Resurrecturi

- Józef Ignacy Kraszewski (tom 105)
- Klasyka literatury polskiej [Kraszewski]
- 2024-01-01
- 1986-01-01
Powieść obyczajowa o losach XIX-wiecznej szlachty polskiej. Zagadkowy tytuł powieści "Resurrecturi" – można przetłumaczyć jako „wskrzeszenie”. Czytelnik sam musi odpowiedzieć sobie na pytanie czego dotyczy: miłości, pamięci o przodkach, pałacu w Zawiechowie, czy może Polski pod zaborami.
Józef Ignacy Kraszewski uznawany jest za najbardziej poczytnego polskiego pisarza. Jako autor ponad 600 książek uchodzi za rekordzistę w polskiej literaturze.
Seria książek poświęcona twórczości Józefa Ignacego Kraszewskiego. Znajdziemy w niej najsłynniejsze dzieła tego wybitnego polskiego pisarza. To tytuły, które powinny znaleźć się w każdej domowej biblioteczce. Tej wspaniałej, klasycznej literaturze nadano odpowiednią, ekskluzywną oprawę.
Kup Resurrecturi w ulubionej księgarni
- Rzplita 1
- Ignacy Kraszewski 1
- Druk 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Resurrecturi
Przystępny styl i kronikarska precyzja. Bardzo cenię Kraszewskiego za wszechstronności i łączenie dbałości o realia historyczne z dobrą fabułą. Może nie są to teraz popularne książki, ale dla mnie klasyka jest zawsze dobra!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza strona szła mi opornie, ze względu na język tak inny od tego, z którym mamy do czynienia czytając współczesne książki. Jednak po tej jednej stronie wciągnęłam się bez reszty w świat eleganckiej staropolszczyzny. Przepiękne zdania, wspaniałe maniery, duma i honor - to wszystko czego brakuje w dzisiejszym świecie i trochę w literaturze też.
Przeczytałam, że jest to romans. Jednak jest on tutaj tak dyskretnie podany, że nawet tak do końca nie wiadomo, że jest.
Niesamowita historia rodziny szlacheckiej, która nie może "stanąć na nogi", bo praca jej nie wypada... zdumiewające... Za to sposób, w który w końcu rodzina zaczyna działać, zwłaszcza to, z czyjej strony się zaczęło jest bardzo współczesne, a na tamte czasy bardzo nowatorskie i odważne.
Urzekła mnie ta książka - językiem, fabułą i postaciami. Gorąco polecam zwłaszcza tym, którzy chcą odpocząć od pościgów, strzelanin, przekrętów, wulgaryzmów i języka, którymi częstują nas współcześni autorzy. POLECAM!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam, że jest to...
Wzrusza, bawi i wychowuje.
Romans, historia z czasów szlacheckich.
Uczucia jakich obecnie nie spotkać w staropolskim otoczeniu i języku.
Szczerze polecam.
Wzrusza, bawi i wychowuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRomans, historia z czasów szlacheckich.
Uczucia jakich obecnie nie spotkać w staropolskim otoczeniu i języku.
Szczerze polecam.