Diabelski młyn

Okładka książki Diabelski młyn autorstwa Kristina Ohlsson
Okładka książki Diabelski młyn autorstwa Kristina Ohlsson
Kristina Ohlsson Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Diabelski młyn (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Diabelski młyn (tom 1)
Eldhjulet
2024-10-23
2024-10-23
Natalia Kołaczek
W nowym domu Heidi dzieją się dziwne rzeczy. Robotnik zburzył jedną ze ścian jej sypialni, a pod podłogą znalazł stary dziecięcy bucik i zabawkę. Co noc szaleje straszliwa burza, a w tym samym czasie Heidi słyszy, jak ktoś skrada się do pokoju obok niej, kiedy śpi.

Na szczęście latem do miasteczka Hovenäset przyjechał diabelski młyn. Właścicielem koła jest miły Bill, który wprowadza się do pokoju gościnnego w domu Heidi. Ale coś jest nie tak. Ciężarna dziewczyna taty jest coraz bardziej zmęczona, a zdezorientowana babcia Heidi wydaje się przerażona diabelskim młynem i chce, aby zarówno koło, jak i Bill zniknęli. Wkrótce Heidi zdaje sobie sprawę, że w domu, w którym mieszka, wydarzyło się coś przerażającego. Coś, co może się zdarzyć ponownie.

„Diabelski młyn” to pierwsza niezależna książka z trylogii. O przyjaciołach Heidi, Alvie i Harrym - oraz o wakacjach pełnych mrocznych tajemnic i okrutnych wydarzeń z przeszłości.

Kristina Ohlsson to jedna z czołowych szwedzkich autorek powieści sensacyjnych i książek dla dzieci. Od czasu debiutu książki „Szklane dzieci” zajmuje centralne miejsce w świecie książek dla dzieci. Z niezawodną dziecięcą perspektywą i wyczuciem tego, co paskudne i przerażające, pisze ekscytujące i wysokiej klasy książki, które przyciągają.

Kup Diabelski młyn w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Diabelski młyn

Oceny książki Diabelski młyn

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabelski młyn

43/130/2026
#BraczBingo 2026: Dla dzieci
Jasny gwint, to jest dla dzieci? Brrrr. Miałam lekkiego stracha. Niby człowiek wie, że musi się dobrze skończyć, ale jednak się obawia. I czy naprawdę musi się dobrze skończyć?

43/130/2026
#BraczBingo 2026: Dla dzieci

Diabelski młyn” to książka, która już jakiś czas była u mnie na kupce wstydu. I jest to książka, która bardziej pasuje na czas Halloween, a nie na zbliżające się święta, ale jej lektura i tak sprawiła mi dużo przyjemności. W domu Heidi w Hovenäset dzieją się dziwne rzeczy. Stolarz znalazł pod podłogą stary bucik i grzechotkę, co noc szaleje burza, a do miasteczka przyjeżdża wędrowny diabelski młyn. Właściciel młyna wynajmuje pokój u taty i machochy Heidi, którzy spodziewają się dziecka. Babcia Heidi panicznie boi się diabelskiego młyna i jego właściciela i ostrzega wnuczkę przed czyhającym niebezpieczeństwem.

W sumie nie dziwię się, że książka jest reklamowana jako powieść dla fanów Stranger Things i Wednesday. Znajdziemy tu klimat nadprzyrodzonych i mrocznych zdarzeń, a także klasycznego horroru. Czyta się bardzo szybko, a to dzięki temu, że akcja z każdą stroną staje się coraz bardziej mroczniejsza i skomplikowana.

Ta książka to moje pierwsze spotkania z tą szwedzką pisarką i zaimponowała mi świetnym stylem i umiejętnością tworzenia mrocznej fabuły. To bardzo cenię!

Na samym początku myślałam, że książka będzie przeciętna, ale była jedną z lepszych książek dziecięcych i jeszcze to zakączenie, po prostu cudo

259 użytkowników ma tytuł Diabelski młyn na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Diabelski młyn na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Diabelski młyn

Kristina Ohlsson
Kristina Ohlsson
Jest z wykształcenia politologiem i pracuje jako analityk policyjny. Wcześniej była zatrudniona w szwedzkim Ministerstwie Spraw Zagranicznych, gdzie zajmowała się konfliktem na Bliskim Wschodzie. Mieszka w Sztokholmie. Jest autorką pięciu powieści, których główną bohaterką jest pracująca w policji na cywilnym stanowisku Fredrika Bergman. Na cykl składają się: "Askungar" (wyd. polskie pt. "Niechciane", Prószyński i S-ka 2010),"Tusenskönor" (wyd.polskie pt. "Odwet", Prószyński i S-ka 2011),"Änglavakter" (wyd. polskie pt. "Na skraju ciszy", Prószyński i S-ka 2013),"Paradisoffer" (wyd. polskie pt. "Wyścig z czasem", Prószyński i S-ka 2014) oraz "Davidsstjärnor" ["Gwiazdy Dawida", Piratförlaget 2013].

Czego pragnie magia Anna Benning
Czego pragnie magia
Anna Benning
„Czego pragnie magia” pierwszy tom cyklu Mroczne Sigile, jest to książka z gatunku młodzieżowego fantasy z wyraźnym akcją, magią i elementami romansu. Akcja rozgrywa się we współczesnym świecie, choć magicznym. Częściowo akcja osadzona w Londynie oraz jego magicznym odbiciu. Magia wróciła do świata ludzi, ale jest mroczna, niebezpieczna i ma własną cenę. Główna bohaterka - Rayne, to młoda dziewczyna z biednej dzielnicy, która dzięki tajemniczym artefaktom zwanym sigilami potrafi posługiwać się magiczną mocą. Kiedy magia zaczyna wymykać się spod kontroli, Rayne zostaje postawiona przed kluczowym wyborem: albo magia ją zniszczy, albo na zawsze zwiąże jej życie z Mrocznymi Sigilami. Miło zaskoczyłam się tą książką, po pierwsze nie czytałam jeszcze książki fantastycznej osadzonej w realnym świecie. Autorka tworzy świat, w którym magia jest brutalna, mroczna i potrafi zawładnąć człowiekiem, a nawet doprowadzić do jego śmierci. Sigile, mroczne artefakty, które obdarzają magią, jednak ich używanie jest kosztowne, niebezpieczne, a nawet uzależniające. Rayne to odważna i zdeterminowana postać. Porzucona przez matkę, wychowująca się w domu dziecka, musi walczyć o swoje istnienie i lepszą przyszłość. Niespodziewanie poznaje swoją przeszłość, a także swoje przeznaczenie. Dziewczyna musi stawić czoła wyzwaniom i dokonać trudnych wyborów, dotyczących nie tylko jej, ale istnienia całego świata, który staje dopiero przed nią otworem. Poznaje ludzi, którzy tłumaczą jej wszystko, jednak nie jest przekonana czy może im do końca zaufać. W tle rozgrywają się intrygi, walki o władzę, polityczne rozgrywki, a także mamy wątek romantyczny. Angażująca fabuła od pierwszej do ostatniej strony, dynamiczna akcja, ciekawie wykreowany świat pełen mrocznej magii, wyraziste postaci, trudne i emocjonujące wybory z nutką humoru i elementami romansu. Jestem ciekawa co wydarzy się w kolejnym tomie 💙
szyszka_czyta - awatar szyszka_czyta
oceniła na81 miesiąc temu
Christmas love story Julia Biel
Christmas love story
Julia Biel
"Miłość to treść naszego istnienia. Powód, że jeszcze cię nie zamordował em i zamiast tego chcę cię nosić na rękach." 7⭐/10⭐ (Książka pochodzi z moich prywatnych zbiorów) Nie wiem jak u was, ale u mnie mróz daje popalić i nawet nie wychodzę z domu. Wolę spędzić czas z książką, a czytam niesamowitą perełkę. Z książkami Julki jestem no prawie na bieżąco, a perełki ze zdjęcia zajmują szczególne miejsce u nas w domu na półce. Oczywiście nie mogłam odmówić sobie przeczytania #christmaslovestory i się w sumie nie zawiodłam. Zabierając się za tą powieść, trzeba znać moim zdaniem resztę książek wchodzących w tą serię #lovestory, żeby wiedzieć co i jak. A już napewno znać #detoxlovestory. Ella i Jonasz zapraszają na dziesięciodniowe, zimowe wakacje w amerykańskich górach. Od samego początku idzie wyczuć napięcie między niektórymi bohaterami. Mimo, że jest okres świąteczny, ciężko im się porozumieć i każdy chce przekonać do swoich racji. Sprawy komplikują się jeszcze bardziej kiedy pojawia się dawny przyjaciel z którym nie mieli dość długo kontaktu... Czy czas świąt Bożego Narodzenia pozwoli im dojść do porozumienia i znaleźć jakieś wyjście z sytuacji w której się znaleźli? #juliabiel kolejny raz mnie urzekła swoją powieścią. Cudownie było wrócić do znanych mi już postaci i jak najbardziej polecam. #wydawnictwomustread
Katarzyna Murawa - awatar Katarzyna Murawa
oceniła na73 miesiące temu
Już zawsze będę sobą Amber Smith
Już zawsze będę sobą
Amber Smith
Eden i Josh spotykali się w liceum. Oboje mierzyli się wtedy z własnymi problemami i ich związek się zakończył. W chwili obecnej tych dwoje łączy przyjaźń, jednak ich relacja "chce" wykroczyć poza ramy przyjacielskie. Tych dwoje czuje do siebie coś więcej. Gdy dziewczyna dostaje się na tą samą uczelnie co Josh, ciężko im zapanować nad uczuciem. Para zbliża się do siebie. Czy ich związek tym razem przetrwa? Young adult - bardzo lubię powieści z tego gatunku, więc z ogromną przyjemnością i ciekawością sięgnęłam po taką powieść. Jest to historia pary, która zaczyna swoje dorosłe życie w cieniu swoistych i trudnych problemów. Dziewczyna mierzy się z ogromną traumą, bowiem kilka lat wcześniej została zgwałcona. To, co się wtedy wydarzyło wciąż w niej siedzi i uwiera jej psychikę i ciało, niczym kamyk w bucie. Traumatyczna sytuacja doprowadziła do tego, że dziewczyna mierzy się z lękami, depresją, koszmarami oraz atakami paniki i ciężko jej funkcjonować bez leków, zwłaszcza, że musi stawić też czoła swojemu oprawcy na sali sądowej. Z kolei Josh niechcąc narażać ojca alkoholika na stres, spełnia jego aspiracje, trenując w drużynie koszykówki, jednak nie uszczęśliwia go to w żaden sposób. Oboje są dla siebie wsparciem, a ich miłość jest dla nich bezmiarem szczęścia. Czy jednak ich uczucie okaże się na tyle silne, gdy przyjdzie im zmierzyć się z tak dużymi problemami? Musicie sami poznać odpowiedź. "Już zawsze będę sobą" jest kontynuacją książki "Już nie ma tamtej mnie". Przyznaję, że nie czytałam pierwszej części i chociaż ta część była dosyć ciekawa, to jednak zalecam przeczytanie poprzedniej. Lepiej wczułabym się w tę historię, gdybym znała wcześniejsze losy bohaterów. Niestety, choć fabuła nawiązywała do nich, a ponadto była ona przedstawiana ze strony obojga bohaterów, to jednak dokładniejsza znajomość przebytych doświadczeń Eden i Josh, wpłynęłaby znacznie na mój odbiór tej części. Podsumowując, jest to historia skrzywdzonej dziewczyny, która próbuje radzić sobie z rzeczywistością i historia miłości, która może zaleczyć tragiczną przeszłość.
Czytająca_biegająca Jurkowska - awatar Czytająca_biegająca Jurkowska
oceniła na74 miesiące temu
My na księżycu Alice Kellen
My na księżycu
Alice Kellen
✨"(...)kiedy czytasz dobrą książkę, to prawie jakbyś był na księżycu. Kiedy zanurzasz się w opowiadaną historię, przestajesz chodzić po ziemi, przenosisz się daleko, do innych miejsc, do innych światów, do innych żyć".✨ #współpracareklamowa z @mustread.wydawnictwo ✨ 🌙Ginger też nie planowała wyjazdu do Paryża, tę decyzję podjęła pochopnie i pod wpływem emocji, ale odmieniła ona jej całe dotychczasowe życie. Na paryskich ulicach poznaje Rhysa, oboje jeszcze nie wiedzą, że drogi ich życia połączą się na zawsze, mimo dzielących kilometrów i wszystkich różnic. Ona mieszka w Londynie i czasami czuje się zagubiona, natomiast On nie umie usiedzieć spokojnie w jednym miejscu. Jednak dzięki e-mailom ich przyjaźń nadal trwa. Co wieczór zwierzają się sobie z różnych wątpliwości, czy nadziei. Jednak upływający czas wystawi ich relację na próbę, czy będą w stanie stawić czoła przeciwnościom losu? 🌙Już dawno nie czytałam tak fascynującej powieści, jestem nią zachwycona 🤩! "My na księżycu" to poruszająca serce powieść o miłości, przeznaczeniu i poszukiwaniu siebie. Skłania do refleksji nad wartością przyjaźni i autentyczności w relacjach międzyludzkich. Rhys i Ginger, mimo różnic i przeciwności losu, odnajdują w sobie siłę do wspólnego rozwijania się i odkrywania nowych wymiarów swojego życia. W miarę upływu czasu, ich więź staje się narażona na próby. Bardzo podobały mi się wstawki z "Małego Księcia", który jeszcze bardziej pozwolił mi zrozumieć tę historię. Ta książka to piękna podróż przez emocje, od której nie mogłam się oderwać i chciałam więcej i więcej. Polecam! 🤩 __
comique - awatar comique
1.3.1.4. Śmierć nas nie rozłączy Aleksandra Maciejowska
1.3.1.4. Śmierć nas nie rozłączy
Aleksandra Maciejowska
Gdy Lucy zamieszkuje w zamku, w którym mieszkają dwie rodziny, jej życie diametralnie się zmienia. Z jednej strony cieszy się, że ma wokół siebie tak wspaniałych ludzi, a z drugiej boi się, że jej tajemnica ujrzy światło dzienne. Lucy ukrywa przed wszystkimi coś bardzo ważnego. Coś, co mogłoby zaważyć na jej pobycie w zamku. Poznaje tam Kaia, chłopaka, który miesza jej w głowie tak bardzo, że momentami wydaje się to wręcz nierealne. Gdy zakochują się w sobie, wiedzą jedno, że ich związek będzie poddany próbie. Ich rodziny nie darzą się sympatią, co znacząco utrudnia im zarówno komunikację, jak i spotkania. A gdy w zamku zaczyna dochodzić do morderstw, sytuacja pogarsza się jeszcze bardziej. Kto jest mordercą? Czy jest to ktoś z zaufanych osób? Czy może jest to osoba, której nikt nie podejrzewa? Pytań jest wiele, a odpowiedzi tak mało. ••• Gdy kończyłam czytać tę książkę, nie wiedziałam już tak naprawdę, co jest prawdą, a co iluzją. Czytałam ją z zapartym tchem, chcąc dowiedzieć się wszystkiego jak najszybciej, a nie było to proste, bo książka ma około 800 stron! Ale wiecie co Wam powiem? Przeczytałam ją w pięć dni. A to wszystko dlatego, że jest ona tak wciągająca, że ciężko było mi się od niej oderwać. Myślę, że to nierealne, odłożyć książkę, która jest napisana w tak dobry sposób! Ilość tajemnic jest tu ogromna, zagadka goni zagadkę, teorii pojawia się masa, ale czy którakolwiek z nich jest właściwa? Relacja Lucy i Kaia to dopiero prawdziwy ewenement tej historii! Tu nic nie jest proste, wszystko co chwilę się komplikuje, a oni sami nie wiedzą do końca, na czym stoją. Czytając tę książkę, przeżywałam tyle emocji naraz, że jest to wręcz nie do opisania. I powiem Wam, że ogromnie mi się to podobało! Kocham jak książka mnie rozwala emocjonalnie, bo to oznacza, że jest naprawdę dobra! Jeśli jesteście ciekawi tej historii, to z czystym sercem Wam ją polecam! I naprawdę nie zniechęcajcie się ilością stron, bo ta książka wręcz czyta się sama! Przez te strony się płynie!
Gardenofbooks - awatar Gardenofbooks
25. grudnia K.K. Smiths
25. grudnia
K.K. Smiths
Malia nienawidzi świąt Bożego Narodzenia i zazwyczaj spędza je z zapasem mrożonego jedzenia, oglądając „Pretty Woman”. Jej coroczny zwyczaj ulega zmianie, kiedy poznaje Camerona, nowego sąsiada, który wydaje się fanatykiem świąt. Mężczyzna stawia sobie za cel przekonanie dziewczyny do Bożego Narodzenia, a co za tym idzie organizuje wspólne pieczenie, jazdę na łyżwach i seans „Love Actually”. Cameron nie wie jednak dlaczego Malia tak bardzo nie znosi świąt, a przyjdzie mu dowiedzieć się tego przy wigilijnym stole. Co z tego wyniknie? Polecam przeczytać 💚 Zakupiłam tę książkę w ostatnim momencie, mimo, że miałam już zapełniony cały plan świątecznych powieści. Zdecydowanie nie żałuję tej decyzji, bo naprawdę była idealna na te przedświąteczne dni. Zdecydowanie pomogła mi wczuć się w ich magię i klimat. Malia to introwertyczka, stroniąca od ludzi, dlatego bardzo łatwo było mi się z nią utożsamić i ją polubić. Z kolei Cameron to chodzący ideał, ja więc nie zapałać do niego sympatią? Od samego początku kibicowałam tej dwójce 💚 Historia Malii i tego, co przeżyła nie należała do najłatwiejszych, ale sposób w jaki opisała ją autorka dawała otuchę i nadzieję na to, że wszystko można przezwyciężyć przy wsparciu dobrych ludzi. Była to naprawdę świetna świąteczna historia i nie ukrywam, że wciąż mało mi Malii i Camerona! Chętnie przeczytałabym jak potoczyły się ich dalsze losy.
Anna Cyranowska - awatar Anna Cyranowska
oceniła na72 miesiące temu

Cytaty z książki Diabelski młyn

Zrobię dla ciebie wszystko" [...] "Nie pozwolę nikomu cię skrzywdzić".

Zrobię dla ciebie wszystko" [...] "Nie pozwolę nikomu cię skrzywdzić".

Kristina Ohlsson Diabelski młyn Zobacz więcej