario. Pora na lekcję.
Rozwiń ZwińMaria czuła, że bolą ją już policzki od wymuszonego uśmiechu. Nie miała na sobie okularów, przez co akcja rozgrywająca się na scenie była rozmazaną plamą, ale zachwycony chichot siedzącej obok niej Elizabeth Taylor umożliwiał jej zorientowanie się, kiedy powinna wybuchać śmiechem.
Maria czuła, że bolą ją już policzki od wymuszonego uśmiechu. Nie miała na sobie okularów, przez co akcja rozgrywająca się na scenie była ro...
Rozwiń ZwińMaria od dziecka była krótkowidzem; w domowym zaciszu nosiła okulary. Ale ten wieczór stanowił publiczne wyjście, a ona nie miała ochoty oglądać, co maluje się na twarzach zwracających na nią uwagę ludzi.
Maria od dziecka była krótkowidzem; w domowym zaciszu nosiła okulary. Ale ten wieczór stanowił publiczne wyjście, a ona nie miała ochoty ogl...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Diwa. Opowieść o Marii Callas
Przeczytałam już trzecią książkę o życiu Marii Callas. Poprzednie to:
Alfonso Signorini "Callas. Zbyt dumna, zbyt krucha" i
Gill Paul "Maria i Jackie.
Każda z nich była inna, ale każda też w znaczący sposób skupiała się na życiu prywatnym słynnej diwy. Nie inaczej zrobiła Daisy Goodwin.
Jej życie prywatne było na tyle interesujące, że ciężko od tego uciec, a w wielu opiniach podnoszone jest to jako zarzut.
Taki już beletryzowanych biografii.
Pisarka najbardziej skupiła się na romansie Marii Callas z Arystotelesem Onassisem. Mocno jednak podkreśliła to porozumienie greckich dusz na obczyźnie oraz ich trudne i biedne dzieciństwo. Wydaje się, że te dwa fakty bardzo ich zbliżyły. Do tego doszły temperamentne charaktery i płomienny romans stał się faktem.
Zalety tej powieści dopatruję się w przedstawieniu podejścia diwy do jej pracy: dążenie do perfekcji, wchodzenie w role, pokazanie ciężkiej codziennej pracy ze swoim głosem.
Daisy Goodwin przedstawia Marię Callas w poruszający sposób nie tylko jako genialną śpiewaczkę, ale również kobietę samotną, spragnioną miłości i ostatecznie głęboko nieszczęśliwą.
Świetnie pokazuje atmosferę luksusu i przepychu, jakimi otoczył ją Onassis oraz umieszcza na kartach powieści wiele znanych osób wywodzących się z bogatych elit, kręgów władzy i Hollywood.
Callas to na pewno osoba bardzo złożona, jednocześnie wrażliwa kobieta i artystka, która całe życie zabiegała o miłość, akceptację i uznanie zarówno w rodzinie jaki i na scenie. Talent i ambicja walczyły w niej z ogromną potrzebą miłości i strachem przed samotnością. Pełna emocji i sprzeczności wydaje się bardziej ludzka.
Fascynująca opowieść o legendarnej śpiewaczce.
Przeczytałam już trzecią książkę o życiu Marii Callas. Poprzednie to:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlfonso Signorini "Callas. Zbyt dumna, zbyt krucha" i
Gill Paul "Maria i Jackie.
Wracam do Was kolejny raz z książką o słynnej diwie operowej: Marii Callas i mogę obiecać, że nie będzie to ostatnie spotkanie z tą barwną postacią.
Przedstawione są w niej lata, w których Maria odnosiła największe sukcesy na scenie. Callas była najwybitniejsza może dlatego, że doświadczała wielu skrajnych emocji i wydarzeń w życiu a potem te wielkie uczucia idealnie potrafiła przelać na rolę, którą grała. Posiadała umiejętność perfekcyjnego przekazywania uczuć głosem. Cały dramat jej życia to miłość, której tak bardzo pragnęła od rodziców, mężczyzn, widowni. Robiła wszystko by zadowolić ludzi wokół i zrobić na nich wrażenie. Niestety nie miała szczęścia do mężczyzn. Odnoszę wrażenie, że nie umarłaby nieszczęśliwa, gdyby jej życie rodzinne potoczyło się inaczej, w pewnym momencie sama wielka miłość do muzyki nie wystarcza.
Książka mogłaby być nazwana biografią jednak kilka faktów mija się z prawdą. Każda strona to okazja by poznać operę od kulis, wgłębić się w słynne opery, przeżyć z Marią jej życiowe rozterki.
Niestety z tej książki nie dowiedziałam się niczego nowego o życiu tej śpiewaczki, dlatego polecam ją głównie dla osób, które nie czytały jeszcze nic o Callas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedstawione są w niej lata, w których Maria odnosiła największe sukcesy na scenie. Callas była najwybitniejsza może dlatego, że doświadczała wielu skrajnych emocji i wydarzeń w życiu a potem te wielkie uczucia idealnie...
Choć to nie jest biografia Marii, autorka ciekawie buduje postaci.
Na letni czas dobrze się tego słucha, tym bardziej, że Aleksandra Justa zinterpretowała tą opowieść warsztatowo.
Choć to nie jest biografia Marii, autorka ciekawie buduje postaci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem nawet skłonna przyznać, że bardziej elektryzująca jest postać Ariego niż Marii.
Zerknęłam na kilka opinii i pojawia się tam zarzut, że za mało faktów, analizy psychologicznej postaci itp. Pewnie dlatego, że ta książka biografią nie jest. Jest za to całkiem ciekawą powieścią o talencie, który bywa bardzo kruchy i może się wyczerpać, o niepewności, o braku poczucia własnej wartości, o potrzebie miłości, a może bardziej akceptacji? No i nie mówcie, że nigdy się nie zastanawialiście co te wszystkie kobiety widziały w tym wulgarnym brzydalu! Wizja autorki wydaje mi się całkiem przekonująca 😉
Jestem fanką opery i bardzo podobał mi się pomysł porównania emocji Callas do jej bohaterek scenicznych, takie zmieszanie życia ze sztuką. Dla mnie to była bardzo przyjemna lektura, choć miejscami trochę jak czasopismo plotkarskie 😉 Polecam, zwłaszcza po obejrzeniu filmu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest prawdziwa biografia o jakiej zwykle się myśli lecz dowolna interpretacja związku Marii Callas i A. Onasisa, przy "okazji" jest trochę faktów z życia słynnej śpiewaczki. Coś na miarę naszego pudelka. 3/6
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez to, że nie jest to biografia w ścislym słowa znaczeniu czyta/słucha się tej książki rewelacyjnie. Ciekawa analiza świata bogaczy i bardzo zdolnych ludzi, których otaczają sępy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czyta, choć momentami czułam drobny niesmak.
Dobrze się czyta, choć momentami czułam drobny niesmak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wybitnie mnie rozczarowała – zarówno pod względem treści, jak i interpretacji w wersji audio. To jedna z najsłabszych pozycji, jakie czytałam w ostatnich latach. Opowieść jest powierzchowna, a wszystkie istotne informacje można właściwie streścić okładką. Postacie potraktowane pobieżnie, bez głębszej analizy ich charakterów czy motywacji.
Maria Callas została przedstawiona jako zmanierowana, roszczeniowa kobieta z klapkami na oczach – trudno uwierzyć, że była aż tak płytka, jak sugeruje autorka. Zamiast pogłębionego portretu legendarnej diwy, dostajemy przegląd życia salonowego, pełnego balów i spotkań z elitami. Zabrakło emocji, pasji, dramatów – tego, co naprawdę buduje wielką postać.
2/10 - Słabizna. Niestety, nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaria Callas została...
Diwa. Opowieść o Marii Callas autorstwa Daisy Goodwin to poruszająca powieść, która zagłębia się w życie jednej z najwybitniejszych postaci XX wieku – Marii Callas. Autorka, znana z umiejętności tworzenia realistycznych portretów znanych postaci, tym razem stawia na przedstawienie Callas jako nie tylko genialnej śpiewaczki, ale również kobiety. Jej bohaterka zmaga się z wieloma trudnościami zarówno na scenie, jak i w życiu osobistym.
Opowieść koncentruje się na najbardziej dramatycznym okresie w życiu Marii Callas. Chodzi o jej romans z jednym z najbogatszych mężczyzn XX wieku, Aristotelesem Onasisem. Goodwin świetnie oddaje atmosferę luksusu i przepychu, który wciąga Marię w świat pełen wystawnych bankietów, gwiazd Hollywoodu i bezwzględnych gier towarzyskich. Jednak za tym blaskiem kryje się głęboka samotność, którą odczuwa Maria. Callas wciąż szuka prawdziwego uczucia i akceptacji. Wrażliwość bohaterki, jej wewnętrzne rozterki oraz pragnienie bycia kochaną, a nie tylko podziwianą, czynią ją postacią pełną sprzeczności, ale także bardzo ludzką.
Największym atutem książki jest niewątpliwie sposób, w jaki Goodwin portretuje życie Callas. Opisuje zarówno jej sukcesy artystyczne, jak i porażki osobiste. Czyni to z niezwykłą wnikliwością. Ujawnia, jak trudna była jej droga do szczytu. Opowieść prowadzi od dzieciństwa w okupowanej Grecji, przez wykorzystanie jej talentu przez matkę, po wchodzenie w relacje, które zamiast ją wspierać, często ją wykorzystywały. W kontekście tej historii miłości do Onasisa, książka staje się również opowieścią o kobiecie, która nie tylko musi radzić sobie z osobistym bólem, ale również z publiczną porażką, gdy Onasis porzuca ją na rzecz Jackie Kennedy.
Niestety, książka ma też swoje wady. Choć styl pisania Goodwin jest bez wątpienia pełen emocji, momentami może wydać się zbyt melodramatyczny. Postać Onasisa również pozostaje trochę płaska i jednowymiarowa. Jego postawa wobec Callas jest ciekawie przedstawiona. Jednak nie daje się poczuć głębszego spojrzenia w wewnętrzny świat miliardera. W pewnym momencie można odczuć, że książka nieco zbytnio koncentruje się na romansie, kosztem pełniejszego ukazania samej Callas i jej kariery artystycznej.
Pomimo tych drobnych zastrzeżeń, Diwa... to fascynująca powieść o kobiecie, która stała się legendą nie tylko dzięki swojemu niezrównanemu głosowi, ale także przez swoją niezłomną wolę walki o szczęście i spełnienie. Książka sprawia, że Maria Callas staje się postacią jeszcze bardziej złożoną i pełną, a jej historia inspiruje do refleksji nad tym, jak talent, ambicja i miłość mogą kształtować życie człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to było niesmaczne, kilka lat życia Diwy- akurat tych w których spotykała się z A. Onassisem, większość scen z jachtu i sypialni (brak źródeł co tam się dzialo, czyli autorka snuje domysły na potęgę). Nie stało to obok biografii, obok powieści biograficznej i biografii beletryzowanej także nie. Bardzo blisko za to stało kiosku z prasą kolorową.