ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać436
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach

- 2025-02-26
- 2025-02-26
Dwugłowy pies, starsza kobieta częstująca sąsiadów ciasteczkami z ludzką krwią, skinwalker grasujący na warszawskim osiedlu… Poznaj historie, które przyprawią cię o ciarki i długo nie pozwolą zasnąć.
Wybierz się w intrygującą podróż przez mroczne zakamarki historii i zaułki tajemniczych legend. Poznaj nieetyczne eksperymenty oraz przerażające opowieści o seryjnych mordercach i ich ofiarach. Makabrycja zabierze cię do świata, w którym największe koszmary stają się rzeczywistością.
Dlaczego siostra prezydenta Kennedy’ego poddawana była eksperymentom medycznym? Co stało się ze studentami, którzy przed laty zaginęli w nawiedzonym lesie? Kim był człowiek, który od dzieciństwa marzył o spróbowaniu ludzkiego mięsa?
Uwaga! KSIĄŻKA ZAWIERA OPISY PRAWDZIWEJ MAKABRY
Kup Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach w ulubionej księgarnii
Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach
„Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach” to książka zbierająca makabryczne historie z różnych zakątków świata. Autorka jest twórcą w social mediach, skupiająca się na opowiadaniu ciekawych i nietypowych historii zbrodni. Książka jest kompendium makabrycznej wiedzy. Zostały w niej zebrane oraz posegregowane zbrodnie wg kilku kategorii. Znajdziemy w niej eksperymenty medyczne, miejskie legendy, przerażające zbrodnie, historie seryjnych morderców czy nierozwikłane sprawy. Krótkie i zwięzłe rozdziały dodają fajnej dynamiki, chociaż momentami chciałoby się więcej. Trzeba przyznać, że tematy zostały przedstawione zgrabnie, bez zbędnego lania wody. Wszystkie wątki charakteryzuje makabra. Mną najmocniej wstrząsnęły eksperymenty medyczne, kanibale oraz psychopaci. Z ciekawostek, autorka książki nie posługuje się imieniem i nazwiskiem, jedynie swoim internetowym nickiem. A ponieważ nie przepadam za okładkami z ludźmi, dla zainteresowanych zostawiam ten temat do sprawdzenia we własnym zakresie. Dla fanów true crime i makabry jest to pozycja obowiązkowa. Mi osobiście książkę czytało się bardzo dobrze.
Oceny książki Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach
261 użytkowników ma tytuł Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach na półkach głównych- Przeczytane 144
- 2025 13
- 2026 4
- Historia 3
- Literatura faktu 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach
Makabrycja prowadzi kanał w social mediach, gdzie w formie krótkich filmików opowiada o makabrycznych zdarzeniach z całego świata. Ta książka to taka papierowa pigułka jej zainteresowań i efektów pracy. Podzielona na kategorie ze względu na typy morderstw. Znajdziemy tu eksperymenty medyczne, psychopatów, miejscowe legendy, kanibali czy wydarzenia gdzie nigdy nie złapano sprawcy. Rozdziały są krótkie i treściwe tak jak i nagrywane posty autorki. Czytamy o różnych stopniach potworności od lobotomii przez zabijanie bronią po zjadanie czy rozszarpywanie. Idealna lektura aby po zmroku dwa razy oglądać się przez ramie. Serdecznie polecam 😈
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo rusz słyszymy w mediach o kolejnych dramatycznych doniesieniach, od których krew ścina się w żyłach. Czy to chodzi o morderstwa, czy o rozwiazanie sprawy sprzed lat czy też o osobach , których skłonności są co najmniej dziwne.
Eksperymenty medyczne sprzed lat, mordercy, dziwne stwory pojawiajace się nocą to wszystko tu. Ale oczywiście poparte gruntownym sprawdzeniem czy rzeczywiscie takowe zjawisko wystąpiło.
Niektóre informacje szokują, przerażaja ale i mocno skłaniają do myślenia co też siedzi w głowie winowajcy, że dopuścił sie takiego czynu.
Bardzo lubię styl pisarski autorki, która nie bazuje na taniej sensacji w żadnej ze swoich pozycji książkowych, ale rzetelnie przedstawia sprawę o której pisze. Bardzo polecam wszystkim lubiacym poczuć chłodniejszy powiew na plecach, zwłaszcza pochmurnym, ciemnym wieczorem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomu mało niech koniecznie siegnie po tę ksiazkę, bo autorka zawarła w niej całkiem sporo takich faktów.
Eksperymenty medyczne sprzed lat,...
Bardzo lubię takie dziwne twory- zlepek najróżniejszych faktów, prawdziwych historii i legend owianych dreszczykiem. Wiele poruszonych przez autorkę tematów znałam już wczesniej z innych źródeł, ale niektóre były dla mnie nowym, ciekawym odkryciem.
Książka jest podzielona tematycznie, rozdziały są krótkie i treściwe. Bardzo dobrze się bawiłam podczas lektury, a momentami czułam dreszczyk obrzydzenia lub grozy. Polecam fanom mrocznych ciekawostek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest podzielona tematycznie, rozdziały są krótkie i treściwe. Bardzo dobrze się bawiłam podczas lektury, a momentami...
Zbiór przerażających opowieści łączący autentyczne zbrodnie, nieetyczne eksperymenty medyczne oraz mroczne legendy miejskie. Od tragicznych losów Rosemary Kennedy, przez historie kanibali, aż po nadprzyrodzone istoty na polskich osiedlach – to podróż do świata, gdzie granica między faktem a koszmarem całkowicie się zaciera.
Autorka potrafi budować napięcie. Nie operuje jedynie suchymi faktami, ale dba o atmosferę, a wplecenie legend miejskich sprawia, że groza staje się bardziej namacalna. I choć niektóre historie są powszechnie znane, sposób ich podania i zestawienie z mniej oczywistymi faktami sprawia, że książka wciąga od pierwszych stron. A fakt, że autorka sama czyta audiobooka, to strzał w dziesiątkę – jej głos, znany z social mediów, nadaje tym historiom znajomy charakter.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka potrafi budować napięcie. Nie operuje...
Prawie w każdym z nas jest pewna ciekawość dotycząca zjawisk dziwnych i niewyjaśnionych oraz gram nadziei, że możemy choć przez chwilę poczuć lekki dreszczyk emocji, gdy czytamy o tajemniczych obiektach, dziwnych wydarzeniach, nagłych zaginięciach, nieznanych postaciach. Podejrzane eksperymenty medyczne, kanibalizm, morderstwa, nieczynne sanatoria i zakłady psychiatryczne, ożywiani zmarli, nawiedzone domy i naznaczone złą sławą drogi czy lasy, to tylko część z tych paradoksów. Niekoniecznie chcąc być w samym centrum takich wydarzeń, niemal każdy z nas z ciekawości „kliknie” od czasu do czasu na portalu internetowym tytuł zwiastujący niewyjaśnioną historię i sięgnie po książkę tematyczną. Stąd też także ogromna popularność wszelkich podcastów i kanałów kryminalnych, powieści kryminalnych, a także programów (zakończonych i wciąż aktualnych) typu „997”, „Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie”, ”7 metrów pod ziemią”, "Olga Herring: True Crime Polska", „Nie do wiary”, audycji "Nautilus", a momentami nawet fragmentów „Sprawy dla reportera” czy "Magazynu Ekspresu Reporterów".
Wszystkie te nadzieje na przeżycie przygody życia z poziomu wygodnego domowego fotela, zagwarantuje wam dzisiejsza książka: „Makabrycja przedstawia Historie mrożące krew w żyłach” autorstwa Makabrycji, popularnej twórczyni internetowej, pasjonatki makabry, wszystkiego co dziwne i niewyjaśnione oraz autorki popularnego podcastu, w którym dzieli się najbardziej makabrycznymi historiami, które od dawien dawna po czasy współczesne rozpalają w słuchaczach i czytelnikach ogrom emocji i niepokoju.
W swojej książce zaprasza do świata zdarzeń i rzeczy dziwnych, niesamowitych, tragicznych oraz strasznych. Zapewne wiele z tych opowieści będzie czytelnikom już znanych, ale warto je sobie przypomnieć, a pewne fakty być może odkryć na nowo. Poza tym książka sama w sobie zapewnia taką przyjemność i ekscytację z lektury, że gwarantuję, iż nie będzie to czas stracony. Jak zresztą głosi zapewnienie na tylnej okładce: „Uwaga! Książka zawiera opisy prawdziwej makabry” - nie jest to ostrzeżenie na wyrost...
Autorka podzieliła książkę na siedem części: „Ciemna strona medycyny”, „Nieetyczne eksperymenty”, Makabryczne ciekawostki historyczne”, „Miejskie legendy”, „Mordercy i kanibale”, „Ocaleni” i „Tajemnicze zaginięcia”.
Z jednej strony w szczegółowy, wręcz „naukowy” sposób omawia słynne, światowe historie rodem z horrorów, z drugiej strony, bawi się grozą na bardzo inteligentnym i nieoczywistym poziomie. Słowa tych wszystkich opowiastek zostają w czytelniku bardzo głęboko, zmuszając do refleksji i własnego poszukiwania odpowiedzi zagadkowych historii.
W książce przeczytamy m.in. o zabójstwach ciężarnych w imię nauki, okrutnych eksperymentach medycznych na noworodkach, koszmarze dzieci ze szpitala dla psychicznie i nerwowo chorych w Lublińcu podczas II Wojny Światowej, dwugłowych psach Diemichowa, zabójczych żłobkach, zaginionych studentach z Witkowic, sekretach podziemi pałacu Kultury i Nauki, Czarnym Romanie – „żywej legendzie stolicy”, ciasteczkach z ludzi, kanibalu Aminie Meiwesie i Rzeźniku z Niebuszewa, Pięknym Waldku i doktorze Mengele, dwóch przyjaciółkach zaginionych w niewyjaśnionych okolicznościach w panamskiej dżungli, Joannie Brylowskiej, która promem odpłynęła „ w siną dal” i malutkiej Azarii Chamberlain, podobno porwanej przez psa dingo.
Makabrycja w błyskotliwy sposób pisze, że prawdziwy horror i makabra nie zawsze czają się w ciemnym lesie, opuszczonym domu czy na nieuczęszczanych obrzeżach miasta – chociaż często to popularne tło dla takich opowieści. Niektóre historie to mity, „miejskie legendy”, przekazy pokoleniowe, czasami ludzkie urojenia stworzone z jednej plotki lub jakiegoś zdjęcia, ale wiele z nich zdarzyło się naprawdę, a za ich powstaniem często czaiło się zło i gorycz tkwiące przez lata w człowieku.
Niech zresztą najlepszą rekomendacją do sięgnięcia po lekturę będą słowa samej Autorki, bo nie sposób zacytować fragmentów wszystkich zawartych w książce historii:
„Uwielbiam pełnokrwiste historyczne ciekawostki, teorie spiskowe, legendy miejskie i opowieści o morderstwach i niewyjaśnionych zaginięciach. Zawsze te historie czytałam, chłonęłam, kolekcjonowałam – lubiłam też się nimi dzielić i je opowiadać. A że bliscy mieli już tego dość (nie każdy bowiem musi lubić to, co dziwne),postanowiłam zacząć mówić o tym wszystkim w internecie. Tak narodziła się Makabrycja – i pomysł na tę książkę, która ma odzwierciedlać po trosze wszystko, co mnie interesuje, czym chcę się dzielić i o czym lubię rozmawiać".
Makabrycja pisze z polotem, wielką pasją. Czuć, że przekazuje opowieści z poszanowaniem zdobytej wiedzy, nadając im zarazem literacki namysł; dyskretnie próbując „przemycić” własne zdanie i nadając im wyjątkowego "ducha" opowieści. „Dialoguje” z bohaterami legend, próbuje zrozumieć przyczyny pewnych zachowań. Zachowuje obiektywizm i dystans, nie szczędząc jednak odbiorcom poruszeń. Dlatego książkę czyta się tak dobrze i szybko. Różnorodność opowiadań sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie — od subtelnej grozy psychologicznej po bardziej dosadne, mroczne wizje i prawdziwe historie eksperymentów medycznych, zaginięć, kanibalizmu, porwań czy zaginięć. Jesteśmy przez chwilę poprzez tę literaturę w tych miejscach, z tymi ludźmi, dziwnymi istotami, w tych rejonach, po prostu - w centrum wydarzeń.
Całość dodatkowo „podkręcają” świetne ryciny autorstwa Aleksandry Frączek, które również warto dostrzec w trakcie czytania, bo naprawdę robią wrażenie. Polecam z całego...ducha!
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/TatraLang
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czemu takie wysokie oceny... na serio nikt nigdy nie czytał jeszcze o tych wydarzeniach, doświadczeniach, przypadkach? Nic mnie nie zaskoczyło. I niestety nic nie przeraziło, bo wszystko opisane suchymi faktami. Nudno i nieciekawie. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca tego się spodziewałem. Liczyłem że będzie trochę lepiej napisane
Nie do końca tego się spodziewałem. Liczyłem że będzie trochę lepiej napisane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie historie z dreszczykiem. Krótkie rozdziały, co „ułatwia” czytanie, ponieważ nie trzeba czytać na raz. Duża ilość źródeł, a to ważne w takiej literaturze!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMakabrycję pierwszy raz zobaczyłam jakiś czas temu na TT jak przedstawiała jedną z makabrycznych historii. Kiedy pojawiła sie informacja o tym, że napisała książkę, bardzo chciałam poznać treść jaką dla nas przygotowała. Przyznaję, że spodziewałam się czegoś innego, po obietnicach historii mrożących krew w żyłach, spodziewałam się spotkań z tymi okrutnymi pseudobohaterami których już znam. Dostajemy tu zupełnie coś innego niemniej mrożącego. Historie które wydarzyły się kilka wieków wcześniej, ale i te które są nam współczesne. Wiele jest takich, które szokują i trudno uwierzyć w to, że człowiek jest do takich rzeczy zdolny. Makbrycja w bardzo ciekawy sposób przedstawia każdą z nich razem z czytelnikiem dziwi się, szokuje, niedowierza. Wędrujemy po kilku kontynentach, poznajemy doświadczenia medyczne, które dziś budzą szok i niedowierzanie, choć dzięki kilku z nich dzisiaj pewne dziedziny nauki są bardziej rozwinięte, a medycyna oferuje więcej możliwości leczenia czy ratowania życia. Oczywiście o "znajomkach" też tu poczytamy, bo przecież bez nich książka o makabrach nie byłaby pełna. Jeśli lubicie książki oparte na faktach, szokujące, nie boicie sie czytac o krzywdach najmłodszych czy czworonogów to "Makabrycja przedstawia historie mrożące krew w żyłach" jest dla Was. Autorce gratuluję debiutu i liczę, że jeszcze coś spod jej pióra przeczytamy.
Makabrycję pierwszy raz zobaczyłam jakiś czas temu na TT jak przedstawiała jedną z makabrycznych historii. Kiedy pojawiła sie informacja o tym, że napisała książkę, bardzo chciałam poznać treść jaką dla nas przygotowała. Przyznaję, że spodziewałam się czegoś innego, po obietnicach historii mrożących krew w żyłach, spodziewałam się spotkań z tymi okrutnymi pseudobohaterami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się w miarę dobrze, ale mam dwa zastrzeżenia:
2) Autorka nie miała wystarczająco materiału i upchnęła w książce historie niemające nic z "makabrą" wspólnego: co jest makabrycznego w kobiecie uratowanej z wypadku samolotowego? (Powiedziałabym, że to przeciwieństwo makabry) albo w tajemniczym warszawskim bezdomnym?
Czyta się w miarę dobrze, ale mam dwa zastrzeżenia:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1) większość rozdziałów napisanych jest na podstawie ledwo kilku polskojęzycznych i również popularnych źródeł - po co przerabiać już opowiedziane historie? Zwłaszcza, że wiele z nich (np. lobotomia, Tuskegee) są dostępne w wielu wariantach i to o wiele lepszych
2) Autorka nie miała wystarczająco materiału i upchnęła w...