Miliarder

- 2024-09-25
- 2024-09-25
- Aleksandra Brożek-Sala
W świecie rządzonym przez pieniądz każda tajemnica ma swoją cenę.
Georg Bromarck, właściciel imperium wartego miliardy, wkracza w ostatni rozdział swojego życia, świadom, że jego czas się kończy. Zdeterminowany, by przekazać wszystko swojemu wnukowi Filipowi, staje w obliczu największego koszmaru – Filip znika bez śladu. Co się stało z jedynym spadkobiercą, którego Georg darzył prawdziwą sympatią? Do akcji wkracza Joseph Carling – błyskotliwy ekspert od ludzkich zachowań, człowiek, który widzi więcej niż inni. Gdy zagłębia się w sieć kłamstw, tajemnic i zdrad, odkrywa, że prawda okazuje się bardziej skomplikowana niż ktokolwiek początkowo przypuszczał… Wśród zimnych krajobrazów szwajcarskich gór i za mrocznymi murami eleganckich rezydencji Örebro skrywa się niebezpieczna prawda. Kto zyska na zniknięciu Filipa? I jak daleko ten ktoś się posunie, aby zyskać kontrolę nad fortuną Bromarcka? „Miliarder” Thomasa Eriksona to więcej niż kryminał – to fascynujące studium ludzkiej natury, w którym za fasadą bogactwa i władzy czai się mrok.
Kup Miliarder w ulubionej księgarni
- Poczekalnia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miliarder
ciekawa fabuła, książka intrygująca, trzymająca w napięciu
ciekawa fabuła, książka intrygująca, trzymająca w napięciu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się wow a książkę przemęczyłam, czytałam gorsze ale ta mnie nie powaliła na kolana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoseph Carling jest uznanym w Szwecji coachem, doradzającym bardzo bogatym i wpływowym przedsiębiorcom. Jeden z nich, Georg Bromarck, z którym nawet się zaprzyjaźnił, podupadł na zdrowiu i właśnie podejmuje decyzje dotyczące losów jego ogromnego majątku. Jego rodzina to przyrodnie rodzeństwo funkcjonujące dość nisko w hierarchii społecznej, z którym raczej nie utrzymuje kontaktów oraz dorosły wnuk, który jest głównym spadkobiercą fortuny. Wnuk, który lubi podróżować, nagle znika i nie daje znaku życia. Carling próbuje go odnaleźć, ale bez powodzenia, w dodatku to zaginięcie jest jakieś tajemnicze, a jedyna kobieta, która chciała przekazać jakieś informacje - zostaje zamordowana. W tej sytuacji Bromarck postanawia cały majątek zapisać fundacji dobroczynnej. Nazwa tej fundacji kilkakrotnie pojawia się przy różnych okazjach, kiedy Carling wykonuje swoje obowiązki. Zaczyna się nią interesować i odkrywa coraz bardziej zaskakujące fakty.
Ta książka trzyma w napięciu, a ponieważ autor jest specjalistą w dziedzinie komunikacji społecznej, w bardzo ciekawy sposób opisuje jak czytać ludzkie gesty, mimikę, zachowania.
Moja opinia: bardzo ciekawa książka, która oprócz rozrywki dostarcza wielu informacji w zakresie komunikacji międzyludzkiej. Warto poświęcić jej swój czas
Joseph Carling jest uznanym w Szwecji coachem, doradzającym bardzo bogatym i wpływowym przedsiębiorcom. Jeden z nich, Georg Bromarck, z którym nawet się zaprzyjaźnił, podupadł na zdrowiu i właśnie podejmuje decyzje dotyczące losów jego ogromnego majątku. Jego rodzina to przyrodnie rodzeństwo funkcjonujące dość nisko w hierarchii społecznej, z którym raczej nie utrzymuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Miliarder” autorstwa Thomasa Eriksona reklamowany jest jako szwedzki kryminał, jednak w mojej opinii trudno przypisać mu ten gatunek w pełni. Głównym bohaterem powieści jest Joseph Carling, doradca milionera Georga Bromarcka. Bromarck to człowiek, który dorobił się majątku ciężką pracą, a u schyłku życia pragnie znaleźć godnego spadkobiercę. Najlepszym kandydatem wydaje się jego wnuk, Filip.
Kiedy Bromarck zwołuje rodzinne spotkanie, na które mają przybyć wszyscy krewni, Filip niespodziewanie się nie pojawia. Zaniepokojony dziadek zleca Carlingowi odnalezienie wnuka. Już pierwsze tropy sugerują jednak, że w sprawę zamieszane są inne osoby. Wkrótce pojawia się też enigmatyczna nazwa fundacji – Future Foundation. Czy ta organizacja ma związek z zaginięciem Filipa? Odpowiedź na to pytanie poznają tylko ci, którzy zdecydują się sięgnąć po książkę. Choć opis sugeruje emocjonującą historię, moje wrażenia są niestety odmienne. Fabuła rozwija się bardzo powoli, momentami wręcz nużąco. Sam Carling, który według założeń autora posiada niezwykłą umiejętność odczytywania prawdy i manipulowania rozmówcami, w praktyce nie przekonuje. Przez większość książki akcja toczy się ospale, a zainteresowanie czytelnika trudno utrzymać. Dopiero finał przynosi pewne zaskoczenie i wyraźne przyspieszenie tempa.
Podsumowując – „Miliarder” to powieść o interesującym pomyśle, jednak zbyt rozwleczona i nierówna w realizacji. Pomimo dobrego zakończenia całość pozostawia raczej mieszane odczucia.
📚 Wpadasz na Bookstagrama?
Jeśli lubisz książki i scrollowanie Insta w poszukiwaniu czytelniczych perełek – to zapraszam @mikroczytelnia :)
„Miliarder” autorstwa Thomasa Eriksona reklamowany jest jako szwedzki kryminał, jednak w mojej opinii trudno przypisać mu ten gatunek w pełni. Głównym bohaterem powieści jest Joseph Carling, doradca milionera Georga Bromarcka. Bromarck to człowiek, który dorobił się majątku ciężką pracą, a u schyłku życia pragnie znaleźć godnego spadkobiercę. Najlepszym kandydatem wydaje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Lekka, przystępna i wciągająca. Ciekawe samo tło fabularne. Głównego bohatera łatwo polubić. Nie było jakiegoś niesamowitego napięcia, ale wszystko fajnie sukcesywnie szło do przodu. Rozdziały króciutkie, przez co dodatkowo łatwo przez nią przebrnąć :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno trzymająca w napięciu. Przez cały czas. Intryga taka sobie, trochę płytka, ale jednak książka całościowo była wciągająca, dobrze się czytało i czas szybko umykał. Główny bohater bardzo ciekawy. Podobał mi się wątek z toffi i inne podobne szczególiki, które go ubogacały. W sumie to każda postać była ciekawie dopracowana i prowadzona. Porządna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, w większości skandynawskich publikacji tego gatunku znajduję często za dużo mroku i patosu, tutaj tego nie doświadczyłem, dostałem za to rozbudowaną intrygę i nutkę humoru. Szybko polubiłem głównych bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA mi się podobała. Wartka akcja, zaskakujące zwroty. Bardzo dobrze się czytało.
A mi się podobała. Wartka akcja, zaskakujące zwroty. Bardzo dobrze się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka zapowiada się intrygująco, ale w rzeczywistości okazuje się nijakim opowiadaniem o niczym. Brakuje tu zarówno wyrazistej fabuły, jak i głębszego przesłania, co sprawia, że całość wydaje się niepotrzebnie rozwleczona i pozbawiona celu. Jest przewidywalna i pozbawiona jakiejkolwiek innowacyjności. Autor nie wprowadza wciągających wątków ani interesujących postaci, przez co trudno się zaangażować. Styl narracji jest monotonny, a historia nie oferuje momentów, które mogłyby zaintrygować czytelnika. Może się sprawdzić jako tło do pracy, ale nie warto poświęcać jej całkowitej uwagi. Nie dostarcza ani głębszych refleksji, ani rozrywki na wysokim poziomie. Brak w niej zarówno wciągającej historii, jak i wyrazistych postaci. Dla tych, którzy szukają ciekawej lektury, warto rozejrzeć się za czymś innym.
Ta książka zapowiada się intrygująco, ale w rzeczywistości okazuje się nijakim opowiadaniem o niczym. Brakuje tu zarówno wyrazistej fabuły, jak i głębszego przesłania, co sprawia, że całość wydaje się niepotrzebnie rozwleczona i pozbawiona celu. Jest przewidywalna i pozbawiona jakiejkolwiek innowacyjności. Autor nie wprowadza wciągających wątków ani interesujących postaci,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMacie ochotę na solidny thriller? Ta książka Was nie zawiedzie!
Książka jest pełna intryg i tajemnic. Trzyma napięcie od początku do samego końca. Postaci są wielowymiarowe, i pełne sprzeczności. Autor mistrzowsko pokazuje do czego jesteśmy zdolni, jeżeli chodzi o zdobycie władzy i bogactwa.
Naprawdę się w nią wciągnęłam i ciężko było mi odłożyć ją na półkę. Ta książka to świetny miks kryminalnej historii i skomplikowanej analizy ludzkiej natury.
Macie ochotę na solidny thriller? Ta książka Was nie zawiedzie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeorg Bromarck to tytułowy miliarder, który u kresu życia zamierza przekazać swój majątek ukochanemu wnukowi. Filip jednak zaginął i w poszukiwania zostaje zaangażowany ekspert od ludzkich zachować, Joseph Carling.