Najnowsze artykuły
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
Popularne wyszukiwania
Polecamy
W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości

- religia
- 2009-02-01
- 2009-02-01
- 978-83-7554-087-1
Z rozmowy buddysty, chrześcijańskiego teologa i agnostyka wyłania się Bóg, jakiego do tej pory jeszcze nie znałeś. Bóg, który nie patrzy na ciebie jak policjant, prokurator, sędzia, więzienny nadzorca, despotyczny szef, bezduszny współmałżonek czy ksiądz formalista.
Doskonała lektura dla każdego, kto szuka swojej własnej ścieżki duchowej. Zarówno w obrębie oficjalnych Kościołów i doktryn religijnych, jak i poza nimi. Dodatkowym walorem książki jest jej ekumeniczne przesłanie. Autorzy pokazują dobitnie, że ponad podziałami wyznaniowymi możliwy jest autentyczny dialog, polegający na wspólnym poszukiwaniu prawdy.
Kup W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości w ulubionej księgarnii
Oceny książki W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości
299 użytkowników ma tytuł W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości na półkach głównych- Chcę przeczytać 235
- Chrześcijaństwo 3
- 2015 2
- Literatura polska 2
- Buddyzm 2
- Psychologia 2
Tagi i tematy do książki W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości

Wojciech Eichelberger
Polski psycholog, psychoterapeuta, pisarz.
Absolwent Liceum im. Stefana Batorego w Warszawie. W 1968 ukończył studia na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Po studiach przez trzy lata pracował w placówkach lecznictwa psychiatrycznego, m.in. w eksperymentalnym Oddziale Leczenia Odwykowego. W 1970 podjął kilkuletnie studia doktoranckie w Instytucie Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, zakończone absolutorium. W latach 1972-1973 uczestniczył w przygotowaniach do programu środowiskowej terapii schizofrenii Synapsis, a w roku 1973 współtworzył nowatorski Oddział Terapii i Rozwoju Osobowości OTIRO, w którym pracował do roku 1978. W 1978 roku współzałożyciel Laboratorium Psychoedukacji w Warszawie, pierwszej w Polsce placówki psychoterapii, treningu i szkolenia. Stypendysta Instytutu Psychoterapii Gestalt w Los Angeles (1976) i Zen Center of Rochester (1980).
Współtwórca i dyrektor Instytutu Psychoimmunologii (IPSI) założonego w 2004 w Warszawie. W swoich projektach szkoleniowych i terapeutycznych odwołuje się do koncepcji terapii integralnej, która oprócz psychiki bierze pod uwagę ciało, energię i duchowość człowieka.
W latach 1980-1981 pracownik i działacz ruchu Oświaty Niezależnej. W latach 1981-1985 współzałożyciel i działacz podziemnego Komitetu Oporu Społecznego i członek redakcji pisma KOS.
W 2003 roku został zawieszony na okres I roku w prawach członka Polskiego Towarzystwa Psychologicznego za naruszenie Kodeksu Etyczno-Zawodowego Psychologa.
Autor książek i artykułów z dziedziny psychologii. Jest autorem felietonów i esejów m.in. w „Zwierciadle”, „Twoim Stylu”, „Wysokich Obcasach”, „Gazecie Wyborczej”, „Charakterach”, „Polityce”, „Więzi”, „Życiu Duchowym”, „Pulsie Biznesu”.
Współpracował przy tworzeniu programów telewizyjnych popularyzujących wiedzę psychologiczną, m.in prowadził w latach 1997-1999 program Okna w TVP2, oraz takie programy jak Być tutaj, Nocny Stróż.
W 2011 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

OPINIE i DYSKUSJE o książce W poszukiwaniu mistrzów życia. Rozmowy o duchowości
Ciekawa książka, dobrze się ją czyta. Mam refleksję po niej... jedna to taka, żeby żyć w zgodzie z Bogiem trzeba oddalić się od religii. Trochę miałem wrażenie że była to próba wybronienia ewangelii, która często wskazuje na dominację jednego Boga, Jezusa. Która nakazuje człowiekowi bezgranicznie podporzadkować się jej naukom. Przeszkadzało mi to.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, rozwijająca pozycja. Bardzo podoba mi się ekumeniczny wydźwięk tej książki. Odkrywczy jest też obraz Boga, który po prostu jest. Dla mnie zupełnie zmienia to perspektywę na moją dotychczasową wiarę i pozwala samemu szukać własnej drogi, która będzie dobra, bo po prostu będzie moja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mówi o ciekawych zagadnieniach aczkolwiek z perspektywy czasu muszę ocenić ją dość negatywnie. Jeśli ktoś chce rozwiązywać problemy Kościoła, społeczeństw, poszerzyć swój światopogląd, czy może ambitniej - zbawiać świat i to jest to odpowiednia pozycja. Natomiast jeśli ktoś NIE chce szukać dziury w całym tylko odnaleźć odpowiednią drogę dla siebie to zbyt wielu odpowiedzi w tej pozycji nie znajdzie. Wręcz przeciwnie. Książka moim zdaniem ma duży potencjał poprowadzenia na manowce!
Książka mówi o ciekawych zagadnieniach aczkolwiek z perspektywy czasu muszę ocenić ją dość negatywnie. Jeśli ktoś chce rozwiązywać problemy Kościoła, społeczeństw, poszerzyć swój światopogląd, czy może ambitniej - zbawiać świat i to jest to odpowiednia pozycja. Natomiast jeśli ktoś NIE chce szukać dziury w całym tylko odnaleźć odpowiednią drogę dla siebie to zbyt wielu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka - polecam. Naprawdę na wysokim poziomie merytorycznym. Ale tylko dla myślących ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie pojmujemy, bo źle żyjemy, źle żyjemy, bo nie pojmujemy" (s. 168). Książka zdecydowanie dla tych, którzy wątpią, pytają i poszukują, dla tych, których nie zadowala odpustowa religijność i czarno-biała wizja świata, a majtanie nóżkami na chmurce w takt "Alleluja" nie wydaje się zachwycającą perspektywą. Warto nie tylko przeczytać i przemyśleć, warto podjąć działanie, by odrzucić schematy, wyrwać się z kolein, odnaleźć własną drogę do spełnienia. A jest o co walczyć!
"Nie pojmujemy, bo źle żyjemy, źle żyjemy, bo nie pojmujemy" (s. 168). Książka zdecydowanie dla tych, którzy wątpią, pytają i poszukują, dla tych, których nie zadowala odpustowa religijność i czarno-biała wizja świata, a majtanie nóżkami na chmurce w takt "Alleluja" nie wydaje się zachwycającą perspektywą. Warto nie tylko przeczytać i przemyśleć, warto podjąć działanie, by...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisać opinię dotyczącą tego typu książek jest niezwykle trudno. Myślę, że jej odbiór zależy w dużej mierze od światopoglądu, od aktualnego stanu naszej duchowości, stopnia wkurzenia na Kościół katolicki itd. Niewątpliwie jednak należy przyznać, że w ogóle próba podjęcia rozmowy na te tematy, wciąż tak trudne a nawet kontrowersyjne jest niezwykłą odwagą i myślę, że jest potrzebna choćby po to aby pokazać, że można. Poza tym książka pozwala spojrzeć na sprawy wiary z różnych stron, zastanowić się nad tym, nad czym zwykle się nie zastanawiamy, "odwalając" spowiedź, przychodząc co niedziela na mszę i z niecierpliwością spoglądając na zegarek czy "klepiąc" pacierze. Warto znać swoje zdanie na ten temat.
Napisać opinię dotyczącą tego typu książek jest niezwykle trudno. Myślę, że jej odbiór zależy w dużej mierze od światopoglądu, od aktualnego stanu naszej duchowości, stopnia wkurzenia na Kościół katolicki itd. Niewątpliwie jednak należy przyznać, że w ogóle próba podjęcia rozmowy na te tematy, wciąż tak trudne a nawet kontrowersyjne jest niezwykłą odwagą i myślę, że jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść tej książki otwiera oczy na wiele aspektów duchowo-religijnych.Polecam!
Treść tej książki otwiera oczy na wiele aspektów duchowo-religijnych.Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa ksiazka,byla mi przeznaczona.W momencie gdy mialam krysys duchowy, ujrzalam ja na wystawie w osiedlowej ksiegarni.Kupilam,przeczytalam i ...nastala jasnosc :)