Ramienice

- Lena Dobrowicz, Mikołaj Trecz (tom 1)
- 2025-02-26
- 2025-02-26
Pasjonujący kryminał o zawiłościach ludzkich losów i bezlitosnych sekretach
Maj 2019 roku, Szczecin. Jędrzej Rogudzki zgłasza zaginięcie swojej żony Kaliny. Kobieta zniknęła bez śladu w dzień zaplanowanego wyjazdu do domku letniskowego. Zabrała torbę podróżną, laptop i telefon, i wszystko wskazuje na to, że nie chce być odnaleziona. A przynajmniej tak się wydaje na pierwszy rzut oka.
Kiedy młody sierżant Mikołaj Trecz zaczyna badać sprawę, na jaw wychodzą niepokojące fakty o małżeństwie Rogudzkich – zdrada, konflikty i skrywana przez Kalinę współpraca z osobami z półświatka. Do śledztwa dołącza doświadczona policjantka z archiwum X, aspirantka Lena Dobrowicz, która podejrzewa, że to zaginięcie może być powiązane z zagadkową sprawą sprzed lat. Gdy ciało Kaliny zostaje odnalezione w Puszczy Bukowej, trop prowadzi ich do przejrzystych wód Jeziora Binowskiego i tajemniczych ramienic. Aspirantka Dobrowicz wspólnie z sierżantem Treczem rozpoczynają wyścig z czasem, aby schwytać zabójcę, który zawsze zdaje się być o krok przed nimi.
Pełna zwrotów akcji, realistycznych detali i rozbudowanych charakterów – powieść „Ramienice” to kryminał, który wciągnie czytelnika w sieć kłamstw, intryg i niejednoznacznych moralnie wyborów.
Kup Ramienice w ulubionej księgarni
- Thriller/sensacja/kryminał 4
- Przeczytane 2025 3
- Ebooki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ramienice
Bardzo wciągająca książka. Do końca trudno było zgadnąć kto stoi za zaginięciem. Warto zainteresować się książkami autorki, to moje pierwsze spotkanie z jej twórczością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNauczyciel informatyki w szczecińskiej szkole Jędrzej Rogucki zgłasza w komisariacie policji zaginięcie swojej żony Kariny. Do zdarzenia doszło w chwili wyjazdu na letniska. Wszystkie okoliczności wskazują na jej męża.
Sprawę otrzymują sierżant Mikołaj Trecz oraz aspirant sztabowa Lena Dobrowicz z Archiwum X Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie. Para śledczych odkrywa pewne okoliczności z życia małżonków: zdrady, konflikty. Na światło dzienne wychodzi współpraca Kariny z miejscowym półświatkiem. A wszystko wydaje się być połączone z zaginięciem młodej dziewczyny sprzed wielu lat i niedawnym odnalezieniem jej ciała na brzegu Jeziora Binowskiego.
„Ramienice” to moje pierwsze spotkanie z twórczością pani Joanny i zarazem pierwszy tom cyklu z Leną Dobrowicz i Mikołajem Treczem. Wcześniej Lena doczekała się dwóch książek z sobą w roli głównej bohaterki. Książka, którą przeczytałem zapowiadała się na ciekawy, wielowątkowy i wciągający kryminał z pomysłową fabuła i wartką akcją. Niestety wraz z rozwojem kolejnych wątków wszystko zaczynało się rozmywać i traciło początkowy rozpęd.
Nie jestem przekonany do sięgnięcia po kolejne książki autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprawę otrzymują sierżant Mikołaj Trecz oraz aspirant sztabowa Lena Dobrowicz z Archiwum X Komendy Wojewódzkiej Policji w Szczecinie. Para śledczych odkrywa...
To moje pierwsze spotkanie z autorka i jakże udane! Bardzo wciągający kryminał, ma swój twist, niby wiesz, niby przeczuwasz, a jednak ... nie ma tu żadnych pewniaków. Bohaterzy bardzo mi się spodobali, ich języki, różne charaktery, sposoby bycia, do tego tak ważny i podkreślony aspekt naturalistyczny. Wielki plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki i już teraz wiem, że też ostatnie. Ewidentnie nie poczułyśmy do siebie chemii.
Najważniejszym aspektem, który wpłynął na taki, a nie inny odbiór przeze mnie tej książki, stał się sposób kreacji bohaterów. Szczególnie moją niechęć wzbudziła główna para policjantów prowadzących dochodzenie w sprawie. Są antypatyczni, irytujący, wulgarni. Nie ulega wątpliwości, że są to osoby z licznymi wadami, zmagające się z różnymi trudnościami, ale jest to przedstawione w taki sposób, że ich postawa obudziła we mnie niesmak, zamiast podziwu i wsparcia. No niestety, w prawdziwym życiu staram się unikać ludzi tak aroganckich. Stąd też nie jestem usatysfakcjonowana jeśli trafiam na takie charaktery w książkach. Ale to tylko moje preferencje - stąd 4 w ocenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajważniejszym aspektem, który wpłynął na taki, a nie inny odbiór przeze mnie tej książki, stał się sposób kreacji bohaterów. Szczególnie moją niechęć wzbudziła główna para policjantów prowadzących dochodzenie w sprawie. Są antypatyczni,...
Najsłabsza część, bardzo łatwo rozpoznać sprawców zbrodni dawnych i obecnych mimo stosunkowo wielu podejrzanych. Wątek osobisty jakoś po łebkach i wtrącony na siłę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównie naciągana jak przedstawiony w niej nadmorski klimat roślinności Puszczy Bukowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRamienice to- jak podaje encyklopedia- rodzaj glonów, które zostały jako pierwsze opisane przez Linneusza. Powszechnie występują w naszych krajowych jeziorach. To właśnie te glony doprowadzą do rozwiązania tajemniczej zagadki…. Mieszkający w Szczecinie Jędrzej Rogucki zgłasza zaginięcie swojej żony- Kaliny. Małżeństwo posprzeczało się tuż przed planowanym wyjazdem. Kobieta znika a zdezorientowany Jędrzej nie ma pojęcia co mogło się stać. Kalina- niezależna, prężna bizneswomen jest zupełnym przeciwieństwem swojego męża- spokojnego nauczyciela, którego moglibyśmy określić mianem „ciepłej kluchy”. Sierżant Mikołaj Trecz dostaje „sprawę Roguckiej”. Kiedy zaczyna bacznie przyglądać się małżeństwu, na krystalicznym obrazku zaczynają pojawiać się pierwsze rysy. Ani Kalina, ani Jędrzej nie są tymi za jakich mają ich znajomi. Kobieta okazuje się mieć powiązania z mafią a mężczyzna ukrywa tajemniczą historię rodzinną. Do grona policjantów zajmujących się sprawą dołącza policjantka z jednego z oddziałów Archiwum X wskazując, że zaginięcie Roguckiej jest powiązane ze zbrodnią sprzed lat. Czy tak jest w rzeczywistości? Świetna książka trzymająca w napięciu. Nikt nie jest tym za kogo się podaje- świetnie wplecione historie sprzed lat, które powoli naprowadzają na ślad mordercy
Ramienice to- jak podaje encyklopedia- rodzaj glonów, które zostały jako pierwsze opisane przez Linneusza. Powszechnie występują w naszych krajowych jeziorach. To właśnie te glony doprowadzą do rozwiązania tajemniczej zagadki…. Mieszkający w Szczecinie Jędrzej Rogucki zgłasza zaginięcie swojej żony- Kaliny. Małżeństwo posprzeczało się tuż przed planowanym wyjazdem. Kobieta...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmęczyłem jakoś tą książkę ,sama nie jest zła ale ma jedną irytującą kwestię ,o której napiszę więcej ,odnoszę wrażenie że na polskie książki padła jakaś zaraza,a byłem święcie przekonany,że książki powinny uczyć,a nie ogłupiać,jak to robią massmedia.
Książka zaczyna się ospale,mąż zgłasza zaginięcie swojej żony Kaliny,sprawę dostaje dwoje policjantów,w tym żółtodziób Trecz i jego partner(który sporo namiesza) ,i to śledztwo się ciągnie ,aż pewnego dnia na komendę wchodzi ubrana cała na czarno Aspirant Sztabowa Lena Dobrowicz(a nie Aspirantka jak błędnie jest napisane,i powielane co kilka linijek,nic mnie tak nie wnerwia jak w książce gdy są policjantki,robione jest na siłę żeńskie wersje stopni w służbach mundurowych,a wystarczy zobaczyć pewną ustawę,w której piszę jak krowie na rowie,że nie ma żeńskich wersji stopni,ale to jeszcze nic na deser pojawia się uwaga Kryminalistyczka,autorka miała na myśli kobietę technika kryminalistyki) ,odnoszę wrażenie że redaktor prowadząca ma pierdolca na punkcie feminizmu :-) )
I Lena po wejściu na Komendę przychodzi z starą sprawą ,którą ma w Wydziale Archiwum X a związane jest z tajemniczym morderstwem nastolatki .Dalej śledztwa zostają połączona ,i Lena jak to ona z uporem maniaka dąży do rozwiązania obu spraw jednocześnie.
Tytuł nie jest przypadkowy,myślę że Was zainteresuję,co lubię w tej książce jest pisana postać w pierwszej osobie,tzn wchodzimy w skórę męża Kaliny i oglądamy tą sprawę jego oczami .
Zakończenie natomiast jest ciekawą grą kryminalną ,oryginalny jest równoległy magiel dwóch podejrzanych.
Sumując kolejna dobra część z Leną ,gdyby nie błędy o których wspominałem to była by wysoko w moim Top ,a tak to czuję niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaczyna się ospale,mąż zgłasza zaginięcie swojej żony Kaliny,sprawę dostaje dwoje policjantów,w tym żółtodziób ...
Matka Kaliny, która bardziej martwiła się o jej męża niż o własną córkę - jest taka prawdziwa niestety. Faworyzowanie mężczyzny, nawet obcego ponad kobietę, nawet własną córkę - nadal tak bywa, a bywało pewnie często w pokoleniu naszych babć.
Podoba mi się trend kryminałów łączonych z tłem historycznym, są czymś więcej niż tylko akcją. Chętnie przeczytam pozostałe książki z tej serii.
Nie byłam na początku przekonana do zmian narracji z ogólnej na punkt widzenia męża Kaliny, ale ostatecznie miało to dużo sensu i z czasem przestało mi przeszkadzać. Cała historia bardzo fajnie się łączy i w przeszłości i w teraźniejszości. Postać Dobrowicz dodaje kolorytu, pozostałych policjantów szybko przestałam kojarzyć z nazwisk (poza Treczem) , ale ona skradła show....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczecin.Maj 2019 rok.Jędrzej Rogudzki zgłasza zaginięcie swojej żony Kaliny.Zdaniem mężczyzny,Kalina zaginęła w dniu w którym małżeństwo szykowało się do wspólnego wyjazdu.Wraz z Kaliną zniknęła torba podróżna,telefon oraz laptop.Śledztwo prowadzi Mikołaj Trecz,na jaw wychodzą niepokojące fakty wśród których znajdują się zdrady,szemrane interesy,powiązania z półświatkiem.Do Trecza dołączą aspirantka Lena Dobrowicz.Policjantka pracuje w archiwum X,widzi powiązania z niewyjaśnioną sprawą sprzed lat.Wkrótce znalezione zostaje ciało zaginionej.
„Ramienice” to kolejny tom przygód z aspirant Leną Dobrowicz.Warto zwrócić tu uwagę,że można śmiało sięgać po tę historię bez znajomości poprzednich części.Sama tak zrobiłam i nie żałuję.Joanna Bagrij stworzyła wielowarstwowy,mroczny kryminał pełen intryg i tajemnic.Duszna i gęsta atmosfera towarzyszy nam już od pierwszych stron.Na uwagę zasługuje styl pisania autorki.Jest on niezwykle subtelny i lekki.Lektury się nie czyta a wręcz przez nią płynie.Bagrij zwinnie bawi się narracją.Mamy tu rozdziały opowiadane w pierwszej osobie liczby pojedynczej przez głównego podejrzanego,męża zaginionej -Jędrzeja Rogudzkiego oraz rozdziały w trzeciej osobie liczby pojedynczej widzianej z perspektywy śledczych.Dzięki temu czytelnik zmuszony zostaje do analizowania i kwestionowania każdej poszlaki i tropu.Tu nic nie jest takie jak się wydaje.Wciągająca fabuła,liczne zwroty akcji sprawiają że książkę czyta się z zapartym tchem.Bohaterowie wielowymiarowi,wyraziści,barwnie wykreowani.Każdy z nich zmaga się z własnymi demonami.Tu nie ma dobrych i złych postaci.Zakończenie trochę mnie zaskoczyło,dobrze obstawiałam mordercę chociaż nie przewidywałam takiego obrotu spraw.
Szczecin.Maj 2019 rok.Jędrzej Rogudzki zgłasza zaginięcie swojej żony Kaliny.Zdaniem mężczyzny,Kalina zaginęła w dniu w którym małżeństwo szykowało się do wspólnego wyjazdu.Wraz z Kaliną zniknęła torba podróżna,telefon oraz laptop.Śledztwo prowadzi Mikołaj Trecz,na jaw wychodzą niepokojące fakty wśród których znajdują się zdrady,szemrane interesy,powiązania z...