Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!

Okładka książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda! autora Paulina Płatkowska, 9788382999051
Okładka książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!
Paulina Płatkowska Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Gang Produkciaków (tom 1) Seria: Gang Słodziaków literatura dziecięca
45 str. 45 min.
literatura dziecięca
Gang Produkciaków (tom 1)
Gang Słodziaków
2024-08-26
2024-08-26
45 min.

Kup Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!

Zawsze przed czytaniem książki dzieciom w przedszkolu, czytam ją najpierw sama.
To pierwszy raz, gdy czuję autentyczny niesmak do książek z biedronkowych akcji.
Tym razem - zamiast super historyjek z morałem i super tłem... Mamy super tło... i reklamę Biedronki.

Tekst bardzo, bardzo słaby. Przedstawia złe nawyki (widzenie na telefonie, oszukiwanie). Dobre zakupowe nawyki sa przedstawione bardzo słabo - całość skupia się na Biedronce...
Kiczowata reklama. Język w bajeczkach też dość słaby - bez treści i morału.

Za to ilustracje - magia. Piękne, kolorowe, urocze. To ratuje tę książeczkę.

Zobaczę i chyba dam szansę następnej książeczce z serii.

Zawsze przed czytaniem książki dzieciom w przedszkolu, czytam ją najpierw sama.

Książka „Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!”
Pierwszy tom cyklu „Gang Produkciaków”.
Książka z przesłaniem o mądrym kupowaniu w Biedronce. Na co zwrócić uwagę, np. ważna jest lista zakupów, zaplanowanie zakupów, planowanie posiłków, uczenia odpowiedzialności.
Jako całokształt to reklama sklepu, aby przyciągać już dzieci.
Wydana w twardej oprawie z kolorowymi ilustracjami.
Mam wrażenie, że książki z tej serii staczają się ku dolinie. Szkoda. Można było wyciągnąć z tego więcej.

Książka „Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!”
Pierwszy tom cyklu „Gang Produkciaków”.
Jako całokształt to reklama sklepu, aby przyciągać już dzieci.
Wydana w twardej oprawie z kolorowymi...

Dno dna, wydawanie takich książek powinno być karalne.

Książka namawiająca do zakupów, promująca uzależnienia od telefonu, napisana pod pretekstem robienia rozważnych zakupów.

TRAGEDIA.

Dno dna, wydawanie takich książek powinno być karalne.

TRAGEDIA.

28 użytkowników ma tytuł Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda! na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!

Okładka książki Wioska Świętego Mikołaja Adela Bukowy, Paulina Płatkowska
Wioska Świętego Mikołaja Adela Bukowy, Paulina Płatkowska
Okładka książki Mam moc Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Mam moc Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Okładka książki Uda mi się Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Uda mi się Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Okładka książki Nie mam telefonu, mam ciekawe życie! Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Nie mam telefonu, mam ciekawe życie! Ilona Brydak, Paulina Płatkowska
Paulina Płatkowska
Paulina Płatkowska
Absolwentka Katedry Teorii Literatury, Teatru i Filmu na Uniwersytecie Łódzkim; pracuje w branży wydawniczej od czwartego roku studiów. Prywatnie mama Zosi, Tereski i Irenki, żona Waldka.

Gang Mocniaków. W zdrowym ciele wody wiele! Paulina Płatkowska
Gang Mocniaków. W zdrowym ciele wody wiele!
Paulina Płatkowska Piotr Stachera
Tym razem mam dla Was recenzję książki dla dzieci. A tych będzie w tym roku sporo, bo zaczęłam córce czytać bajki przed snem :) A zatem, jesteście ciekawi co znajdziemy w tej publikacji? Jeśli tak, to zapraszam Was na moje wrażenia z tej lektury. W tym tomie, główną bohaterką jest Woda Werka. Opowiada ona swoim przyjaciołom, jak ważna jest woda w codziennym życiu. Mówi, w jakich ilościach należy ją pić, czemu i komu jest potrzebna. Dowiemy się również, jakie owoce czy warzywa zawierają sporo wody i doskonale sprawdzą się jako idealny sposób nawodnienia. Oprócz właściwości wody, wyniesiemy z tej książeczki wiedzę na temat tego, jak powstały bąbelki oraz jak szybko stworzyć chwytliwe hasło reklamowe :) Udało mi się Was zainteresować? Jeśli tak, to zachęcam do sięgnięcia po tę publikację. Kolejna, ciekawa pozycja dla dzieci, która zarówno bawi jak i uczy. Bardzo lubię, gdy w książkach jest połączenie przyjemnego z pożytecznym. Bo zawsze oprócz zainteresowania dzieci, dorosły czytelnik może też wynieść coś dla siebie. Ja np. nie wiedziałam, skąd się wzięły bąbelki w napojach, a wy? ;) Ponadto, kolorowe ilustracje Pana Piotra Stachery dodają niebywałego uroku całej opowieści, co sprawia że dzieci z większą przyjemnością sięgają po daną lekturę. Ciekawa bajka, i znane postaci, które można spotkać w postaci maskotek w niejednym polskim domu. U nas, ta historia była tym ciekawsza, że mamy dwójkę z wymienionych w książce bohaterów. Radość z lektury była podwójna. Ogólnie, wspólnie z Rozalką zachęcamy Was do lektury, bo możecie w przyjemny i przystępny sposób poznać wiele interesujących i przydatnych informacji. Przyznajemy 8 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów :) Książka pochodzi z naszej prywatnej biblioteczki.
Natalia Strągowska - awatar Natalia Strągowska
oceniła na82 lata temu
Bing. Nowa kolekcja bajek 2 Ted Dewan
Bing. Nowa kolekcja bajek 2
Ted Dewan
Bohaterzy serialu animowanego „Bing” są znani większości maluchów i ich rodziców. Piękne, otwarte i rzekłabym, że wręcz korczakowskie (z wielkim szacunkiem) podejście do dzieci sprawia, że możemy zobaczyć postacie każdego dnia uczące się nowych i ważnych rzeczy. Opiekunowie nie otaczają tu dzieci nadmierną opieką. Pozwalają im doświadczać życia, poszukiwać rozwiązań. To sprawia, że stają się oni pewniejsi i spokojniejsi w obliczu kolejnych wyzwań, a nasze pociechy mogą zobaczyć pouczającą i bliską im akcję. Mamy tu zwyczajne, codzienne problemy. I to właśnie sprawia, że dzieci chętnie sięgają po serial oraz lektury i ćwiczenia nawiązujące do niego. Moja córka także uwielbia tego małego bohatera. Właśnie, dlatego sięgnęłyśmy po kolejne odsłony. Ostatnio opowiadałam Wam o publikacjach dla maluszków. Mimo, że ta lektura jest zdecydowanie dla młodszych czytelników moja córka nią zachwycona. Duża czcionka, niewielka ilość tekstu i piękne ilustracje zachęciły ją do ćwiczenia samodzielnego czytania. Myślę, że dzięki kartonowym stronom można je już śmiało czytać z siadającymi dziećmi. Musimy jednak pamiętać, aby dziecko było pod naszą kontrolą, żeby nie zjadało książek. Dziś zabieram Was w świat opowieści dla przedszkolaków, czyli wchodzącej do serii „Nowa kolekcja bajek”, w której Wasze pociechy znajdą przygody ulubionych bohaterów: Bandy Betti, Booba, Paddingtona, Kotociaków, superbohaterów i wielu innych. Publikacje zwykle mają koło 130 stron. Zbiór przygód Binga zawiera ich 126. Znajdziemy tu cztery historie, czyli średnio po 30 stron na jedną przygodę. Może się wydawać, że to strasznie dużo, ale trzeba pamiętać, że każdemu opowiadaniu towarzyszą świetne ilustracje pozwalające młodym czytelnikom (albo raczej słuchaczom) na przeniesienie się do świata małych bohaterów. Niewielka ilość tekstu zachęca do słuchania, a starszych czytelników do samodzielnego stawianie pierwszych kroków w tej trudnej sztuce. Książka pozwoli nam na poruszenie z dzieckiem ważnych tematów. Tym razem będzie to rozczarowanie i możliwość udziału w akcji ratunkowej, odkrycie, że rękawiczki pozwalają na świetną zabawę, oczekiwania wobec innych i troskliwość. W pierwszej opowieści Bing razem z przyjaciółmi może obejrzeć wóz strażacki. Każdy może też chwilę posiedzieć w kabinie samochodu. Kiedy przychodzi kolej naszego małego bohatera strażacy muszą pędzić, aby kogoś uratować. Bing odkryje, że i on może być pomocny w akcji. Druga przygoda to zabawy na śniegu i poznanie konsekwencji nienoszenia rękawiczek. Bing dowie się, że ta część garderoby skutecznie chroni łapki przed przemarznięciem. Trzecia historia zabiera nas na przyjęcie urodzinowe Binga. Niestety on wszystko dokładnie zaplanował, a przyjaciele nie są nim i nie czytają mu w myślach. Do tego lubią w określony sposób spędzać czas. Mały króliczek odkryje, że nie ważne jest, co robimy. Ważne, abyśmy nikomu niczego nie narzucali oraz cieszyli się towarzystwem przyjaciół. Czwarta opowieść toczy się wokół porządków i przygotowywania szopy, aby mogła stać się domkiem do zabawy. Kiedy dzieci odkrywają, że w budynku są jajka i ptaszek potrzebuje spokoju do ich wysiadywania postanawiają nie przeszkadzać mu. Sympatyczny i ciekawy świata trzyletni króliczek to świetny bohater pozwalający przybliżyć dziecku wiele ważnych spraw, oswajający z wyzwaniami codzienności. Mały bohater przeżywa przygody przypominające te, których doświadczają nasze pociechy. Z opiekunów przyjaciół Binga bije spokój, szacunek. Nie ma tu miejsca na klapsy, kary, wrzaski. Wszystko powoli i stopniowo objaśniane, problemy rozwiązywane, a mali bohaterzy przekonują się, że wywołujące w nas złość czyny innych są wynikiem nieświadomości tego, że mogą nas skrzywdzić lub wynikają ze zbiegu okoliczności i zamiast się denerwować powinniśmy wytłumaczyć i dać jasno do zrozumienia, że one nam przeszkadzają. W każdym opowiadaniu Bing z przyjaciółmi Sulą i Pando oraz kuzynostwem Koko i Charliem muszą poradzić sobie z codziennymi dziecięcymi wyzwaniami. Czasami są mniej lub bardziej samodzielni i zawsze mogą liczyć na pomoc swoich opiekunów. Flop zostawia Bingowi sporą przestrzeń do rozwijania nowych umiejętności, kształtowania zachowań społecznych i zawsze jest na wyciągnięcie ręki, aby pokazać króliczkowi, jak radzić sobie z emocjami, dlatego zdecydowanie polecam zarówno serial animowany, jak i wszystkie książki wydawane przez HarperKids o tym bohaterze. Zwłaszcza, że każda zaskakuje pięknymi ilustracjami. Solidna okładka i bardzo dobrze zszyte strony dopełniają całość i sprawiają, że lektura jest trwała.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na103 lata temu
Kapelusz Pani Wrony Danuta Parlak
Kapelusz Pani Wrony
Danuta Parlak Iwona Cała
„Kapelusz Pani Wrony” to zbiór czterech opowiadań ze zwierzętami w rolach głównych. W pierwszym z nich ktoś Pani Wronie kradnie kapelusz, przez który jest bardzo rozpoznawalna w lesie. Zwierzęta zachodzą w głowę, gdzie też mógł on się podziać. W końcu w akcję poszukiwawczą zostaje zaangażowany leśny detektyw niedźwiedź Barnaba. Szybko dochodzi do rozwiązania tej frapującej wszystkich zagadki, ale mimo to kapelusz nie wraca do prawowitej właścicielki. W drugim opowiadaniu poznajemy w ogrodzie Wystraszka spod paproci. To dziwny stworek, który boi się absolutnie wszystkiego. Gdy po ogrodzie rozchodzi się wieść, że grasuje w nim Straszny Stwór Wystraszek jest jeszcze bardziej przerażony. Niestety przychodzi mu się z nim zmierzyć. I dziwnym zbiegiem okoliczności udaje mu się pokonać Stwora. W trzeciej historii poznajemy NIC. Nic, które ma bardzo niszczycielskie działanie i sprawia, że niemalże wszystko znika z ogrodu i w tych miejscach pojawia się właśnie ono, czyli NIC. Tu nic i tam nic, wszędzie nic. Aż tu pewnego dnia niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w ogrodzie na powrót można dostrzec wszystko to, co jakiś czas temu zwyczajnie zniknęło. Czyżby to magia? Ostatnia przygoda dotyczy bociana Mikołaja i to ją osobiście uważam za najbardziej ciekawą. Otóż bocian ten oświadcza swym rodzicom, że znalazł wybrankę swego serca. I uwierzcie mi nie byłoby, w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że została nią żaba Izabella. Czyż to nie zabawne? Przyznajcie sami? Jak zakończy się ta historia dowiedzcie się osobiście. Myślę, że zawarty w niej morał zaskoczy niejednego czytelnika. Polecam lekturę „Kapelusz Pani Wrony”, bo szkolna. I należałoby ją przeczytać. Ale szału nie ma…
Iska - awatar Iska
oceniła na611 miesięcy temu
Wiele żyć kotki Pusheen Claire Belton
Wiele żyć kotki Pusheen
Claire Belton
Myślałam, że etap książek, w których królują głównie obrazki, mamy już za sobą. Jednak moja najstarsza córka postanowiła mnie zaskoczyć i zamarzyła o „Wiele żyć kotki Pusheen” – pozycji, w której tekstu jest jak na lekarstwo. Odkrywamy więc nowy wymiar tego typu publikacji, podążając śladami specyficznego kota po drogach wielowymiarowego dobrostanu! Jestem zaskoczona, że na bazie popularności internetowych memów, stworzono tak uroczą książkę, która jest coachowaniem w czystej postaci. Mojej córce służy głownie jako zbiór wzorów do rozwijania umiejętności rysowania, ale ja biję brawo pozytywnym afirmacjom, sposobom na samoakceptację, czy przedstawionym skarbom, które warto zachować. I żeby było jasne: to nie jest ambitna literatura, a raczej narzędzie to rozwijania innych talentów. Ale doceniam, że zawarto w niej takie wzmacniające elementy💗. Książka Claire Belton i Wydawnictwa Artbooks pozwala na wejście do świata puchatej kotki, którą kochają miliony dziewczynek na całym świecie. Nie zapomniano w niej jednak o innych bohaterach: ciekawskiej Mopsheen z ogonkiem w kształcie cynamonki, zionącej ogniem Smokosheen, przedstawiono tu również wiecznie głodne Dinosheeny. I powiem Wam szczerze: nie do końca rozumiem fenomen tego kota i reszty animowanego zwierzyńca, tę książkę również traktuję jako prezent z przymrużeniem oka. Jest to pewnego rodzaju odpowiedź na potrzeby mojego dziecka, podążanie za aktualną modą. Kolorowe, zabawne, być może chwilowe, ale przyjemne. A właśnie o taką zabawę chodzi, niech trwa jak najdłużej! 🌈
chwilopylnie - awatar chwilopylnie
Tajemnica kierowcy Ogórka Alicja Sinicka
Tajemnica kierowcy Ogórka
Alicja Sinicka
Alicję Sinicką znam przede wszystkim z powieści dla starszych czytelników, dlatego z tym większą radością sięgam po jej książki dla dzieci – tym bardziej, że mogę je czytać razem z moimi pociechami. Seria Detektywi z podstawówki to gwarancja świetnej zabawy, a jednocześnie okazja do wspólnego przeżywania przygód i rozwiązywania zagadek. W „Tajemnicy kierowcy Ogórka” autorka zabiera nas wraz z młodymi bohaterami do Gospodarstwa pod Chmurką. Choć wycieczka klasowa z początku zapowiada się beztrosko – pełna śmiechu, kontaktu ze zwierzętami i odkrywania uroków wiejskiego życia – szybko okazuje się, że na dzieci czeka nowe wyzwanie. Tym razem muszą rozwikłać zagadkę zaginięcia Moreli, ukochanego psa właścicielki gospodarstwa. Czy uda im się odnaleźć czworonożnego przyjaciela? To kolejna świetna lektura dla młodego czytelnika – pełna humoru, ciekawych dialogów i zagadki, która trzyma w napięciu do końca. Dodatkowym atutem książki są przepiękne ilustracje Łukasza Silskiego, które doskonale oddają klimat historii i sprawiają, że dzieci jeszcze chętniej zagłębiają się w przygody detektywów. „Tajemnica kierowcy Ogórka” to książka, która idealnie sprawdzi się zarówno do samodzielnej lektury, jak i do wspólnego rodzinnego czytania – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim młodym miłośnikom przygód i tajemnic. 🐶🕵️‍♂️✨
Magdalena - awatar Magdalena
oceniła na106 miesięcy temu
Pusia, zagubiona kotka Holly Webb
Pusia, zagubiona kotka
Holly Webb
"Pusia, zagubiona kotka" to kolejna książka Holly Webb, którą mam okazję zaprezentować na swoim blogu. Tak jak poprzednią, wypożyczyłam by czytać dla siostrzeńców, którzy przebywali u mnie na wakacjach :) "Ela bardzo kocha swoją kotkę Pusię. Doskonale pamięta, jak bardzo się bałą, kiedy kotka zaginęła. Pusia uwielbia zabawy na dworze i bardzo lubi przebywać w ogródku, zwłaszcza kiedy pada śnieg. Pewnego razu, kiedy Pusia bawi się na śniegu, rozpoczyna się straszliwa zamieć. Wiejący wiatr i padający śnieg zacierają ślady i Pusia gubi drogę do domu. Czy historia znowu się powtórzy? Czy Eli uda się po raz drugi odnaleźć zagubioną w śnieżycy kicię?"* Jak wynika z powyższego opisu, fabuła jest prosta, doskonale skrojona dla młodego czytelnika, który uwielbia czytać przygody o zwierzątkach, a szczególnie o kotach. Zaś sam język jak i opisy są dostosowane do dzieci, dzięki czemu mogą sobie wyobrażać przygody kotki Pusi. Zaś zawarte w książce obrazki dodatkowo wzmacniają wyobraźnię dziecięcą. A czcionka dodatkow0 sprawia komfort czytania, dlatego też opowieść czyta się szybko. Chociaż książka nie jest ambitna i jest nad zbyt cukierkowata dla dorosłego czytelnika, to jednak i nam dużym dzieciom, może podobać się opowiedziana przez Holly Webb historia znajdująca się w książce "Pusia, zagubiona kotka". O ile będziemy chcieli odnaleźć w sobie dziecięcą radość z czytania i tego typu książek. Polecam. * Opis z okładki
Sayuri - awatar Sayuri

Cytaty z książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!

Dodaj cytat z książki Gang Produkciaków. Zakupy to przygoda!