Siedem szmacianych dat

- Córka cieni (tom 1)
- 2022-10-12
- 2016-01-27
Tytułowa Córka Cieni to Juliana, której losy poznajemy dzięki odnalezionemu pamiętnikowi, z którego wyłania się wstrząsająca historia jej niezwykłych losów na tle historii Polski.
Przedwojenny zakazany romans, ucieczka w Bieszczady, zetknięcie z brutalnością wojny, nierozliczone relacje polsko-ukraińskie, trudna rzeczywistość powojennej Polski – to wszystko tworzy historię życia Juliany.
Kup Siedem szmacianych dat w ulubionej księgarni
Oceny książki Siedem szmacianych dat
2284 użytkowników ma tytuł Siedem szmacianych dat na półkach głównych- Przeczytane 1 430
- 2018 24
- 2021 20
- 2020 17
- 2025 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siedem szmacianych dat
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Pani Ewy Cielesz. Pochłonęła mnie historia Magdaleny i Piotra. Trochę mniej wciągały nawiązania do współczesności.
Tu fabuła toczy się niespiesznie. Bohaterowie zaszyci w leśnej głuszy odcięci są od dramatów rozgrywających się w świecie. Jednak od wojny nie da się uciec. Prędzej czy później i po nich wyciągnie swoje zachłanne ręce.
Czuję niedosyt, więc z ogromną ciekawością sięgam po kolejny tom aby zapoznać się z dalszymi losami bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię książki z historią w tle. Szczególnie tą trudną, o której długo się nie mówiło.
Wciągająca, przejmująca. Z zapałem wypożyczam drugi tom.
Wciągająca, przejmująca. Z zapałem wypożyczam drugi tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię tego typu książki opisujące życie głównych bohaterow na tle prawdziwych wydarzeń historycznych i to jak historia wpływa na ich życie i dokonywane przez nich wybory. Chętnie sięgnę po kolejną część, by dowiedzieć się co stało się dalej. Polecam serdecznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę serię zachęcona pozytywnymi opiniami. I się rozczarowałam. Fabuła niby ciekawa, ale tyle nierealnych treści , że aż boli. No i całość jakaś taka infantylna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka okazała się niezwykle wciągająca, a bohaterowie zyskali moją sympatię. Choć końcówka pozostawiła pewien niedosyt, z chęcią sięgnę po drugi tom, licząc na dalszy rozwój fabuły i losów postaci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toaudio - świetna lektorka Joanna Gajor
Hmm...
W sumie ciekawa choć kompletnie bez zakończenia. Rozumiem, że to 1 tom... ale tomy też jakoś się kończą.
Ciekawe wątki historyczne: Bieszczady, Ukraińcy, Polacy, bandy UPA i "grzeczna" polska partyzantka. Szokujące dla mnie było to, że można przeżyć wojnę bez wojny.
Raczej nie będę szukać dalszych tomów, chyba, że...
audio - świetna lektorka Joanna Gajor
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm...
Raczej nie będę szukać dalszych tomów, chyba, że...
Z przyjemnością śledziłam losy Magdaleny i Piotra . Ma ona w sobie coś przyciągającego. Niestety część teraźniejsza zdecydowanie słabsza.
Autorka wplata w losy bohaterów sporo historii. Czyta się bardzo dobrze 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka wplata w losy bohaterów sporo historii. Czyta się bardzo dobrze 🙂
Święta książka i niesamowita lektorka. Polecam.
Święta książka i niesamowita lektorka. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągnęła mnie tak, jak pamiętnik wciągnął Adama.... piękna książka, akcja dwutorowa: lata II wojny światowej i współczesność. I ze współczesnością właśnie mam problem, bo ta część jest po prostu nudna, dialogi nijakie jakby pisały dwie różne osoby. Ale w ogólnym podsumowaniu: bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobała mi się historia w czasach wojennych. Niestety ta w teraźniejszości była lekko nudnawa