Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze

- komiksy
- Detektyw Wróbel (tom 3)
- 2024-10-09
- 2024-10-09
Tomasz Samojlik i Adam Wajrak prezentują:
TRZECI TOM PTASIEJ SERII KOMIKSOWEJ O PRZYGODACH DETEKTYWA WRÓBLA
KRYMINALNE ZAGADKI WIELKIEGO MIASTA ORAZ DZIKIEJ PUSZCZY (W WERSJI ORNITOLOGICZNEJ, RZECZ JASNA)
DZIEJE SIĘ COŚ NIEPOKOJĄCEGO, OBYWATELE PTAKI!
W wielkim mieście wielkie poruszenie – jakieś nowe cwaniaki stroszą pióra! Kradną jedzenie, sieją chaos i powtarzają brzydkie słowa (jak „motyla noga” czy „kurza twarz”). Ale skąd się tu wzięły papugi? To sprawa dla najdzielniejszego ptasiego detektywa, Detektywa Wróbla! Jednak nie będzie łatwo. W rozwiązaniu zagadki pomogą mu stażystka Modrinka oraz skrzydlaci mieszkańcy Umarłego Lasu, w którym także pojawili się ostatnio różni podejrzani przybysze. Kim są egzotyczni goście i jakie mają plany? Może nie ma co bez sensu kłapać dziobem i siać paniki?
Kultowy komiks autorstwa sąsiadów z Puszczy Białowieskiej to doskonałe połączenie dobrej zabawy i edukacji przyrodniczej. Znajdziecie tu wciągającą przygodę, narysowaną charakterystyczną kreską Tomasza Samojlika i okraszoną prześmiesznymi dialogami, oraz gawędy Adama Wajraka o gatunkach pojawiających się w książce (wraz z ich zdjęciami). Ostatnia część przygód „Detektywa Wróbla” stanowi zarazem wprowadzenie do przygód bohaterów serii „Umarły Las".
Kup Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze w ulubionej księgarni
Oceny książki Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze
46 użytkowników ma tytuł Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze na półkach głównych- Przeczytane 33
- Komiksy 5
- Dla dzieci 3
- Komiks 3
- 2025 2
- 2024 2
- Z biblioteki 2
- Zabierzów Balice 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze
Świetnie zilustrowany i dopracowany komiks przyrodniczy o "obcych".
Świetnie zilustrowany i dopracowany komiks przyrodniczy o "obcych".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle w tym duecie napisali panowie dobrą ornitologiczną przygodę. Chociaż te suchary były naprawdę suche... Mam nadzieję, że dzieci się przy nich dobrze bawiły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDowiedziałam się o ptakach, które robią norki w skarpach i w końcu przystępnie o modliszkach.
Bardzo fajny odcinek z tego cyklu, tym razem o gatunkach ptaków i owadów, które przybyły do nas z innych terenów. Może być początkiem rozmowy i tolerancji i o tym skąd się biorą nasze strachy w stosunku do innych i odmiennych od nas osób. Jak zawsze ciekawostki dla starszych i zdjęcia uzupełniają lekturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem w stanie pogodzić się z faktem, że to ostatni tom przygód Detektywa Wróbla!!!!!!!! Nie jestem, nie chcę i nie pozwalam, ooo! Dzięki temu komiksowi zrozumiałam m.in. dlaczego nie mogę pojawić się w ukochanej Norwegii z ziemniakami, więc... ŻĄDAM DALSZYCH PRZYGÓD WRÓBLA!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy mówimy o zmianach klimatu, często sprowadzamy dyskusję do gwałtownych zjawisk pogodowych lub rozważań, czy upalne lato to już przejaw zmian czy naturalna sprawa. Ale zmiany klimatyczne oznaczają również pojawienie się - choćby w Polsce - gatunków zwierząt niewystępujących wcześniej w danym miejscu. Takie migracje mogą, choć nie muszą szkodzić naszej przyrodzie i warto jest być ich świadomym. Tym bardziej że znamy już przypadki inwazji gatunków dokonanych z pomocą człowieka. I to - mniej więcej - jeden z tematów przewodnich nowego komiksu przyrodniczego Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze Tomasza Samojlika i Adama Wajraka.
Po raz trzeci rewelacyjni twórcy łączą siły by przygotować dla młodszych (i starszych) czytelników rewelacyjną publikację. Jest ona po części detektywistycznym komiksem w ornitologicznym wydaniu, po części minikompendium wiedzy na poruszany w tej części temat. W tym wypadku to opowieść o gatunkach dla nas nierodzimych, które na dobre zadomowiły się w naszym kraju. To rewelacyjny przejaw połączenia edukacji przyrodniczej z rozrywkową formą.
Fabuła komiksu skupia się na nowych przygodach Detektywa Wróbla, który musi zmierzyć się z tajemniczymi przybyszami. Najpierw w mieście natyka się na aleksandretty i nie tylko, a potem trafia do pewnego lasu, gdzie odkrywa obecność kolejnych przybyszów. A czytelnik - wraz z Wróblem - ma okazję trochę się o nich dowiedzieć.
Pomiędzy kolejnymi rozdziałami komiksu znajdziemy rozdziały stricte popularnonaukowe, uzupełniające o fachową, ale przystępnie podaną wiedzę to, o czym czytamy. Świetnie wzmacnia to przekaz i wydźwięk całości. Bo choć to historia wykreowana, wyraźnie widać, że kreacja wynika z uważnej obserwacji rzeczywistości i zmian, jakie zachodzą w przyrodzie. A do tego kipi od humoru - inteligentnego, ale i czytelnego dla odbiorców w każdym wieku, przy którym zaśmiewaliśmy się oboje z Wojtkiem.
Detektyw Wróbel to doskonały komiks, łączący w sobie informacje naukowe i kapitalną rozrywkę. Przystępnie podana wiedza, wprowadzona zarówno w tekstach stricte informacyjnych obok komiksowej fabuły sprawia, że nauka staje się świetną zabawą - i to dla całej rodziny. Komiks będzie atrakcyjną pozycją i dla przedszkolaka (choć czytanie dziecku komiksu nie jest najłatwiejsze i lepiej, gdy będzie ono samowystarczające w tej kwestii),i dla wczesnoszkolniaka, i dla znacznie starszego odbiorcy. Podejmuje też ciekawy i rzadko poruszany w książkach skierowanych do dzieci temat, a i dorośli mogą się z niego czegoś dowiedzieć. Migracje gatunków i ich wpływ na przyrodę rodzimą, gatunki inwazyjne i nieinwazyjne - to bardzo ciekawe zagadnienia. Trochę szkoda, że to podobno ostatni komiks z serii, ale głodni ciekawych historii mogą teraz sięgnąć po Nieumarły las.
Kiedy mówimy o zmianach klimatu, często sprowadzamy dyskusję do gwałtownych zjawisk pogodowych lub rozważań, czy upalne lato to już przejaw zmian czy naturalna sprawa. Ale zmiany klimatyczne oznaczają również pojawienie się - choćby w Polsce - gatunków zwierząt niewystępujących wcześniej w danym miejscu. Takie migracje mogą, choć nie muszą szkodzić naszej przyrodzie i warto...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudownie prezentuje się trzeci tom ptasiej serii komiksowej o przygodach Detektywa Wróbla. Duet Samojlik-Wajrak doskonale kreślą poruszane zagadnienie dostosowane do wieku odbiorcy, dostarczają ciekawostek przyrodniczych, wprowadzają zamęt w mniej lub bardziej nieudane akcje Detektywa Wróbla, przemycają humor w treści i obrazku.
Cudownie prezentuje się trzeci tom ptasiej serii komiksowej o przygodach Detektywa Wróbla. Duet Samojlik-Wajrak doskonale kreślą poruszane zagadnienie dostosowane do wieku odbiorcy, dostarczają ciekawostek przyrodniczych, wprowadzają zamęt w mniej lub bardziej nieudane akcje Detektywa Wróbla, przemycają humor w treści i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminalne zagadki wielkiego miasta z Detektywem Wróblem w roli głównej doczekały się właśnie trzeciego tomu! To genialna komiksowa seria dla dzieci Tomasza Samojlika i Adama Wajraka, która łączy ciekawą, niebanalną fabułę z elementami popularnonaukowymi. Szturmem podbiła dziecięce serca (i nie tylko!),nic więc dziwnego, że rozrasta się regularnie.
Domikuś, czyli Detektyw Wróbel, to już doświadczony śledczy. Doczekał się własnej stażystki. To zaangażowana i pełna entuzjazmu modraszka zwyczajna, która z otwartą głową i zapałem zabiera się do pracy. Tej będzie całkiem sporo, bo w mieście pojawili się "obcy", a wraz z nimi chaos i strach wśród mieszkańców. Kim są zielonopióre, egzotyczne papugi, które odważyły się zakłócić spokój wielkiego miasta? Kradną jedzenie, sieją zamęt i, kurza twarz, ciskają przekleństwami.
Do akcji włączają się znajomi z Umarłego Lasu, którzy na wieść o tajemniczych przybyszach, motywują się do wzajemnego działania. Prócz papug, pojawia się "pochłaniająca wszystko biała szyja", pewna uwodzicielska dzięciolica i, o zgrozo, przerażający, ogromny owad.
Kim są niebezpieczni podejrzani?
I czy na pewno są aż tak niebezpieczni, jak ich malują? Czy może wystarczy przyjrzeć im się bliżej, przymknąć dziób, a nie kłapać bez sensu i siać panikę?
Najnowszy tom Detektywa Wróbla po raz kolejny wciąga czytelnika w wir świetnej zabawy i niesie wartość edukacyjną. To kawał przyrodniczej wiedzy - tym razem skupia się na opisie gatunków inwazyjnych, migracji zwierząt, zmian klimatycznych. Dzięki temu rozwija świadomość i wrażliwość u dzieci. Dodatkowo historia uczy akceptacji i otwartej postawy wobec tego, co nowe i nieznane.
Tak jak w poprzednich częściach, znajdziecie tu całą gamę barwnych postaci, przezabawne ilustracje i dialogi oraz ciekawostki przyrodnicze, które umieszczone są po każdym rozdziale. Jakże żałuję, że lektura jest ostatnim tomem tej wybornej serii! Jeśli jeszcze jej nie znacie, zajrzyjcie koniecznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDomikuś, czyli Detektyw...
Wartościowa powieść graficzna, pełna przyrodniczej wiedzy, zabawna, a jednocześnie interesująca, trafiła nie tak dawno na księgarskie półki, poszerzając tym samym serię z przygodami pierzastego śledczego.
Detektyw Wróbel (bo o nim tu mowa) ma skrzydła pełne roboty! W mieście pojawili się nowi, żądni władzy przybysze. Stroszą pióra, sieją postrach i w dodatku, o zgrozo, nie przebierają w słowach.
Na szczęście w rozwiązaniu zagadki Detektyw Wróbel może liczyć na pomoc mieszkańców Umarłego Lasu i zdeterminowanej do działania Modrinki - przedstawicielki gatunku modraszki zwyczajnej.
Trzeci tom komiksowej serii autorstwa Tomasza Samojlika i Adama Wajraka zaprasza czytelników do ornitologicznego świata. Detektywistyczna przygoda głównego bohatera łączy się tutaj z wieloma faktami. Podczas lektury komiksu dowiecie się m.in:
- co wspólnego z migracją zwierząt i roślin mają wynalazki stworzone przez człowieka,
- co papuga aleksandretta robi w Europie,
- jakie skutki niesie ze sobą przemieszczanie się zwierząt i roślin,
- komu potrzebne są banki nasion,
- jakie europejskie gatunki zadomowiły się w innych ekosystemach.
Choć to nasze pierwsze spotkanie z twórczością Adams Wajraka i Tomasza Samojlika, to z pewnością sięgniemy po więcej! Uwielbiamy książki, w których dobra zabawa łączy się z wiedzą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDetektyw Wróbel (bo o nim tu mowa) ma skrzydła pełne roboty! W mieście pojawili się nowi, żądni władzy przybysze. Stroszą pióra, sieją postrach i w dodatku, o zgrozo, nie...
Wybitny detektyw wśród ptaków i najlepszy ptak wśród detektywów POWRACA! Oto trzeci, finałowy już tom genialnej serii o Detektywie Wróblu (zwanym przez co zuchwalszych Domikusiem)! Pełnych humoru, ale i wiedzy komiksów, stworzonych przez ceniony duet przyrodników - Tomasza Samojlika i Adama Wajraka.
W pierwszym tomie Detektyw Wróbel odkrył, że niewidzialnym wrogiem, który bez ostrzeżenia atakuje miejskie ptaki są… szyby w ludzkich budynkach. W drugiej książce z serii ujawnił, że smakowite resztki ludzkiego jedzenia to dla ptaków śmiertelnie niebezpieczna dieta. W trzecim tomie natomiast Domikuś podejmie się misji wytropienia pewnych podejrzanych osobników. Stworzeń (nie tylko ptaków),które pojawiły się w Umarłym Lesie nie wiadomo skąd i budzą nieufność dotychczasowych mieszkańców. Tym razem, podczas dochodzenia towarzyszyć mu będzie stażystka Modrinka. Kim są egzotyczni goście? Skąd przybyli i jakie mają plany? Koniecznie przekonajcie się sami!
Jestem wielką fanką tej serii! Znajdziecie w niej wszystko, co najlepsze! Jest akcja, jest pomysł, mnóstwo dowcipnych dialogów, zabawne ilustracje i solidna dawka, mistrzowsko przemyconej przyrodniczej wiedzy. Jest też, skłaniające do rozmów i refleksji przesłanie, że strach przed nieznanym ma wielkie oczy, a stereotypy nie są najlepszym doradcą.
Nie mogę też nie wspomnieć o żartobliwym puszczaniu oka do rodziców. W tekście znajdziecie bowiem takie smaczki jak chociażby „50 dziobów dzięcioła dosłownie! 365 dni kucia” (o pewnej dzięciolicy uwodzicielce).
Podobnie, jak w poprzednich częściach serii, także tutaj znajdziemy 10 komiksowych rozdziałów, pomiędzy które wpleciono ciekawostki przyrodnicze. Dzieci przeczytają m.in. o problemie obcych gatunków inwazyjnych i odkryją, jakie papugi żyją w Polsce na wolności! Bardzo podoba mi się taki edukacyjny przerywnik, który umiejętnie wpleciony w akcję, dopełnia ją i rozjaśnia.
Jeśli szukacie komiksów, które rozbawią i nauczą dzieci, gorąco polecam! Od 6 roku życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszym tomie Detektyw Wróbel odkrył, że niewidzialnym wrogiem, który...
Detektyw Wróbel nie ma chwili spokoju!
Trochę nieudolne śledztwo zaprowadziło go do Umarłego Lasu, a tam podobna sytuacja: w lesie pojawili się obcy.
Najpierw przybył ptak, który drąży nory, później pochłaniająca wszystko długa biała szyja, potem dzięciolica uwodzicielka i najgorszy obcy: owad!
Mają dziwne zwyczaje i w ogóle są dziwni. Co prawda nikt z nimi nie rozmawiał, ale mieszkańcy lasu wiedzą swoje, w końcu oni byli tu pierwsi.
Tylko czy na pewno? Okazuje się, że gdy się z tymi obcymi porozmawia, można się dowiedzieć ciekawych rzeczy 🙂
Kocham książki dla dzieci za to, że poruszają ważne tematy, takie jak zmiany klimatu czy migracje, rozwijając świadomość i wrażliwość społeczną u najmłodszych, ale robią to w atrakcyjny dla nich sposób.
Przykładem takich książek jest seria o Detektywie Wróblu.
Ta część opowiada o obcych zwierzętach, które pojawiły się w mieście i w lesie. Myślę, że każdy wychwyci analogię do ludzi.
Autorzy zadbali o zabawne teksty, dużo 'sucharów’ i przyjemne dla oka ilustracje, dzięki czemu całość bardzo dobrze się czyta, a przy okazji poznajemy wiele ciekawostek o zwierzętach i zmianach, których jesteśmy świadkami.
To jest duża wartość komiksu, ponieważ opisywane są w nim prawdziwe historie ze świata zwierząt.
Ta historia uczy dzieci zrozumienia i akceptacji do tego co 'nowe’ i 'inne’. W prosty sposób pokazuje, że różnorodność wzbogaca społeczności, a „obcy” często stają się nowymi przyjaciółmi.
Dzięki takim książkom dzieci od najmłodszych lat uczą się troski o środowisko i o innych ludzi, empatii i otwartości na świat.
Jestem pewna, że Wasze dzieci będą się świetnie bawiły podczas czytania, a przy okazji dowiedzą się ciekawych rzeczy.
Polecam 🙂
Detektyw Wróbel nie ma chwili spokoju!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz w mieście pojawił się nowy, obcy gang. Tak groźny, że przepłoszył nawet gang szpaków!