Nieśmiertelny mrok

- literatura młodzieżowa
- Immortal Dark Trilogy (tom 1)
- Immortal Dark
- 2025-07-16
- 2025-07-16
- 2024-01-01
- Emilia Skowrońska
BESTSELLER „NEW YORK TIMESA”!
To zaczęło się na długo przed moimi narodzinami, coś od zawsze polowało na naszą rodzinę…
Kidan Adane, osierocona dziedziczka, dorastała z dala od społeczeństwa, w którym się urodziła – świata, gdzie ludzkie rody zyskują potęgę dzięki związkom z wampirami. Kiedy jej siostra June znika, Kidan jest przekonana, że porwał ją wampir – ten sam, który był związany z ich rodziną: okrutny, ale fascynujący Susenyos Sagad.
Aby odnaleźć June, Kidan trafia do elitarnego Uniwersytetu Uxlay, gdzie studenci uczą się zapewniać pokojowe współistnienie ludzi i wampirów oraz dziedziczyć rodzinne spuścizny. Kidan musi tam żyć pod jednym dachem z Susenyosem. Jego okrucieństwo przemawia do jej mrocznej natury i kusi ją, by uległa życiu w ciemności.
Gdy na Uxlay dochodzi do zabójstwa, Kidan pogrąża się w bezwzględnym podziemiu wampirów, ryzykując własną duszę. Tam odkrywa zagrożenie sięgające wiele wieków wstecz – June może znajdować się w jego centrum! Aby ocalić siostrę, Kidan będzie musiała rzucić Uxlay na kolana i albo uwolnić się od koszmaru własnych czynów, albo pogodzić sięz mrocznymi więzami miłości – i krwią, jakiej ona żąda.
Kup Nieśmiertelny mrok w ulubionej księgarni
Oceny książki Nieśmiertelny mrok
470 użytkowników ma tytuł Nieśmiertelny mrok na półkach głównych- Chcę przeczytać 373
- Fantasy 5
- 2025 4
- Wampiry 4
- Fantastyka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieśmiertelny mrok
To smutne ale ta książka wpędziła mnie w zastuj czytelniczy 😒 W pewnym momencie juz myślałam, ze zalicze ją do DNFów. Poczatek zapowiadał sie ciekawie ale im dłużej czytałam tym moj entuzjazm coraz bardziej opadał a moje zainteresowanie fabułą malało z każdą kolejną stroną. Niestety nie czułam tego mrocznego klimatu. Jedynie irytację główną bohaterką, skołowanie dziwną fabułą, znudzenie i zmęczenie. Serio! Czytanie tej książki mega mnie zmęczyło. Poważnie jestem w szoku, ze udało mi sie ja skonczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie książki przepełnione mrokiem?
Chyba przyzwyczaiłam się do tego, że nienawiść w książkach jest przedstawiana słabo. Tym bardziej w romantasy. Wystarczy, że będę dla siebie niemili przy kilku spotkaniach i dostajemy wielkie hasło enemies to lovers! Ja naprawdę lubię ten motyw, ale zaczęłam podchodzić do niego z dystansem, doskonale zdając sobie sprawę, że nienawiści prawdziwej nie uświadczę.
Jakie więc było moje zdziwienie, gdy dostałam nienawiść w najczystszej postaci. Oni nie byli dla siebie po prostu niemili, oni chcieli się nawzajem upokorzyć, zniszczyć, to, co dla nich ważne. Ja nawet nie umiem tego dobrze Wam przekazać. Trzeba to poczuć, bo emocje z tej książki się wylewają. No nie cackali się w kontaktach między sobą.
Autorka bardzo dobrze przedstawiła też ich przejście od tego, że szczerze się nie znoszą, do współpracy. Bo nie powiem, że do kochanków, ponieważ nie mam pojęcia, czy do tego dojdzie. Mam ogromną nadzieję, że tak, bo napięcie między nimi jest zdecydowanie lepsze niż w niejednym smucie! I to wszystko nawet bez jednego pocałunku w całej książce. Więc jeżeli Kidan i Yos będą razem, to będzie to jedna z najlepszych książek z wątkami enemies to lovers i slow burn!
A to wszystko jeszcze nie jest końcem plusów tej historii. Lubicie motyw dark academia? No to proszę bardzo, to również tutaj znajdziecie. Ukryta uczelnia, do której wstęp mają nieliczni i trudne zajęcia, które naprawdę mało kto zdaje. Dodatkowo bardzo dużo rozważań o mroku, moralności, poczuciu winy, celu, akceptacji. Stwierdzenie, że książka jest przepełniona mrokiem, nie było nad wyraz. Autorka przedstawiła kilka bardzo ciekawych postaci. Wszyscy mają coś za uszami i każdego z nich moralność jest kwestionowana. Najwięcej mroku oczywiście widzimy w Kidan, naszej głównej bohaterce. Jest uwięziona między poczuciem winy a potrzebą zrobienia dosłownie wszystkiego, co będzie trzeba, żeby odnaleźć siostrę.
Podobało mi się również przedstawienie wampirów i pomysł ich osłabienia oraz tego powód. Wampiry to taki powszechny motyw, a jednak zaskakuje mnie, jak ciekawe pomysły mają autorki, żeby pokazać je w oryginalny sposób. Zdecydowanie kupił mnie motyw, że w zależności od tego, z jakiej części ciała poje wampir, widzi inne wspomnienie osoby, z której pije i dzieli się z nią własnym. To też dodawało napięcia i to jak!
Sam zarys fabularny super, osobiście bardzo lubię, gdy głównym wątkiem ma być zemsta i szukanie prawdy. Jestem oczarowana tą książką, co chyba widać po tym, jak o niej piszę. Wszystko zagrało tu tak, jak miało. A końcówka? Najpierw płakałam, a potem byłam wściekła. Jestem ciekawa, w jakim kierunku autorka poprowadzi tę historię, bo potencjał jest ogromny.
Nie pozostaje mi nic innego, jak czekać i nakłaniać Was, żebyście dali jej szansę, bo naprawdę warto! Muszę z kimś dzielić trudy czekania przecież…
Lubicie książki przepełnione mrokiem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa uwielbiam, a “Nieśmiertelny Mrok” mnie oczarował chyba na każdej płaszczyźnie.
Książka, przy której mogłam gryźć ściany i latać pod sufitem. Im głębiej wchodziłam, tym bardziej byłam oczarowana! Wampiry, morderstwo, uczelnia… i enemies to lovers. Czego chcieć więcej?
Historia jest przepełniona mrokiem. Czasem nawet strachem, który czułam na plecach. To chyba pierwsza książka, w której spodobał mi się motyw dark academia. Tylko niektóre momenty wydawały się być „naciągane”, dlatego nie było pełnego zachwytu. A zwrot akcji na końcu? IDEALNY! Słodował, że daje taką ocenę, a nie inną.
Enemis to lovers? BŁAGAM WAS. Ich relacja była do samego końca przepełniona nienawiścią. Szczerze? Ja już nie wiem komu powinnam ufać i kibicować. Susenyos jest freaky, ale za to go kocham. Jest tym, czego oczekuję od wampira! Kidan za to jest nieustraszona i dała mu popalić. Pomimo czyhającego zagrożenia na karku, nie poddawała się do samego końca.
Czekam na kontynuację, bo serio — zakończenie było dobre. Pomimo tego, że książka jest oznaczana jako młodzieżówka… nadaje się dla starszego czytelnika. Tematyka książki jest różnorodna i w dobry sposób pokazana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest przepełniona mrokiem. Czasem nawet strachem, który czułam na plecach. To chyba pierwsza książka, w której spodobał mi się motyw dark academia. Tylko niektóre momenty...
Bohaterka niesamowicie pretensjonalna. Świat przedstawiony tylko w wybranych aspektach. Bardzo wymęczyłam, wręcz bałam się, że nie dokończę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Nieśmiertelny mrok” Tiger German to historia, która z początku zapowiada się intrygująco, ma w sobie klimat tajemnicy i obietnicę głębszej opowieści o walce dobra ze złem. Niestety, w miarę rozwoju fabuły ten potencjał stopniowo się rozmywa. Pierwsza połowa książki zdecydowanie wypada lepiej, jest bardziej spójna, ciekawsza fabularnie i lepiej wciąga w wykreowany świat. W drugiej części tempo słabnie, a historia zaczyna tracić swój pierwotny urok. Strasznie namieszane.
Główna bohaterka to postać, która wzbudza mieszane uczucia. Z jednej strony widać, że autorka chciała stworzyć postać silną, niezależną i moralnie niejednoznaczną. Z drugiej bohaterka często zachowuje się tak, jakby miała odpowiedź na każde pytanie, co momentami wypada dość pretensjonalnie, zwłaszcza gdy pamiętamy, że jest bardzo młoda. Jej moralność również nie jest konsekwentnie poprowadzona, zdarza się jej popełniać czyny wątpliwe etycznie bardzo, a mimo to chętnie poucza innych, co w końcowych rozdziałach, hipokryzja.
Świat przedstawiony nie został rozwinięty na tyle, by w pełni wciągnąć czytelnika. Brakuje mu głębi i szczegółów, które sprawiłyby, że wydarzenia i relacje między postaciami nabrałyby większego znaczenia.
Trudno też nie zauważyć pewnej niekonsekwencji w sposobie przedstawienia wieku bohaterów. Główna postać bywa opisywana i dialogowana jak osoba znacznie dojrzalsza, niż faktycznie jest. A czasem zachowuje, mówi jak rozwydrzony bachor. To powoduje lekki dysonans, zwłaszcza w kontekście wątku romantycznego z dużo starszym wampirem. Seksualizacji ich relacji, w stosunku do wieku. Zachowania mentalnego.
„Nieśmiertelny mrok” to książka, która czyta się płynnie i momentami potrafi zainteresować, jednak ostatecznie pozostawia uczucie niedosytu. Pomysł był dobry, ale jego wykonanie nie do końca wykorzystało możliwości, jakie dawała fabuła. To pozycja raczej dla młodszych czytelników, którzy szukają lekkiego romansu z elementami mroku – bardziej wymagający odbiorca może czuć się nieco rozczarowany.
„Nieśmiertelny mrok” Tiger German to historia, która z początku zapowiada się intrygująco, ma w sobie klimat tajemnicy i obietnicę głębszej opowieści o walce dobra ze złem. Niestety, w miarę rozwoju fabuły ten potencjał stopniowo się rozmywa. Pierwsza połowa książki zdecydowanie wypada lepiej, jest bardziej spójna, ciekawsza fabularnie i lepiej wciąga w wykreowany świat. W...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiedzieć, że uwielbiam ta książkę, to jakby nic nie powiedzieć…
Ja mam obsesje.
Susenyos, the man you are!
Ta historia wzbudzała we mnie tyle emocji.
To jedne z lepszych enemies to lovers jakie ostatnio czytałam.
Powiedzieć, że uwielbiam ta książkę, to jakby nic nie powiedzieć…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa mam obsesje.
Susenyos, the man you are!
Ta historia wzbudzała we mnie tyle emocji.
To jedne z lepszych enemies to lovers jakie ostatnio czytałam.
Jeśli ktoś odpala sobie olejki/ świeczki zapachowe to zachęcam do zapachu eukaliptusa i olejku różanego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie mogłam polubić gł. bohaterki, reszty w sumie też nie za bardzo, wobec czego ciężko mi było czytać tę pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o wampirach? Oczywiście, że nie mogłam jej pominąć. W końcu to jeden z moich ukochanych elementów w książkach. "Nieśmiertelny mrok" jak sam tytuł wskazuje ukazuje nam historię o wampirach z tej mrocznej strony, a w szystko dzieje się w murach szkoły. Znajdziecie tutaj mnóstwo wampirów z których większość z byciem dobrym ma mało wspólnego ale nie tylko wampiry. Ludzie też skrywają w sobie dużo mroku.
Kidan, główna bohaterka, która za wszelką cenę pragnie odnaleźć siostrę odkrywa, że wampir z którym będzie mieszkać stoi za jej porwaniem. A do wampirów czuję nienawiść i odrazę na najwyższym poziomie. Suneyos, wampir, który został połączony z jej rodziną otrzymał od nich dom, dlatego Kidan dostaje się na Uniwersytet Uxlax, by nie dopuścić do przejęcia i odkryć co stało z jej siostrą. Między bohaterami zaczyna kiełkować uczucie, a wątek enemies to lovers utrzymuje napięcie aż do samego końca. Chyba jeszcze nigdy nie spotkałam się z tak silną dawką nienawiści na początku relacji. Na pewno nie jest to schematyczna książka. Wszystko zaskakuje, mamy mnóstwo nie wiadomych, które podczas czytania chcemy rozgryźć. Czułam się jak detektyw. Główna bohaterka niestety popadała często ze skrajności w skrajność. A zasady o których na początku tak dużo wspominano i podkreślano jak bardzo istotne jest ich przestrzeganie..no cóż..szybko się rozmyły. Całość ratuje Suneyos, ponieważ mogłabym czytać non stop o jego konfrontacjach z Kidan. Pełne napięcia, tylu emocji. Iskry za każdym razem się sypią.
Muszę przyznać, że historia choć poprowadzona bardzo ciekawie nie sprawiła, że myślę o niej po skończeniu czytania. Trochę się zawiodłam. Czy sięgnę po następną część? Wnioskuję po zakończeniu, że na pewno się pojawi ale nie jestem pewna, czy będę czytać. Czas pokaże.
Książka o wampirach? Oczywiście, że nie mogłam jej pominąć. W końcu to jeden z moich ukochanych elementów w książkach. "Nieśmiertelny mrok" jak sam tytuł wskazuje ukazuje nam historię o wampirach z tej mrocznej strony, a w szystko dzieje się w murach szkoły. Znajdziecie tutaj mnóstwo wampirów z których większość z byciem dobrym ma mało wspólnego ale nie tylko wampiry....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej tym bardziej powalona ta książka. A zaczęła się naprawdę ciekawie! 😮💨 Prawie dotarłam do końca! Niestety się nie udało. Dnf.