Apokalipsa według Pana Jana

- fantasy, science fiction
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 978-83-7574-008-0
Prawda o kłamstwach wodzów! Klasyka literatury post apokaliptycznej! Polska dwa lata po nuklearnym piekle. świat ruin, gdzie pieczony szczur to nie lada przysmak, a włosy i gładka skóra znamionują wyklętych.?Wybrańców?, którym dane było dni zagłady przeczekać w przeciwatomowych schronach. Pan Jan ma wizję. Supermocarstwowej Czwartej Rzeczpospolitej odbudowanej na zgliszczach wypalonej nuklearnym ogniem Europy. Do rządzonego przez niego żelazną ręką Wrocławia wjeżdżają pancerne kolumny ?Wybrańców?. Wraz z nimi notable żądni powrotu do władzy. Doborowe oddziały stają przed tłumem skazanym na powolną śmierć od ran i promieniowania. Rozpoczyna się podstępna gra, której stawka jest większa niż życie. Utopia staje się rzeczywistością, a rosnąca armia post nuklearnego dyktatora rozszerza granice Wolnego Miasta Wrocław. Jednak na drodze do urzeczywistnienia planu podboju świata staje nie tylko niezależna Wielkopolska, ale i inny, kto wie, czy nie groźniejszy przeciwnik...
Kup Apokalipsa według Pana Jana w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Apokalipsa według Pana Jana
2978 użytkowników ma tytuł Apokalipsa według Pana Jana na półkach głównych- Przeczytane 1 943
- Fantastyka 37
- Postapokalipsa 20
- Ebook 13
Tagi i tematy do książki Apokalipsa według Pana Jana
Cytaty z książki Apokalipsa według Pana Jana
budynek o którym pan mówił, przypomina wnętrze głowy blondynki.
-Słucham?
-Melduję, że budynek stacji pomp jest całkowicie pusty...
Podał papierosy zaskoczonemu Zawadzie, zasalutował i odszedł bez słowa pożegnania. Zanim zniknął za rogiem składu, większość ludzi z batalio...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Apokalipsa według Pana Jana
Niezwykła książka.
Po drugie: wraz z rozwojem historii kilkukrotnie zmienia się stawka wydarzeń, jak i postrzeganie głównego bohatera, gdzieś w połowie mnie to irytowało, ale z czasem nabrało sensu, szanuję autora za to nietypowe rozwiązanie :)
Po trzecie: czytało się płynnie i szybko, z napięciem wiszącym w powietrzu i ciekawym zakończeniem.
Podsumowując, jest to bardzo przyjemna, nietypowa, wciągająca lektura. Polecam!
Niezwykła książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwsze: oparta na bardzo ciekawym, świetnie zrealizowanym pomyśle świata postapo z Polską w centrum wydarzeń
Po trzecie:...
Może gdybym kiedyś trafił na tę książkę to byłaby 9-ka ale nie da się ukryć, że za mną w klimacie postapo wiele innych książek i opowiadań znacznie lepszych. Ale przeczytane, odniesione do biblioteki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porwało ¯\_(ツ)_/¯
Nie porwało ¯\_(ツ)_/¯
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPost-apo z rozmachem, IV Rzeczypospolita na bogato. Aż za bogato.
Post-apo z rozmachem, IV Rzeczypospolita na bogato. Aż za bogato.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam bardzo mieszane odczucia, co do samej książki.
Później jednak robi się dość topornie. Na pierwszy plan wychodzą akcje ze strategią wojenną i powoli traciłem rozeznanie. Pojawia się wieksza ilość bohaterów, którzy w mojej ocenie nie wnoszą niczego znaczącego, a jedynie wprowadzają chaos, bo nie wiedziałem już, skąd się oni wzięli.
W całej książce pojawia się jeden schemat. Gdy jakiś wątek zostaje wyjaśniony, to zostaje gwałtownie ucięty i pozostawiony, jak np.temat bastionu. Główny wątek na początku książki, w pewnym momencie totalnie pominięty, aż w końcu nie wiedziałem, co się z nim stało.
Zakończenie bardzo jasno wytyczone i w moim przekonaniu kompletne. Czy książka daje do myślenia? Oczywiście, że tak. Szczegolnie to, że ludzie nie uczą się na błędach.
Mam bardzo mieszane odczucia, co do samej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek wspaniały. Naprawdę dawno nie czytałem tak jasno nakreślonej historii już we wstępie, która nie rozciągała się i nie rozmywała niepotrzebnie. Jest w niej wszystko, czego szukam w książkach z gatunku postspo.
Strasznie nierówna, ale im dalej tym gorzej. Tytułowy Pan Jan zmienia się z egoistycznego aparatczyka w świetlistego zbawcę narodu. Oczywiście Narodu Wybranego. Skutki choroby popromiennej znikają, jakby autor o nich zapomniał. Miałem wrażenie jakby Szmidt w trakcie pisania zmieniał koncepcję swojej książki. Ciężko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek nudnawy, ale później się rozkręca. Całkiem niezła pozycja postapo.
Początek nudnawy, ale później się rozkręca. Całkiem niezła pozycja postapo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszane uczucia 50/50.
Mieszane uczucia 50/50.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco do ra książka, osadzona w naszych realiach. Traktuje o wyższych koniecznościach....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to108/2025 (audiobook 78/2025)
Świat po zagładzie nuklearnej, ocaleni chroniący się w kompleksach umocnień w masywie Ślęży opuszczają schronienie, by sprawdzić, czy możliwe jest odbudowanie namiastki życia w zrujnowanym Wrocławiu. I czeka ich nieliche zaskoczenie…
Świetna to była przygoda.
Znajome lokacje poddane wizji atomowych zniszczeń, niedobitki snujące się po gruzach, morze ruin oraz wola przetrwania i trwania nadal.
Jako żywo nasuwały mi się skojarzenia z pejzażem historycznym Wrocławia w 1945 roku, kiedy to konwencjonalna wojna zamieniła moje miasto w ocean zgliszczy.
Na gruzach miasta Autor kreuje powojenną rzeczywistość, buduje wizję utopijnej państwowości, która powoli, acz systematycznie, wyrasta na lokalną silę polityczna i militarną. W zrujnowanym kraju na zdewastowanym kontynencie pojawiają się państwa – miasta, konkurujące między sobą i w końcu wypowiadające sobie wojnę. Demoniczny Burmistrz Wrocławia staje się samozwańczym zbawicielem IV Rzeczypospolitej. Aż tu nagle pojawia się potężne zagrożenie ze wschodu…
Dałem się ponieść tej historii. Autor snuje naprawdę ciekawą, plastyczną i sugestywną wizję postapokaliptycznej rzeczywistości, która naprawdę działa na wyobraźnię.
Mam nadzieję, że Autor pracuje nad kontynuacja tej wizji!
Lektor: Wojciech Masiak
108/2025 (audiobook 78/2025)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMieszkam we Wrocławiu już większą część życia, kocham to miasto całym sercem – nie mogłem więc przejść wobec tej książki obojętnie. :)