Nieśmiertelny mrok

Okładka książki Nieśmiertelny mrok autora Tigest Girma, 9788327168351
Okładka książki Nieśmiertelny mrok
Tigest Girma Wydawnictwo: Time4ya Cykl: Immortal Dark Trilogy (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Immortal Dark Trilogy (tom 1)
Immortal Dark
2025-07-16
2025-07-16
2024-01-01
Emilia Skowrońska

Kup Nieśmiertelny mrok w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nieśmiertelny mrok

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieśmiertelny mrok

1915

Na półkach: , , , , , ,

To smutne ale ta książka wpędziła mnie w zastuj czytelniczy 😒 W pewnym momencie juz myślałam, ze zalicze ją do DNFów. Poczatek zapowiadał sie ciekawie ale im dłużej czytałam tym moj entuzjazm coraz bardziej opadał a moje zainteresowanie fabułą malało z każdą kolejną stroną. Niestety nie czułam tego mrocznego klimatu. Jedynie irytację główną bohaterką, skołowanie dziwną fabułą, znudzenie i zmęczenie. Serio! Czytanie tej książki mega mnie zmęczyło. Poważnie jestem w szoku, ze udało mi sie ja skonczyć.

Lubicie książki przepełnione mrokiem?
Ja uwielbiam, a “Nieśmiertelny Mrok” mnie oczarował chyba na każdej płaszczyźnie.
Chyba przyzwyczaiłam się do tego, że nienawiść w książkach jest przedstawiana słabo. Tym bardziej w romantasy. Wystarczy, że będę dla siebie niemili przy kilku spotkaniach i dostajemy wielkie hasło enemies to lovers! Ja naprawdę lubię ten motyw, ale zaczęłam podchodzić do niego z dystansem, doskonale zdając sobie sprawę, że nienawiści prawdziwej nie uświadczę.
Jakie więc było moje zdziwienie, gdy dostałam nienawiść w najczystszej postaci. Oni nie byli dla siebie po prostu niemili, oni chcieli się nawzajem upokorzyć, zniszczyć, to, co dla nich ważne. Ja nawet nie umiem tego dobrze Wam przekazać. Trzeba to poczuć, bo emocje z tej książki się wylewają. No nie cackali się w kontaktach między sobą.
Autorka bardzo dobrze przedstawiła też ich przejście od tego, że szczerze się nie znoszą, do współpracy. Bo nie powiem, że do kochanków, ponieważ nie mam pojęcia, czy do tego dojdzie. Mam ogromną nadzieję, że tak, bo napięcie między nimi jest zdecydowanie lepsze niż w niejednym smucie! I to wszystko nawet bez jednego pocałunku w całej książce. Więc jeżeli Kidan i Yos będą razem, to będzie to jedna z najlepszych książek z wątkami enemies to lovers i slow burn!
A to wszystko jeszcze nie jest końcem plusów tej historii. Lubicie motyw dark academia? No to proszę bardzo, to również tutaj znajdziecie. Ukryta uczelnia, do której wstęp mają nieliczni i trudne zajęcia, które naprawdę mało kto zdaje. Dodatkowo bardzo dużo rozważań o mroku, moralności, poczuciu winy, celu, akceptacji. Stwierdzenie, że książka jest przepełniona mrokiem, nie było nad wyraz. Autorka przedstawiła kilka bardzo ciekawych postaci. Wszyscy mają coś za uszami i każdego z nich moralność jest kwestionowana. Najwięcej mroku oczywiście widzimy w Kidan, naszej głównej bohaterce. Jest uwięziona między poczuciem winy a potrzebą zrobienia dosłownie wszystkiego, co będzie trzeba, żeby odnaleźć siostrę.
Podobało mi się również przedstawienie wampirów i pomysł ich osłabienia oraz tego powód. Wampiry to taki powszechny motyw, a jednak zaskakuje mnie, jak ciekawe pomysły mają autorki, żeby pokazać je w oryginalny sposób. Zdecydowanie kupił mnie motyw, że w zależności od tego, z jakiej części ciała poje wampir, widzi inne wspomnienie osoby, z której pije i dzieli się z nią własnym. To też dodawało napięcia i to jak!
Sam zarys fabularny super, osobiście bardzo lubię, gdy głównym wątkiem ma być zemsta i szukanie prawdy. Jestem oczarowana tą książką, co chyba widać po tym, jak o niej piszę. Wszystko zagrało tu tak, jak miało. A końcówka? Najpierw płakałam, a potem byłam wściekła. Jestem ciekawa, w jakim kierunku autorka poprowadzi tę historię, bo potencjał jest ogromny.
Nie pozostaje mi nic innego, jak czekać i nakłaniać Was, żebyście dali jej szansę, bo naprawdę warto! Muszę z kimś dzielić trudy czekania przecież…

Lubicie książki przepełnione mrokiem?

Książka, przy której mogłam gryźć ściany i latać pod sufitem. Im głębiej wchodziłam, tym bardziej byłam oczarowana! Wampiry, morderstwo, uczelnia… i enemies to lovers. Czego chcieć więcej?

Historia jest przepełniona mrokiem. Czasem nawet strachem, który czułam na plecach. To chyba pierwsza książka, w której spodobał mi się motyw dark academia. Tylko niektóre momenty wydawały się być „naciągane”, dlatego nie było pełnego zachwytu. A zwrot akcji na końcu? IDEALNY! Słodował, że daje taką ocenę, a nie inną.

Enemis to lovers? BŁAGAM WAS. Ich relacja była do samego końca przepełniona nienawiścią. Szczerze? Ja już nie wiem komu powinnam ufać i kibicować. Susenyos jest freaky, ale za to go kocham. Jest tym, czego oczekuję od wampira! Kidan za to jest nieustraszona i dała mu popalić. Pomimo czyhającego zagrożenia na karku, nie poddawała się do samego końca.

Czekam na kontynuację, bo serio — zakończenie było dobre. Pomimo tego, że książka jest oznaczana jako młodzieżówka… nadaje się dla starszego czytelnika. Tematyka książki jest różnorodna i w dobry sposób pokazana.

470 użytkowników ma tytuł Nieśmiertelny mrok na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Nieśmiertelny mrok na półkach dodatkowych

Tigest Girma
Tigest Girma
Tigest Girma to etiopska pisarka mieszkająca w Melbourne, w Australii. Po ukończeniu studiów licencjackich z zakresu edukacji dzieli swój czas między pisanie a nauczanie. Pasjonuje się odkrywaniem postaci i mitów wschodnioafrykańskich, a jej twórczość łączy czarne historie z mrocznymi i fantastycznymi wątkami. W wolnych chwilach można ją spotkać oglądającą po raz kolejny swoje ulubione seriale, w których złoczyńca zdobywa serce dziewczyny.

Cytaty z książki Nieśmiertelny mrok