Okładka książki Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami autora Daniel Goleman, 9788372782175
Daniel Goleman Wydawnictwo: Media Rodzina poradniki
poradniki
2012-01-01
1997-01-01
1997-06-02

Kup Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami w ulubionej księgarnii

Oceny książki Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami

MARZENIA A RZECZYWISTOŚĆ

Gdy słucham tego po prawie trzydziestu latach od pierwszego wydania, to nie mam już dreszczy odkrywcy i łączyciela kropek, tylko konstatację, że bardzo się już upowszechniły te odkrycia, badania i teorie w języku rozmaitych grup wsparcia, psychoterapii, coachów i trenerów personalnych. W przychodniach, klinikach i szpitalach a mimo to tak niewiele z tego wynika.
W szkołach lekcje treningu inteligencji emocjonalnej powinny być obowiązkiem (nie chcę wchodzić w mądrości jak i kiedy),powinny tak jak historię powinno się uczyć rozumieć, a nie znać. Tak jak powinno się uczyć korzystania z finansów i umieć rozróżniać pętle zagrożeń kredytowych, polis ubezpieczeniowych, inwestycji i oszustw internetowych.
Ale co zrobić, jeśli dysponujemy tak twardą podstawą i nie ma woli na wprowadzenie jej w praktyce?
Łatwiej jednak hodować pieczarki, czasem przed wyborami ściągnąć z nich folię i dać im karty wyborcze, a po robocie zakryć znowu.
Z pewnością jestem niesprawiedliwy i widzę tylko niedociągnięcia, może przesadzam, ale książka, pomimo że nauka poszła dalej nadal powinna być podstawą w każdym domu i zagrodzie.

MARZENIA A RZECZYWISTOŚĆ

Warto poznać jeden z filarów społeczeństwa - inteligencję emocjonalną :)

Warto poznać jeden z filarów społeczeństwa - inteligencję emocjonalną :)

Świetnie tłumaczy, dlaczego emocje są tak ważne w codziennym życiu i pracy. Napisana przystępnie, poparta badaniami. Dużo praktycznych wniosków

9461 użytkowników ma tytuł Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami na półkach głównych
1277 użytkowników ma tytuł Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami na półkach dodatkowych

Okładka książki Optimum. Inteligentne emocjonalnie zarządzanie pracą Cary Cherniss, Daniel Goleman
Okładka książki Trwała przemiana Richard J. Davidson, Daniel Goleman
Trwała przemiana Richard J. Davidson, Daniel Goleman
Okładka książki HBRs 10 Must Reads for New Managers Robert B. Cialdini, Michael D. Watkins, Daniel Goleman, Herminia Ibarra, John P. Kotter, William Oncken Jr., Donald L. Wass
Okładka książki Siła dobra. Świat oczami Dalajlamy Dalajlama XIV, Daniel Goleman
Siła dobra. Świat oczami Dalajlamy Dalajlama XIV, Daniel Goleman
Daniel Goleman
Daniel Goleman
Psycholog (ur. 7 marca 1946) popularny na arenie międzynarodowej, którego książka "Inteligencja emocjonalna" z 1995 roku utrzymywała się na liście bestsellerów The New York Timesa do połowy 1997 roku. Książka przetłumaczona na 40 języków, sprzedała się w 5 milionach egzemplarzy na całym świecie. Absolwent Uniwersytetu Harwarda i wykładowca akademicki, dwukrotnie otrzymał nominację do nagrody Pulitzera. Urodził się w Stockon w Kalifornii w amerykańskiej rodzinie żydowskiego pochodzenia. Jego rodzice byli pedagogami - ojciec uczył w college'u, matka wykładała socjologię na University of the Pacific. Obecnie mieszka z żoną Tarą w Massachusetts. Ma dwóch synów z poprzedniego związku.

Cytaty z książki Inteligencja emocjonalna. Sukces w życiu zależy nie tylko od intelektu, lecz od umiejętności kierowania emocjami